'Massale leegstand boerderijen dreigt'

Het Nederlandse platteland dreigt de komende jaren te worden geconfronteerd met een explosieve groei van leegstaande agrarische bedrijven. In 2030 kan de leegstand bij boerderijen oplopen tot 32 miljoen vierkante meter. Dat blijkt uit een onderzoek van het Wageningse kennisinstituut Alterra, zo schrijft Het Financieele Dagblad maandag.

De leegstand van boerderijen kan daarmee wel eens groter worden dan die bij kantoren en winkels, zo schrijft de zakenkrant. De toename valt onder meer te verklaren door het slinkende aantal boerenbedrijven, terwijl de boerderijen die overblijven juist groter worden. Ook de modernisering van de agrarische sector draagt bij aan de groeiende leegstand.

"Er komen steeds meer agrarische locaties op de markt van boeren die al jaren geleden gestopt zijn", zegt Marcel de Rooij van de vastgoedtak van de agrarische belangenvereniging ZLTO in de krant. "Dat zijn opknaplocaties waar nauwelijks markt voor is. Soms zit er zelfs nog een restschuld op."

Sinds het begin van deze eeuw is het aantal ondernemers in de land- en tuinbouw met bijna een derde gedaald. De verwachting is dat die stijging ook de komende jaren doorzet, met een jaarlijkse krimp van drie procent per jaar. Tot 2030 zullen 16 duizend tot 24 duizend boeren stoppen met hun bedrijf, vooral in de krimpgebieden.