Onderzoek naar MH17 gaat verder in Nederland

Het onderzoeksteam van de Onderzoeksraad voor Veiligheid is teruggekeerd uit Oekraïne. Het onderzoek naar de oorzaak van de vliegtuigramp met vlucht MH17 van Malaysia Airlines wordt voortgezet in Den Haag. Dat heeft de Onderzoeksraad maandag bekendgemaakt. Binnen enkele weken moet een eerste onderzoeksrapport klaar zijn.

Het internationale team van vijfentwintig onderzoekers heeft de afgelopen weken voldoende informatie verzameld. Voor de analyse van de gegevens en het schrijven van het eerste rapport is het niet langer noodzakelijk het werk in Oekraïne te vervolgen, zo laat de Onderzoeksraad weten.

Binnen enkele weken verwacht de raad een rapport met de eerste bevindingen te kunnen presenteren. Het rapport is gebaseerd op gegevens die de onderzoekers de afgelopen tijd hebben vergaard uit radarbeelden, satellietfoto's, gegevens van de luchtverkeersleiding en de zwarte dozen.

Door hevige gevechten tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten in het rampgebied, konden de onderzoekers maar weinig gegevens op de rampplek zelf vergaren.

De verwachting is dat de gegevens tezamen een goed beeld geven over de oorzaak van de crash in het oosten van Oekraïne, waarbij op 17 juli 298 mensen om het leven kwamen. In het onderzoek kijkt de raad ook naar de afwegingen die zijn gemaakt om al dan niet over Oekraïne te vliegen.