Biologische ondernemers vaker in overtreding

Telers en producenten van biologische producten maken vaker overtredingen. Het AD schrijft maandag dat nog nooit eerder zo veel ondernemers zijn berispt als dit jaar. De groeiende markt zou daar de oorzaak van zijn.

De bioboeren zijn het afgelopen halfjaar meer dan 2300 keer op de vingers getikt, meldt de krant. Door toezichthouder Skal werden 339 ernstige afwijkingen vastgesteld. In 26 gevallen raakten ondernemers hun vergunning kwijt.

Het aantal overtredingen ligt veel hoger dan voorgaande jaren. Volgens Skal gaan ondernemers vooral de mist in bij het certificeren. Van elk onderdeel van een product, van het diervoer en meststoffen tot aan het transport, moet worden aangetoond wat de herkomst is. "Dat gebeurt vaak niet volledig", zegt directeur van Skal Margreet van Berkel tegen het AD.

De problemen zouden ontstaan door de enorme groei van de sector. Steeds meer mensen kopen biologische producten. Bionext, de belangenorganisatie van de biologische ondernemers, wil dat er meer inspecties komen en dat vooral nieuwkomers vaker worden gecontroleerd.