FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 11 augustus 2014

'Zeker 200 doden door Boko Haram'

Strijders van de islamitische terreurgroep Boko Haram hebben tijdens een 6-daagse aanval op de Nigeriaanse stad Gwoza zeker 200 mensen gedood. Dat heeft Peter Biye Gumtha, lid van het Huis van Afgevaardigden, maandag gezegd.

In het Huis van Afgevaardigden is hij vertegenwoordiger voor onder meer de noordoostelijke stad Gwoza. Volgens de politicus zijn circa 10.000 mensen uit de stad gevlucht. "Ik heb berichten gehoord dat het paleis van de emir en de hoofdkwartieren van de politie door de aanvallers zijn bezet", aldus Gumtha. "Tientallen andere gebouwen zijn verwoest."

Boko Haram is opgericht in 2002 en voert sinds 2009 een gewapende strijd voor een islamitische staat in het noorden en oosten van Nigeria. Alleen al het afgelopen half jaar heeft de groepering vermoedelijk ruim 2000 mensen vermoord. De terreurgroep heeft de afgelopen maanden ook gewelddadige acties in Kameroen gepleegd.

[vid] T-shirts Poetin hit in Moskou

Volgens CNN worden T-shirts met het hoofd van de Russische president Vladimir Poetin erop goed verkocht in Moskou. 

Verslaggeefster Amara Walker meldt dat T-shirts met de president op allerlei foto's, van camouflagepet-Poetin tot Man in Black-Poetin als warme broodjes over de toonbank vliegen.

Ze vond ook een Poetin-shirt met 'groeten uit de Krim' erop gedrukt. De ontwerpers van de shirts bedoelen de opdrukken niet humoristisch, maar willen naar eigen zeggen vaderlandsliefde opwekken.

"Er is geen ironie. Dit is serieus", meldt een koopzieke Rus. Een ander stelt: "We zijn trots dat we [deze shirts] eindelijk voor onszelf kunnen kopen."

Door de shirts te kopen willen Russen hun steun voor de president uitdrukken. Een shopster: "Ja, we moeten deze shirts dragen, zodat de hele wereld ziet dat ons land en ons volk onze president, de regering en hun beleid steunen."

De shirts kosten rond de 25 euro per stuk.

[vid] Obama: 'Alleen Irak kan crisis verhelpen'

De Amerikaanse president Barack Obama zal rond 22.45 uur Nederlandse tijd een statement geven over de crisis in Irak. Dat melden diverse media.

De YouTube-pagina van het Witte Huis heeft de stream al live klaar staan. Obama zal spreken vanuit Martha's Vineyard in Massachusetts.

Het is nog niet bekend welk nieuws Obama zal brengen. De stream zal tevens enkel geluid bevatten. Luister hieronder daarom live mee; de audio zal rond kwart voor elf vanzelf verschijnen. FOK! zal eventueel noemenswaardig nieuws in dit bericht blijven updaten.

Update 23.00 uur:
De speech is nog niet begonnen. De president is officieel een kwartier te laat, maar dat is helaas gebruikelijk voor dit soort aangelegenheden.

Update 23.09 uur:
De speech is begonnen. 

Update 23.13 uur: 
De speech was voor politieke begrippen zeer kort. Obama bedankt het VK, Frankrijk en andere landen die helpen bij het o.a. voeden van de op de berg vastzittende vluchtelingen. 

Er komt geen Amerikaanse militaire oplossing voor de crisis in Irak, zo stelt de president. Alleen Irak kan dat permanent doen.

Vicepresident Joe Biden heeft aangedrongen op het vormen van een nieuwe regering in Irak. De VS steunen kortom oud-president Maliki niet langer. Die lijkt vooralsnog echter van geen wijken te weten.

De VS staat klaar een regering te steunen die de problemen in de regio actief wil oplossen. Het mobiliseren van steun hiervoor zal makkelijker zijn als die regering eenmaal zit.


De speech begint (uiteindelijk, ten langen leste) rond 33 minuten en 40 seconden.

Ebolacontrole in KLM-vliegtuig

In Trondheim in Noorwegen is maandag een vliegtuig van de KLM langer aan de grond gehouden omdat er angst bestond dat een passagier was besmet met het ebolavirus. Uiteindelijk bleek het loos alarm. Dat bevestigt een woordvoerster van de KLM maandag.

Het toestel vloog rechtstreeks van Schiphol naar Trondheim. Daar zat een zieke passagier aan boord. Er ontstonden vermoedens dat de patiënt besmet was met het gevreesde ebolavirus. Er is toen contact gezocht met de Noorse autoriteiten. Die besloten het toestel langer aan de grond te houden.

Bij aankomst kwam er een arts aan boord die al snel vaststelde dat de persoon niet besmet was en dat er dus geen gevaar voor besmetting was. Vervolgens zijn alle passagiers uitgestapt en is het toestel weer teruggevlogen naar Schiphol.

Geboortebeperking Iran aan banden

Het Iraanse parlement heeft permanente vormen van geboortebeperking zoals sterilisaties verboden. Dat meldt persbureau Reuters maandag. De opperste Iraanse leider ayatollah Ali Khamenei riep eerder al tot maatregelen om de bevolkingsgroei in Iran te stimuleren. Khamenei kondigde in mei een decreet af om meer kinderen te krijgen. Dit was volgens ayatollah nodig om de 'nationale identiteit te versterken' en om de 'onwenselijke aspecten van de westerse levensstijl' tegen te gaan. De wet verbiedt niet alleen sterilisaties maar ook advertenties voor voorbehoedsmiddelen. Artsen die de nieuwe wet overtreden zijn strafbaar.

Mensen die meer kinderen willen krijgen kunnen hulp krijgen. Het ministerie van volksgezondheid zei in juni al dat stellen financiële bijstand kunnen krijgen voor vruchtbaarheidsbehandelingen. De kosten voor een dergelijke behandeling kunnen in Iran oplopen tot omgerekend twaalfduizend euro. Hervormingsgezinden in Iran zien de wet als een poging van de conservatieve geestelijken om hoogopgeleide Iraanse vrouwen terug te duwen in de traditionele rol van huisvrouw en moeder.

Daarnaast is er de vrees voor een toename van het aantal illegale abortussen. Abortus is legaal in Iran, maar alleen als het leven van de moeder in gevaar is of als de baby een bepaalde fysieke aandoening heeft. Tussen 2012 en 2013 werden er volgens Iraanse staatsmedia maar liefst twaalfduizend illegale abortussen uitgevoerd, meer dan de helft van het totaal dat jaar.

[JL] Jong Ajax met WK-gangers ruim langs Telstar

Jong Ajax heeft zijn eerste wedstrijd van dit seizoen in de Jupiler League eenvoudig gewonnen. Met WK-gangers Jasper Cillessen en Joël Veltman in de basis werd Telstar op de Toekomst met 3-0 verslagen. Queensy Menig maakte de eerste twee goals, Lucas Andersen was de andere doelpuntenmaker.

Van de WK-gangers deed Daley Blind niet mee. Hij mocht zondag al invallen in de met 4-1 gewonnen competitiewedstrijd tegen Vitesse. Voor aanvang van dat duel werden Cillessen, Veltman en Blind door het bestuur gehuldigd met een zilveren schaal voor hun WK-prestaties.

Telstar hield tegen Jong Ajax twintig minuten lang stand. Toen scoorde Menig op aangeven van Andersen. Een kwartier voor tijd maakte de 18-jarige aanvaller er 2-0 van. Door de 3-0 van Andersen (77e) staan de Amsterdammers na de eerste speeldag derde in de Jupiler League. Alleen Almere City en FC Volendam hebben een beter doelsaldo.

'Britse straaljagers naar Irak'

Volgens ingewijden zal het Britse ministerie van Defensie binnenkort aankondigen Tornado-straaljagers van de Royal Air Force naar Irak te sturen.

Daar zullen ze met geavanceerde foto- en radarapparatuur precies kunnen uitvogelen waar IS-terroristen zich bevinden. Vooralsnog is er geen sprake van het bewapenen van de toestellen.

De Britten zullen op deze manier waarschijnlijk de VS proberen te helpen bij het uitroeien van zoveel mogelijk IS-strijders, zonder de politiek gevoelige beslissing te hoeven maken om zelf ook bommen te gooien of doelen te beschieten.

Rutten hekelt kunstgras

Fred Rutten heeft zijn eerste competitiezege met Feyenoord te pakken, maar makkelijk ging dat niet. Op het kunstgras van ADO Den Haag was het volgens de coach moeilijk voetballen. Rutten erkende dat zijn ploeg zondag moeite had om in een hoger tempo de bal rond te laten gaan.

"Dat is ook moeilijk op kunstgras. Dat was wel in het voordeel van de ploeg die met tien man speelde", zei Rutten in het Algemeen Dagblad. "We voetballen dit seizoen zes keer op kunstgras en daar ben ik geen fan van. Bij het ene kunstgras komt er zand omhoog na een tackle, bij het andere rubber. Maar iedereen kan dat toch zien?"

Het kunstgras was voor Rutten wel een goede reden om Luke Wilkshire te laten debuteren. "Op dit soort kunstgrasvelden is er toch nooit tempo in de wedstrijd. Dan kan Wilkshire, die pas een week heeft meegetraind, het dus heel lang volhouden."

"Toen ADO met tien man verder moest spelen, kwam het tempo zo laag te liggen. En Wilkshire is een Australiër, die gasten bijten overal doorheen." Feyenoord won in Den Haag met 0-1 door een doelpunt van Mitchell te Vrede in blessuretijd.

[vid] CNN-beelden heli-reddingsmissies

Vanuit de lucht komt al enkele dagen hulp voor de op de Iraakse Sinjarberg omsingelde Yazidi's. Zo worden er inmiddels routinematig reddingsmissies met helikopters uitgevoerd.

Nieuwe beelden van één van deze helikoptervluchten, waarmee per vlucht enkele tientallen hongerende vluchtelingen kunnen worden gered, zijn zojuist geüpload door CNN.

Naast de Iraakse heli's, waar telkenmale honderden mensen op af rennen om uit de IS-hel weggevlogen te worden, wordt door het Westen ook op andere manieren vanuit de lucht geholpen.

Zo dropt men Brits en Amerikaans voorgeprepareerd voedsel rondom de als ratten in de val vastzittende onschuldigen. Ook worden er bommen gegooid op de terroristen van IS.


Vanwege de nabije aanwezigheid van IS-mongolen zijn de helimissies uiterst gevaarlijk. Gelukkig kan er (beperkt) worden teruggeschoten, zoals op de beelden te zien is.

Echt uitvinden zat er voor Britt Dekker nooit in

Britt Dekker mag dan het nieuwe seizoen van Het Beste Idee van Nederland presenteren, maar een eigen uitvinding zat er voor haar niet in. "Ik droomde jaren van een vliegende auto, maar ik wist nooit hoe ik dat technisch moest uitwerken", zegt ze tegen Novum Nieuws. "Ik ben er dus nooit mee voor een jury gaan staan."

De presentatrice is best handig. "Ik heb vroeger dagenlang geklust met mijn opa, dus ik kan wel een tegeltje zetten of een ketting repareren", zegt de 22-jarige Dekker. "Maar dat is dus echt iets anders dan je eigen uitvindingen doen. Ik heb een enorm respect gekregen voor al die echte uitvinders."

Nou ja, voor bijna allemaal. "We hebben allemaal verschillende uitvinders, zoals huismoeders, kinderen, opaatjes, vrachtwagenchauffeurs en leraren. Er zitten heel veel goede ideeën tussen, maar natuurlijk niet allemaal", biecht Dekker op.

Ze was vooral onder de indruk van de 'dubbeldop', een fles met een spuitmond aan zowel boven- als onderkant, en een gourmetstel met draagbare afzuigkap. "En natuurlijk die zonnebrandroller, waarmee je je eigen rug kunt insmeren. Zo hoef je niet aan vieze mannen te vragen of ze je rug kunnen insmeren."

Het meest onder de indruk is Dekker wellicht nog over medepresentator Jochem van Gelder. "Jochem zit al 25 jaar in het vak, hij is echt een boom waartegen je kunt leunen", zegt de presentatrice. "Hij kan als geen ander timen, met een blik in de camera of een stilte, daar heb ik veel van geleerd."

"Voor mij was het voornamelijk een kwestie van anderen laten uitspreken en niet meteen te enthousiast te doen", zegt Dekker. "Als ik eenmaal begin, dan duurt zo'n interview al gauw een halfuur en hebben we per aflevering maar tijd voor twee uitvindingen."

De grootste verrassing was tot nu toe jurylid Erlynne Bakkers, die tot vorig seizoen nog te zien was als Erland Bakkers. "Ik kende Erland al van al die vorige seizoenen, dus ik was benieuwd hoe hij er nu uit zou zien", zegt Dekker onomwonden over de industrieel ontwerper. "Maar ze is ontzettend goed gelukt, dus de meeste mensen hadden niet eens in de gaten dat ze vroeger een man was. Erland was een heel slimme man die van alles wist over zijn vak, nu is ze ook nog een heel lieve vrouw."

De opnames van de acht afleveringen, waarbij er elke week een uitvinding naar de finale gaat, zijn nog in volle gang. Op 25 oktober is de eerste aflevering te zien bij SBS 6. De finale is live te volgen op 20 december.

Dolfijn met twee hoofden spoelt aan in Turkije

In het westen van Turkije is het lichaam van een dolfijn met twee hoofden gevonden. Dat melden Turkse media maandag. Turkse wetenschappers gaan het karkas onderzoeken.

De resten van de twee vergroeide dolfijnkalfjes spoelden aan op een strand in Dikili. Een gymleraar vond de resten vorige week. Volgens een marinebioloog van de universiteit van Akdeniz is een siamese tweeling bij dolfijnen ongeveer net zo zeldzaam als bij mensen.

Je team managen in FIFA 15

EA Sports heeft vandaag screenshots laten zien van het nieuwe team management van FIFA 15. Behalve je opstelling, specialisten en spelers bepalen, is het nu mogelijk om nog specifieker met je tactiek bezig te zijn. Door middel van sliders kan je bijvoorbeeld bepalen hoeveel druk je zet of hoe snel je opbouwt.

Per team kan je, door middel van vijf verschillende menu's, je gehele tactiek omzetten naar hoe jij wil. De eerste tab is om te bepalen welke spelers spelen. Vervolgens kan je veranderen in welke opstelling je speelt, daarna komen de specialisten. Je kan ook nog bepalen op welke manier je speelt; balbezit, counter enzovoort. Als laatste is het nu ook mogelijk om nog specifieker in te gaan op je tactiek door middel van sliders. Met deze sliders kan je bijvoorbeeld bepalen hoe snel je aanvalt, op welk moment spelers druk zetten of hoe breed het veld wordt gehouden.

Deze opties zullen beschikbaar zijn in carrièremodus, vriendschappelijk, online vriendschappelijk en toernooien en zullen waarschijnlijk alleen voor PlayStation 4 en Xbox One zijn.

Fifa 15 teammanagement

Fifa 15 teammanagement
Fifa 15 teammanagement
Fifa 15 teammanagement

Fifa 15 teammanagement

Fifa 15 teammanagement

Roep om Britse bommen op IS

Vanuit het Britse parlement komt steeds meer druk op premier David Cameron te staan om de VS te helpen met het bombarderen van de terroristen van IS(IS). Dat schrijft de Washington Post.

Tot dusver zegde de Britse regering alleen het droppen van voedsel toe. Conor Burns, van de Conservatieve Partij, stelt dat het 'immoreel' is 'om deze mensen in de vuurlinie' aan hun lot over te laten. "We zien onthoofdingen, kruisigingen, verkrachtingen - het is ongelooflijk dat het Westen z'n moreel kompas niet bijeen kan krijgen om binnen te vallen en terug te vechten."

De lui van IS zijn zo geradicaliseerd dat zelfs Al-Qaida z'n handen er vanaf getrokken heeft. Volgens o.a. VICE News bevinden zich er ook Europese jihadisten onder het tuig. Zo toont één van VICE's nieuwe filmpjes een Belgische man die zijn hooguit vijfjarige zoontje niet alleen meegenomen heeft, maar ook compleet heeft gebrainwashed. 

(Voormalige) Britse militaire leiders stellen dat alleen bombardementen wellicht niet genoeg zullen zijn om de Islamitische Staat een kopje kleiner te maken. Ex-legerchef Richard Dannatt geeft aan dat behalve aanhoudende bombardementen 'misschien ook mensen op de grond nodig zijn' om de bommen op de juiste plek te doen belanden.

Hij voegt toe: "Het is moeilijk om te zeggen dat dit niet ons probleem is. We moeten onszelf afvragen: 'Doen we niets terwijl genocide mogelijk plaats zal vinden?'"

In het weekend gaf VS-president Obama al aan dat de bombardementen mogelijk maanden aan zullen moeten houden, maar dat er nog geen plannen zijn om troepen te sturen.

Brabantse campinggasten besmet met norovirus

Het norovirus is waarschijnlijk de boosdoener die vorige week tientallen mensen ziek maakte op een Brabants vakantiepark in Asten. De aard van de klachten wijst het meest op het virus en inmiddels is bij twee campinggasten vastgesteld dat zij het virus onder de leden hebben. Dat meldt de GGZ Brabant-Zuidoost maandag.

Het norovirus is een ontsteking in het maag-darmkanaal. De infectie gaat gepaard met misselijkheid, buikpijn, braken en diarree. De aandoening geneest meestal spontaan binnen twaalf of 48 uur. Er is geen behandeling voor. Strikte hygiëne en voldoende drinken voorkomt een hoop leed, aldus de GGZ.

Aanvankelijk werd gedacht dat het zwemwater in het meertje en in het binnenzwembad mogelijk niet op orde was, maar onderzoeken leverden geen aanknopingspunten op.

In totaal werden ruim zestig campinggasten op vakantiepark Prinsenmeer ziek. Acht mensen moesten naar een huisarts en een kind is kort opgenomen in een ziekenhuis.

Nederland met 41 atleten naar Jeugd Olympische Spelen Nanjing

De Nederlandse ploeg voor de Jeugd Olympische Spelen in Nanjing vertrekt maandag met 41 sporters naar China. Dat zijn er vijf meer dan bij de eerste editie van het toernooi. Vier jaar geleden haalde Nederland één keer goud, twee keer zilver en een bronzen medaille, goed voor de 38e plek op de medaillespiegel.

De sport met de meeste atleten is het hockey, waar negen Nederlandse vrouwen gaan proberen om de vier jaar geleden in Singapore gewonnen titel te verdedigen. De zwemploeg bestaat uit zeven sporters, met Kyle Stolk en Maaike de Waard als bekendste namen.

Niek Kimman is een van de vier atleten die Nederland vertegenwoordigen in de wielersport. De BMX'er werd vorige maand in Ahoy in Rotterdam wereldkampioen junioren op zowel de cross als de tijdrit. Ook bij het zeilen en het 3x3 basketbal zijn er vier Nederlanders die aan de start verschijnen.

De taekwondoka's reizen met drie mannen naar China, terwijl er twee badmintonners, judoka's en golfers meegaan. De paardensport, het turnen en het boogschieten kennen tot slot elk één Nederlandse deelnemer.

De Jeugd Olympische Spelen in Nanjing worden zaterdag 16 augustus geopend, een dag later worden de eerste medailles verdeeld. De laatste finales vinden plaats op woensdag 27 augustus, waarna op de 28e de sluitingsceremonie gehouden wordt.

Onderzoek naar MH17 gaat verder in Nederland

Het onderzoeksteam van de Onderzoeksraad voor Veiligheid is teruggekeerd uit Oekraïne. Het onderzoek naar de oorzaak van de vliegtuigramp met vlucht MH17 van Malaysia Airlines wordt voortgezet in Den Haag. Dat heeft de Onderzoeksraad maandag bekendgemaakt. Binnen enkele weken moet een eerste onderzoeksrapport klaar zijn.

Het internationale team van vijfentwintig onderzoekers heeft de afgelopen weken voldoende informatie verzameld. Voor de analyse van de gegevens en het schrijven van het eerste rapport is het niet langer noodzakelijk het werk in Oekraïne te vervolgen, zo laat de Onderzoeksraad weten.

Binnen enkele weken verwacht de raad een rapport met de eerste bevindingen te kunnen presenteren. Het rapport is gebaseerd op gegevens die de onderzoekers de afgelopen tijd hebben vergaard uit radarbeelden, satellietfoto's, gegevens van de luchtverkeersleiding en de zwarte dozen.

Door hevige gevechten tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten in het rampgebied, konden de onderzoekers maar weinig gegevens op de rampplek zelf vergaren.

De verwachting is dat de gegevens tezamen een goed beeld geven over de oorzaak van de crash in het oosten van Oekraïne, waarbij op 17 juli 298 mensen om het leven kwamen. In het onderzoek kijkt de raad ook naar de afwegingen die zijn gemaakt om al dan niet over Oekraïne te vliegen.

Game of Thrones-acteur sterft vlak na eerste opname

Acteur J.J. Murphy is een paar dagen na de eerste opnames van zijn rol in de fantasyserie Game of Thrones overleden. Hij stierf vrijdag thuis op 86-jarige leeftijd, vier dagen na zijn eerste opnames. Murphy was gecast in de rol van Ser Denys Mallister, het oudste lid van de Night's Watch.

Over de doodsoorzaak is niets bekend. Betaalzender HBO wilde nog niet zeggen of een andere acteur de rol overneemt. Murphy's begrafenis staat voor woensdag gepland.

Veel van de opnames voor Game of Thrones, gebaseerd op de boekenserie A Song of Ice and Fire van George R.R. Martin, vinden plaats in Ierland, met plaatselijke acteurs. Murphy werd door de Arts Council of Northern Ireland geprezen als mentor voor veel van de acteurs rondom Belfast, onder wie Liam Neeson.

Eto'o vraagt vijf miljoen per jaar

Eto'o zit momenteel zonder club en kan dus transfervrij de overstap maken naar een nieuwe werkgever. Afgelopenw eek werd bekend dat hij was aangeboden bij Ajax en dat de Amsterdammers hebben gesproken met de spits.

"Samuel kwam enorm gretig op me over. Hij is fit en heeft een grote drive om te presteren. Wanneer een topspits als Eto'o naar Ajax wil komen, zou dat natuurlijk fantastisch zijn", liet Marc Overmars weten aan Voetbal International.

Maar de kans dat de oud-speler van onder meer FC Barcelona en Internazionale naar de Eredivisie komt, lijkt niet groot. Eto'o heeft namelijk zijn zinnen gezet op een terugkeer naar Italië en belde onlangs zelf naar Internazionale om te kijken of er plek voor hem was, weet Goal.

Eigenaar Erick Thohir is echter niet zo gecharmeerd van een oudere speler die maar een contract voor één seizoen wil tekenen. Daarbij komt ook nog eens het torenhoge salaris van de spits, dat ongeveer vijf miljoen euro per jaar bedraagt. En dit is nog maar het bedrag dat Eto'o netto wil verdienen, dus daar zal voor een club nog een groot deel aan belastingen bijkomen.

Dit is de Nerazzurri te gortig en clubs als Ajax en VfL Wolfsburg haken hierdoor ook af. Zowel Ajax als de Duitsers zijn momenteel met de Kameroens international in gesprek.

Omdat Eto'o zonder club zit, kan hij ook na de transferdeadline van 1 september worden aangetrokken. Echter sluit de UEFA de inschrijvingen voor de Europese toernooien wel vlak na deze deadline, waardoor het zaak is dat hij vóór die datum een contract tekent. Anders mag Eto'o in de eerste seizoenshelft niet in Europese toernooien uitkomen, hetgeen eveneens juist een eis van de aanvaller is.

Kasparov verliest strijd om voorzitterschap

Garry Kasparov wordt niet de nieuwe voorzitter van de internationale schaakbond FIDE. De Russische oud-wereldkampioen verloor de strijd van zijn landgenoot Kirsan Ilyumzhinov, die al sinds 1995 aan de macht is. De huidige voorzitter kreeg bij het congres in het Noorse Tromsø 110 stemmen, Kasparov ontving de steun van 61 bonden.

Ilyumzhinov, die mag rekenen op de steun van de Russische president Vladimir Putin, wees de beschuldigingen dat hij stemgerechtigden onder druk had gezet direct na zijn uitverkiezing van de hand. "Ik heb me nooit ingelaten met corruptie en ben erg trots op mijn werk", zei de 52-jarige oud-president van de Russische autonome republiek Kalmukkië via een livestream van de Noorse tv.

Het is al de tweede keer op rij dat Ilyumzhinov een oud-wereldkampioen bij de presidentsverkiezingen verslaat. In 2010 won de multimiljonair, die in 1997 wereldwijd de aandacht trok na een verhaal dat hij persoonlijk contact onderhield met buitenaardse wezens, de strijd van Anatoli Karpov.

[pic] SP-Rotterdam: Paginagrote advertentie is oplossing islamhaat

SP-leider van Rotterdam Leo de Kleijn ziet graag een paginagrote advertentie waarin Fatsoenlijk Bekend Nederland (FBN) stelling neemt tegen de hetze waar moslims in Nederland op dit moment onder lijden. Dat is te lezen in het Algemeen Dagblad.

De Kleijn stelt dat nu de intolerantie van ISIS, HAMAS, Hezbolla en Palestijnen zo oplaait tegen niet-moslims en joden in de wereld, de islam daar veel onder te lijden heeft. Rond het thema Gaza leest hij bijvoorbeeld bijzonder vaak op de Social Media dat mensen zich laatdunkend en ronduit beledigend uitlaten over de islam. De islam wordt dan als achterlijk of een geloof van haat bestempeld. Ook wordt er gezegd op de Social Media dat de enige oplossing voor de islamitische jodenhaat het hard aanpakken van de islam is.

De Kleijn vindt het niet normaal en fatsoenlijk dat onschuldige moslims in Nederland de schuld krijgen van kalifaat uitroepers in Nederland. Tevens is hij nog nooit een kalifaatsupporter tegengekomen. Dus valt het wel mee. Omdat deze onschuldige moslimbroeders niets kunnen doen aan de haatpraat van bijvoorbeeld IS-gekkies, wil hij deze goede moslims graag een hart onder de riem steken met een actie.

De SP'er zag hoe vorige week FBN een grote advertentie tegen de islamitische jodenhaat ondertekenden. Onder anderen SP-kopstuk Emile Roemer deed daar ook aan mee. Dit bracht hem op het idee een soortgelijke actie te starten voor moslims die lijden onder het gebash op hun ideologie. Leo wil daar zelf geen leidende rol in nemen maar laat het initiatief voor zoiets liever bij anderen.

Leo is wel een heel klein beetje bevooroordeeld over Israël, blijkt uit de huidige omslagfoto van zijn Facebook.


Één van de 12 omslagfoto's (Bron: Facebook Leo de Kleijn)

Van der Duim verslaat Westerhof in verdachte wedstrijd

Antal van der Duim heeft op de Challenger in het Duitse Meerbusch in een, zacht gezegd, opvallende wedstrijd afgerekend met zijn landgenoot Boy Westerhof: 4-6, 6-3 en 6-3.

Westerhof begon uitstekend en had aan één break genoeg om de eerste set te pakken. Ook in de tweede set leek er geen vuiltje aan de lucht, want Westerhof kwam al snel op 3-0. Van der Duim knokte zich echter terug, won zes games op rij en pakte zo de tweede set. In de derde set ging het gelijk op tot 3-3, waarna Van der Duim de wedstrijd besliste. Op 5-3 kreeg hij nog wel drie breakpoints tegen, maar Westerhof kon die niet afmaken.

Niet alleen het verloop van met name de tweede set was opvallend. Er leek namelijk op een bijzondere manier ingezet te worden bij de bookmakers voor en tijdens de wedstrijd. Voor de twee Nederlanders begonnen was de notering voor winst van Van der Duim al enorm gedaald: Van bijna drie keer de inzet aan het begin van de dag, tot soms zelfs maar 1,3 keer de inzet op het moment dat de wedstrijd begon, een gigantisch en op zijn minst opvallend verschil in de wereld van de bookmakers.

Ook tijdens de wedstrijd gebeurden er rare dingen met de noteringen. Westerhof had de eerste set binnen en mocht serveren voor 4-1 in de tweede set. Toch bleef er maar fors ingezet worden op Van der Duim, die op dat moment bij de bookmakers zelfs ruim favoriet was, ondanks zijn grote achterstand.

Met de hele derde set nog te spelen stond de notering van Van der Duim op 1.03, wat normaal gesproken gereserveerd is voor spelers als Novak Djokovic of Rafael Nadal in de beginfase van een groot toernooi. Normaal gesproken worden wedstrijden met dergelijke wedpatronen direct onderzocht door de autoriteiten, omdat het een perfecte aanwijzing is voor matchfixing. Of daar in dit geval sprake van was, of dat er iets anders aan de hand was, is uiteraard nog niet duidelijk.

Oud-topkeeper Beara (85) overleden

In Kroatië is maandag oud-keeper Vladimir Beara op 85-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. Beara wordt algemeen gezien als een van de beste keepers ooit. Volgens de onbetwiste nummer één op die lijst, de Rus Lev Yashin, was Beara zelfs beter dan hijzelf.

Beara zat in de Joegoslavische selecties voor de WK's van 1950, 1954 en 1958. Op de laatste twee toernooien had hij een basisplaats. Daarnaast kwam hij in 1952 in actie op de Olympische Spelen van Helsinki, waar de Joegoslaven zilver pakten.

De doelman vierde vooral successen bij Hajduk Split en Rode Ster Belgrado. In totaal won hij in de jaren '50 zeven keer de Joegoslavische competitie. Beara was in 1958 de doelman in de kwartfinale van de Europa Cup tussen Rode Ster en Manchester United. Bij terugkeer van die wedstrijd verongelukte het vliegtuig van United, met 23 doden als gevolg.

Na zijn loopbaan als voetballer werd Beara trainer. Hij had zijn laatste jaren als voetballer gesleten in Duitsland en begon dan ook met het trainen van Freiburger FC. Daarna vertrok hij naar Sittardia, het huidige Fortuna Sittard, om vervolgens vooral Joegoslavische clubs en het nationale elftal van Kameroen te trainen. In 1987 ging Beara met pensioen.

Speelgoedsoldaatjes op oorlogspad

Ubisoft kondigt Toy Soldiers: War Chest aan. In deze game speel jij de baas van een leger speelgoedsoldaten en neem je het op tegen rivaliserende speelgoedlegers.

Bij release heb je de keuze tussen vier verschillende legers. Elk leger heeft een eigen speelstijl, gebaseerd op unieke turrets, lucht- en gevechts- voertuigen en eenheden.

Als eerste is de Kaiser weer helemaal terug. De German Empire troepen trekken met discipline, nieuwe wapens- en turrets ten strijde. De nieuwe gezichten op het slagveld zijn de Star Power krijgsmacht. Zij worden geleid door de heldin StarBright. Starbright heeft de leiding over unicorns, pixies en met lasers schietende teddyberen. De twee resterende legers worden in de aanloop naar de release in de schijnwerpers gezet.

"Toy Soldiers is altijd een topfranchise op XBLA geweest, en we zijn trots om dit nieuwe meesterwerk op next-gen uit te brengen. We geloven dat het Toy Soldier-universum onze fans een diepgaande en intense ervaring biedt", aldus Thomas Painçon, EMEA Digital Publishing Director bij Ubisoft. "Toy Soldiers: War Chest biedt een unieke mix tussen tower defense en strategie, en is een mijlpaal binnen dit genre. Gamers kunnen het eindelijk opnemen tegen de speelgoedlegers van vrienden."

Toy Soldiers: War Chest is vanaf begin 2015 verkrijgbaar als download voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Rusland: humanitaire missie naar Oost-OekraÔne

Rusland gaat in samenwerking met het Internationale Rode Kruis een humanitair konvooi naar het oosten van Oekraïne sturen. Dat heeft het Kremlin maandag bekendgemaakt. Het Rode Kruis heeft nog niet gereageerd.

Wanneer het konvooi vertrekt zei het Kremlin niet. Ook andere details bleven uit.

Sommige westerse landen zeiden vorige week al dat Rusland mogelijk van plan is Oost-Oekraïne binnen te trekken, onder het mom van een humanitaire missie. De president van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, waarschuwde Poetin maandag nog geen militairen naar Oekraïne te sturen, ook niet als humanitaire missie.

Rusland dringt nu al weken aan op humanitaire hulp voor de inwoners van Oost-Oekraïne. Het Oekraïense leger is in het oosten al maanden in gevechten verwikkeld met pro-Russische separatisten.

'Duizenden dode yazidi's op straat'

In Noord-Irak waar tienduizenden yazidi's op de vlucht zijn geslagen voor terreurorganisatie Islamitische Staat (IS), liggen duizenden doden langs straten en wegen. 40.000 leden van de religieuze minderheid, voornamelijk vrouwen, kinderen, bejaarden en zieken, wachten nog steeds op hulp. 40.000 anderen hebben veilig gebied bereikt.

Dat heeft de Centrale Raad van de Yazidi's in Duitsland maandag laten weten. In Duitsland wonen ongeveer 90.000 yazidi's die deels in contact staan met familie in Irak. Bij de voedseldroppings van de afgelopen dagen is ook apparatuur afgeworpen om mobieltjes op te laden met behulp van zonnecellen.

Volgens de Duitse yazidi's komen er steeds meer berichten over verkrachtingen binnen, ook van meisjes die pas 12 of 13 jaar oud zijn. Ook kinderen worden gedood en soms ook onthoofd. Meerdere ooggetuigen hebben gemeld dat hoofden van vermoorde kinderen op houten palen zijn gespietst.

De wanhoop onder de vluchtelingen is kennelijk zo groot dat maandag een Britse hulpmissie aan de yazidi's moest worden afgebroken. Er stroomde een enorme mensenmassa samen tijdens de voedseldropping op een berg zodat de piloot van het toestel bang was mensen te raken. Het militaire vliegtuig moest de missie daarom afbreken, aldus een zegsvrouw van premier David Cameron.

'Duizenden dode yezidi's liggen op straat'
'Duizenden dode yazidi's op straat' (Foto: ANP)

Sjiitische alliantie Irak passeert Al-Maliki

De sjiitische alliantie in het Iraakse parlement heeft maandag niet Nouri al-Maliki, maar plaatsvervangend parlementsvoorzitter Haider Al-Ibadi voorgedragen voor de functie van premier. Hij zou een nieuwe regering moeten vormen die het land verenigt tegen de groeiende dreiging van islamitische extremisten.

Al-Maliki, de huidige premier, wordt verweten een beleid te hebben gevoerd dat soennieten uitsloot.

Het besluit van de alliantie om Al-Maliki te passeren vergroot de politieke spanningen in Irak. Al-Maliki staat er op dat zijn partij, die ook deel uitmaakt van de alliantie, de premier voordraagt.

Eerder maandag beschuldigde Al-Maliki de nieuwe president Fouad Massoum ervan zijn herbenoeming als premier te blokkeren. Massoum sprak in een verklaring op televisie de hoop uit dat Al-Ibadi een regering kan vormen die 'het Iraakse volk beschermt'. Hij krijgt daarvoor dertig dagen de tijd.

Al-Maliki, die wordt verweten dat hij de huidige crisis in Irak heeft veroorzaakt door een sektarische agenda te volgen en daarmee de soennieten en Koerden te hebben vervreemd, laat het er niet bij zitten. Hij viel in een toespraak de nieuwe president aan en eiste min of meer dat hij voor een derde termijn werd herbenoemd. Inmiddels heeft hij zijn veiligheidstroepen in Bagdad de straat opgestuurd, terwijl honderden betogers van Al-Maliki hun steun aan hem betuigen.

Gameplay van Dead Island 2

Vandaag onthult Deep Silver de eerste gameplay trailer voor Dead Island 2, het volgende hoofdstuk in de Dead Island-franchise waarvan miljoenen exemplaren zijn verkocht.

De video toont pre-alpha in-game footage en biedt een eerste indruk van hoe de het zonnige paradijs en het bloederige mêlee-geweld opnieuw samenkomen, dit keer in het beroemde Californië. Wij hebben op E3 de game al mogen zien, en deze week mag iedereen op gamescom de game uitproberen.

Dead Island 2 komt in het voorjaar van 2015 en wordt ontwikkeld door ontwikkelaar Yager voor het PlayStation 4, Xbox One en pc.

Nog drie van de zes Haagse relschoppers vast

Van de zes mensen die zondag in Den Haag zijn aangehouden rondom de demonstratie tegen de islamitische terreurorganisatie IS zitten er nog drie vast. De andere drie tegendemonstranten zijn zondag al op vrije voeten gesteld, laat de politie maandag weten.

Een van de mannen die naar huis mochten wordt verdacht van opruiing. Hij moet zich later voor een rechter verantwoorden. De andere twee kregen een boete wegens belediging. De mannen die nog vastzitten worden verdacht van het plegen van openlijk geweld.

De politie verwacht nog meer mensen aan te houden voor betrokkenheid bij de rellen in de Schilderswijk, waarbij journalisten van zoomin.tv en De Telegraaf werden aangevallen en een agent gewond raakte. De vlam sloeg in de pan toen de betogers plotseling werden geconfronteerd met een tegendemonstratie.

Brand afvalverwerker Breda meester

De grote brand in een vernietigingsbedrijf in Breda is onder controle. Even voor 17.00 uur is het sein brand meester gegeven, zegt een woordvoerder van de gemeente. Het pand is grotendeels verwoest.

Het vuur in het bedrijf aan de Mijkenbroek brak rond het middaguur door nog onbekende oorzaak uit. Volgens de gemeente zijn er ondanks de grote rookontwikkeling geen gevaarlijke concentraties schadelijke stoffen gemeten. Ook is er geen asbest vrijgekomen. Het nablussen gaat vermoedelijk nog uren duren.

In een korte verklaring zegt burgemeester Peter van der Velden (PvdA) mee te leven met de betrokkenen. "Vreselijk zo'n grote brand voor het getroffen bedrijf, directe omgeving en omwonenden", zegt hij. Om 17.30 uur geeft hij op het stadskantoor een persconferentie.

Tientallen doden na overstromingen Oost-India

Overstromingen in het oosten van India hebben afgelopen week aan zeker 45 mensen het leven gekost. Meer dan driehonderdduizend mensen zijn huis en haard ontvlucht. Dat meldt persbureau AFP. Het waterpeil begint wel langzaam te dalen.

De deelstaat Orissa werd vorige week getroffen door moessonregens, waardoor diverse rivieren buiten hun oevers traden. In totaal zijn 3,3 miljoen mensen gevlucht voor het wassende water.

Volgens de lokale autoriteiten zien de weersverwachtingen er goed uit. "Dus we hopen dat alles binnen een dag of twee weer normaal is", zei Pravat Ranjan Mohapatra van het staatsbestuur.

Leden criminele motorclub opgepakt voor diefstal

Twee leden van een criminele motorclub zijn zondag opgepakt voor het stelen van de sleutels van een graafmachine in Heerhugowaard. Ook twee anderen zijn aangehouden, meldt de politie.

Een bewoner zag dat een groep mannen op de James Wattstraat in Heerhugowaard de sleutels van een graafmachine weghaalden. Zij gingen er in een voertuig vandoor. Agenten troffen in de omgeving het voertuig met daarin de verdachten, een 21-jarige man uit Obdam, een 26-jarige man uit Hensbroek, een 21-jarige man uit Wervershoof en een 21-jarige man uit Opmeer, aan. De mannen uit Wervershoof en Opmeer zijn lid van de motorbende.

De verdachten bleken verschillende sleutelbossen bij zich te hebben. Onderzocht wordt nog of daar ook de sleutels van de graafmachine bij zitten. Tegen de mannen is proces-verbaal opgemaakt.

De aanpak van criminele motorclubs heeft hoge prioriteit voor politie, gemeenten en Openbaar Ministerie. Van de bij de politie bekende leden van beruchte motorclubs als Satudarah, Hells Angels en No Surrender heeft tachtig procent een strafblad. Bijna dertig procent is veelpleger. In veel gevallen zijn de leden betrokken bij of veroordeeld voor misdrijven als drugs- en wapenhandel, afpersing en mishandeling.

Grote reddingsactie bij Noord-Ierland

Bijna honderd mensen zijn maandag op een binnenzee in Noord-Ierland te water geraakt toen ze tijdens een zeilwedstrijd werden overvallen door een storm. Na een grote reddingsactie meldt de Britse kustwacht dat waarschijnlijk iedereen terecht is. Tien personen zijn gewond geraakt; de meesten hebben onderkoelingsverschijnselen en worden ter plaatse door ambulancepersoneel behandeld.

Aan de race in Strangford Lough namen tachtig boten deel. Door de harde wind sloegen veel boten om en raakten 97 mensen te water. Nadat de organisatoren alarm hadden geslagen kwam een reddingsactie op gang waarbij dertien boten en twee helikopters werden ingezet.

Strangford Lough is een binnenzee die grote getijdenverschillen kent. Het gebied ten zuidwesten van Belfast is populair bij watersporters.

Strandtenten lijden onder zuinige badgast

Ondanks verscheidene weken van mooi, warm weer kunnen strandtenthouders nog niet spreken van geslaagd zomerseizoen. De paviljoens aan zee zitten nog niet zo vol als gewenst en de bezoekers die wel komen bestellen aanzienlijk minder dan een paar jaar geleden. Dat zegt voorzitter Paul Zonneveld van branchevereniging NVSN maandag.

"Het leek mooier dan het in werkelijkheid was", zo stelt Zonneveld. Hij schrijft die de ondermaatse resultaten toe aan het nog altijd zwakke economische klimaat. "Op mooie dagen zou het op de terrassen werkelijk bomvol moeten zitten, maar dat is niet het geval", aldus de voorzitter van de vereniging voor strandtentexploitanten.

De strandbezoekers die wel aanschuiven, bestellen bovendien minder dan in de jaren voorafgaand aan de economische crisis, zegt Zonneveld. "De consumptie valt tegen en daardoor is de omzet een stuk minder", weet hij. De uitgaven blijven daarentegen even hoog of zelfs hoger, mede omdat de kosten van een gemeentelijke vergunning wel blijft stijgen.

Toch is het voor de uitbaters van strandtenten nog haalbaar om een geslaagd seizoen te draaien, denkt de voorman van de Nederlandse Vereniging Strandexploitanten Noordzee-strand. "Zes weken mooi weer is normaal gesproken gewoon goed", licht hij toe. "We zitten nu ongeveer op een week of vier, waarvan je kunt zeggen dat ze echt geslaagd zijn".

Dumoulin op streep geklopt in Eneco Tour

Andrea Guardini heeft de eerste etappe van de Eneco Tour gewonnen. De Italiaan van Astana was in de rit over 182 kilometer, met start en finish in Terneuzen, de snelste in de massasprint. Het had bijzonder weinig gescheeld of Tom Dumoulin had de etappe gewonnen. De Nederlander van Giant werd op de streep echter nog ingehaald door het peloton.

Laurens de Vreese (Wanty - Groupe Gobert), Kenneth Vanbilsen (Topsport Vlaanderen) en Gatis Smukulis (Katusha) vormden de kopgroep van de dag. Het trio kreeg een maximale voorsprong van ruim zeven minuten. Op ongeveer twintig kilometer van de streep ging Smukulis onderuit, niet veel later moesten ook de twee Belgen eraan geloven.

In de laatste vijftien kilometer werden liefst drie sprinters uitgeschakeld door valpartijen. Eerst waren het Matthew Goss (Orica-GreenEdge) en Sasha Modolo (Lampre) die tegen de vlakte gingen, niet veel later lag ook de Nederlander Danny van Poppel (Trek) op het asfalt. 

In de slotkilometers probeerde Mirko Selvaggi nog te ontsnappen, maar hij werd bijgehaald door Dumoulin die op en over de Italiaan ging. De renner van Giant-Shimano leek het te gaan doen, maar het peloton was net op tijd. Guardini was vervolgens de rapste in de sprint, voor Yohann Gene (Europcar) en Davide Cimolai (Lampre). Boy van Poppel nam bij Trek de sprintersrol van zijn gevallen broertje over en werd nog knap vijfde, twee plekken voor de onfortuinlijke Dumoulin.

[vid] [NSFW] Vrouw (24) maakt pornofilm in kerk

De politie van het Oostenrijkse Hoersching heeft een 24-jarige vrouw in de kraag gevat. De rondborstige brunette, die op internet 'Babsi' of 'Analbabsi' wordt genoemd, heeft namelijk stiekem een pornofilm opgenomen in een katholieke kerk aldaar.

Bernhard Pauer staat op zijn achterste benen. De priester werd namelijk getipt door een parochiaan die tijdens het surfen 'toevallig' op een pornofilmpje stuitte. In het filmpje, met als titel 'Back to church', speelt de hoofdpersoon een poosje met haar enorme tieten. Vervolgens verdwijnen haar handen onder haar rok en brengt zij zichzelf tot een hoogtepunt.

Het geile onderonsje vond plaats in de snoeiharde kerkbanken van Pauer, verdomme. Dat Babsi ook nog eens een bijbel en een rozenkrans in haar handen hield, zette uiteraard kwaad bloed bij de katholiek. Met rode koontjes stapte de glunderende gluurder dan ook naar de priester om daar zijn beklag te doen.

Omdat met het filmpje het katholieke geloof hevig in haar kruis is getast, stapte Pauer naar de politie. Daar de geile dame in kwestie niet met haar hoofd te zien was, had Bromsnor de handen meer dan vol om haar te identificeren. Pas nadat foto's in lokale media werden gezet, besloot een tipgever maar eens de politie te bellen.

De beste man had Babsi herkend aan haar tieten. De Heilige Hermandad rukte hierop massaal uit om de vrouw uit kwestie in de kraag te vatten. Babsi, een geboren Poolse die op jonge leeftijd naar Hoersching is verhuisd, heeft na hevig aan de tand te zijn gevoeld een volledige bekentenis afgelegd. Zij kan voor een halfjaar achter tralies belanden.

Een filmpje met een screenshot uit de pornofilm
De film zelf is snel te vinden door te googlen op 'Babsi in church'

Toch geen ebola in RoemeniŽ

De man die in Roemenië werd opgenomen met ebolasymptomen heeft toch niet de dodelijke ziekte onder de leden. Helemaal gezond is de man echter niet. Hij heeft malaria, meldt het Roemeense ministerie van volksgezondheid maandag.

Het ministerie zei zondag dat een 51-jarige man was geïsoleerd met symptomen van ebola: koorts, misselijkheid en bloedige diarree. Het feit dat hij onlangs in Nigeria was deed de alarmbellen rinkelen. Nigeria is een van de West-Afrikaanse landen waar het ebolavirus zich naartoe heeft verspreid.

De man is inmiddels uit quarantaine en overgeplaatst naar een ziekenhuis dat gespecialiseerd is in tropische ziektes. De isolatie van de man is volgens het boekje verlopen en alle veiligheidsmaatregelen zijn in acht genomen, aldus het ministerie.

De ebola-epidemie heeft inmiddels al aan meer dan duizend mensen het leven gekost. De ziekte heeft zich verspreid over Sierra Leone, Guinee, Nigeria en Liberia.

Foto begindagen The Beatles onder de hamer

Een van de eerste foto's van The Beatles wordt volgende week geveild. Het gaat om een kiekje uit 1961 genomen in de Cavern Club in Liverpool, van een piepjonge Paul McCartney, John Lennon, George Harrison en Pete Best. Laatstgenoemde was de drummer die het jaar erop werd vervangen door Ringo Starr.

De foto en andere kiekjes van de legendarische band zijn onlangs opgedoken en gaan op 23 augustus onder de hamer tijdens een jaarlijkse Beatles-veiling in het Liverpool Institute of Performing Arts, meldt de BBC. In totaal worden 330 items geveild.

'Afbreken MH17-missie was enige juiste keuze'

Het beëindigen van de repatriëringsmissie in het oosten van Oekraïne is een juist besluit geweest. Dat zei commandant der strijdkrachten Tom Middendorp maandag tijdens een briefing in de Tweede Kamer. Het besluit was mede een gevolg van Russische beschietingen aan de grens met Oekraïne, zei de generaal. "Langer blijven was onverantwoord."

Het werken in het door pro-Russische separatisten beheerste rampgebied was voor de onderzoekers 'balanceren op een dun draadje'. "We hebben zo lang mogelijk geprobeerd de ongewapende missie op te rekken", zei Middendorp. "We opereerden in het oog van de storm. Schijnbare rust maar daaromheen een hoop onrust."

Vorige week nam de onrust volgens Middendorp zienderogen toe. Er bestond een reëel gevaar op gijzelingen, de gevechten kwamen dichter bij het rampgebied. Gecombineerd met de berichten over de Russische troepenopbouw en beschietingen bij de grens, moest worden besloten de missie af te breken. "Vrijwel direct nadat we terugkwamen zijn er gevechten uitgebroken op de site."

Middendorp benadrukte dat de missie er nog lang niet opzit. Zodra de situatie op de rampplek stabiel is, wordt het onderzoek ter plekke hervat. Met het invallen van de winter kan dat betekenen dat onderzoekers pas volgend jaar terugkeren op de plek van het neergestorte toestel van Malaysia Airlines.

Ondergang Mel Gibson deed Mad Max-regisseur pijn

Regisseur George Miller heeft met lede ogen aangezien hoe Mel Gibson lange tijd worstelde met zijn carrière en privéleven. "Ik heb veel sympathie voor Mel. Het deed echt pijn aan mijn hart om hem zo te zien", zegt de 69-jarige filmmaker, die de elf jaar jongere acteur regisseerde in Mad Max, de film die in 1979 diens doorbraak betekende.

"Maar er is een nieuwe tijd aangebroken", vervolgt Miller. "Ik hoop dat Mel in meer films gaat spelen, want ik vind hem een geweldige acteur. Maar ook een enorm goede regisseur." Miller maakte later nog twee Mad Max-films met Gibson, maar in het volgend jaar te verschijnen vierde deel speelt hij niet. Het verhaal wordt opnieuw verteld met een jongere acteur in de hoofdrol, Tom Hardy.

Gibson kwam in 2006 onder vuur te liggen omdat hij tijdens zijn arrestatie voor rijden onder invloed denigrerende opmerkingen over joden maakte. In 2010 dook een audio-opname op waarin hij tegen zijn vriendin zegt dat ze zou worden verkracht door een groep negers. De acteur zou haar ook hebben geslagen. Zijn carrière leed onder de ophef. Tussen 2006 en 2011 maakte hij slechts één film.

Dat Gibson het acteervak nog niet is verleerd bleek uit hoofdrollen in recentere films als Machete Kills en The Expendables 3.

Zuid-Amerikaanse WK-gangers naar Milaan

Internazionale en AC Milan hebben beide een nieuwe verdediger aangetrokken. Gary Medel verruilt Cardiff City voor Inter, terwijl Pablo Armero van Napoli naar Milan gaat. Dat melden beide clubs maandag.

Medel speelde op het WK alle duels voor Chili, waaronder tegen Nederland. De 27-jarige centrumverdediger kwam eerder uit voor Sevilla, Boca Juniors en het Chileense Universidad Catolica.

Armero was de linksback van het Colombiaanse elftal dat indruk maakte op het WK en tot de kwartfinale reikte. De 27-jarige voetballer maakte anderhalf jaar geleden de overstap van Udinese naar Napoli. Het laatste halfjaar speelde hij op huurbasis voor West Ham United.

Aanklager wil Lamprou voor een duel schorsen

Kostas Lamprou moet als het aan de aanklager betaald voetbal ligt een wedstrijd vanaf de tribune bekijken. De doelman van Willem II ontving zondag een rode kaart tegen PSV (3-1 nederlaag) na een charge in het strafschopgebied op Georginio Wijnaldum. Hij heeft tot en met maandag om op het schikkingsvoorstel te reageren.

De van Feyenoord gehuurde Lamprou speelde zijn eerste wedstrijd voor de Tilburgers. De strafschop die volgde op zijn overtreding werd benut door Memphis Depay.

Fault in our Stars grote winnaar Teen Choice Awards

The Fault in Our Stars is zondag een van de de grote winnaars geworden van de Teen Choice Awards. De film werd bekroond met zeven prijzen. Hoofdrolspelers Shailene Woodley en Ansel Elgort kregen onder meer de award voor beste filmzoen en Elgort werd uitgeroepen tot beste talent en beste acteur in een drama. Op muziekgebied voerde One Direction de boventoon met acht prijzen.

Alle winnaars van de awardshow, die werd gehouden in het Shrine Auditorium in Los Angeles, krijgen traditiegetrouw een surfboard. "Ik surf niet, dus ik denk dat ik deze thuis maar aan de muur hang", zei de 20-jarige Elgort over zijn prijs.

De prijzenregen werd gepresenteerd door Modern Family-actrice Sarah Hyland en Teen Wolf-acteur Tyler Posey. Volgens de twee werden in totaal 165 miljoen stemmen uitgebracht voor de awardshow, die voor de zestiende keer plaatsvond. Bij de Teen Choice Awards worden onder meer prijzen uitgedeeld op het gebied van film, tv, muziek, comedy en sport.

De show begon zondag met een optreden van Demi Lovato, die ook twee prijzen in ontvangst mocht nemen voor haar muziek. Donald Sutherland werd uitgeroepen tot beste slechterik wegens zijn rol in The Hunger Games. "Dus jullie vinden mij een schurk", vroeg Sutherland zijn publiek. "Mijn vrouw, met wie ik al 42 jaar getrouwd ben, zei dat ze het met jullie eens is."

Andere prijswinnaars waren 5 Seconds of Summer, Taylor Swift en Jason Derulo. Eerder was al bekendgemaakt dat Selena Gomez de Ultimate Choice Award zou krijgen. Derulo sloot de ceremonie af met het nummer 'Talk Dirty', dat hij zong terwijl hij bovenop een politieauto danste.

Kamer kritisch over rol OekraÔne in MH17

De Tweede Kamer is kritisch over de rol die de Oekraïense regering heeft gespeeld in het veiligstellen van het gebied waar vlucht MH17 vorige maand neerstortte. Dat bleek maandag tijdens de briefing in de Tweede Kamer over het afbreken van de repatriëringsmissie. Een groot deel van de Kamer wil opheldering over de vraag of Oekraïne het staakt-het-vuren heeft geschonden.

Het kabinet besloot vorige week om de missie te beëindigen omdat het te gevaarlijk was in het gebied. Tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten woedt momenteel een hevige strijd, ondanks afspraken dat er in het rampgebied niet gevochten zou worden.

"Oekraïne hield zich niet aan het staakt-het-vuren", zei PvdA-Kamerlid Michiel Servaes. "Kunnen we concluderen dat de afspraken zijn geschonden?" Ook D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma vroeg zich af of het staakt-het-vuren is geschonden.

SP-Kamerlid Harry van Bommel wil van de ambtelijke en militaire top weten of Kiev misbruik gemaakt heeft van de situatie om gebieden op separatisten te heroveren. "Daardoor kunnen de afspraken nu niet waargemaakt worden." VVD-Kamerlid Mark Verheijen noemt de garantie van Oekraïne niet heel veel waard. Om die reden wil hij weten welke diplomatieke kanalen richting Rusland en de separatisten worden ingezet.

Duidelijkheid wil de Kamer ook over de gevolgen van het beëindigen van de zoekmissie voor het strafrechtelijk onderzoek. Zo stelde CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt vast dat het slecht is dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid niet bij de crashsite is geweest. Brokstukken zijn niet geborgen, waardoor ze niet gebruikt kunnen worden voor het onderzoek.

Vol lof is de Tweede Kamer wel over de manier waarop de internationale onderzoekers de afgelopen twee weken hun werk hebben uitgevoerd op de rampplek in Oekraïne.

Orlando Bloom aangeklaagd wegens ordeverstoring

Orlando Bloom wordt aangeklaagd voor ordeverstoring en openbare dronkenschap. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. De aanklachten volgen op een incident van vorige maand, toen de acteur ineens bij een vrouw op de stoep stond en dreigde haar wat aan te doen.

De 37-jarige Bloom, die onlangs een poging deed Justin Bieber een klap te verkopen, beweerde na het incident dat hij niks verkeerd had gedaan en dat de vrouw hem stalkt. Volgens agenten is op een bandopname duidelijk te horen dat de acteur de vrouw bedreigt, maar aanklagers vinden dat er te weinig bewijs is om Bloom daarvoor te vervolgen.

Ian McKellen helpt handje bij huwelijksaanzoek

Ian McKellen heeft de Zuid-Afrikaanse regisseur Brett Lotriet Best geholpen met zijn huwelijksaanzoek. De 75-jarige The Lord of the Rings-acteur werkte mee aan een video waarmee Best zijn vriend Khalid Shawwa ten huwelijk vroeg. "Denk erover na en doe wat juist is", spreekt McKellen hem toe, is te zien op Youtube.

Shawwa is een groot fan van Star Trek. Best probeerde daarom Patrick Stewart, een van de sterren van de sciencefictionreeks, te strikken voor de video. De acteur was echter niet beschikbaar, waarop zijn beste vriend McKellen uitkomst bood. De website Pink News schrijft dat alle moeite niet voor niets was en Shawwa ja heeft gezegd.

[EK] Sintnicolaas gaat voor medaille op tienkamp

Tienkamper Eelco Sintnicolaas raakte in mei van dit jaar geblesseerd aan zijn hamstring, maar lijkt inmiddels weer in goeden doen te zijn. Vorige maand won hij in het Poolse Torun op het EK meerkamp voor landenteams, terwijl hij op het NK nipt naast de titel op de 400 meter horden greep. Dinsdag start Sintnicolaas in Zürich op de tienkamp tijdens het EK atletiek.

"Fysiek ben ik nu uitstekend in vorm voor Zürich. Het seizoen is natuurlijk wat moeilijk geweest met die hamstringblessure, maar ik denk dat ik op het EK tot de medaillekandidaten behoor", zei Sintnicolaas eerder al tegen Omroep Gelderland"Na die blessure hebben we de plannen omgegooid, de grote tienkamp in Götzis laten schieten en de pijlen volledig op het EK gericht, waarvan we wisten dat het niet in gevaar zou komen."

"Het was wel prettig om een paar weken te kunnen herstellen, want ik kon gewoon zien dat ik vooruitgang boekte. Het vertrouwen wat je nodig hebt komt dan vanzelf wel." In maart van dit jaar greep Sintnicolaas in Sopot met de vierde plek op de zevenkamp nog net naast de medailles op het WK indoor. In Zürich zal hij het vooral op moeten nemen tegen Fransman Kevin Mayer en de Duitsers Kai Kazmirek en Rico Freimuth. Ook Pelle Rietveld doet mee namens Nederland, maar voor hem lijkt een medaille wel een erg lastige opgave.

Extra content DRIVECLUB Special Edition bekendgemaakt

Van elke game komt er wel een Special Edition uit en bij DRIVECLUB is dat niet anders.  Hij gaat in de winkel liggen voor zo’n 70 euro aankomende 8 oktober en dit is de volledige inhoud wat je dan krijgt:

 • Foil treated, unique artwork housed in a high-quality card sleeve.
 • Instant access to five high performance cars, each with an exclusive livery design:
 • McLaren P1
 • Mercedes-Benz C63 AMG Coupe Black Series
 • Ferrari 458 Italia
 • Aston Martin v12 Vantage S
 • Alfa Romeo 4C
 • 2 exclusive in-game livery packs to customise your car and club logo.
 • 2 DRIVECLUB emblem vinyl stickers (one white, one red) – perfect for your laptop or games console.

DRIVECLUB SE
DRIVECLUB SE

Wijnaldum tekent bij in Eindhoven

Georginio Wijnaldum heeft zijn toekomst verbonden aan PSV. De 23-jarige aanvoerder verlengde zijn contract maandag met drie jaar tot de zomer van 2018, meldt PSV.

De Eindhovenaren wisten afgelopen weekeinde al Jürgen Locadia en Rai Vloet langer aan zich te binden. De club lijkt zich de komende weken alleen druk te hoeven maken over een vertrek van Memphis Depay. De aanvaller staat naar verluidt in de belangstelling van meerdere Europese topclubs, waaronder Tottenham Hotspur.

Wijnaldum stapte in 2011 over van Feyenoord naar PSV. De aanvallende middenvelder veroverde op het WK in Brazilië een basisplek bij Oranje en scoorde in de troostfinale tegen Brazilië de 3-0.

Manchester City tast in de buidel voor Mangala

Manchester City heeft zijn zesde aankoop van deze zomer gedaan. De regerend landskampioen neemt de Franse verdediger Eliaquim Mangala voor zo'n veertig miljoen euro over van FC Porto. Hij heeft een vijfjarig contract getekend, meldt City.

Mangala moet bij City gaan concurreren met Vincent Kompany en Martin Demichelis. Coach Manuel Pellegrini ziet in de 23-jarige Fransman, die eerder voor Standard Luik speelde, de potentie om een van Europa's beste verdedigers te worden.

De komst van Mangala is goed nieuws voor PSV. City kan centrumverdediger Karim Rekik nu met een gerust hart voor nog een seizoen aan de Eindhovenaren verhuren.

Mangala zat deze zomer in de Franse WK-selectie, maar speelde geen minuut in Brazilië. Hij is na Frank Lampard, Fernando, Willy Caballero, Bacary Sagna en Bruno Zuculini de zesde aanwinst voor City.

Vier Britse kernreactors buiten werking om defect

Vier reactors bij twee kerncentrales in het noorden van Engeland worden tijdelijk buiten werking gesteld, omdat er een defect is ontdekt in een ketelruimte. Dat heeft The Guardian maandag gemeld. Het betreft de kerncentrales van Heysham en Hartlepool, die worden geëxploiteerd door EDF Energy.

Het defect werd onlangs ontdekt bij een reguliere inspectie van de centrale in Heysham. Omdat in Hartlepool dezelfde reactors staan worden ook die stilgelegd voor onderzoek. EDF verwacht dat de reactors acht weken zullen stilliggen. Tot problemen in de stroomvoorziening zal dit volgens het bedrijf niet leiden.

Eerder deze week werden ook al twee kernreactors van EDF, in Schotland en Kent, buiten werking gesteld, in verband met onderhoudswerkzaamheden.

[EK] Lemaitre en Farah kunnen succesvolste EK-atleten ooit worden

Christophe Lemaitre en Mo Farah gaan vanaf dinsdag op jacht naar de titel van meest succesvolle man op het EK atletiek ooit. Die titel is nu nog voor de West-Duitser Harald Schmid en de Brit Roger Black, die beiden op vijf keer goud en één keer zilver staan. 

Lemaitre staat met vier keer goud en één keer brons niet ver van het duo. In 2010 won de Fransman in Barcelona de titels op de 100, 200 en 4x100 meter. Twee jaar geleden verdedigde hij zijn goud op de 100 meter en pakte hij brons op de estafette. In Zürich is hij deze week weer een kanshebber op de 100 en 4x100 meter, en de favoriet op de 200 meter. 

Waar Lemaitre alleenheerser kan worden, hoopt de Brit Farah dat hij de eretitel kan gaan delen. De olympisch- en wereldkampioen op de 5 en 10 kilometer staat op drie keer goud en één keer zilver. Op de 5 kilometer is hij titelverdediger, in Barcelona won hij in 2010 beide afstanden. Dit jaar is hij, mits hij fit is, op beide afstanden de topfavoriet.

De meest succesvolle Nederlandse man op het EK atletiek is Tinus Osendarp. De veroordeelde nazi won in 1938 goud op de 100 en 200 meter, vier jaar nadat hij op de 200 en 4x100 meter al brons pakte. Chris Berger pakte in 1934 goud op de twee sprintnummers en brons op de estafette. In Zürich kan Churandy Martina deze week de koppositie pakken. In Helsinki won hij twee jaar terug de titels op de 200 en 4x100 meter.

Bij de vrouwen zit een nieuwe nummer één op de eeuwige ranglijst er niet aan te komen. De Poolse Irena Szewinska staat met vijf keer goud, één keer zilver en vier bronzen medailles - gewonnen tussen 1966 en 1978 - op de eerste plek. Fanny Blankers-Koen staat vlak achter haar. Tussen 1938 en 1950 won De Vliegende Huisvrouw vijf gouden, één zilveren en twee bronzen EK-medailles.

Feyenoord speelt tegen Zorya Luhansk in Kiev

Feyenoord hoeft volgende week niet naar het oosten van Oekraïne af te reizen. De wedstrijd in de play-offs van de Europa League tegen Zorya Luhansk is verplaatst naar Kiev, omdat het in het Oost-Oekraïense Luhansk te gevaarlijk is. Dat meldt Feyenoord maandag.

De Rotterdammers hadden de UEFA verzocht de wedstrijd buiten Oekraïne te laten spelen. Dat wilden ze vanwege de gevaarlijke situatie daar en 'gezien de in Nederland levende emoties rond de recente vliegramp'. Zorya speelde deze zomer eerdere kwalificatieduels ook al in Kiev.

De volgorde van de wedstrijden is ook veranderd. Feyenoord zou aanvankelijk eerst thuis spelen, maar begint nu volgende week donderdag in de Oekraïense hoofdstad. Een week later staat de return op het programma in Rotterdam.

Kosovo pakt tientallen jihadisten op

De politie in Kosovo zegt maandag bij invallen op tientallen locaties minstens veertig radicale moslims te hebben opgepakt. Het ging om een landelijke actie tegen veronderstelde jihadisten die vechten aan de kant van extremisten in Irak en Syrië.

De invallen werden gedaan door honderden politieagenten en speciale politie-eenheden. Tijdens de actie werden wapens, munitie en explosieven in beslag genomen. Doorzocht werden ook geïmproviseerde moskeeën die dienden als rekruteringscentra voor jihadisten.

Het was de grootste politieactie ooit in Kosovo tegen vermoedelijke radicale moslims. De autoriteiten zijn ongerust, omdat toenemende aantallen etnische Albanezen zich bij de extremisten in Syrië en Irak aansluiten en via sociale media proberen sympathisanten te verleiden om mee te doen.

"Wij beschouwen deze personen als een bedreiging voor de veiligheid van Kosovo en daarom zijn zij gearresteerd", zei politiewoordvoerder Baki Kelani. Sommigen worden volgens hem verdacht van betrokkenheid bij terroristische organisaties als IS en het aan Al-Qaida gelieerde Jabhat al-Nusra.

Volgens de politie zijn in Syrië en Irak ten minste zestien Kosovaren om het leven gekomen.

De regering van Kosovo liet in een verklaring weten dat 'iedere bedreiging van de fundamentele waarden van onze staat en onze samenleving zonder genade zal worden bestraft'. President Atifete Jahjaga zei dat de operatie bedoeld is om verdachten aan te pakken wier daden de veiligheid in de Balkan bedreigen en om Kosovo en zijn strategische partners voor terroristische gevaren te behoeden. "Kosovo zal geen veilige haven worden voor extremisten", zei hij.

Prinses Mabel viert 46e verjaardag

Prinses Mabel wordt maandag 46 jaar oud. De prinses viert haar verjaardag in familiekring, zo liet de Rijksvoorlichtingsdienst weten. Mabel werd vorige week met onder anderen haar twee dochters, koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun drie kinderen in Peru gezien. De Oranjes vieren daar vakantie.

Dinsdag is het precies een jaar geleden dat Mabels echtgenoot, prins Friso, overleed. Hij stierf aan de gevolgen van de hersenbeschadiging die hij opliep bij een skiongeluk in Oostenrijk in februari 2012. Friso werd 44 jaar oud.

True Blood-acteur verloofd met Hunger Games-actrice

True Blood-acteur Jim Parrack en zijn vriendin, Hunger Games-actrice Leven Rambin, gaan trouwen. Dat bevestigt de woordvoerder van de 33-jarige Parrack aan het Amerikaanse blad People.

De twee zijn bij elkaar sinds het najaar. Parrack en zijn ex-vrouw gingen in september uit elkaar. De officiële scheiding kwam in juni rond. De 24-jarige Rambin, die ook te zien was in series als Grey's Anatomy en One Tree Hill, was niet eerder getrouwd.

Schietende trucker voor de rechter

Voor de rechtbank in Würzburg verscheen maandag een 58-jarige Duitse vrachtwagenchauffeur die volgens politie en justitie regelmatig vanuit zijn cabine het vuur opende op andere vrachtwagens. Hij deed dat volgens eigen zeggen om de andere bestuurders terecht te wijzen na vermeende verkeersfouten, melden Duitse media.

Chauffeur Michael K. zou tussen 2008 en zijn aanhouding in 2013 meer dan zevenhonderd keer op andere voertuigen op Duitse Autobahnen hebben geschoten. Daarvan zijn 170 gevallen in het gerechtsdossier terechtgekomen. In vijf gevallen wordt de verdachte beschuldigd van poging tot moord.

Bij de schietpartijen vielen drie gewonden. Een vrouw liep levensgevaarlijke verwondingen op aan haar hals. De verdachte zegt dat hij alleen maar materiële schade wilde aanrichten.

Doden bij instorten gebouw Thailand

Bij het instorten van een gebouw van zes verdiepingen in de Thailand zijn maandag zeker drie mensen om het leven gekomen. Dat meldt de politie. Zeven mensen zitten vast onder het puin.

De oorzaak van het incident is nog niet bekend. Hulpdiensten hebben zeven mensen uit het puin gered en proberen meer mensen te bevrijden. Het gebouw, dat net ten noorden van de hoofdstad Bangkok stond, was nog in aanbouw.

'ArgentiniŽ en Uruguay kunnen WK 2030 niet organiseren'

Argentinië en Uruguay zijn niet in staat om samen het WK voetbal van 2030 te organiseren. Dat zegt de Uruguayaanse vicepresident van de FIFA Eugenio Figueredo tegen het Zuid-Amerikaanse Telesur

"Ik denk dat het erg lastig zal worden vanwege de kosten. Ik ben er wel van overtuigd dat Uruguay een soort mini-WK of iets anders speciaals kan organiseren, maar niet het echte WK", aldus Figueredo. "Natuurlijk is het wel zo dat Zuid-Amerika een goede plek is voor voetbal, we kennen het goed. Daar staat weer tegenover dat Europa meer competities en meer financiële mogelijkheden heeft."

Uruguay en Argentinië zijn bezig om een bid voor te bereiden voor het WK van 2030. Het zou vooral voor Uruguay bijzonder zijn, omdat het dan precies 100 jaar geleden is dat in het land het allereerste WK voetbal gehouden werd. Naast de twee landen hebben ook Chili en tien Zuid-Oost Aziatische landen een bid in gedachten. Daarbij gaat het om een gezamenlijk bid van onder meer Singapore, Indonesië, Laos en Brunei.

WK-topscorer aller tijden Klose zet punt achter interlandloopbaan

Miroslav Klose heeft zijn laatste interland voor Duitsland gespeeld. "Met de wereldtitel in Brazilië kwam een kinderdroom uit", zegt de 36-jarige topscorer aller tijden van het Duitse team. De spits van Lazio Roma scoorde zestien keer op een WK, ook een record.

De spits van Poolse komaf werd in 2001 gevraagd om voor Polen uit te komen, maar weigerde dat omdat hij graag voor Duitsland wilde spelen. Op 24 maart van dat jaar maakte hij zijn debuut in de Nationalelf in een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Albanië. Hij mocht ruim een kwartier voor tijd invallen en kopte niet veel later de 2-1 binnen, gevolgd door zijn kenmerkende salto voorover.

Nog voor het WK 2002 ruim een jaar later begon had Klose al acht goals gemaakt voor Duitsland. In Japan en Zuid-Korea scoorde hij vervolgens vijf keer, net als vier jaar later op het WK in eigen land. Ook in 2010 wist hij weer vier keer te scoren op het WK. Dit jaar kwam hij in Brazilië in actie op zijn vierde WK en ook nu was hij trefzeker. Tegen Ghana maakte hij zijn 15e WK-goal waarmee hij Ronaldo evenaarde als topscorer aller tijden. Uitgerekend in de halve finale tegen Brazilië kwam nummer 16 erbij.

Utrecht stapt naar FIFA inzake transfer Vorm

FC Utrecht heeft de FIFA ingeschakeld om duidelijkheid te krijgen over de transfersom die het zou moeten krijgen voor Michel Vorm. Vorm werd deze zomer door Swansea City verkocht aan Tottenham Hotspur. Utrecht meent recht te hebben op een percentage van de transfersom, zoals werd afgesproken toen Vorm in 2011 van Utrecht naar Swansea ging.

Er is echter onduidelijkheid over de grootte van dat bedrag. Swansea liet namelijk ook Ben Davies naar de Spurs gaan, terwijl Gylfi Sigurdsson de omgekeerde weg bewandelt. "Wij willen weten waar het geld voor Michel is gebleven", vertelt algemeen directeur Wilco van Schaik van FC Utrecht tegen FOX Sports.

"Michel is een goede keeper, international, 30 jaar. Dan maak je mij niet wijs dat hij voor nul euro vertrokken is, zoals Swansea ons nu vertelt", aldus Van Schaik. "We zouden samen investeren en profiteren van een eventuele transfer van Michel. Dat hadden we afgesproken met Swansea, maar dat gebeurt nu niet."

"Als het op deze manier kan werken, is de markt los. Dan kan Suarez voor 10 miljoen en de koffiejuffrouw van Liverpool voor 80 miljoen naar Barcelona. Het lijkt me dat dat niet de bedoeling is." Van Schaik denkt dat Utrecht sterk in zijn schoenen staat. "De afspraak was waterdicht. Utrecht heeft recht op het geld. Het ligt nu bij de FIFA en we wachten de uitspraak af."

Autoverhuurbedrijven EU discrimineren online klant

Autoverhuurders moeten stoppen met het discrimineren van online klanten op basis van het land van herkomst van die klant. Online prijzen mogen in de Europese Unie niet afhangen van de lidstaat waar de consument vandaan komt. Dat stelt de Europese Commissie maandag in een verklaring. De commissie heeft zes verhuurders per brief op de vingers getikt.

De prijs die de bedrijven berekenen voor het huren van een auto, kan per land flink verschillen, zegt de commissie. Zo ging de prijs voor een consument uit Duitsland met honderd procent omhoog toen hij een auto in Groot-Brittannië wilde huren. De prijs steeg nadat hij zijn land van herkomst had ingevuld. Ook worden prijzen door de bedrijven bepaald door het IP-adres naar het land van herkomst te herleiden.

De werkwijze is in strijd met de interne vrije markt in de EU, vindt vicepresident van de Europese Commissie Michel Barnier. Van de zes bedrijven die zich van de 'discriminerende praktijken' bediende, hebben Sixt, Enterprise en Goldcar beterschap beloofd.

Europcar, Hertz en Avis hebben op 'een onbevredigende manier' op de brief gereageerd, aldus de commissie. Ze hebben tot eind augustus om de commissie te laten weten of ze hun leven hebben gebeterd.

Drummer Kings of Leon breekt ribben bij busongeluk

Kings of Leon-drummer Nathan Followill is voorlopig uit de running. De 35-jarige muzikant brak zondag enkele ribben bij een ongeluk met de tourbus van de Amerikaanse rockband. Followill maakt het naar omstandigheden goed, liet Kings of Leon weten via zijn website en Facebook.

De rockers waren na een show in Boston op weg naar een hotel toen plotseling iemand voor hun tourbus sprong. De chauffeur moest vol op de rem staan, waardoor Followill door de bus werd geslingerd. De andere bandleden, Followills broers Caleb en Jared en neef Matthew, bleven ongedeerd.

Vanwege het ongeluk heeft Kings of Leon zijn concert van zondagavond op het laatste moment af moeten gelasten. De eerstvolgende show van de band staat vooralsnog gepland voor woensdag.

Zieke Leukemans mist Eneco Tour

Björn Leukemans is maandag niet aan de start verschenen van de eerste etappe van de Eneco Tour. De Belgische kopman van Wanty-Groupe Gobert is ziek.

De eerste etappe van de Eneco Tour, met start en finish in Terneuzen, leidt de renners door Zeeuws-Vlaanderen. De tiende editie van de rittenkoers uit de WorldTour start in Nederland, verhuist enkele dagen later naar België en eindigt zondag in Sittard-Geleen. De winnaar van vorig jaar, de Tsjech Zdenek Stybar, is opnieuw van de partij.

Zuid-Korea wil weer praten met Pyongyang

Het Zuid-Koreaanse ministerie van hereniging heeft Noord-Korea maandag voorgesteld weer plaats te nemen aan de onderhandelingstafel. Seoul wil 19 augustus met Pyongyang overleggen op Noord-Koreaans grondgebied. De laatste keer dat bilateraal overleg op hoog niveau plaatsvond was in februari.

De laatste familieherenigingen tussen hoogbejaarde Koreanen vonden ook in februari plaats. Sindsdien heeft Noord-Korea een fors aantal rakettests en artilleriebeschietingen uitgevoerd. Ook heeft Pyongyang het Zuid-Koreaanse staatshoofd uitgemaakt voor prostituee en gedreigd met een nieuwe nucleaire test.

Beide landen verkeren officieel nog altijd in staat van oorlog. De Koreaanse oorlog eindigde in 1953 namelijk in een wapenstilstand. Een vredesverdrag werd nooit gesloten. Noord-Korea dreigt regelmatig de vijandigheden te hervatten.

'Falen corporaties ook door gebrekkig toezicht'

De problemen bij een aantal woningcorporaties zijn niet alleen te wijten aan falende bestuurders, maar ook aan het lakse gedrag van onder meer toezichthouders en de politiek. Dat blijkt maandag uit een onderzoek van vier bestuurskundigen van de TU Delft, de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en onderzoeksbureau GenP Governance.

Door het gebrekkige optreden van de toezichthouders en de politiek duurde het namelijk vaak te lang voordat het bestuur van corporaties op de vingers werd getikt. "De bestuurders verkregen langzaam maar zeker een autonome positie, waarbij gedurfde prestaties tot veel steun binnen en buiten de corporatie leidde", aldus VU-onderzoeker Rik Koolma.

Die bijval gaf bestuurders volgens Koolma het gevoel 'onaantastbaar' te zijn. "Deze overmoed werd niet getemperd en het falen werd niet opgemerkt", zo stelt hij. "Zonnekoningengedrag van bestuurders alleen is een te simpele verklaring. Bestuurders hebben jarenlang te veel ruimte gekregen."

Koolma en zijn medeonderzoekers trekken hun conclusies na het doorlichten van zes corporaties die in de problemen kwamen door falend leiderschap. De uitkomsten lopen daarmee vooruit op het onderzoek van de parlementaire enquêtecommissie naar woningcorporaties. De uitgebreide verhoren daarvan werden onlangs afgesloten.

BarÁa-aankoop Vermaelen kampt met hamstringblessure

Thomas Vermaelen heeft op het WK in Brazilië een hamstringblessure opgelopen. FC Barcelona kan nog niet zeggen hoelang de kersverse aankoop is uitgeschakeld, laat de Catalaanse grootmacht maandag weten.

Vermaelen speelde slechts een halfuur op het WK. De Belgische verdediger viel tegen Rusland al snel geblesseerd uit. De oud-Ajacied maakte zaterdag de overstap van Arsenal, dat exclusief bonussen tien miljoen euro voor de oud-Ajacied ontvangt. Bij Barcelona, dat 24 augustus aan de competitie begint, moet Vermaelen de strijd aangaan met de van Valencia overgekomen Jérémy Mathieu.

Chelsea verhuurt overbodige Marin aan Fiorentina

Marko Marin speelt komend seizoen voor Fiorentina. De bij Chelsea overbodige Duitser wordt verhuurd aan de Florentijnen, meldt de Serie A-club maandag. De zestienvoudig international moet nog wel medisch gekeurd worden.

Marin verruilde Werder Bremen twee jaar geleden voor Chelsea, maar kwam daar nauwelijks aan spelen toe. Vorig seizoen verdedigde de creatieve middenvelder op huurbasis de kleuren van Sevilla. Hij speelde achttien duels voor de Andalusiërs, waaronder de gewonnen Europa League-finale tegen Benfica.

Arie Boomsma gaat makkelijker vreemd

Arie Boomsma denkt dat vreemdgaan makkelijker is geworden nu hij het bed met meerdere dames heeft gedeeld. "Trouw zijn is minder moeilijk als je altijd bij dezelfde vrouw blijft. De stap naar vreemdgaan is dan enorm", doet Boomsma uit de doeken in Veronica Magazine. "Maar als je al een aantal anderen hebt gehad en er dient zich een volgende aan, dan is het maar een klein stapje."

Boomsma vertelt onrustig te worden van wisselende contacten. "Ik ben de laatste jaren veel vrijer met seks omgegaan", zegt de 40-jarige presentator, die de relatie met zijn verloofde in 2010 na veertien jaar stuk zag lopen. "Eerlijk gezegd zou het voor mij goed zijn geweest als ik altijd bij dezelfde vrouw zou zijn gebleven. Nu merk ik dat ik onrustiger word."

De vrijgezelle presentator is niet op zoek naar een relatie, maar is er wel zeker van dat seks beter is met een vaste partner. "Een onenightstand kan leuk, spannend en lekker zijn, maar je moet elkaars lichaam leren kennen en daar is tijd voor nodig. Ik kan concluderen dat seks altijd mooier, beter en lekkerder wordt naarmate je vaker samen bent."

Goede seks draait volgens Boomsma om communicatie. "Je moet het gevoel hebben dat alles wat je lekker vindt ook gebeurt, en je moet je op je gemak voelen. Ik denk dat je een goed seksleven hebt als je iets ziet in een pornofilm wat je weleens zou willen proberen en dat dan durft te zeggen." Toch hoeft de 40-jarige Boomsma niet alles open en bloot te leggen. "Het stoort me als mensen alles tot in detail willen bespreken. Als ze meteen over hun vagina beginnen. Dat hoeft van mij nou ook weer niet, het mag wel een beetje mysterieus blijven."

Neymar sluit aan bij groepstraining Barcelona

Neymar heeft maandag voor het eerst dit seizoen meegedaan aan de groepstraining bij FC Barcelona. Dat melden de Catalanen. De Braziliaanse aanvaller, die op het WK zijn rug brak, hervatte vorige week al de individuele training.

Neymar brak in de kwartfinale tegen Colombia zijn rug en is nog herstellende van die blessure. Zonder zijn sterspeler ging Brazilië tegen Duitsland (7-1) en Nederland (3-0) de boot in op het WK in eigen land.

De seizoensouverture van Barcelona komt voor Neymar waarschijnlijk te vroeg. De ploeg van coach Luis Enrique begint de competitie 24 augustus met een thuiswedstrijd tegen Elche.

Maximale visvangst Nederland teruggeschroefd

Nederland heeft vorig jaar de Europese visquota overschreden, waardoor de maximaal toegestane vangst voor dit jaar naar beneden wordt bijgesteld. Dat besluit heeft de Europese Commissie maandag genomen. Negen andere landen van de Europese Unie werden ook bestraft voor hun te grote vangst.

Nederlandse vissers mogen dit jaar fors minder vissen op rog in het Kanaal, de Noordzee en de Noorse Zee. Daarnaast is Nederland op de vingers getikt omdat er heek werd gevangen in het Skagerak, de zeestraat tussen Denemarken en Noorwegen. Het vissen op heek is daar sinds 2009 verboden.

Van de negen andere landen wordt vooral in Spanje, Portugal en Groot-Brittannië gesneden in de maximaal toegestane vangst. De commissie maakt daarbij onderscheid naar vissoort en visgebied: voor elk stuk zee gelden per vissoort weer andere regels. Spanje overtrad vorig jaar liefst twintig visquota.

In totaal gingen EU-landen vorig jaar 45 keer in de fout. Dat is bijna een vijfde minder vaak dan in 2012, zo stelt verantwoordelijk eurocommissaris Maria Damanaki. Alle vis die vorig jaar te veel is gevangen, mag dit jaar daardoor niet uit de zee worden gehaald.

Grote brand bij Bredaas vernietigingsbedrijf

Bij een bedrijf in Breda is maandag een grote brand uitgebroken. De brandweer heeft vanwege de hevige rookontwikkeling de sirenes laten afgaan en een NL-Alert uitgedaan. Omwonenden wordt geadviseerd ramen en deuren dicht te houden.

De brand aan de Mijkenbroek brak rond het middaguur uit. Het bedrijf, Destra Totaal, vernietigt onder meer papier, elektronica en metalen. Het bedrijf is ontruimd en er zijn geen gewonden gevallen. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Het NL-Alert is een alarmmiddel van de overheid dat mensen in de buurt van bijvoorbeeld een brand informeert op hun mobiele telefoon. In het bericht staat wat er aan de hand is en wat de ontvanger het beste kan doen.

AFC schorst voetballers voor twee jaar na dopinggebruik

De Aziatische voetbalbond AFC heeft twee spelers voor twee jaar geschorst in verband met positieve tests op verboden middelen. De Kirgiziër Takhir Avchiev werd betrapt na de wedstrijd tegen Palestina tijdens de AFC Challenge Cup eerder dit jaar.

Avchiev werd betrapt op het gebruik van norandrosteron en mag op 6 juni 2016 weer voetballen. Hij komt in eigen land uit voor Abdish-Ata Kant en heeft vijf interlands gespeeld.

Tijdens het Aziatisch kampioenschap zaalvoetbal werd de Vietnamees Doan Ngoc Hao betrapt op het gebruik van een vorm van methamfetamine na de wedstrijd tegen Irak. Hij mag op 25 mei 2016 weer in actie komen.

Zwarte Piet-activist stopt overleg met Van der Laan

Activist en kunstenaar Quinsy Gario praat niet meer met burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan over de sinterklaasintocht in de hoofdstad. Dat schrijft de activist op zijn weblog.

Van der Laan heeft volgens Quinsy, een van de mensen die de gemeente voor de rechter sleepten vanwege het vermeende discriminerende karakter van Zwarte Piet, inmiddels 'genoeg informatie gekregen waarmee hij zijn afweging kan maken'.

Deze week moet duidelijk worden wat de burgemeester gaat doen met de uitspraak van de Amsterdamse rechtbank over de zaak. De rechtbank oordeelde begin vorige maand dat Zwarte Piet discriminerend is voor zwarte mensen. Van der Laan liet vervolgens weten een hoger beroep te overwegen.

Lionel Richie lost belastingschuld van miljoen af

De Amerikaanse belastingdienst zit niet langer achter Lionel Richie aan. De 65-jarige soulzanger heeft zijn schuld van 1,1 miljoen dollar afgelost, weet de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. Daarmee heeft hij een dreigende beslaglegging op zijn eigendommen afgewend.

Richie werd er twee jaar geleden door de belastingdienst op gewezen dat hij nog altijd geen belasting had betaald over zijn inkomen in 2010. Uit juridische documenten blijkt dat de All Night Long-zanger dat onlangs alsnog heeft gedaan.

A27 kort afgesloten na vondst explosief

De A27 tussen Almere en Utrecht is maandagochtend korte tijd afgesloten geweest. Op een parkeerplaats tussen Bilthoven en Utrecht was een explosief aangetroffen. Dat meldt de Verkeersinformatiedienst (VID).

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft het projectiel beoordeeld en kwam al snel tot de conclusie dat het explosief geen groot gevaar vormde voor het passerende verkeer.

De snelweg, die in zuidelijke richting was afgesloten, werd daarom al snel weer vrijgegeven. Meer dan vijf minuten had de afsluiting niet om het lijf, meldt de VID. Wat de EOD precies heeft aangetroffen is nog niet bekend. De parkeerplaats is afgesloten voor onderzoek.

Voetballers Togo vrezen voor ebola in Guinee

Het ebolavirus beïnvloedt ook het West-Afrikaanse voetbal. De voetbalbond van Togo heeft de Afrikaanse voetbalfederatie verzocht een duel in Guinee naar een ander land te verplaatsen vanwege het dodelijke virus.

Het gaat om een wedstrijd begin september in de laatste kwalificatieronde voor de Afrika Cup van volgend jaar. De spelers en staf van Togo zijn bang om af te reizen naar Guinee, een van de vier landen waar het ebolavirus is opgedoken. Inmiddels heeft de epidemie aan meer dan duizend mensen het leven gekost in Sierra Leone, Nigeria, Liberia en Guinee.

Sierra Leone riep eerder al een halt toe aan alle voetbalactiviteiten in het land en wil zijn kwalificatieduels over de grens spelen. Het West-Afrikaanse land speelt tegen Ivoorkust, Kameroen en Congo. Guinee treft naast Togo ook Ghana en Uganda.

Heerenveen wil S. Larsson aantrekken

Sc Heerenveen hoopt zich in de komende dagen te versterken met een buitenspeler. Na het schandelijke thuisverlies tegen FC Dordrecht (1-2) is duidelijk geworden dat de Friese aanval versterking behoeft. Het oog is hierbij gevallen op Sam Larsson.

De 21-jarige Larsson is momenteel in dienst van IFK Göteborg. De Zweed moet bij de ploeg van Dwight Lodeweges het gat opvullen dat de naar Feyenoord vertrokken Bilal Başaçikoğlu achterliet. De rechtsbenige aanvaller, die regelmatig vanaf links speelt, is publiekslieveling bij IFK nadat hij de naar Ajax vertrokken Tobias Sana voortreffelijk opvolgde.

Het management van Larsson hoopt er binnen 48 uur met Heerenveen uit te komen. De Zweed moet exclusief bonussen ongeveer 1,5 miljoen euro kosten.

Diablo III is erg groot als download

De downloadbare Europese versie van Diablo III Ultimate Edition zal PlayStation 4-spelers zo'n 62.7 GB kosten aan opslag. Dit komt door alle lokalisatiebestanden. De Amerikaanse-versie, zonder de lokalisatie dus, is maar 26,1 GB groot.

De pc-versie van het spel kost maar 12 GB aan opslag. De Xbox 360 en PlayStation 3-versies namen maar zo'n 6 GB in beslag bij installatie van het schijfje en 8.6 GB als download. De versie van het spel op de schijf zal alleen de lokalisatie bevatten van de regio waarin hij uitkomt.

Hoe groot de Xbox One-versie is als download is nog niet bekend.

Verkoopcijfers wijzen op zomervakantie

Het is nog zomervakantie en dat betekend dat er geen reet op tv is en dat er weinig games worden uitgegeven. Dat kun je terugzien aan de verkoopcijfers uit Groot Brittannië. De nieuwe binnenkomer van deze week is Ultra Street Fighter IV.

 1. The Last of Us: Remastered
 2. Watch Dogs
 3. FIFA 14
 4. GTA V
 5. Minecraft: Xbox 360 Edition
 6. The LEGO Movie Videogame
 7. Minecraft: PlayStation 3 Edition
 8. Call of Duty: Ghosts
 9. Battlefield 4
 10. Sniper Elite 3
 11. Tomodachi Life
 12. Titanfall
 13. Assassin’s Creed IV: Black Flag
 14. Lego Marvel Super Heroes
 15. Ultra Street Fighter IV
 16. Plants Vs. Zombies: Garden Warfare
 17. Terraria
 18. WWE:2014
 19. Wolfenstein: The New Order
 20. Mario Kart 8

Ook Spaanse ebolapatiŽnt krijgt medicijn

De Spaanse autoriteiten gaan een met ebola besmette arts behandelen met een experimenteel medicijn. Dat heeft het ministerie van volksgezondheid maandag bekendgemaakt. Het medicijn werd geïmporteerd uit de Verenigde Staten, waar momenteel twee artsen met ZMapp worden behandeld.

De 75-jarige missionaris Miguel Pajares liep de ziekte op toen hij ebolapatiënten verzorgde in Liberia. Hierop werd hij overgevlogen naar Spanje, waar hij in quarantaine is geplaatst. Ebola is erg besmettelijk en wordt overgedragen via lichaamsvocht. Er is nog geen medicijn of vaccin op de markt tegen het virus, maar de Amerikanen die ZMapp krijgen toegediend zeggen ervan op te knappen.

De ebola-epidemie heeft inmiddels al aan meer dan duizend mensen het leven gekost. De ziekte heeft zich verspreid over Sierra Leone, Guinee, Nigeria en Liberia.

Grote twijfel aan enorme datadiefstal

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) zegt geen nadere informatie te hebben gekregen over de vermeende diefstal van miljarden account- en inloggegevens door een Russische hackersbende.

Vijf dagen na de melding van de diefstal van 4,5 miljard accountgegevens, gekoppeld aan 500 miljoen unieke e-mailadressen en 1,2 miljard unieke e-mailadres/wachtwoord-combinaties, is bij de cyberwaakhond van de overheid geen enkele melding binnengekomen. Evenmin hebben internationale zusterorganisaties iets vernomen.

Internetdeskundige Axel Arnbak van de Universiteit van Amsterdam uit grote twijfels over de vermeende diefstal. "Het lijkt op een storm in een glas water", zegt hij.

VS bewapenen Koerden tegen IS

De Verenigde Staten zijn begonnen met het direct bewapenen van Iraakse Koerden. Dat hebben bronnen bij de Amerikaanse regering maandag gezegd. Rebellen van de soennitische terreurbeweging Islamitische Staat (IS) zijn de afgelopen dagen opgerukt richting de semiautonome Koerdische regio.

Voorheen weigerden de VS direct wapens te leveren aan de Koerden en verliepen alle leveranties via de Iraakse overheid. De bronnen wilden niet zeggen welk Amerikaans ministerie de wapens levert, behalve dat dit niet het Pentagon is. Mogelijk gaat het Pentagon de Koerden wel in een later stadium bewapenen.

De hulp volgt een dag na de herovering van twee dorpen door Koerdische strijders. De peshmerga wisten IS uit de dorpen te verdrijven na de Amerikaanse luchtaanvallen die afgelopen weekend plaatsvonden.

Het Amerikaanse leger greep al eerder in Irak in met bombardementen en voedseldroppings. Hierbij werden stellingen van IS aangevallen en gevluchte yazidi's van noodhulp voorzien. De VS hebben militairen gestationeerd in het Koerdische gebied.

Courtney Love smijt miljoenen over de balk

Courtney Love heeft er de afgelopen jaren zo'n 29 miljoen dollar doorheen gejaagd. Dat vertelt de 50-jarige weduwe van Kurt Cobain in de Australische Daily Telegraph. Het meeste geld ging volgens Love op aan het afkopen van rechtszaken.

"Ik weet dat de meeste mensen een heel leven kunnen doen met dit bedrag", aldus de zangeres. "Maar ik ben een grote meid, het is rock-'n-roll en het is Nirvana-geld. Ik moet het loslaten." Love zegt genoeg te verdienen om van te leven.

De zangeres is nog steeds verwikkeld in rechtszaken waarin ze wordt beschuldigd van laster. Volgens Love is dat allemaal te wijten aan haar overvloedige medicijngebruik. Zo twitterde ze regelmatig beledigende teksten terwijl ze onder invloed was.

Vader reed opzettelijk met kinderen water in

De man die zondag met zijn twee kinderen het Noord-Hollands Kanaal bij Akersloot inreed, heeft dat met opzet gedaan. Dat meldt de politie maandag. De 38-jarige Rotterdammer kwam bij het incident om het leven.

De kinderen, een meisje van 2 jaar en een 4-jarige jongen, konden door duikers worden gered. Ze liggen in een ziekenhuis en hun toestand is nog altijd kritiek. De politie roept getuigen nogmaals op zich te melden.

Geluk of 1337-skills?

Je hebt wel eens van die momenten in games dat je het ondenkbare doet. Heb je dan gewoon geluk of is het jaren van training geweest? Zo ook de onderstaande gifjes van Counter-Strike, oordeel zelf maar.

CS

Het lijkt er op dat de persoon die we volgen een clean headshot hoort te scoren, maar hij moet uiteindelijk zelf een kogel koppen. Hieronder zien we wat er gebeurt in vertraging.

cs

De gast die beschoten wordt gooit net zijn wapen weg terwijl de andere gast schiet. De kogel ketst weg op het wapen en redt een leven. Skills of wat anders?

Sterrenregen soms zichtbaar tussen wolkenvelden

Wie in de nacht van dinsdag op woensdag naar de zogenoemde perseïdenzwerm wil kijken, moet waarschijnlijk veel geduld hebben. Over het hele land hangen wolkenvelden en daardoor is de sterrenregen niet altijd even goed te zien. Dat meldt een meteoroloog van Weerplaza maandag desgevraagd.

Tijdens het hoogtepunt kunnen wel honderd vallende sterren per uur worden gezien. De condities zijn echter niet al te gunstig. "Er is veel bewolking, maar er zijn ook genoeg opklaringen. Mensen moeten iets meer geduld hebben, maar dan moeten ze wel iets kunnen zien", zegt de meteoroloog.

De komende nacht ziet het weer er beter uit. De sterrenregen is dan nog niet op zijn piek, maar is in grote delen van het land wel goed zichtbaar. "In de kustprovincies hangt wat bewolking en zijn er enkele buien, maar in het oosten en zuiden is de lucht helder. Ik zou mensen dan ook adviseren om de komende nacht naar de vallende sterren te kijken in plaats van morgen."

De meeste sterren vallen waarschijnlijk dinsdagnacht tussen 23.00 uur en 05.00 uur, meldt de stichting van amateursterrenkundigen De Koepel. De temperatuur is de komende nachten aan de frisse kant. Rond middernacht is het zo'n 16 graden en tegen de ochtend slechts 12.

In zijn baan om de zon vliegt de aarde een aantal keer per jaar door een wolk stofdeeltjes, achtergelaten door een komeet. In augustus gaat het om deeltjes van de komeet Swift-Tuttle. De Perseïden zijn vernoemd naar Perseus, het sterrenbeeld waar de vallende sterren vandaan lijken te komen.

Kelderman met glimlach op weg naar Vuelta

Wielrenner Wilco Kelderman treurde zondag (plaatselijke tijd) maar even over zijn gemiste kans op de zege in de slotetappe van de Ronde van Utah. "Ik voelde me echt de sterkste", zei hij. " Mijn doel was om als eerste de laatste bocht in te gaan, maar dat lukte net niet. Ik zag Cadel Evans komen en ik kon niets meer doen."

Kelderman finishte als tweede achter Evans. In het algemeen klassement eindigde het grote talent van Belkin als vijfde, met een achterstand van 2 minuten op de Amerikaanse winnaar Tom Danielson. "Het is jammer dat ik niet heb gewonnen, want ik werd iedere dag beter", zei Kelderman. "Maar ik verlaat Utah met een glimlach. De koers was goed, heel zwaar en ook op hoogte, dus het helpt je lichaam sterker te worden. Perfect in de aanloop naar de Vuelta", doelde hij op de laatste grote ronde van het seizoen die op 23 augustus in Jerez de la Frontera van start gaat.

Miley Cyrus in vliegtuig met varkentje

Miley Cyrus heeft een nieuw huisdier. De zangeres plaatste foto's van zichzelf met een klein varken op Instagram. "Nieuwste toevoeging aan de familie", schreef de 21-jarige Cyrus. "Bubba Sue."

Cyrus nam het beestje mee in het vliegtuig, zo blijkt uit de foto's. "Varkentje in een privévliegtuig." Ook schaapshond Emu, die de zangeres aanschafte na de dood van hond Floyd, is van de partij. "Ik ben gelukkigste moeder ter wereld", aldus Cyrus.

Of Cyrus zomaar ongestoord mag reizen met haar huisdieren, is niet duidelijk. Justin Bieber raakte dit voorjaar in de problemen toen hij met zijn aapje Mally naar Duitsland vloog. Het dier werd in beslag genomen op een vliegveld en verblijft inmiddels in een dierentuin.

Gevangenisuitbraak na beschieting Donetsk

Bij een beschieting van het Oekraïense leger op het rebellenbolwerk Donetsk is een zwaarbeveiligde gevangenis geraakt. Dat heeft het stadsbestuur van Donetsk maandag bekendgemaakt. Bij de aanval kwam een gevangene om het leven en wisten 106 anderen te ontsnappen.

Ook raakten drie gevangenen gewond. Onder de ontsnapten zijn mensen die veroordeeld zijn voor moord, verkrachting en gewapende overvallen. Bij nachtelijke beschietingen raakten verder tien gebouwen beschadigd, waaronder woningen.

De Oekraïense krijgsmacht heeft Donetsk de afgelopen dagen omsingeld. Het leger gaf maandag aan bezig te zijn met de voorbereiding van de laatste fase van het innemen van de stad.

The Last of Us-film anders dan game

De film over The Last of Us zal anders zijn dan de games. Dit komt omdat je in een film maar twee uur kunt gebruiken voor iets waar de game zo'n vijftien uur over deed. Neil Druckmann, de schrijver van het spel, is daarom druk bezig het verhaal aan te passen voor het grote scherm.

Druckmann is nu druk bezig met knippen en plakken. Hij bekijkt welke stukken uit de game komen wel of niet naar het grote doek komen. De schrijver heeft ook aangegeven dat sommige scènes misschien iets anders zijn om het verhaal in de film beter naar voren te brengen. De film zal nog wel draaien om de hoofdpersonages uit de game: Joel en Ellie.

Celtic wil niet met Legia praten over CL-plek

Celtic wil de discussie met Legia Warschau over een plek in de play-offs van de Champions League niet aangaan. De Poolse club won in de derde voorronde over twee duels met 6-1 van de Schotten, maar werd vervolgens door de UEFA uitgesloten omdat een geschorste speler in het veld was gebracht.

Warschau vindt de straf oneerlijk en hoopt nog altijd op een plek in de play-offs. De club vroeg zondag een gesprek aan met Celtic over de zaak, maar de Schotse landskampioen wil daar niets van weten. "We zijn erg teleurgesteld in Legia Warschaus uitspraken. Dit is een zaak voor de UEFA", laat de club van Virgil van Dijk en Derk Boerrigter op zijn website weten.

Celtic heeft het in de loting voor de play-offs getroffen. Het Sloveense NK Maribor is de tegenstander van de Schotten, die afgelopen seizoen nog tegen Ajax speelden op het miljoenenbal.

Meer dan 100.000 Polen in Nederland

Sinds 1 juli wonen er meer dan 100.000 Polen in Nederland, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. Er gaan steeds meer Polen weg uit Nederland, maar het aantal dat zich hier vestigt is nog altijd groter.

In totaal immigreerden in de eerste helft van dit jaar 76.000 mensen naar Nederland en emigreerden er 64.000, waardoor het aantal inwoners door migratie met 12.000 steeg, aldus het CBS.

De meeste (70 procent) Polen komen naar Nederland om te werken en gaan dan veelal aan de slag in de bouw en tuinbouw. Er zijn ook ongeveer 80.000 Polen die als seizoensmigranten naar Nederland komen; zij blijven maar kort.

Bertens zakt flink op wereldranglijst

Kiki Bertens is door haar vroege uitschakeling in Cincinnati zes plaatsen gezakt op de wereldranglijst. De Nederlandse tennisster, die er in de eerste kwalificatieronde uitvloog, staat 85e. Voor Arantxa Rus (155) en Richel Hogenkamp (156) veranderde er niets.

Simona Halep is de nieuwe nummer twee van de wereld. De Roemeense ruilde van plek met de Chinese Na Li, de nieuwe nummer drie. De Amerikaanse Serena Williams is ondanks haar nederlaag tegen zus Venus van zaterdag nog altijd de nummer een.

Bij de mannen veranderde weinig. Igor Sijsling steeg een plek en bezet de 74e plaats. Robin Haase bleef 72e. Jo-Wilfried Tsonga won op indrukwekkende wijze het ATP-toernooi van Toronto en steeg van plek vijftien naar plek tien. Novak Djokovic, Rafael Nadal en Roger Federer vormen nog altijd de top drie.

Bond krijgt veel klachten over bindend studieadvies

Over het bindend studieadvies zijn afgelopen week meer dan honderd klachten binnengekomen bij de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). Dat meldt voorzitter Tom Hoven maandag desgevraagd. De bond opende dinsdag een meldpunt.

Met de tientallen klachten die de LSVb voor de opening van het meldpunt al had ontvangen, komt het totaal nu rond de 150 uit, schat Hoven. "Dat vinden wij echt veel. Vooral omdat het in de meeste gevallen om studenten gaat die zelf al stappen hebben ondernomen, maar er echt niet uitkomen met hun studieadviseur of opleiding."

Veruit de meeste klachten gaan over persoonlijke problemen. "Het gaat dan om ziekte of familieomstandigheden. Daar moet rekening mee worden gehouden, maar dat gebeurt onvoldoende", stelt Hoven. Ook krijgt de vakbond veel klachten van studenten die op school geen gehoor krijgen vanwege de vakantieperiode.

"Studenten kunnen momenteel nergens terecht met hun bezwaren, terwijl het volgende studiejaar al bijna begint", zei Hoven vorige week al bij de opening van het meldpunt. Studenten hebben nog een aantal weken de tijd om klachten in te dienen. Zodra de colleges weer beginnen, sluit de LSVb het meldpunt en worden de klachten geïnventariseerd.

"We gaan studenten dan proberen te helpen en kijken waar de problemen zitten. Is er een specifiek probleem of speelt een bepaald onderwerp vooral bij een hogeschool of universiteit? We gaan daar dan over in gesprek", zegt Hoven.

Het bindend studieadvies stamt uit 1993 en biedt opleidingen de mogelijkheid studenten te verwijderen als ze in hun eerste jaar onvoldoende studiepunten hebben behaald. Veel studenten krijgen wegens herkansingen pas eind juli te horen of ze aan de norm voldoen. Bezwaar aantekenen kan bij een examencommissie, maar die zijn vaak onbereikbaar in de vakantie.

'Groei in opkomende economieŽn verzwakt'

De economische groei van opkomende markten verzwakt in vergelijking met die van de ontwikkelde economieën. Dat stelt kredietbeoordelaar Moody's maandag in een rapport over de wereldwijde economische vooruitzichten.

De recente verhogingen van de rente door centrale banken als reactie op de hoge inflatie trekken volgens Moody's een wissel op de economische vooruitzichten van opkomende economieën. Daarbij is de verwachting dat de export naar China, de belangrijkste afzetmarkt voor veel landen, stagneert en voorlopig ook niet zal aantrekken. China kampt namelijk ook met een afzwakkende groei van de economie.

In tegenstelling tot de opkomende markten, hebben de ontwikkelde economieën de komende tijd wel de wind enigszins mee. Bedrijven durven volgens de kredietbeoordelaar weer meer te investeren. Met name in de Verenigde Staten en in Groot-Brittannië trekt de economie volgens Moody's sneller aan.

'Groei in opkomende economieën verzwakt'
'Groei in opkomende economieën verzwakt' (Foto: ANP)

Laidback Luke gaat terug naar roots op Sziget

Laidback Luke heeft het gevoel dat hij met zijn optreden op het Hongaarse muziekfestival Sziget teruggaat naar het begin van zijn carrière. "Ik ben begonnen in de alternatieve hoek. In 2001 heb ik op Lowlands gestaan en ik werd in die tijd veel gedraaid op 3FM, je zou dus kunnen zeggen dat ik nu terug naar mijn roots ga", zegt de dj, die vrijdag en zaterdag optreedt op het festival, tegen Novum Nieuws.

Ook optreden op Sziget, dat maandag begint en een week duurt, is niet vreemd voor Luke. De dj stond in 1998 al in Boedapest. "Toen draaide ik in een circustent, echt zo'n ronde met een cirkel in het midden, dat was heel gaaf om te doen", blikt hij terug. "Op Sziget krijg je ook de gelegenheid om andere genres te draaien, ik geloof dat ik die keer drum and bass heb gedraaid."

De dj kijkt dan ook erg uit naar zijn shows op de 22e editie, waar ook acts als Outkast, Stromae, Cee Lo Green en Madness optreden. "Sziget is heel groot, je zou het het Lowlands van Oost-Europa kunnen noemen. Er komt heel veel publiek uit andere landen. Het is echt een groot en alternatief ding." Jaarlijks wordt het festival door ongeveer vierhonderdduizend mensen bezocht, waarvan zo'n zestienduizend Nederlanders.

Dat een groot internationaal publiek afreist naar Boedapest, houdt ook singer-songwriter Stef Classens bezig. "Daar optreden is een grote kans. Ik wil internationaal doorbreken en het liefst de hele wereld veroveren", zegt Classens, die vorige maand de derde reeks van De Beste Singer-songwriter won. De winst van het programma betekent ook zijn debuut op Sziget. "Het is een droom die uitkomt. Heel erg tof dat ik er mag staan."

Classens, die zondag het podium beklimt, neemt zijn optreden dan ook erg serieus. "Ik ga eigen liedjes spelen, maar ook een of twee covers om het publiek blij te maken", zegt de zanger. Toch is hij best nerveus voor zijn debuut in Boedapest. "Het is altijd spannend omdat festivalgangers niet per se voor jou komen."

Rellen om doodschieten ongewapende zwarte jongen VS

Een nachtwake die was georganiseerd voor de dood van een Amerikaanse zwarte tiener die door de politie werd neergeschoten, is in de nacht van zondag op maandag uitgelopen op rellen. Dat meldt The Guardian. De menigte in Saint Louis sloeg autoramen in en plunderde winkels.

De wake begon met een stille tocht. Mensen plaatsten kaarsen, bloemen en een teddybeer op de plaats waar Brown werd gedood. Een groep spoot met graffiti 'R.I.P. Michael' op straat. Na afloop werden winkels leeggeroofd en ramen van politiewagens ingeslagen. Er vielen geen gewonden.

De 18-jarige Michael Brown werd zaterdag bij een vechtpartij meerdere keren geraakt door de politie. De jongen werd doodgeschoten in Ferguson, een wijk waar vooral zwarte burgers wonen.

Inwoners van de wijk hebben de dood van Brown vergeleken met die van Trayvon Martin in 2012. Toen werd een 17-jarige jongen door een burgerwacht doodgeschoten, die vervolgens werd vrijgesproken van moord. Veel burgers vrezen dat het onderzoek naar de dood van Brown op dezelfde manier zal verlopen.

Dodental tropische storm Japan loopt op

Door een krachtige tyfoon zijn zondag in Japan zeker negen mensen om het leven gekomen. Daarnaast vielen er zo'n zeventig gewonden en worden twee mensen vermist. Dat meldt The Japan Times.

Door de tropische storm Halong moesten honderdduizenden mensen in het westen van het land worden geëvacueerd. Dat aantal is inmiddels afgenomen tot enkele tienduizenden. De tyfoon heeft Japan inmiddels verlaten en is afgezwakt.

Meer dan 320 vluchten werden geannuleerd en ook treinen en bussen ondervonden ernstige hinder van de tyfoon. Ook overstroomden meer dan driehonderd woningen in het westen van het land.

In het gehucht Umaji viel op het hoogtepunt van de storm meer dan 80 millimeter regen per uur. In totaal kwam meer dan duizend millimeter regen neer op het dorp.

Japan werd zondag tevens opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 6,1. Het natuurgeweld veroorzaakte geen schade of gewonden en er was ook geen tsunami-gevaar.

Payrollbedrijven boeken meer omzet

Payrollbedrijven hebben in de eerste jaarhelft gemiddeld vijf procent meer omzet behaald dan vorig jaar. Dat komt door toenemende flexibilisering van de arbeidsmarkt. Dat meldt brancheorganisatie VPO maandag.

De komende jaren zet de trend van flexibilisering door en gaat het aantal banen verder groeien, verwacht de belangenvereniging. Twee jaar geleden nam de omzet van payrollbedrijven nog met zes procent af in de eerste jaarhelft. Vorig jaar was de omzet vlak, dit jaar werd er dus winst gemaakt. In totaal zijn er in Nederland zo'n tweehonderdduizend mensen met een payrollcontract, meldt De Telegraaf maandag.

Niet iedereen is blij met de payrollconstructie. Vooral vakbonden vinden de constructie zorgelijk. Werknemers komen bij payrolling niet bij het bedrijf dat hen aannam op de loonlijst, maar op die van payrollbedrijven. Zij nemen zo de administratieve lasten van de eigenlijke werkgever over. Volgens vakbonden ontlopen werkgevers daarmee hun verantwoordelijkheden en liggen de risico's bij de werknemer. Ook hebben payrollers vaak slechtere arbeidsvoorwaarden, vinden de bonden.

De VPO wil rotte appels in de branche weerstand bieden door transparanter over de dienstverlening te zijn. Zo moet het voor een werknemer van begin af aan duidelijk zijn bij wie hij in dienst is en onder welke voorwaarden, aldus de VPO. De branchevereniging heeft daarom een keurmerk in het leven geroepen.

Meer immigranten vestigen zich in Nederland

Het aantal immigranten dat zich in Nederland heeft gevestigd is gestegen. In de eerste helft van 2014 kwamen ruim 76 duizend immigranten in Nederland wonen, 8600 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. Met name het aantal Polen nam toe.

Per saldo zijn er in de eerste helft van het jaar twaalfduizend immigranten bijgekomen. Het aantal mensen dat uit Nederland vertrok is met 64 duizend gelijk gebleven.

OekraÔne: herovering Donetsk is aanstaande

De Oekraïense strijdmacht maakt zich op voor de laatste fase van het heroveren van de stad Donetsk op pro-Russische separatisten. Dat heeft woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad Andrej Lysenko maandag gezegd, meldt Reuters. De afgelopen dagen werd de door opstandelingen bezette stad omsingeld en beschoten.

Volgens Lysenko is het leger erin geslaagd Donetsk af te snijden van Loehansk, een ander rebellenbolwerk. Afgelopen weekeinde deed rebellenleider Aleksandr Zachartsjenko nog een voorstel om een wapenstilstand af te kondigen, maar dit werd door Kiev van de hand gewezen.

'Massale leegstand boerderijen dreigt'

Het Nederlandse platteland dreigt de komende jaren te worden geconfronteerd met een explosieve groei van leegstaande agrarische bedrijven. In 2030 kan de leegstand bij boerderijen oplopen tot 32 miljoen vierkante meter. Dat blijkt uit een onderzoek van het Wageningse kennisinstituut Alterra, zo schrijft Het Financieele Dagblad maandag.

De leegstand van boerderijen kan daarmee wel eens groter worden dan die bij kantoren en winkels, zo schrijft de zakenkrant. De toename valt onder meer te verklaren door het slinkende aantal boerenbedrijven, terwijl de boerderijen die overblijven juist groter worden. Ook de modernisering van de agrarische sector draagt bij aan de groeiende leegstand.

"Er komen steeds meer agrarische locaties op de markt van boeren die al jaren geleden gestopt zijn", zegt Marcel de Rooij van de vastgoedtak van de agrarische belangenvereniging ZLTO in de krant. "Dat zijn opknaplocaties waar nauwelijks markt voor is. Soms zit er zelfs nog een restschuld op."

Sinds het begin van deze eeuw is het aantal ondernemers in de land- en tuinbouw met bijna een derde gedaald. De verwachting is dat die stijging ook de komende jaren doorzet, met een jaarlijkse krimp van drie procent per jaar. Tot 2030 zullen 16 duizend tot 24 duizend boeren stoppen met hun bedrijf, vooral in de krimpgebieden.

EU-prominenten feliciteren Erdogan met overwinning

Voorzitter van de Europese Raad Herman van Rompuy heeft de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan maandag gefeliciteerd met zijn verkiezingsoverwinning. De regeringsleider werd zondag met een absolute meerderheid gekozen tot president van Turkije. Ook scheidend voorzitter van de Europese Commissie Jose Manuel Barroso feliciteerde Erdogan.

"Turkije is een belangrijke partner van de Europese Unie", schrijven de EU-bewindslieden in een gezamenlijke verklaring. "Wij zien uit naar de onderlinge samenwerking."

Ook verliezend presidentskandidaat Ekmeleddin Ihsanoglu heeft Erdogan inmiddels gefeliciteerd. Erdogan is sinds 2003 premier en hoopt het presidentschap, dat nu grotendeels een ceremoniële functie is, te hervormen.

'Friese automobiliste rijdt expres jongens aan'

Twee jongens van 14 jaar zijn zondagavond in Sint Nicolaasga vermoedelijk met opzet aangereden door een auto die werd bestuurd door een 57-jarige vrouw. Een van de jongens raakte ernstig gewond, de ander is lichtgewond.

Zowel de automobiliste als de jongens komen uit het Friese dorp. Het lijkt erop dat een al langer lopend conflict ten grondslag ligt aan de aanrijding, liet de politie maandag weten.

De vrouw is aangehouden. De politie heeft een vermoeden waarover het conflict gaat, maar doet daar nog geen mededelingen over. De vrouw, die werd aangehouden, zit nog vast en wordt verhoord.

De aanrijding had plaats op een fiets- en voetpad. Onder haar auto lag een fiets en ze had ook een lantaarnpaal omvergereden.

Diverse omstanders verleenden eerste hulp aan de jongens, die op de grond lagen. De zwaargewonde jongen werd met een traumaheli overgevlogen naar het UMCG in Groningen. Het andere slachtoffer bleek lichtgewond en mocht na behandeling in het ziekenhuis in Heerenveen weer naar huis.

Slachtofferhulp is ingeschakeld om de vele getuigen op te vangen, aldus de politie. De auto van de vrouw is in beslag genomen.

Turkije evacueert gewonde Palestijnen uit Gaza

De Turkse autoriteiten zijn begonnen met het evacueren van gewonden uit de Gazastrook naar Turkije voor medische behandeling. Dat heeft premier Recep Tayyip Erdogan zondagavond gezegd. Volgens staatspersbureau Anadolu zijn tot nu toe vier mensen met een luchtambulance overgebracht naar Ankara.

Onder de gewonden zou een kind zijn. Erdogan kondigde de steun aan in een overwinningsrede, enkele uren nadat hij was uitgeroepen tot winnaar van de Turkse presidentsverkiezingen. Minister van buitenlandse zaken Ahmet Davutoglu zei eerder dat Turkije aan een luchtbrug naar Gaza werkt om zwaargewonden naar Turkije te brengen.

De premier heeft de afgelopen weken fel uitgehaald naar Israël vanwege het offensief in Gaza. Erdogan beschuldigde Israël van oorlogsmisdaden en vergeleek het land met Nazi-Duitsland.

Aantal dragers niet-reanimerenpenning stijgt

Het aantal mensen dat een niet-reanimerenpenning draagt, stijgt. Dat meldt het AD maandag. Ruim twintigduizend Nederlanders dragen de penning omdat ze niet het risico willen lopen om met ernstige beperkingen verder te leven na een reanimatie.

Volgens de krant zouden vooral 70-plussers de niet-reanimerenpenning dragen. Het plaatje werd in 2007 in het leven geroepen en werd toen door 1200 mensen aangeschaft. Vorig jaar waren dat er al vijfduizend en nu dragen meer dan twintigduizend mensen de penning.

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) introduceerde de niet-reanimerenpenning en spreekt van een 'explosieve groei'. "Steeds meer mensen denken zeer bewust na over het einde van hun leven. Bovendien neemt de generatie die nu 70 jaar of ouder is de regie over het eigen leven vaker in eigen hand", aldus een woordvoerder tegen het AD.

Uit cijfers van de vereniging blijkt dat acht op de honderd mensen boven de 70 jaar een reanimatie buiten een ziekenhuis overleven. De helft daarvan moet daarna verder leven met beperkingen. De cijfers bij reanimatie in het ziekenhuis zijn iets gunstiger. Twintig van de honderd mensen boven de 70 jaar overleven dat. Drie mensen houden blijvende schade.

'Wilders krijgt kogel in video Pakistaanse taliban'

Geert Wilders wordt in een filmpje van de Pakistaanse taliban bedreigd. Dat schrijft het AD maandag. In de video die is opgenomen in het online Azan Magazine wordt een kogel geschoten door een foto met het hoofd van de politicus. Bewindspersonen zoals de Amerikaanse president Barack Obama en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu ondergaan hetzelfde lot.

Het gaat om een korte video van nog geen twintig seconden. Aan het eind verschijnt de boodschap 'aan doelwitten geen gebrek' in beeld. Wilders laat aan het AD weten ook na tien jaar beveiliging nog altijd 'diep geraakt' te worden door 'dit soort bedreigingen'.

"Het toont aan dat islamkritiek nog steeds levensgevaarlijk is, maar ook hard nodig. Ik gun dit mijn grootste vijand niet, maar zal zelf altijd doorgaan met het spreken van de waarheid over de islam, wat de consequenties ook zijn", aldus de PVV-leider tegen de krant.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid kent het dreigfilmpje volgens het AD. Of het reden geeft tot extra beveiliging van Wilders wordt niet bekendgemaakt. "Daar doen we geen mededelingen over", aldus een woordvoerder.

[Spoilers] The Evil Within is gruwelijk

The Evil Within is een horrorgame van Bethesda Softworks, dus dat het eng wordt spreekt voor zich. Recent heeft echter de ESRB, de Amerikaanse leeftijdsclassificatie, een stuk tekst gepubliceerd bij haar indeling waaruit blijkt hoe gruwelijk de game wel niet moet gaan worden.

Let op! Het stuk kan lichte spoilers bevatten. Wie dus nog niets van de game wil weten, kan voor de zekerheid maar beter wegklikken.

"This is a survival-horror action game in which players assume the role of a police detective investigating murders at an insane asylum. As players investigate and explore the mysterious environments, they use knives, pistols, shotguns, and explosives to kill human-like creatures and monsters. The frenetic combat is accompanied by screams of pain and realistic gunfire. Some attacks result in impalement and dismemberment/decapitation, with large blood-splatter effects; some environments also depict blood-splattered floors and mutilated bodies with exposed organs/viscera. Cutscenes also depict intense acts of violence: a flashback of children being burned alive; a character decapitated by a guillotine; a man set ablaze while bound to a chair. The words “f**k” and “sh*t” can be heard in the dialogue."

De van toepassing zijnde onderdelen zijn volgens de ESRB blood and gore, intense violence en strong language.

The EVil Within komt 14 oktober uit op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc.

McIlroy wint opnieuw major, Luiten in top dertig

Rory McIlroy heeft voor de tweede keer in zijn carrière het US PGA Championship gewonnen. De nummer één van de wereld, vorige maand ook al de beste op het Brits Open, hield op een spannende slotdag in het Amerikaanse Louisville zijn eerste plaats vast. De Nederlander Joost Luiten zakte bij het laatste majortoernooi van het seizoen weg van de dertiende naar de 26e plaats.

McIlroy, in 2012 ook al winnaar van het PGA Championship, kwam zondag moeizaam uit de startblokken en werd in de stand gepasseerd door Phil Mickelson, Henrik Stenson en Rickie Fowler. Een eagle op de tiende hole bracht hem echter weer op het juiste spoor en na birdies op de dertiende en zeventiende hole gaf de 25-jarige Noord-Ier ondanks de invallende duisternis zijn voorsprong niet meer uit handen.

Met een ronde van 68 (-3) slagen sloot McIlroy het toernooi op de Valhalla Golf Club in Kentucky af met zestien slagen onder par. De Amerikaan Mickelson had één slag meer nodig. Fowler, eveneens uit de Verenigde Staten, en de Zweed Stenson werden met -14 gedeeld derde.

Luiten had gehoopt zijn beste prestatie ooit (21e) op een major te verbeteren, maar een bogey op de zesde en zestiende hole en een dubbel bogey op de dertiende maakten zijn drie birdies ongedaan. Met een slotronde op het baangemiddelde en een eindscore van zeven onder par mag de Bleiswijker toch terugkijken op een prima toernooi.

Danielson pakt weer eindzege in Utah

Tom Danielson heeft voor het tweede jaar op rij de Tour of Utah gewonnen. De 36-jarige Amerikaan van Garmin-Sharp verdedigde zondag in de afsluitende etappe in Park City met succes zijn leiderstrui. De laatste etappe werd gewonnen door Cadel Evans. De voormalig Tourwinnaar kaapte de zege weg voor de neus van Wilco Kelderman.

Nadat een kopgroep met daarin de Nederlander Maarten Tjallingii was ingerekend, leken Danielson, Kelderman, Chris Horner en Winner Anacona te gaan strijden om de ritzege. Evans, die zaterdag ook al de zesde etappe op zijn naam had geschreven, reed echter in de afdaling naar de koplopers toe en liet Kelderman in de sprint net achter zich.

Achter Danielson sluiten Horner en Anacona de Amerikaanse rittenkoers af op de plaatsen twee en drie. Kelderman eindigt als vijfde, net achter de Belg Ben Hermans.

Tsonga ten koste van Federer naar titel

Jo-Wilfried Tsonga heeft het masterstoernooi van Toronto gewonnen. De Fransman, als dertiende geplaatst, troefde in de finale op het Canadese hardcourt de als tweede geplaatste Roger Federer af: 7-5 en 7-6 (3). Tsonga had eerder deze week al Novak Djokovic (1), Grigor Dimitrov (7) en Andy Murray (8) verslagen.

Voor Tsonga was het zijn vijfde overwinning op Federer. Daar staan elf nederlagen tegenover. De 29-jarige Fransman zal door zijn tweede masterszege uit zijn carrière terugkeren in de top tien van de wereld.

Mod brengt LoL naar DOTA

Je hebt mensen die van DOTA 2 houden en mensen die van League of Legends houden. Er zijn echter maar weinig mensen die van beiden houden. Voor de kleine groep mensen die wel interesse hebben in zowel DOTA 2 als League of Legends is er goed nieuws. Iemand is namelijk bezig League of Legends in DOTA 2 te modden.

Met de zogenaamde oorlog om te bepalen welke MOBA beter is, is het de vraag of mensen de mod kunnen waarderen. Één persoon heeft toch de ballen het te proberen. Niet alleen komen alle League of Legends-champions naar DOTA 2, ook de huidige heroes van DOTA 2 blijven erin zitten. De mod heet Defence of the Legends.

De maker van de mod heeft gezegd dat alles 1:1 wordt overgenomen. De modellen van de League of Legends-champions worden dus naar DOTA 2 overgezet, wat een tijdje kan duren. Daarnaast worden ook de animaties, taunts en dansjes overgezet. Droom jij van een duel tussen Teemo en Pudge? Dan kan deze droom binnenkort misschien wel werkelijkheid zijn.

Op de blog staan al screenshots van bijvoorbeeld Summoners Rift, de populairste League of Legends-map, in DOTA 2.

TV Irak: premier houdt belangrijke toespraak

De Iraakse premier Nuri al-Maliki, die onder grote druk staat om geen gooi te doen naar een derde termijn als regeringsleider, houdt zondagavond laat een belangrijke toespraak op tv. Dat heeft de Iraakse staatstelevisie gemeld.

Zaterdag riep de Amerikaanse president Barack Obama de Irakezen op snel een brede regeringscoalitie te vormen als alternatief voor de regering van de huidige sjiitische premier Nuri al-Maliki. Er is veel verzet tegen Maliki, niet alleen onder soennieten en Koerden, maar ook bij de sjiieten. Obama zei dat de Irakezen zich moeten zich verenigen om de extremistische soennitische groep Islamitische Staat (IS) te overwinnen.

24 mensen bevrijd uit vastgelopen achtbaan VS

Reddingswerkers hebben zondag (plaatselijke tijd) 24 bezoekers van een attractiepark in de Amerikaanse staat Maryland uit een achtbaan bevrijd. Op een hoogte van ruim 20 meter was de achtbaan Joker's Jinx vast komen te zitten. Na een reddingsoperatie van zo'n 5 uur stonden de inzittenden, onder wie zeven kinderen, weer op de grond.

Diverse Amerikaanse media volgden de reddingsactie, waarbij de brandweer via een hoogwerker water en paraplu's uitdeelde om de inzittenden te beschermen tegen de zon. Het is nog onbekend waardoor de achtbaan precies is vastgelopen.

24 mensen bevrijd uit vastgelopen achtbaan VS
24 mensen bevrijd uit vastgelopen achtbaan VS (Foto: ANP)

Wilders bekogelde TK met vragen over Haags kalifaat

Geert Wilders heeft zondag een aantal vragen op de Tweede Kamer afgevuurd naar aanleiding van de Anti-IS(IS) demonstratie in de Haagse shariadriehoek de Schilderswijk.

Wilders vroeg onder meer of de Tweede Kamer enig benul had van de demonstratie, wederom de intimidatie van verslaggevers ter plaatse en de vernieling van hun apparatuur, het brullen van 'kankerjoden' en 'Allah Akbar', door vermoedelijk moslims. Ook wil Geert graag weten of de Kamer op de hoogte is van de omleiding van de protestmars op onvriendelijk verzoek van de vermoedelijke moslims en de ME-show die daarop volgde.

In een volgende vragenraid die de PVV-leider afschoot op de Tweede Kamer wilde hij graag weten of de kalifaataanvraag al gehonoreerd was, de Schilderwijk nog wel Nederlands grondgebied was en of de sharia daar al was ingevoerd.

De PVV-baas stelde vervolgens dat als er geen sprake zou zijn van een kalifaat, waarom de Nederlandse demonstranten dan moesten wijken voor de pro-moslimseparatisten en waarom die separatisten dan niet weggeveegd werden om de Nederlanders vrije doorgang te verlenen voor hun goedgekeurde mars op de daarvoor goedgekeurde route.

Het eindsalvo bevatte vragen als: of de Tweede Kamer bereid was om de gewelddadige kalifaatseparatisten in de Schilderswijk, maar ook elders in Nederland, uit te zetten en het grondgebied weer aan Nederland terug te geven. En indien nee, het vriendelijke verzoek om dan maar samen met burgemeester van Aartsen op te hoepelen uit Nederland.

Over een reactie van de Tweede Kamer op dit vragenvuur wordt niet gesproken op de PVV-site.

Laatste reviews en specials
review
The Lion King (2019)
special
Opinie: Nintendo Switch Lite is een slechte deal
special
De Landmacht en FOK! schieten met scherp deel II
special
Dagje weg met DJMO #1 - Loosdrechtse Plassen
review
Crash Team Racing: Nitro Fueled
special
Interview Sascha Faber (marketing manager MSI)
©FOK.nl e.a.