'Het is te laat om Ebola te bestrijden'

Een van Duitslands beste virologen heeft consternatie veroorzaakt door te zeggen dat het te laat is om de verspreiding van Ebola tegen te gaan. Minstens vijf miljoen mensen zullen aan Ebola sterven.

Jonas Schmidt-Chanasit van het 'Bernhard Nocht Instituut voor Tropische Geneeskunde' in Hamburg vertelde 'Deutsche Welle' dat alle hoop voor de inwoners van Liberia en Sierra Leone is verloren en dat de ziekte zichzelf zal 'opbranden' nadat het de gehele bevolking zal hebben besmet en vijf miljoen mensen gedood. Gemiste kans 'Het juiste moment om de ziekte in deze landen onder controle te krijgen is gemist', zei Schmidt Chanasit. 'Die tijd was mei en juni maar nu is het te laat.'

Tijdens oproepen voor massale hulp van de internationale gemeenschap om te voorkomen dat Ebola zich zou verspreiden naar andere landen zoals Nigeria en Senegal, waarschuwt Schmidt Chanasit dat het krijgen van grip op de epidemie in Liberia en Sierra Leone een afwijking van de realiteit is. De Duitse hulporganisatie 'Welthungerhilfe' verguisde Schmidt Chanasit voor zijn commentaar, met voorop Sierra Leone coördinator Jochen Moninger die zijn uitspraken “gevaarlijk noemde en bovendien niet waar”. Moninger erkende wel dat in het geval van Liberia de beoordeling van Schmidt Chanasit accuraat kan zijn. WHO De Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) weigerde commentaar te geven op de opmerkingen van Schmidt Chanasit. Die zitten nog in de ontkenningsfase.