VS bewapenen Koerden tegen IS

De Verenigde Staten zijn begonnen met het direct bewapenen van Iraakse Koerden. Dat hebben bronnen bij de Amerikaanse regering maandag gezegd. Rebellen van de soennitische terreurbeweging Islamitische Staat (IS) zijn de afgelopen dagen opgerukt richting de semiautonome Koerdische regio.

Voorheen weigerden de VS direct wapens te leveren aan de Koerden en verliepen alle leveranties via de Iraakse overheid. De bronnen wilden niet zeggen welk Amerikaans ministerie de wapens levert, behalve dat dit niet het Pentagon is. Mogelijk gaat het Pentagon de Koerden wel in een later stadium bewapenen.

De hulp volgt een dag na de herovering van twee dorpen door Koerdische strijders. De peshmerga wisten IS uit de dorpen te verdrijven na de Amerikaanse luchtaanvallen die afgelopen weekend plaatsvonden.

Het Amerikaanse leger greep al eerder in Irak in met bombardementen en voedseldroppings. Hierbij werden stellingen van IS aangevallen en gevluchte yazidi's van noodhulp voorzien. De VS hebben militairen gestationeerd in het Koerdische gebied.