Blu-ray: 13 Sins

De laatste jaren zagen we diverse Amerikaanse remakes van Aziatische films die absoluut niet wisten te overtuigen, vergeleken met het origineel. Een goede uitzondering hierop is de ijzingwekkende thriller 13 Sins. In de film, gebaseerd op de Thaise thriller 13 Game Sayawng uit 2006, draait het om een man genaamd Elliot Brindle (Mark Webber) die met zijn zwangere vriendin Shelby (Rutina Wesley) wil trouwen. Ook verwacht hij elk moment promotie te krijgen op zijn werk. Het gaat echter niet helemaal zoals verwacht. Brindle krijgt te horen dat hij is ontslagen en heeft ook geen inkomen meer om voor de verzorging van zijn geestelijk achtergebleven broertje Michael (Devon Graye) in te kunnen staan.

13 Sins

Als Elliot op zekere avond in zijn auto zit te mijmeren over zijn toekomst, wordt hij opgebeld door een onbekend persoon. Deze zegt hem dat hij in een programma zit dat hem via verborgen camera's opneemt. Elliot verneemt dat hij een fiks geldbedrag kan winnen door een aantal opdrachten uit te voeren. In eerste instantie denkt Elliot dat hij wordt genept, maar nadat hij een vlieg in zijn auto heeft doodgemept en opgegeten staat er al een paar duizend dollar op zijn rekening. Nadat hij heeft toegezegd mee te doen aan de spelshow merkt hij dat de opdrachten al snel een grimmiger karakter krijgen en steeds extremere vormen aan beginnen te nemen. Hoe ver zal Elliot bereid zijn om te gaan? Valt er überhaupt nog te ontkomen aan de personen achter de mysterieuse spelshow?

13 Sins 1

Na een tweetal mockumentaries (A Necessary Death (2008) en The Last Exorcism (2010)) besloot regisseur Daniel Stamm dat het tijd werd voor een 'normale' film. Wat meteen opvalt bij het bekijken van 13 Sins is het low budget-karakter van de film. De opdrachten die Brindle uit moet voeren worden gaanderweg steeds ranziger en Stamm laat wat dat betreft maar weinig aan de fantasie van de kijker over en brengt de smerigheid expliciet in beeld. Gelukkig wordt deze smeerlapperij weer voldoende gecompenseerd met heerlijke zwartgallige humor. 13 Sins is een prima combinatie van een spannende thriller en een ijzingwekkende horrorfilm met een aantal onverwachte wendingen voor de kijker.

13 Sins 2

Net als The Conjuring, Insidious en Sinister is ook 13 Sins een film waarbij je gedurende het verhaal allemaal subtiele aanwijzingen in de richting van het slotstuk worden gegeven. Wat de film vooral wil laten zien is hoever een mens bereid is om te gaan om voor zijn geliefden te kunnen zorgen. Wat 13 Sins eveneens een genot voor het oog maakt, is de sterke cast met onder meer Ron Perlman in een zeer overtuigende rol als detective Chilcoat. Ook Webber, die eerder naam maakte met de cultfilm Scott Pilgrim vs. the World, zit weer prima in zijn rol van de goeiige Elliot.

13 Sins 3

Waar veel Amerikaanse remakes de mist ingaan door het ontbreken van enige authentieke sfeer, is 13 Sins een verrassende uitzondering. De film doet qua dreigende donkere atmosfeer in elk geval niet onder voor het origineel van Chukiat Sakveerakul. Ben je wel een liefhebber van naargeestige films met vlijmscherpe zwarte humor, dan is 13 Sins een absolute aanrader. Het valt overigens af te raden om de film tijdens het eten te bekijken. Kans is vrij groot dat de eetlust ietwat verdwenen is na het bekijken van deze smakelijke rolprent.