Hoge Raad doet uitspraak over Robert M.

De Hoge Raad doet dinsdag om 12.30 uur uitspraak in de zaak van Robert M., die is veroordeeld voor het misbruiken van tientallen zeer jonge kinderen in de Amsterdamse zedenzaak. Dat heeft de Hoge Raad maandag gemeld.

M. werd in april vorig jaar in hoger beroep veroordeeld tot negentien jaar cel en tbs met dwangverpleging. Dat was een jaar meer dan hij in eerste aanleg had gekregen. M. is tegen de veroordeling in hoger beroep in cassatie gegaan.

M. wil dat de Hoge Raad het vonnis in hoger beroep vernietigt, onder meer omdat hij het niet eens is met de door het hof geadviseerde ingangsdatum van zijn tbs-behandeling. Die zou pas kunnen beginnen na twee derde van zijn celstraf, in de loop van 2022.

De Hoge Raad kan het vonnis van het hof intact laten of de zaak terugverwijzen. In het laatste geval moet de rechtszaak opnieuw worden gedaan. De advocaat-generaal van de Hoge Raad adviseerde in juli dat de zaak niet over hoeft.

De kinderoppas en crèchemedewerker M. werd in december 2010 opgepakt. Hij stond terecht voor het misbruiken van 67 kinderen, onder andere bij de kinderdagverblijven van 't Hofnarretje in Amsterdam.