'Biodiesel uit koolzaad slecht voor milieu'

De productie van biodiesel op basis van koolzaad kost in grote delen van Europa meer energie dan het oplevert. Dat concludeert de Universiteit van Twente uit eigen onderzoek. Boeren gebruiken bij de productie veel fossiele brandstoffen en kunstmest. Ook gaat koolzaad volgens de onderzoekers ten koste van de voedselproductie.

Boeren zijn gedwongen veel energie te gebruiken omdat de koolzaadopbrengst anders laag is. De onderzoekers brachten het verschil tussen geïnvesteerde en opgebrachte energie van alle EU-landen en Zwitserland in kaart. Nergens kwam het rendement boven de 220 procent, terwijl volgens de universiteit een percentage van 300 procent pas als werkzaam wordt gezien.

Gebieden die gunstig zijn voor koolzaadproductie zijn vaak ook belangrijk voor voedselproductie, blijkt tevens uit het onderzoek. In Italië is het gebied waar koolzaad wordt verbouwd ook belangrijk voor de productie van risottorijst. In Duitsland zit koolzaad de tarwe- en suikerbietproductie in de weg.

Koolzaad is de efficiëntste en meest gebruikte grondstof voor de productie van biodiesel. In 2012 werd tachtig procent van de biodiesel gemaakt uit koolzaad.