Timmermans naar sessie Veiligheidsraad over IS

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) neemt vrijdag deel aan de bijeenkomst van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. De Veiligheidsraad bespreekt dan de strategie om terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) te bestrijden. Dat meldt zijn ministerie maandag.

Timmermans werd maandag door zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry uitgenodigd op de Irak-conferentie in Parijs, waar werd gesproken over een internationale coalitie tegen IS. Op die conferentie herhaalde Timmermans dat Nederland wel degelijk meedenkt over de gewapende strijd tegen de terreurorganisatie. Later deze week overlegt Nederland met de Verenigde Staten over een militaire bijdrage aan de bestrijding van IS.

Nederland transporteerde al helmen en kogelwerende vesten naar de Koerden, die in het noorden van Irak tegen IS-strijders vechten. Ook zorgt Nederland voor het transport van wapens, munitie en materieel die door andere landen zijn aangeboden en heeft het ruim zeven miljoen euro ingelegd voor humanitaire hulp.

Op de Irak-conferentie in Parijs kondigden dertig landen aan 'gepaste militaire steun' te leveren in de strijd tegen IS. De landen beloofden Irak 'alle hulp die nodig is' te bieden, al is het nog niet duidelijk om wat voor militaire steun het exact gaat.

Timmermans oordeelde hard over IS. "Er is sprake van een verschrikkelijke barbarij gebaseerd op een nihilistische ideologie." Dat veel landen al hulp hebben aangeboden geeft aan dat IS 'echt een grens heeft overschreden', aldus Timmermans.