Politie onderzoekt afschot zwijnen in Limburg

De politie heeft een onderzoek ingesteld naar het afschieten van drie wilde zwijnen die zondag in Weert door de brandweer uit het water waren gered. Onderzocht wordt wat er precies is gebeurd en of de jager de dieren had mogen afschieten, laat de politie maandag weten.

De provincie Limburg heeft al een conclusie getrokken. De dieren hadden niet afgeschoten mogen worden. "Zo is het nulstandbeleid niet bedoeld", zegt gedeputeerde Patrick van der Broeck in een verklaring op de website van de provincie.

De ontheffing voor het doden van wilde zwijnen geldt volgens Van der Broeck sowieso niet op zondag en ook niet voor dieren die gevangen zijn. De provincie gaat de teksten van de ontheffingen bestuderen en ze aanpassen als er onduidelijkheden zijn.

In de verklaring staat ook dat de provincie, de brandweer en de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging goed kunnen begrijpen dat het incident tot verontwaardiging heeft geleid. De Partij voor de Dieren stelde er Kamervragen over en de Dierenbescherming was erg ontstemd. Ook wordt zowel de schutter als Van der Broeck volgens L1 bedreigd.