FNV: iedere werkende 900 euro erbij in 2015

Iedere werkende moet er volgend jaar minstens 900 euro bij krijgen in de cao. Dat is een van de opvallendste punten in de looneisen voor 2015 die vakcentrale FNV maandag heeft bekendgemaakt.

Zo krijgen vooral mensen met midden- en lagere inkomens meer koopkracht en dat is volgens de FNV nodig om de groeiende inkomensongelijkheid een halt toe te roepen.

De looneis van 3 procent blijft overigens gewoon staan, stelt de vakcentrale. Maar door vaker te kiezen voor centen in plaats van procenten moeten vooral de lagere en middeninkomens hiervan profiteren, vindt de FNV. "Dat kan door een bodem in de looneis te leggen in de vorm van een bedrag in geld. Ook kan een deel in euro’s worden gerealiseerd en een deel in procenten."

Andere belangrijke onderwerpen zijn voor de FNV het omzetten van onzekere contracten in echte banen, tijdelijke plaatsmakersregelingen om het werk eerlijker te verdelen over jong en oud, en het in de cao concreet maken van de landelijke afspraken met de werkgevers over het derde jaar WW.

FNV: iedere werkende 900 euro erbij in 2015
FNV: iedere werkende 900 euro erbij in 2015 (Foto: ANP)