FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 10 augustus 2014

Van der Hoorn: "Dit is een verlossing"

Mike van der Hoorn fleurde zijn eerste competitiewedstrijd van het seizoen op met een doelpunt. De centrale verdediger kreeg een basisplek toebedeeld door Frank de Boer en betaalde het vertrouwen uit met een goal. "Dit voelt echt als een verlossing. Het is lekker om te scoren en hopelijk gaan er nog meer volgen", zegt hij in gesprek met NUSport.

Van der Hoorn kwam vorig seizoen tot slechts drie competitieduels door de aanwezigheid van international Joël Veltman. Laatstgenoemde houdt nog rust vanwege het WK voetbal dat deze zomer plaatsvond. "Dat vertrouwen van de trainer wil ik terugbetalen. Joël heeft het na een WK met Oranje verdiend, maar ik ga het hem zo lastig mogelijk maken."

"In de eerste helft was mijn spel minder, maar gelukkig herpakte ik mezelf na rust. Daar waren we uiteraard niet tevreden over, gelukkig hield Kenneth Vermeer de schade beperkt. We waren een beetje aan het zoeken naar wie wie moest dekken. In de tweede helft lieten we wel zien dat we goed kunnen voetballen", aldus de verdediger.

Ajax won de eerste competitiewedstrijd van het seizoen met 4-1 van Vitesse. Naast Van der Hoorn troffen Lasse Schöne (twee maal) en Nick Viergever. Door de ruime zege staan de Amsterdammers na de eerste speelronde op de eerste plek in de Eredivisie.

FOK!sport foto-onderschrift week 32

Elke week hebben we hier op FOK!sport een nieuwe ronde van het FOK!sport foto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we opzoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de FOK!sport redactie) was Grecio met het volgende onderschrift: "Ik zal het nog 1 keer proberen, Clasjjjjjijjliej"

De opgave van deze week:

Bij de presentatie van Guus Hiddink als nieuwe bondscoach trof de Achterhoeker een jonge fan. Wat vertelde Hiddink hier aan de kleine supporter? (PRO SHOTS/Joep Leenen)
Bij de presentatie van Guus Hiddink als nieuwe bondscoach trof de Achterhoeker een jonge fan. Wat vertelde Hiddink hier aan de kleine supporter? (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Nu al tweede deel Ninja Turtles aangekondigd

Er is vandaag bekendgemaakt dat Teenage Mutant Ninja Turtles een vervolg krijgt. Dit meldt The Hollywood Reporter. Het vervolg moet op 3 juni 2016 in de Amerikaanse bioscopen verschijnen. 

De film, met onder meer Megan Fox in de hoofdrol, presteerde dit weekend uitermate goed op de box office. In Amerika werd er ongeveer 65 miljoen dollar opgehaald. Wereldwijd kwam de opbrengst na het eerste weekend uit op 97 miljoen dollar.

Teenage Mutant Ninja Turtles draait vanaf 21 augustus in de Nederlandse bioscopen.

Radwanska klopt Venus Williams in finale

Agnieszka Radwanska heeft eindelijk haar eerste toernooizege van het jaar geboekt. De als derde geplaatste Poolse tennisster won in de finale in het Canadese Montreal eenvoudig van Venus Williams: 6-4 en 6-2. Radwanska had de klus in iets minder dan anderhalf uur tijd geklaard.

Radwanska speelde solide en produceerde twaalf winners en slechts acht onnodige fouten. Williams stelde daar weliswaar 25 winnende slagen, maar ook 41 onnodige fouten tegenover. Voor Radwanska is het de veertiende WTA-titel uit haar carrière. Voor Williams blijft de teller staan op 45 toernooizeges.

Opnieuw wereldrecord zwemmer Evers in Eindhoven

Zwemmer Marc Evers heeft op de slotdag van het EK paralympisch zwemmen in Eindhoven opnieuw een wereldrecord gezwommen. De autistische Evers was in de klasse S14 ongenaakbaar op de 200 meter wisselslag.

Met zijn eindtijd van 2:11,87 minuten was de 23-jarige Hillegommer 0,05 seconden sneller dan zijn eigen wereldrecord, dat hij in april van dit jaar zwom. Tijdens de openingsdag van het EK zwom Evers ook al een wereldrecord. Hij was toen de beste op de 100 meter rugslag.

Evers was zondag niet de enige die voor Nederland een gouden medaille pakte. Ook Lisette Teunissen werd Europees kampioen. Zij was niet te kloppen op de 50 meter rugslag in de klasse S4. Het waren in totaal de achtste en negende gouden medailles voor Nederland in Eindhoven. Met ook nog elf keer zilver en vijf keer brons pakt Oranje de zesde plek in het medailleklassement. 

Tijdens de week in Eindhoven werden aan de lopende band wereldrecords verbroken. Inclusief de twee records van Evers (foto) werd er in totaal 25 keer een nieuwe mondiale toptijd gezwommen, één keer werd een wereldrecord geëvenaard. Ook tientallen Europese records sneuvelden, waaronder door de Nederlandse vrouwen Summer Mortimer en Chantalle Zijderveld.

Rutten: "Het tempo moet omhoog"

Fred Rutten won met Feyenoord zijn eerste competitiewedstrijd van het seizoen, maar de manier waarop was volgens de coach niet bijzonder. Na afloop wilde Rutten niet van een 'gestolen overwinning' spreken. "Maar we hadden geluk, want het had ook een gelijkspel kunnen zijn", zei hij volgens de NOS.

Feyenoord maakte tegen ADO Den Haag pas in blessuretijd het winnende doelpunt: 0-1. Bij ADO kreeg Mitchell Schet al in de eerste helft zijn tweede gele kaart. De Rotterdamse bezoekers konden daar echter nauwelijks van profiteren. "Als je met elf tegen tien speelt, moet het tempo omhoog", aldus Rutten.

"Op kunstgras is dat wel moeilijk. Dat was wel een voordeel voor ADO. Mijn team heeft gevochten voor de overwinning, maar het was geen mooie wedstrijd. De schoonheid ontbrak. Maar, dat komt nog wel."

Mitchell te Vrede, die na de nederlaag tegen Besiktas nog veel kritiek kreeg, maakte in Den Haag de enige goal van de wedstrijd. "Ik weet wat ik kan", reageerde de aanvaller. "Er zijn genoeg mensen die vertrouwen in me hebben. Een spits moet scoren en ik dus ook. Helemaal in de start van de competitie."

Blythe wint London-Surrey Classic

Adam Blythe heeft zondag de London-Surrey Classic gewonnen. De Britse wielrenner (NFTO) was in de 192 kilometer lange koers met start en finish in Londen de snelste van een kopgroep van vijf man. Zijn landgenoot Ben Swift werd tweede, de Fransman Julian Alaphilippe kwam als derde over de streep.

De groep bestond aanvankelijk uit elf man, maar na een aanval van Philippe Gilbert moest de Nederlander Stef Clement met vijf andere renners afhaken. Swift leek in de sprint de beste papieren te hebben, maar de rappe Brit liet zich aftroeven door Blythe, die eerder onder meer het Circuit Franco-Belge en de Sluitingsprijs Putte-Kapellen op zijn erelijst mocht zetten.

Hoop voor nieuwe Darksiders-game

David Adams en Joe Madureira richtten in 2005 Vigil Games op, de studio achter Darksiders. Nadat THQ verloren ging, werd de studio omgetoverd tot Crytek USA en werd Adams de directeur. Door alle problemen waar Crytek mee kampt zijn veel werknemers echter vertrokken. 

Zo ook Adams, die nu met het kernteam van Crytek USA is vertrokken om een nieuwe studio op te richten: Gunfire Games. Het team dat hij meeneemt bestaat uit zeven ontwikkelaars die al sinds Vigil samenwerken. Bij Crytek USA bekleedden zij voornamelijk lead-functies.

Het team was voor Adams het belangrijkste. "Het was echt het team. Als je een game maakt, is het team van mensen waar je mee werkt een van de belangrijkste elementen. Je zou twaalf van de beste ontwikkelaars ter wereld bij elkaar kunnen zetten die samen alsnog een slechte game maken."

Vigil Games werd door niemand gekocht tijdens de veilingen van THQ, maar Adams kreeg uit het niets een telefoontje van Crytek. Bij Crytek begon het team aan een nieuwe titel genaamd Hunt: Horrors of the Gilded Age. Dat project is nu stopgezet. "Er kwamen veel emoties los. Het is moeilijk om weg te lopen van een project waar je zoveel tijd in hebt gestoken," zegt Adams. "Maar we vinden het team belangrijker. We kunnen altijd nog een nieuwe IP maken."

Ook sprak Adams over Darksiders 3. De rechten voor Darksiders liggen nu bij Nordic Games, die eerder aangaf op zoek te zijn naar de beste studio voor het ontwikkelen van het derde deel. Gunfire Games is al in gesprek met Nordic Games. Op dit moment zijn ze nog kleine, kortetermijnsprojecten aan het bedenken om het team aan het werk te houden.

Één ding is zeker: in de toekomst wil Gunfire Games een compleet nieuwe game maken, in de stijl die we kennen van Vigil Games.

Stormschade door orkaan vooral in oosten

De restanten van de orkaan Bertha hebben in het oosten van het land voor veel stormschade gezorgd. Er zijn veel meldingen van bomen op de weg, maar ook op auto's en woonhuizen, laat de brandweer weten. Voor zover bekend is er niemand gewond geraakt.

Vooral de gemeente Hellendoorn werd getroffen door het weer. In Haarle waaide het dak van een varkensschuur weg, waarna een deel van de stal instortte. Daarbij lieten tien biggen het leven. In het midden van Twente zijn veel meldingen van wateroverlast.

Het noodweer heeft het land inmiddels weer verlaten. De brandweer is nog wel even zoet met het afhandelen van de schademeldingen.

[upd] Nieuw bestand in Gazastrook

Israël en de Palestijnen zijn zondag akkoord gegaan met een nieuw driedaags staakt-het-vuren in Gaza. Dat meldt persbureau AFP.

Update 21:50

Door de nieuwe wapenstilstand kunnen de partijen - met Egypte als tussenpersoon - verder praten over een langetermijnoplossing voor het geweld. Vorige week werd na bemiddeling door Caïro ook al een driedaags bestand gesloten. Na drie dagen werden de raketbeschietingen op Israël vanuit Gaza echter hervat.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei zondag dat hij van meet af aan heeft benadrukt niet te willen praten zolang Israël onder vuur ligt. "We hebben bewezen dat we ons daaraan houden", zei Netanyahu volgens de Israëlische krant Haaretz.

"Sinds Hamas vrijdag het staakt-het-vuren schond heeft het IDF (leger, red.) keihard opgetreden. We zijn vastberaden om de doelstellingen van Operatie Beschermende Rand te bereiken: voor de langere termijn de vrede laten wederkeren voor de burgers van Israël, en tegelijkertijd de terreurorganisaties een flinke klap toebrengen.

Erdogan wint presidentsverkiezingen Turkije

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft zondag de presidentsverkiezingen in zijn land al in de eerste ronde beslist. Dat maakte de kiescommissie zondagavond bekend. De overwinning kon Erdogan eerder al niet meer ontgaan en zijn belangrijkste rivaal, Ekmeleddin Ihsanoglu, gooide de handdoek al in de ring.

Erdogan haalde volgens de voorlopige tellingen iets minder dan 52 procent van de stemmen. De officiële uitslag wordt waarschijnlijk maandag bekendgemaakt.

"De mensen hebben vandaag hun wil getoond bij de stembussen", zei Erdogan zondagavond tegen enkele duizenden aanhangers in Istanbul. Erdogan zei naar de hoofdstad Ankara te gaan en te hopen zijn aanhangers daar later op de avond toe te spreken, als alle stemmen zijn geteld.

Ihsanoglu werd op ruime afstand tweede, met net geen veertig procent van de stemmen. Hij feliciteerde Erdogan met de overwinning en wenste hem succes. "Ik hoop dat de uitslag positief zal zijn voor de democratie in Turkije", aldus Ihsanoglu.

Ihsanoglu zei eerder op de dag nog dat er onregelmatigheden waren waargenomen bij stemlokalen. Zo zouden sommige kiezers foto's hebben gemaakt van hun reeds ingevulde stembiljet. Dat kan betekenen dat een persoon of partij gunsten verleend in ruil voor stemmen, aldus Ihsanoglu. "De ogen van de wereld zijn op ons gericht", zei hij. "Turkije streeft er naar een democratie van de eerste klas te worden en hopelijk bereikt Turkije dat doel vandaag." Hij zei een officiële klacht in te dienen.

Van der Meer per direct weg bij Metallurg Donetsk

Erik van der Meer is niet langer het hoofd jeugdopleidingen van Metallurg Donetsk. Hij vertrekt per direct omdat de club alle activiteiten van de jeugdelftallen heeft stilgelegd.

"De club heeft nog lang gewacht en gekeken of ik eventueel iets bij het eerste of tweede team kon doen," aldus de oud-speler van onder meer FC Utrecht en Cambuur Leeuwarden tegenover Voetbal International. "Die ploegen verblijven momenteel permanent op een basis vlakbij Kiev. Maar voor onder meer de Onder-19 is geen plaats, het is nu praktisch onmogelijk die spelers bij elkaar te krijgen. Met andere woorden: ik kan feitelijk heel weinig voor Metallurg Donetsk betekenen."

Van der Meer verbleef vanwege de onrust in Oost-Oekraïne al vanaf mei in Nederland. Vorige week vertrok hij weliswaar naar de thuisbasis van zijn club bij Kiev, maar een dag later was hij alweer op de weg terug. "Het is heel vervelend dat het zo gelopen is. Aan de andere kant zat dit er wel aan te komen, aangezien terugkeren naar Donetsk natuurlijk géén optie was. Mijn contract liep nog tot en met december, dat hebben ze keurig opgelost."

Er is nog wel gekeken of er functie was bij het eerste of tweede, maar dat bleek niet het geval. Daar is Van der Meer echter niet rouwig om: "Nou moet ik zeggen dat het daar momenteel ook niet helemaal lekker werken is. Bij het eerste team heb je te maken met spelers die willen vertrekken. In Kiev en voorheen Lviv is het veilig, je zit zó ver af van de plaats waar het onrustig is. Maar mede door de verplaatsing moet iedereen geld inleveren. En feit is dat voetballers gewoon niet meer graag in Oekraïne willen spelen."

Volleybalsters sluiten groepsfase af met zege

De Nederlandse volleybalsters hebben de groepsfase in de World Grand Prix op een goede manier afgesloten. In Doetinchem werd met 3-0 (25-18, 25-21 en 25-20) gewonnen van Polen. Oranje won in totaal acht van de negen groepsduels en eindigt daarmee bovenaan in de poule. De tussenronde in het Poolse Kozalin is de volgende missie.

Bondscoach Gido Vermeulen was erg tevreden over het optreden van zijn ploeg. "We speelden zeer geconcentreerd en alle speelsters die in het veld kwamen maakten een sterke indruk", vertelde hij op de persconferentie. In de laatste set was er een hoofdrol voor de uitstekend spelende Esther van Berkel, die op 24-20 het winnende punt maakte.

Nederland reist dinsdag af naar Kozalin om daar volgend weekeinde de tussenronde te spelen. In de halve finale is Puerto Rico de tegenstander, de andere halve eindstrijd gaat tussen België en Polen. De winnaar van het toernooi plaatst zich voor de Final Six, de grote finale waar alle toplanden aan deelnemen.

Basketballers verrassen Bulgarije in EK-kwalificatie

De Nederlandse basketbalploeg heeft in Samokov voor een verrassing gezorgd door thuisploeg Bulgarije te verslaan in de eerste wedstrijd van de tweede fase van de kwalificatie voor het EK 2015. Het werd 62-53 voor de Nederlanders.

Nederland ging voortvarend van start en stond na het eerste kwart op een 20-15 voorsprong. Dat verschil werd dankzij het tweede kwart verdubbeld voor de rust.

In het derde bedrijf werd amper gescoord, maar met 11-6 voor Nederland werd de voorsprong opnieuw groter. Bulgarije kon pas in het laatste kwart iets terugdoen, maar dat was veel te laat. Vooral Arvin Slagter en Nick Oudendag maakten de Nederlandse punten. Slagter zorgde voor achttien stuks, vijf meer dan Oudendag. 

Door de zege gaat Nederland aan de leiding in groep B. Eerder op de dag won Montenegro na overtime met 100-97 van Israël, wat woensdag in Groningen de volgende tegenstander is van Nederland. De groepswinnaars en zes beste nummers twee plaatsen zich voor het EK van 2015, waarvan nog niet bekend is waar het gehouden wordt.

Oekraïne zou het toernooi organiseren, maar dat gaat door de onrust in het land niet door. De kwalificatie loopt nog tot en met 27 augustus, wanneer Nederland met een thuiswedstrijd tegen Montenegro afsluit.

[MotoGP] Uitslag Grand Prix van Indianapolis

Marc Márquez heeft met overmacht de Grand Prix van Indianapolis gewonnen. De Spanjaard had het in het begin wat lastig met de concurrentie, maar nadat hij de leiding in handen had was er wederom geen houden aan. Het is al de tiende zege voor Márquez in tien races in 2014.

Zoals wel vaker dit seizoen moest Márquez bij de start wat posities inleveren. Van poleposition viel hij terug naar de vijfde plek, terwijl Valentino Rossi juist de tegenovergestelde richting insloeg: Hij kwam van de vijfde startplek naar de leiding. Andrea Dovizioso volgde, met daarachter Andrea Iannone, Márquez, Dani Pedrosa en Jorge Lorenzo.

Na twee ronden sloegen Rossi en Dovizioso een gat naar de rest, aangevoerd door de inmiddels al op de derde plek aanbelande Márquez. Met Lorenzo in zijn kielzog begon de Spanjaard het gat naar de twee Italianen op kop te dichten. Na zes ronden was het gat gedicht en doordat Rossi onhandig in de clinch lag met Dovizioso kon Márquez direct de leiding pakken. Dat duurde echter niet land, want Rossi gaf niet op en pakte de eerste plek terug.

Een kleine tien ronden na de start kalmeerde de race even. Rossi zag zijn voorsprong op Márquez iets kleiner worden, terwijl vooral Lorenzo nog goed mee kon komen. Dovizioso moest het voorste trio wat laten gaan. Een ronde later viel Lorenzo de leidende positie van Rossi aan, waar ook Márquez van profiteerde. Hij pakte zelfs de leiding, terwijl Rossi gelijk Lorenzo weer inhaalde.

Nadat Márquez de leiding overnam werd het strijdgewoel weer even minder. Hij had al snel een flink gat geslagen naar Rossi, die op zijn beurt teamgenoot Lorenzo achter zich zag. Deze was echter wat sneller dan zijn Italiaanse teammaat, waardoor hij Rossi niet veel later kon passeren. Ondertussen pakte Pedrosa de vierde plek door Dovizioso simpel in te halen. 

Met zeven ronden te rijden was de situatie nog altijd gelijk: Márquez reed ruim voor Lorenzo, die op zijn beurt Rossi ver achter zich had. Pedrosa leek op de vierde plek in eerste instantie nog kans te maken op het podium, maar Rossi was snel genoeg om een groot gat over te houden ten opzichte van de Spanjaard.

Ook in de laatste ronden van de race veranderde er niks meer aan de stand. Márquez kwam ook in de tiende race van het seizoen als winnaar over de streep, dit keer gevolgd door Lorenzo, Rossi en Pedrosa.

Beenbreuk Pozzovivo door overstekende kat

Wielrenner Domenico Pozzovivo is voorlopig uitgeschakeld met een zware blessure. De Italiaan van AG2R moest tijdens een trainingsrit in een afdaling uitwijken voor een overstekende kat.

Pozzovivo belandde in de vangrail en brak hierbij van zijn rechterbeen zowel het scheen- als kuitbeen. De 31-jarige klimmer zal hierdoor niet deel kunnen nemen aan de Vuelta a España. Eerder dit jaar werd hij nog vijfde in zowel de eendaagse wedstrijd Luik-Bastenaken-Luik als de drie weken durende Giro d'Italia.

Labyad: "Ik begrijp Ajax niet"

Zakaria Labyad begrijpt niet dat Kenneth Vermeer mag vertrekken bij Ajax. De doelman was zondagmiddag de uitblinker tijdens Ajax - Vitesse. Tegen het einde van de wedstrijd grijpt de stadionspeaker van de Amsterdam ArenA de microfoon en meldt hij de ruim vijftigduizend bezoekers dat Kenneth Vermeer is uitgeroepen tot Man of the Match.

De doelman heeft er zojuist een geweldige wedstrijd opzitten en laat het applaus over zich heen komen. Vitesse was in Amsterdam voor rust veruit de betere ploeg. Kelvin Leerdam, Valeri Qazaishvili en Zakaria Labyad kregen de bal echter niet achter de uitstekend keepende Vermeer. Laatstgenoemde kreeg een goede kopkans, maar deze werd gekeerd door Vermeer. "Hun rechtsback was aan het slapen, en daar profiteerde ik van", zegt Labyad tegen Goal.

"Koppen is niet echt mijn sterkste punt, maar ik kreeg 'm toch nog in de korte hoek." Met de inzet was inderdaad niet zoveel mis, maar de Ajax-doelman reageerde fenomenaal. "Hij pakt 'm fantastisch. Ik vind Kenneth sowieso de beste keeper hier in Nederland. Daarom snap ik ook niet dat hij hier tweede doelman is."

"Hij is voetballend zo fantastisch en één-op-één is hij heel moeilijk te verslaan", vervolgt Labyad zijn lofzang. Maar ondanks deze kwaliteiten mag Vermeer vertrekken uit Amsterdam. "Dat snap ik al helemaal niet. Wat ik al zei: hij is de beste keeper van het land."

Hogenkamp verliest finale in Koksijde

Richel Hogenkamp heeft heeft haar titel bij het ITF-toernooi van Koksijde niet kunnen prolongeren. De Doetinchemse verloor de finale van het Belgische ITF-25k toernooi met twee keer 6-1 van de als eerste geplaatste Maryna Zanevska. 

De als tweede geplaatste titelverdedigster begon zeer slecht. In de eerste vier games pakte ze zelf slechts zes punten. In de hele partij wist ze geen enkele keer haar service te houden. De Oekraïense Zanevska was in Koksijde veel te sterk voor Hogenkamp. 

Hogenkamp wist wel zaterdag al het dubbeltoernooi te winnen. Samen met de Belgische Ysaline Bonaventure klopte ze in de eindstrijd de Amerikaanse Bernarda Pera en landgenote Demi Schuurs met tweemaal 6-4.

Clasie: "We waren veel te slordig"

Feyenoord pakte in Den Haag pas in blessuretijd drie punten tegen ADO. Volgens Jordy Clasie had de ploeg dat aan zichzelf te wijten. De Rotterdammers speelden door een tweede gele kaart voor Mitchell Schet vijftig minuten met een man meer dan ADO.

Toch duurde het tot de 91ste minuut voordat Mitchell te Vrede de winnende goal maakte: 0-1. "We hebben onszelf uit de wedstrijd gespeeld", reageerde Clasie voor de camera's van FOX Sports. "In de tweede helft waren we veel te slordig en we voetbalden niet in een hoog tempo. In de eerste helft waren we gelijkwaardig. ADO speelde heel gretig, maar daar gingen we op voorhand ook al van uit", vervolgde de kleine middenvelder.

Clasie gaf zelf in de slotseconden de assist bij de enige goal van Te Vrede. "De drie punten zijn nu het belangrijkst. Natuurlijk is de druk groot bij Feyenoord, maar daar moet je mee kunnen omgaan. Ik heb er vertrouwen in dat we nog stappen gaan maken, gelukkig zijn er ook al spelers bijgekomen."

"Na rust ging het moeizaam", erkende Clasie wel. "We speelden te veel ballen terug of de passes kwamen gewoon niet aan, met name in de eindfase." Feyenoord speelt vrijdag zijn tweede competitiewedstrijd, thuis tegen sc Heerenveen.

Duizend mensen bij Gaza-demonstratie Utrecht

Ongeveer duizend mensen hebben zondag in Utrecht deelgenomen aan een vredesmars voor Gaza. De demonstratie is rustig verlopen, laat een woordvoerder van de politie weten. Op Facebook hadden zestienhonderd mensen zich aangemeld voor de mars.

De demonstranten wilden zich uitspreken tegen het 'disproportionele geweld dat Israël gebruikt'. De gemeente had voorafgaand aan de demonstratie met de organisatie gesproken over de mars. Agressie en racistische uitlatingen werden niet getolereerd. Aan de demonstratie werden verder geen extra voorwaarden gesteld.

ADO - Feyenoord breekt record gele kaarten

De dertien gele kaarten die scheidsrechter Danny Makkelie zondag uitdeelde bij ADO Den Haag - Feyenoord zijn een nieuw record in de Eredivisie. Nog nooit werden zoveel kaarten in een wedstrijd op het hoogste Nederlandse niveau gegeven, meldt Infostrada. Het vorige record stond op elf gele kaarten, waarvan ADO overigens ook gedeeld eigenaar was.

ADO Den Haag evenaarde met acht gele kaarten, waarvan twee voor Mitchell Schet, ook een ander record. Alleen FC Groningen, FC Volendam en Feyenoord kregen ooit ook zoveel gele prenten in een wedstrijd.

[Moto2] Uitslag Grand Prix van Indianapolis

De Fin Mika Kallio heeft het wereldkampioenschap in de Moto2 weer een stuk spannender gemaakt. Hij was oppermachtig tijdens de Grand Prix van Indianapolis, terwijl zijn rivaal en teamgenoot Esteve Rabat het podium niet wist te halen. Voor Kallio was het de derde zege van het seizoen.

Polesitter Kallio kon bij de start zijn positie vasthouden. Dominique Aegerter, gestart vanaf de derde plek, haalde kampioenschapsleider Rabat in voor de tweede positie. Kallio sloeg vervolgens al snel een groot gat. Aegerter kende wat moeilijkheden met zijn motor, maar toch kon de Zwitser ook een ruime voorsprong pakken op Rabat, Simone Corsi en Maverick Viñales.

Kallio bleef wegrijden, tot in de vierde ronde de rode vlag gezwaaid werd vanwege een crash van onder meer Mattia Pasini en Randy Krummenacher. Met name Pasini moest een tijdje behandeld worden in het gras, maar de Italiaan kon uiteindelijk op eigen kracht weglopen, waardoor duidelijk werd dat de race gewoon verder kon gaan.

Bij de herstart ging Kallio door waar hij gebleven was: Op kop rijden. Aegerter moest op de grid weer op de derde plek plaatsnemen, maar net als bij de start van de race reed hij gelijk Rabat voorbij. De ervaren Kallio sloeg gelijk weer een flink gat, terwijl zijn teamgenoot Rabat de tweede plek terugpakte. 

Met tien ronden te rijden was het nog altijd Kallio die een kleine anderhalve seconde voorsprong had. Achter de Fin ging de strijd om de tweede plek tussen Rabat, Viñales, Aegerter en Corsi, hoewel Rabat iets sterker leek dan de rest. De situatie bleef gelijk tot zes ronden voor het einde, het moment dat Corsi de achtervolgende groep moest laten gaan.

Vier ronden voor de finish maakte Rabat onverwacht een fout, waardoor zowel Viñales als Aegerter hem konden passeren. De drie leken wat dichter bij Kallio te komen, maar de Fin pareerde de aanval met de tot dan toe snelste ronde van de race. De drie zouden geen kans meer krijgen, want Kallio reed de race netjes uit en pake zijn derde zege van het seizoen. Viñales werd tweede, voor Aegerter en Rabat.

[Eredivisie] Uitslagen speelronde 1

De Eredivisie is weer begonnen, en het was meteen een knotsgek weekend. Het recordaantal gele kaarten in één wedstrijd werd verbroken, de kleine clubs behaalden veel punten en er waren veel goals in de topper tussen Ajax en Vitesse.

Het spits werd afgebeten door PEC Zwolle en FC Utrecht. In de tweestrijd tussen deze twee ploegen wist PEC opnieuw imponerend spel te laten zien. Soufiane Moro scoorde een doelpunt vanaf zestig meter nadat Utrecht-doelman Robbin Ruiter mee was gekomen voor een vrije trap in de laatste minuut. Eindstand: 2-0.

Op zaterdag was er misschien wel de grootste verrassing. Heerenveen domineerde een helft lang tegen FC Dordrecht. De Friezen kwamen zeer verdiend op voorsprong via Hakim Ziyech, maar vergaten het karwei af te maken. Mark Uth miste veel kansen. Vlak voor rust wist Dordrecht, dat vooral naief speelde, uit het niets de gelijkmaker binnen te schieten.

Na rust had Dordrecht veel meer zelfvertrouwen en overklasten ze Heerenveen. Een blunder van Jonas van Aken zorgde ervoor dat Joris van Overeem de winnende kon binnenschieten. Dordrecht wint zo zeer verrassend de eerste uitwedstrijd van het seizoen.

Ook SC Cambuur en Excelsior behaalden meer punten dan vooraf misschien verwacht werd. De Leeuwarders speelden tegen FC Twente en stonden lang op 1-0 na een vroege goal uit een vrije trap van Manchester City-huurling Albert Rusnak. Youness Mokhtar schoot vlak voor tijd echter de gelijkmaker binnen uit de kluts, een gelijkmaker die eigenlijk uit de lucht kwam vallen.

Ook de tweestrijd tussen NAC en Excelsior eindigde in 1-1. De wedstrijd was zelden echt spannend, maar één minuut maakte daar verandering in. Tom van Weert werd in de negentiende minuut neergehaald in het strafschopgebied na een blunder van de NAC-defensie en Jeff Stans schoot vanaf de stip binnen. Doelman Jordy Deckers besloot in al het feestgedruis een cadeautje te geven aan de tegenstander. Hij schoot de bal in de voeten van NAC-spits Adnane Tighadouini. Die pakte het cadeautje meteen uit, waarna de eindstand op het scorebord stond.

De laatste wedstrijd op de zaterdag was tussen Heracles Almelo en AZ. De Alkmaarders hadden nooit echt problemen met Heracles, en liepen in de tweede helft gemakkelijk weg door drie goals van de gehele voorhoede: Steven Berghuis, Muamer Tankovic en Guus Hupperts scoorden allemaal één keer.

Op zondag werd het spits afgebeten door ADO Den Haag en Feyenoord. De 22 spelers op het veld imponeerden niet, maar nummer 23, Danny Makkelie, deed dit wel. Hij gaf niet minder dan 13 gele kaarten, een record in de Eredivisie. Gianni Zuiverloon, Aaron Meijers, Kevin Jansen, Michel Kramer, Thomas Kristensen, Vidarrell Merencia, Elvis Manu, Mitchell Te Vrede, Jordy Clasie, Sven Van Beek en Luke Wilshere kregen allemaal geel. Mitchell Schet kreeg in de 40e minuut zelfs zijn tweede geel, maar Feyenoord had zelfs na deze rode kaart moeite met de Hagenaars. In de blessuretijd besliste Te Vrede de wedstrijd echter alsnog in het voordeel van Feyenoord.

Ajax had ook moeite met Vitesse, maar in de eerste helft benutte de bezoekende ploeg de vele kansen niet. Daardoor kon Ajax de voorsprong nemen door een doelpunt van Nick Viergever. In de tweede helft liep de kampioen uit tot 4-1. Zo neemt de landskampioen ook nu weer de koppositie in.

Go Ahead Eagles en FC Groningen speelden op hetzelfde moment tegen elkaar. De Eagles kwamen met 2-0 voor, maar in de stromende regen ontpopte Jaichiro Antonia zich toch nog als de belangrijkste speler van het veld. De speler, die nota bene vorig jaar nog voor de thuisclub speelde, bracht zijn nieuwe club via 2 assists terug tot 2-2 en scoorde vijf minuten voor tijd de winnende.

De laatste wedstrijd werd gespeeld in Tilburg. PSV kwam al vroeg op 0-2 tegen promovendus Willem II door fouten van de defensie van de Tilburgers. Na een half uur redelijk spel van PSV kwam Willem II beter in het spel. Dit resulteerde tot de aansluitingstreffer voor rust, en voor enkele grote kansen na rust. Kostas Lamprou haalde halverwege de tweede helft echter Georginio Wijnaldum onderuit en kreeg rood. Uit de penalty scoorde Memphis Depay, die, omdat hij ook al de 0-2 scoorde, aanvoerder is van de topscorerslijst.


Wedstrijden 

Thuis Uit Uitslag
PEC Zwolle FC Utrecht 2-0
SC Heerenveen FC Dordrecht 1-2
SC Cambuur FC Twente 1-1
NAC Breda Excelsior 1-1
Heracles Almelo AZ Alkmaar 0-3
ADO Den Haag Feyenoord 0-1
Ajax Vitesse 4-1
Go Ahead Eagles FC Groningen 2-3
Willem II PSV Eindhoven 1-3

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Ajax 1 1 0 0 3 4 - 1
2 AZ 1 1 0 0 3 3 - 0
3 PSV 1 1 0 0 3 3 - 1
4 PEC Zwolle 1 1 0 0 3 2 - 0
5 FC Groningen 1 1 0 0 3 3 - 2
6 FC Dordrecht 1 1 0 0 3 2 - 1
7 Feyenoord 1 1 0 0 3 1 - 0
8 Excelsior 1 0 1 0 1 1 - 1
8 FC Twente 1 0 1 0 1 1 - 1
8 NAC Breda 1 0 1 0 1 1 - 1
8 SC Cambuur 1 0 1 0 1 1 - 1
12 Go Ahead Eagles 1 0 0 1 0 2 - 3
13 sc Heerenveen 1 0 0 1 0 1 - 2
14 ADO Den Haag 1 0 0 1 0 0 - 1
15 Willem II 1 0 0 1 0 1 - 3
16 FC Utrecht 1 0 0 1 0 0 - 2
17 Vitesse 1 0 0 1 0 1 - 4
18 Heracles Almelo 1 0 0 1 0 0 - 3


Topscorers

Speler Club Goals Wedstrijden
Lasse Schöne Ajax 2 1
Memphis Depay PSV 2 1
Nick Viergever Ajax 1 1
Mike van der Hoorn Ajax 1 1
Steven Berghuis AZ 1 1
Guus Hupperts AZ 1 1
Muamer Tankovic AZ 1 1
Jeff Stans Excelsior 1 1
Joris van Overeem FC Dordrecht 1 1
Giovanni Korte FC Dordrecht 1 1

Uitslag Willem II - PSV

PSV is goed begonnen aan het seizoen. Het versloeg vandaag promovendus Willem II met 3-1. Hieronder vind je de karakteristieken van deze Brabantse derby.


PSV-speler Jeffrey Bruma in duel met Willem II-speler Bruno Andrade. (Foto: PRO SHOTS / Toin Damen)

Willem II

1-3

PSV

 40' Andrade    7' Locadia 
10' Depay 
76' Depay (pen) 
 
 Gele kaart: Messaoud, Andrade, Peters (Willem II)
 Rode kaart: Lamprou (Willem II)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 11.750
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:

Lamprou
Cornelisse
D. Wuytens
Peters
Heymans
Haemhouts
Messaoud
S. Wuytens
Ondaan (Vicento/66)
Andrade (Meul/76)
Sahar (Ippel/80)

 

Zoet
Brenet
Bruma
Hendrix
Tamata
Wijnaldum
Hiljemark
Maher (Ritzmaier/80)
Locadia (Narsingh/81)
L. de Jong
Depay (Jozefzoon/85)

Arsenal in Community Shield ruim langs City

Arsenal heeft zondag de Community Shield gewonnen. In de traditionele opening van het Engelse voetbalseizoen was de winnaar van de FA Cup met 3-0 te sterk voor landskampioen Manchester City. Santi Cazorla en Aaron Ramsey scoorden in de eerste helft. Olivier Giroud bepaalde met een mooi afstandsschot in de tweede helft de eindstand.

Arsenal won in mei na negen jaar weer eens een prijs en bouwde door het winnen van de Engelse super cup de prijzenkast verder uit. Aanwinsten Alexis Sanchez, Calum Chambers en Mathieu Debuchy mochten van Arsène Wenger in de basis beginnen. Bij City waren Fernando en keeper Willy Caballero de nieuwe gezichten. Beide ploegen misten nog de nodige WK-gangers.

Manchester City begint over een week de competitie uit bij Newcastle United. Arsenal treft een dag eerder voor eigen publiek stadgenoot Crystal Palace.

[Moto3] Uitslag Grand Prix van Indianapolis

Efrén Vázquez heeft in zijn 116e race eindelijk zijn eerste grand prixzege gepakt. De Spanjaard was na een zinderende race de beste in de Grand Prix van Indianapolis. De race was van het begin tot het eind spannend, waarna toepasselijk pas in de laatste meters beslist werd wie er won.

De kopstart was voor polesitter en kampioenschapsleider Jack Miller, met Vázquez en Álex Márquez in zijn kielzog. De Australiër probeerde een gat te slaan, maar werd snel bijgehaald door Romano Fenati. De Italiaan kwam samen met Márquez uit de slipstream en reed voorbij Miller. Twee ronden later sloot ook de als twaalfde gestarte Álex Rins aan, samen met Juanfran Guevara en Brad Binder, waardoor er een kopgroep van zeven rijders ontstond.

De groep bleef rondenlang in gevecht, waarbij er veel positiewisselingen te zien waren. Alleen Guevara kon zich niet echt in de strijd mengen, hij bleef constant op de zevende plek. Miller, Márquez, Vázquez, Fenati en Rins wisten allemaal minstens één ronde op kop te rijden, maar geen van allen kon een gaatje slaan. Tien ronden voor het einde werd de kopgroep uitgebreid naar tien man, doordat Alexis Masbou, Miguel Oliveira en Jakub Kornfeil de aansluiting vonden.

Van de nieuwe mannen maakte vooral de Fransman Masbou indruk, want binnen de korste keren had hij al de vierde plaats in handen. Nog geen ronde later kon Masbou in één actie zelfs van de vierde naar de eerste plek opschuiven. De gevechten bleven rondenlang doorgaan, met als één van de hoogtepunten een actie van Vázquez. Met vier ronden te gaan reed hij als zesde het rechte stuk op, maar door een geweldige slipstream kon hij de leiding overnemen.

Regelmatig reden de coureurs met vijf of zelfs zes naast elkaar over het rechte stuk. Bij het ingaan van de laatste ronde was het Fenati die de leiding in handen had en samen met Vázquez een klein gaatje wist te slaan. Miller en Masbou konden zich echter terugknokken, maar dat bleek niet meer genoeg voor de overwinning. Fenati raasde als eerste richting de finishlijn, maar Vázquez kwam opnieuw uit de slipstream en won. De derde plek was voor Miller.

In het kampioenschap behoudt Miller de leiding. Vázquez neemt de tweede plek over van Márquez, die zesde werd. Fenati en Rins maken de topvijf in het kampioenschap vol.

Noord-Korea: kernwapens zijn zelfverdediging

Het Noord-Koreaanse atoomwapenprogramma is niet agressief bedoeld, maar wordt ontwikkeld uit 'zelfverdediging' tegen Amerikaanse vijandigheden. Dat heeft de Noord-Koreaanse minister van buitenlandse zaken Ri Su Yong zondag gezegd, meldt persbureau Yonhap.

Ri deed zijn uitlatingen op een bijeenkomst van diplomaten van het ASEAN Regionale Forum, een organisatie van Zuidoost-Aziatische landen. Noord-Korea voerde sinds 2006 drie kernproeven uit. De Verenigde Staten en Verenigde Naties hebben Noord-Korea hiervoor strenge sancties opgelegd.

Stembussen Turkije dicht, Erdogan op voorsprong

De eerste rechtstreekse presidentsverkiezingen in Turkije zitten erop. De stembussen sloten zondag om 16.00 uur Nederlandse tijd. De eerste officiële uitslagen worden pas maandag verwacht, maar Turkse media komen waarschijnlijk zondagavond nog met een voorspelling. Volgens de Turkse krant Hürriyet staat premier Recep Tayyip Erdogan op een ruime voorsprong.

In Turkije mogen tien dagen voor een stembusgang geen peilingen meer worden gepubliceerd. Exitpolls zijn pas toegestaan als de kiesraad het verbod opheft. Hürriyet waagde zich al wel aan een voorspelling. Volgens de krant is inmiddels ruim 22 procent van de stemmen geteld en staat Erdogan op ruim tien miljoen stemmen. Ekmeleddin Ihsanoglu staat op de tweede plaats met nog geen 6,5 miljoen stemmen.

Meer Amerikaanse luchtaanvallen op IS in Irak

De Verenigde Staten hebben zondag in Irak opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd op stellingen van terreurbeweging IS. Volgens het ministerie van defensie werden er pantservoertuigen en artillerie in de buurt van de stad Irbil vernietigd.

De VS zetten zowel gevechtsvliegtuigen als gewapende drones in. De IS-strijders die werden bestookt waren in gevechten verwikkeld met Koerdische troepen, die Irbil verdedigen. Het was de vierde keer dat de VS luchtaanvallen uitvoerden op IS in Irak.

Moslims bekogelen anti-IS-demonstratie in Den Haag

De politie heeft vanmiddag moeten ingrijpen toen tijdens een anti-IS-demonstratie deelnemers gestenigd werden. Woedende moslims begonnen een tegendemonstratie in de Haagse Schilderswijk, waardoor de middag dreigde te eindigen in een massale veldslag.

Zo'n 200 mensen liepen vanmiddag mee in de 'Mars van de Vrijheid'. De demonstranten zijn van mening dat er in Nederland te weinig wordt gedaan tegen sympathisanten en deelnemers van de islamofascistische organisatie.

Niet iedereen was daar even blij mee en er werd op niet mis te verstane wijze duidelijk gemaakt dat er in een shariawijk geen ruimte is voor tolerantie of andere meningen. Journalisten werden belaagd en demonstranten kregen stenen voor de kiezen. Aanhangers van de religie van de vrede vernielden onder andere fotoapparatuur en trapten in op de aanwezige pers.

De politie heeft onder meer onreine dieren als honden ingezet om nog iets van orde terug te krijgen.

[vid] Steven Seagal geeft concert op de Krim

Steven Seagal heeft afgelopen weekeinde opgetreden op de Krim. Dat meldt persbureau AFP. De Hollywoodacteur en muzikant, die bevriend is met de Russische president Vladimir Poetin, verscheen op een podium waar de vlag van de eenzijdig uitgeroepen Volksrepubliek Donetsk hing.

De 62-jarige Seagal, bekend van actiefilms als Under Siege en Machete, kwam vorige maand al onder vuur te liggen om zijn mening over de annexatie van de Krim. De acteur werd geweerd van een festival in Estland nadat hij had gezegd de annexatie 'heel redelijk' te vinden. Eerder zei hij ook te overwegen het Russisch staatsburgerschap aan te vragen. Hij wil wel zijn Amerikaanse nationaliteit behouden.

Seagal was naar eigen zeggen afgereisd naar Sebastopol, waar het concert zaterdag plaatsvond, omdat 'muziek mensen verenigt'. De acteur trok verder een T-shirt met de afbeelding van Poetin aan dat hem werd aangereikt door de organisatie.


Steven Seagal - The patriot (Bron: YouTube - Greg Green)

[JL] Goede start voor N.E.C. in Eerste Divisie

N.E.C. heeft zijn eerste competitiewedstrijd na de degradatie uit de Eredivisie gewonnen. De Nijmeegse club was in de Jupiler League thuis met 3-1 een maatje te groot voor FC Eindhoven. De bezoekers speelden door een rode kaart voor Timothy Durwael lange tijd met tien man.

Toen Durwael kort voor rust naar de kant werd gestuurd, stond N.E.C. door een goal van Sjoerd Ars al met 1-0 voor. Tom Daemen maakte er uit de toegekende strafschop 2-0 van, waarna Alireza Jahanbakhsh diep in de tweede helft ook nog zijn duit in het zakje deed. Torino Hunte redde in de slotfase de eer voor Eindhoven.

Ook Sparta heeft de eerste drie punten van het seizoen al binnen. De Rotterdammers, die vorig jaar eindigden op een ontluisterende zestiende plaats maar via de play-offs toch nog dicht bij promotie kwamen, versloegen FC Den Bosch op het Kasteel met 2-1.

Sparta had de zege te danken aan een opleving tussen de 78e en tachtigste minuut. Kenny Teijsse en Johan Voskamp zorgden in die periode dat een 1-0 achterstand werd omgebogen in een voorsprong. Barry Maguire had Den Bosch in de 55e minuut vanaf de stip op voorsprong gezet.

Honderdvijftig anti-IS-demonstranten in Den Haag

Bij de demonstratie tegen de islamitische terreurorganisatie IS in Den Haag zijn ongeveer honderdvijftig tot tweehonderd mensen op de been. De politie laat zondag weten dat langs de weg tegendemonstranten staan. De mobiele eenheid is in actie gekomen tegen tegendemonstranten die met stenen gooiden.

De demonstratie wordt begeleid door agenten. De demonstranten begonnen om 15.30 uur en gaan onder meer door de Haagse Schilderswijk. Ze willen dat de politie en gemeente 'korte metten maken met de honderden fundamentalistische islamieten die de Schilderswijk onveilig maken'.

Op Facebook hadden zo'n driehonderd mensen zich aangemeld voor de demonstratie. Bij de mars zijn alleen Nederlandse vlaggen toegestaan.

Valgren grijpt macht in laatste rit in Denemarken

Michael Valgren heeft de Ronde van Denemarken gewonnen. De Deen van Tinkoff-Saxo greep zondag de macht in de afsluitende zesde rit van 175 kilometer naar Frederiksberg. De laatste rit werd gewonnen door de Italiaan Nicola Boem.

Tinkoff-Saxo zat de hele dag op rozen. Valgren was de best geklasseerde van een omvangrijke kopgroep en daardoor wist de formatie dat de leiderstrui binnen de ploeg zou blijven. Valgren werd in de rituitslag elfde, maar de 45 seconden voorsprong op het peloton waren genoeg om de leiding over te nemen van ploeggenoot Manuele Boaro.

Heracles enkele maanden zonder Castro

Heracles Almelo kan voorlopig geen beroep doen op Bram Castro. De reservedoelman heeft zondag op de training zijn jukbeen en bovenkaak gebroken en staat enkele maanden buitenspel. Dat heeft de krant TC Tubantia gemeld.

Castro liep de blessure op na een botsing met een teamgenoot. Hij gaat later op de dag nog onder het mes. De Belgische keeper werd afgelopen zomer transfervrij overgenomen van MVV. De 31-jarige doelman stond eerder ook onder contract bij Roda JC, PSV, Sint-Truiden en Racing Genk.

World Cup-zege triatlete Klamer

Triatlete Rachel Klamer heeft in het Hongaarse Tiszaúvájros een zege in de World Cup geboekt. De 23-jarige Nederlandse won de sprint in Hongarije. De wedstrijd bestond uit de halve olympische afstanden: 750 meter zwemmen, 20 kilometer wielrennen en tot slot 5 kilometer hardlopen.

Klamer wist zich zaterdag door een tweede plek in haar halve finale te plaatsen voor de finale van zondag. Ze kon zich bij het wielrennen in de kopgroep werken, waarna ze er in de tweede van vier rondes hardlopen vandoor ging. Niemand kon Klamer vervolgens bijhalen, waardoor de zege een feit was.

WK-zilver en brons voor juniorenroeiers

De Nederlandse roeiploeg keert huiswaarts van het WK junioren met een zilveren en bronzen medaille. Dat zijn twee medailles meer dan tijdens het vorige WK, in 2013. 

De Nederlandse mannen acht lag in de finale al ongeveer vanaf het begin op de tweede plek. De Duitsers waren te sterk, terwijl de Italianen niet serieus dichterbij konden komen. Dit kon Nederland volhouden waardoor het zilver binnen was.

Skiffeuse Marijke Keijser maakte er een zwaarder gevecht van. De Duitse Melanie Göldner was onklopbaar en won met tien seconden voorsprong op de rest, maar Keijser was in een strijd verwikkeld met de Française Camille Julliet. Na 1000 meter lag Keijser nog liefst vijf seconden achter, maar 500 meter later had ze Julliet te pakken. De Française kon echter toch nog terugkomen en pakte twee tienden van een seconde voor Keijser het zilver.

Uitslagen Eredivisie 10/08/2014

Landskampioen Ajax is de jacht op de vijfde titel op een rij begonnen met een 4-1 zege op Vitesse. In Deventer wist FC Groningen een 2-0 achterstand om te zetten in een 2-3 overwinning tegen de Go Ahead Eagles. Hieronder vind je de statistieken van beide wedstrijden.

Ajax

4 - 1 

Vitesse

 40' Viergever
 48' Schöne
 62' v.d. Hoorn
 87' Schöne
   84' Vejinovic  
 
 Gele kaart: Ligeon, v.d. Hoorn (Ajax), Wallace (Vitesse)
 
Stadion: Amsterdam ArenA
Toeschouwers: 48494
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Ligeon
v.d. Hoorn
Moisander
Boilesen
Klaassen (Sigthórsson/80)
Viergever
Serero
Schöne 
Milik (Blind/59) 
Kishna (El Ghazi/70)
  Velthuizen
Wallace
Kashia
v.d. Heijden
Kruiswijk
Pröpper
Vejinovic
Leerdam (Achenteh/85)
Traoré (Oliynyk/66)
Kazaishvili (Durdević/65)
Labyad

Go Ahead Eagles

2 - 3

FC Groningen

 18' Schalk
 50' De Sa
   58' Chery  
 87' De Leeuw  
 87' Antiona  
 
 Gele kaart: Turuc (Go Ahead Eagles), v. Nieff (FC Groningen)
 
Stadion: Adelaarshorst
Toeschouwers: 7934
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Cummins
S. Nieuwpoort
Vriends
v.d. Linden
Schenk
v. Ooijen (Rijsdijk/71)
Overgoor
Turuc
De Sa (Reimerink/83)
Kolder
Schalk (Lewis/68)
  Padt
Hiariej
Botteghin
Kappelhof
v. Nieff (v.d. Laan/63)
Lindgren (De Leeuw/67)
Chery
Kieftenbeld
v.d. Velden
Hoesen (Islamovic/88)
Antonia

Maïskolf van viaduct tegen auto gegooid

Een onbekende heeft zaterdagavond laat mogelijk een maïskolf van een viaduct in de buurt van Breda gegooid. De kolf kwam tegen de voorruit van een auto die op de A27 eronder reed. De ruit ging kapot. De drie inzittenden, afkomstig uit Hellevoetsluis en Oosterhout, bleven ongedeerd. Dat meldde de politie zondag.

Het incident gebeurde op de Hoevestraat tussen Breda en Oosterhout. De politie vermoedt dat de maïskolf is gegooid. Op dat tijdstip, zaterdagavond na tienen, reden er namelijk geen vrachtwagens waar de kolf vanaf kan zijn gevallen. "Het zou kunnen zijn dat het is gedaan door jongelui die niet overzien wat dit teweeg kan brengen", zei een politiewoordvoerster.

De auto reed ongeveer 100 kilometer per uur. "Door kordaat optreden heeft de bestuurder zijn voertuig onder controle kunnen houden en op de vluchtstrook tot stilstand kunnen brengen", aldus de politie.

Maïskolf van viaduct tegen auto gegooid
Maïskolf van viaduct tegen auto gegooid (Foto: ANP)

Schoppende spuger vernielt politieauto

Een arrestant heeft zaterdag in Venlo met een geboeide hand de voorruit van een patrouillewagen kapot geslagen. Dat gebeurde toen de man zich zwaar verzette tegen zijn aanhouding en zich wist los te rukken. De man liet zich niet kalmeren. Tijdens het vervoer naar een cellencomplex slaagde hij erin de agent die achter het stuur zat tegen het hoofd te schoppen, ook al werd hij vastgehouden door agenten achter hem.

Dat maakte de politie zondag bekend. Toen hij ook nog begon te spugen naar de agenten in de auto, kreeg hij een mondkap om.

De man was op de Kaldenkerkerweg in Venlo aangehouden omdat hij onder invloed van alcohol en waarschijnlijk ook drugs was. Uiteindelijk slaagden de agenten erin de man onder zwaar verzet in de cel te gooien. Volgens de politie was de man zo doorgedraaid door alcohol en mogelijk drugs dat meerdere agenten hem nauwelijks in bedwang konden houden.

Passant dood door ongeluk met quads Mallorca

Een groep Nederlandse jongeren is betrokken geweest bij een dodelijk ongeluk op het Spaanse vakantie-eiland Mallorca. Ze reden met quads over een snelweg, toen een van de Nederlanders de controle kwijtraakte. De 22-jarige man werd van zijn voertuig geslingerd. De quad botste tegen de vangrail, schoot door en raakte een langsrijdende motorrijder. Die man (68) kwam om het leven. De Nederlander raakte zwaargewond.

Dat meldden media op Mallorca. Het ongeluk gebeurde op de snelweg van Andratx naar Palma de Mallorca.

Passant dood door ongeluk met quads Mallorca
Passant dood door ongeluk met quads Mallorca (Foto: ANP)

'Doping Montsho zat in energiedrankje'

De verboden stof waar atlete Amantle Montsho tijdens de Commonwealth Games op betrapt werd zat in een energiedrankje. Dat schrijft de Botswana Gazette op basis van een bron rond de oud-wereldkampioene op de 400 meter.

Volgens de bron nam Montsho het drankje tot zich zonder te weten dat er een verboden stof in aanwezig was. Opvallend is dat het drankje waar het om zou gaan een naam heeft die, zeker bij topsporters, toch wel enige alarmbellen zou moeten doen rinkelen: Anabolic Nitro Extreme Energy Surge.

Methylhexaneamine, het middel waar het om gaat, staat al sinds 2010 op de lijst met verboden stoffen. In de Verenigde Staten is het helemaal verboden en binnen Europa is het niet gelicenseerd. Het is niet de eerste keer dat een topsporter door een vergelijkbaar drankje positief getest zou hebben. In 2010 en 2011 werden drie Afrikaanse rugbyspelers betrapt, maar hun schorsing werd opgeheven.

Montsho zou ondertussen van plan zijn om na de Olympische Spelen van 2016 te stoppen met atletiek. Als ze voor haar positieve test twee jaar geschorst wordt zou ze nog precies op tijd terug kunnen keren om mee te doen in Rio de Janeiro.

Meisje (4) na 12 dagen uit bos gered

In Rusland is een 4-jarig meisje gered dat bijna twee weken vermist was. Het meisje zwierf rond in een bos in Siberië in de oostelijke republiek Jakoetië, meldde de Russische nieuwszender RT zondag. Aan de grootschalige reddingsoperatie namen tientallen mensen deel, speurhonden, helikopters en een drone.

De kleine Karina verdween op 29 juli, maar de lokale autoriteiten werden pas 5 dagen later ingelicht. Haar moeder dacht dat de vader het meisje had meegenomen, maar die was bosbranden aan het blussen met de brandweer. Tussen de ouders was enige dagen geen contact.

Voordat het meisje verdween, hadden mensen haar naar het bos zien lopen met haar puppy.

Na vele dagen zoeken zagen reddingswerkers het meisje uiteindelijk zitten in een moerassig gebied, bij een rivier. Ze was uitgeput, bang en kon amper praten. Volgens artsen verkeerde het meisje in kritieke, maar stabiele toestand.

Meisje (4) na 12 dagen uit bos gered
Meisje (4) na 12 dagen uit bos gered (Foto: ANP)

Zieke Saudiër had toch geen ebola

Een Saudiër die vorige week in het ziekenhuis werd opgenomen met symptomen van ebola blijkt het virus niet te hebben gehad. Dat heeft het Saudische ministerie van volksgezondheid zondag bekendgemaakt.

Riyad had monsters laten afnemen bij de man en naar het Amerikaanse Centrum voor Ziektebestrijding en -preventie gestuurd. Daar werd vastgesteld dat de man geen ebola onder de leden had. Hij keerde een week geleden terug uit ebolahaard Sierra Leone met hevige koorts en bloedingen.

Tot nu toe verspreidde de ziekte zich over Guinee, Liberia, Sierra Leone en Nigeria. Het dodental van de huidige epidemie loopt inmiddels tegen de duizend. Er bestaat geen vaccin of medicijn tegen ebola.

Gevechten in Donetsk ondanks handreiking rebellen

Bij beschietingen in het Oost-Oekraïense rebellenbolwerk Donetsk is zondag een persoon om het leven gekomen en zijn tien anderen gewond geraakt. Dat heeft een woordvoerder van het stadsbestuur gezegd. De aanval kwam een dag nadat de separatisten een staakt-het-vuren hadden voorgesteld.

"Dit is een echte oorlog. Het is onmogelijk om nog in deze stad te wonen", aldus Inna Drobisjevskaja. "Ik slaap al een week in de kelder."

Verslaggevers ter plaatse hoorden in een halfuur tijd 25 harde explosies in het stadscentrum. Bij beschietingen zijn meer dan tien wooncomplexen, een winkel en een ziekenhuis beschadigd. Op straat waren zondag meerdere brandende bussen te zien.

Zeker driehonderdduizend van de miljoen inwoners van Donetsk zijn de stad inmiddels ontvlucht. Het Oekraïense leger heeft het rebellenbolwerk omsingeld.

Een dag eerder bood de kersverse premier van de Volksrepubliek Donetsk, Aleksandr Zachartsjenko, de krijgsmacht een bestand aan. Mogelijk wil de rebellenleider het geweld tijdelijk staken zodat hulpgoederen vanuit Rusland kunnen worden aangeleverd.

Palestijnen accepteren voorstel wapenstilstand

Palestijnse onderhandelaars hebben een Egyptisch voorstel voor een nieuw staakt-het-vuren van 72 uur met Israël geaccepteerd. Dat hebben anonieme Palestijnse bronnen zondag gezegd.

Het is nog niet duidelijk of Israël het voorstel ook aanvaardt. Het land liet eerder weten dat een wapenstilstand ondenkbaar is zolang Israël wordt beschoten.

De Palestijnen dreigden eerder op de dag nog om uit de onderhandelingen te stappen als Israël niet terugkeert naar de onderhandelingstafel in Caïro. Bij het offensief in Gaza, dat ruim een maand geleden begon, zijn tot nu toe bijna tweeduizend Palestijnen om het leven gekomen. Aan Israëlische zijde stierven 67 mensen, onder wie drie burgers.

Koerdische leider vraagt buitenland om wapens

De president van de semiautonome Koerdische regio in Irak Masoud Barzani heeft de internationale gemeenschap zondag opgeroepen om hem wapens te leveren. Dat meldt Reuters. Barzani wil hiermee het oprukkende terreurnetwerk Islamitische Staat tot een halt roepen.

De afgelopen dagen veroverde IS enkele Koerdische dorpen buiten de semiautonome regio. Koerdische strijders, de pershmerga, sloegen hierbij op de vlucht. De Amerikaanse luchtmacht bombardeerde stellingen van de strijdgroep toen zij zich richting de Koerdische stad Irbil bewogen.

Toestand gevallen meisje nog zorgwekkend

Het 6-jarige meisje dat donderdagavond al fietsend van een havenhoofd in Scheveningen viel, verkeert nog steeds "in zorgwekkende toestand". Dat heeft een woordvoerster van de Veiligheidsregio zondag gezegd. Het meisje kwam na een val van ongeveer 7 meter op betonblokken terecht.

Het meisje werd met een hoogwerker van de brandweer naar boven gebracht. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en de Reddingsbrigade hielpen daarbij. Het slachtoffertje werd vervolgens overgebracht naar het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Een arts van de traumahelikopter reed met haar mee in de ambulance naar het ziekenhuis.

Het ongeluk gebeurde op het Noordelijk Havenhoofd in Scheveningen. Dat ligt ten zuiden van de boulevard.

Neuer uitgeroepen tot beste voetballer Duitsland

Manuel Neuer is zondag verkozen tot beste voetballer van Duitsland. De doelman van Bayern München kreeg van een panel sportjournalisten de voorkeur boven Marco Reus van Borussia Dortmund en zijn eigen ploeggenoot Thomas Müller. Arjen Robben werd vierde.

Neuer kreeg 144 van de 701 stemmen. Hij won met Bayern de landstitel en de beker en veroverde met Duitsland de wereldtitel. Neuer werd in Brazilië verkozen tot beste doelman van het WK.

Joachim Löw werd uitgeroepen tot beste trainer. Hij kreeg de voorkeur boven Markus Weinzierl van FC Augsburg en Bayern-coach Pep Guardiola.

Nasri is Les Bleus helemaal zat en stopt

Samir Nasri zet een punt achter zijn interlandcarrière. Volgens de speler van Manchester City maakt 'alles' bij het nationale team van Frankrijk hem ongelukkig. Nasri is de incidenten bij Les Bleus zat.

De 41-voudig international werd na het EK 2012 voor drie duels geschorst wegens wangedrag tegen een journalist. Nasri maakte een jaar later zijn rentree bij Frankrijk, maar werd uiteindelijk niet geselecteerd voor het WK in Brazilië.

"Ik ben bij het EK 2016 pas 29 jaar, maar de Franse nationale ploeg gaat me niet gelukkig maken", vertelt Nasri in de Britse krant The Guardian. "Elke keer als ik er ben zijn er alleen maar problemen. Ik ben het slachtoffer van beschuldigingen richting mijzelf, maar ook richting mijn familie. Daarom is het beter om te stoppen en me te concentreren op mijn clubcarrière."

Nasri neemt de huidige bondscoach Didier Deschamps, die hem niet selecteerde voor het WK, niets kwalijk. "Hij deed wat in zijn ogen het beste was voor het team. Ik begrijp zijn keuze en heb geen probleem met hem."

Uitslag ADO Den Haag - Feyenoord

Feyenoord is er nét in geslaagd tien man van ADO Den Haag te verslaan. In de extra tijd maakte Te Vrede het enige doelpunt in een heel slechte wedstrijd. Hieronder vind je de statistieken:

ADO Den Haag

0 - 1

Feyenoord

     90' Te Vrede 
 
 Gele kaart: Meijers, Kramer, Jansen, Zuiverloon, Kristensen, Merencia (ADO Den Haag), Te Vrede, Manu, Van Beek, Wilkshire, Clasie (Feyenoord)
 Rode kaart: Schet (40, 2x geel) (ADO Den Haag)
 
Stadion: Kyocera Stadion
Toeschouwers: 11.716
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Hansen
Malone
Wormgoor
Zuiverloon
Meijers
Kristensen
Jansen (Merencia/87)
Alberg (Ebuehi/39)
Van Duinen
Kramer
Schet
  Mulder
Wilkshire
Van Beek
Mathijsen
Kongolo
Clasie
Immers
Vilhena
Basacikoglu (Schaken/67)
Manu (Vormer/80)
Boetius (Te Vrede/58)

Afellay op huurbasis naar Olympiakos

Ibrahim Afellay speelt komend seizoen in de Griekse competitie. De Nederlandse middenvelder wordt door landskampioen Olympiakos voor een seizoen gehuurd van Barcelona. Dat meldden beide clubs zondag. Afellay was in Camp Nou op een zijspoor beland. De geboren Utrechter keerde afgelopen seizoen terug van een zware bovenbeenblessure, maar mocht slechts een keer invallen bij Barça.

De 28-jarige Afellay hoopt in Griekenland zijn loopbaan weer nieuw leven in te blazen. De laatste keer dat hij een volledige wedstrijd speelde was in november 2012. De middenvelder was op dat moment verhuurd aan Schalke 04.

De 44-voudig international vertrok in 2011 naar Barcelona en speelde uiteindelijk 21 competitieduels. Voor PSV kwam Afellay tot 159 wedstrijden en 35 goals in de Eredivisie.

Fan maakt MediEvil-remake

Velen herinneren zich de eerste MediEvil nog: een maffe hack 'n slashgame uit 1998 voor de PlayStation, dat zichzelf totaal niet serieus nam. KorinOo, een enthousiaste fan, gaat de eerste vier levels namaken met de Skyrim-engine. De trailer is al af.


KorinOo wil het introfilmpje maken en vier levels. De levels worden geen rechtstreekse kopieën, maar wel zeer herkenbaar. De besturing wordt ook onder handen genomen, om het spel over te zetten naar de moderne normen. Mocht je KorinOo willen helpen met zijn missie met bijvoorbeeld programmeren of je stem inspreken, dan kun je je opgeven via de bronlink.

Intro

Schild

Dode Dronten is 17-jarige jongen

De persoon die zaterdagavond om het leven is gekomen in het centrum van Dronten is een 17-jarige jongen. Dat meldt de politie zondag. De tiener is een inwoner van de Flevolandse plaats. Hij raakte zwaargewond bij een vechtpartij en overleed ter plekke aan zijn verwondingen.

De politie kreeg even voor 22.00 uur een melding binnen van een vechtpartij aan De Binnenloop. Agenten troffen daar de zwaargewonde jongen aan. Hulpdiensten, waaronder het personeel van een traumahelikopter, konden hem echter niet meer helpen.

Over de oorzaak van het incident is nog niets bekend. De politie heeft de zaak in onderzoek. In de omgeving is naar mogelijke verdachten gezocht, maar er is nog niemand aangehouden.

De exacte doodsoorzaak van de 17-jarige moet nog worden vastgesteld. Daarom wordt maandag sectie verricht op het lichaam van het slachtoffer. Eerder was er sprake van dat de jongen zou zijn neergestoken, de politie kan dat echter nog niet bevestigen.

Man met kruisboog schiet op campinggast

Een 56-jarige man uit Emmeloord is zaterdagavond aangehouden omdat hij met een kruisboog op een vrouw heeft geschoten en een man heeft bedreigd. Dat meldt de politie zondag. Het incident vond plaats op een camping in Luttelgeest.

Agenten kregen rond 20.00 uur een melding binnen over een incident aan de Kuinderweg. Daar zou een man met geweld zijn bedreigd. De politie stond het verhaal van de man aan te horen toen zich plots een vrouw bij hen meldde.

Zij was, net als de man, te gast op de camping. Ze vertelde dat ze net was beschoten met een pijl uit een kruisboog. Ze was niet geraakt, maar de pijl zat vast in haar caravan.

Agenten konden daarna vrij snel de man uit Emmeloord aanhouden. De kruisboog is ook aangetroffen en in beslag genomen. In zijn caravan werden bovendien nog twee wapens gevonden. Ook die zijn meegenomen. De man zit vast. Het is nog niet bekend wat de aanleiding is geweest voor het incident.

'Benen James Brown afgehakt na zijn dood'

Als we de ex-partner van James Brown moeten geloven, dan zijn na de dood van de soulster zijn benen eraf gehakt. De reden hiervan zou een DNA-test zijn.

"Er zat te veel balsem in het lichaam om een normale test te kunnen doen", aldus Tomi Rae. "De benen moesten eraf om bij het beenmerg te kunnen komen. Ik heb aan één stuk door gehuild toen ik het hoorde. Ze hebben de benen afgehakt van mijn man, de beste danser van de wereld".

De afwikkeling van de dood van America's Soulbrother Nr. 1, The Creator, The Godfather of Soul, Mr. Dynamite en The Minister of The New New Superfunk (dit is één persoon) ging niet van het leien dakje. Er was nogal wat ruzie met de familie en men wilde onder andere wel even weten of James Junior daadwerkelijk de zoon van de superster was. Dat daarvoor het lijk moest worden verminkt: soit.

Om een of andere reden verhuisde het lijk in zes maanden tijd maar liefst veertien keer van rustplaats, voordat het terechtkwam op de huidige locatie, in de tuin van zijn oudste dochter.

Tomi heeft dan ook geen goed woord over voor de familie van James. "Ze hebben zijn laatste wens niet ingewilligd - om voor mij en zijn zoon te zorgen - en ze hebben zijn lichaam onteerd. De enige die zich netjes heeft gedragen is meneer Jagger." De zanger van de Rolling Stones schreef onlangs een biografie over de soulzanger.

James Brown overleed op 73-jarige leeftijd op de eerste Kerstdag van 2006. Tomi Rae is berooid achtergebleven en verdient vaak de kost als straatmuzikant.

Olympische testregatta succes ondanks dode honden en ratten

De testwedstrijden voor het zeilen op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016 zijn succesvol verlopen. Er was, zoals verwacht, kritiek op onder meer de staat van het water, maar het heeft de wedstrijden niet overschaduwd.

In november vorig jaar werd bekend dat er in de Baia de Guanabara, waar het zeilen in 2016 gehouden wordt, veel te veel vervuiling aanwezig was. Zo werd de Braziliaanse limiet voor de vervuiling door menselijke ontlastig 78 keer overschreden, de vervuiling was zelfs 195 keer meer dan in de Verenigde Staten is toegestaan. Burgemeester Eduardo Paes van Rio moest toegeven dat de plannen om de vervuiling sterk te verminderen, een belangrijk punt in het olympische bid, niet door konden gaan.

Alaistar Fox, hoofd competities van wereldzeilbond ISAF, liet eerder dit jaar weten dat het moeilijk zou worden om het testevent door te laten gaan, vooral vanwege de vervuiling. Er werd tijdens het evenement uiteindelijk wel geklaagd door bijvoorbeeld zeiler Darren Bundock. Volgens hem is hij meerdere malen tegen ondergedompelde objecten aangevaren en moest hij regelmatig hopen afval ontwijken.

Volgens het Australische Daily Telegraph werden er in het water onder meer dode honden en ratten, meubels, een stuk muur en zelfs auto's gezien. Ook klaagden zeilers over een smerige lucht. Dit was echter vooral een probleem in de laatste dagen, toen door de weersomstandigheden dingen de baai binnen werden gedragen die er aan het begin van de week nog niet waren.

Ondanks de zorgen over de vervuiling was het evenement voor ISAF uiteindelijk toch een succes, zegt Fox. "Wij hebben veel van onze doelen kunnen verwezenlijken. Denk daarbij aan het testen van de faciliteiten voor de wedstrijden, het begrijpen van de lokale omstandigheden en het ontmoeten van de verschillende organisatorische teams voor Rio 2016. We hebben heel veel informatie die we nu kunnen gaan evalueren."

De testregatta was het eerste testevenement voor de Spelen in Rio. Alle sporten zullen getest worden, maar het gros daarvan zal pas over ongeveer een jaar beginnen.

Moderne vijfkamp opgenomen in paralympische 'familie'

De overkoepelende bond voor de moderne vijfkamp, de UIPM, is toegetreden tot de bonden die door het Internationaal Paralympisch Comité erkend worden. Dat betekent dat leden van de UIPM vergaderingen van het IPC bij mogen wonen, maar vooral dat de kans groter is dat de moderne vijfkamp op de Paralympische Spelen zal verschijnen.

Het UIPM is de zevende wereldwijde sportbond die als zodanig erkend wordt door het IPC. De bonden voor badminton, bobsleeën, handbal, hockey, taekwondo en 'rolstoelvoetbal' vallen hier ook onder. Veel andere sporten, zoals alpineskiën, worden door het IPC zelf georganiseerd en niet door een eigen bond.

De moderne vijfkamp werd aan het begin van de 20e eeuw speciaal voor de Olympische Spelen bedacht door Pierre de Coubertin, de grondlegger van de moderne Spelen. De competitie bestaat uit een combinatie van schermen, zwemmen, paardrijden en een soort biatlon - hardlopen met tussendoor pistoolschieten.

Daniel Radcliffe soms moe van J.K. Rowling

Daniel Radcliffe wordt soms een beetje moe van J.K. Rowling. De acteur probeert al jaren los te komen van het imago van Potter-acteur terwijl Rowling juist boeken blijft schrijven over de tovenaarsleerling. "Elke keer als zo'n boek wordt aangekondigd, weet ik alweer dat ik duizend vragen krijg over of ik de hoofdrol ga spelen in de verfilming", zegt Radcliffe.

"Dan denk ik 'ah bedankt Jo, daar mag ik weer vragen over gaan beantwoorden'", gaat de 25-jarige Brit verder. Rowling zette onlangs een nieuw verhaal over Potter online waarin hij 34 is, een leeftijd waarop lezers hem nog nooit hebben meegemaakt.

"Jo kan er niets aan doen", weet Radcliffe. "Ze heeft het personage tien jaar ouder gemaakt dan ik nu ben en nog steeds vraagt iedereen of ik hem ga spelen. Maar hij is tien jaar ouder, dus het lijkt me op het moment niet eens hypothetisch. Ik zeg nooit nooit, dat zou dom zijn, maar ik zou me toch stevig achter mijn oor krabben voordat ik hier ja tegen zou zeggen."

Radcliffe kan zich de komende tijd in elk geval verheugen op een paar niet Potter-gerelateerde films. Zo verschijnt volgende maand zijn romantische relaas What If in de Nederlandse bioscopen, over een onbeantwoorde liefde. In november verschijnt het fantasydrama Horns, waarin Radcliffe een man speelt die wakker wordt en merkt dat er hoorns uit zijn hoofd groeien.

NASCAR-ster Tony Stewart onderdeel van bizar ongeluk

Tijdens een dirt track race in Amerika is Tony Stewart, winnaar van de IndyCar Series in 1997 en drievoudig winnaar van de Nascar Sprint cup, betrokken geraakt in een bizar incident. Hij reed Kevin Ward (20) aan terwijl deze na een ongeval van de baan probeerde te lopen. De twee waren eerder tegen elkaar aan gebotst.

Na deze botsing wilde Ward verhaal halen bij Stewart, maar hij werd daarna geraakt door de auto van de 43-jarige Amerikaan. Hij werd nog per ambulance naar het ziekenhuis gebracht, maar de jonge coureur had daar bij aankomst het leven al gelaten.

Of er sprake is van een misdrijf is niet duidelijk. De sheriff van de provincie, Philip Povero, zegt dat er een onderzoek gaande is naar het ongeluk, maar dat er niet direct wordt bekeken of het ook om een misdrijf gaat.

Hieronder zijn beelden te vinden van het incident.


De beelden van de aanrijding (Waarschuwing: Zeer schokkend!) (Bron: YouTube)

'Onregelmatigheden bij Turkse stembusgang'

Bij de Turkse presidentsverkiezingen zijn zondagochtend onregelmatigheden waargenomen. Dat heeft presidentskandidaat Ekmeleddin Ihsanoglu gezegd. Volgens de politicus fotografeerden kiesgerechtigden hun stembiljetten.

Ihsanoglu denkt dat de stemmers de foto's maken om te bewijzen dat ze op een bepaalde partij hebben gestemd en in ruil hiervoor geld of cadeaus ontvangen. Het kopen van stemmen is in Turkije verboden. Ihsanoglu zei dat hij een officiële klacht zou indienen.

De Turkse bevolking kiest zondag een nieuwe president. Hoewel er drie kandidaten meedoen, lijkt de winst premier Recep Tayyip Erdogan nauwelijks te kunnen ontgaan. Het presidentschap is een grotendeels ceremoniële functie in Turkije, maar daar wil Erdogan zo snel mogelijk verandering in brengen.

Het is voor het eerst dat de Turkse president rechtstreeks door het volk wordt gekozen. Voorheen deed het parlement dat. De campagnes van Erdogan en zijn rivalen Ihsanoglu en Selahattin Demirtas spitsten zich vooral toe op het Israëlische offensief in Gaza, vredesbesprekingen met de Koerdische PKK en de antiregeringsprotesten van vorig jaar.

[pic] Nicolette van Dam drukt wittekool tegen borsten

Nicolette van Dam heeft last van stuwingen, een kwaaltje waar meerdere pas bevallen vrouwen die borstvoeding geven mee kampen. De presentatrice heeft echter een middeltje om de pijn te verzachten: wittekoolbladeren. "Het is niet bepaald sexy, maar werkt uitstekend tegen stuwingen", schrijft Van Dam bij een foto van haar met bladeren bedekte boezem op Instagram.

De 29-jarige Van Dam beviel anderhalve week geleden van dochter Kiki-Kate. De presentatrice was al moeder van Lola-Lily.


Zo ziet dat er uit (Bron: Instagram Nicolette van Dam)

Bubka: "Afrika is klaar voor WK atletiek"

Volgens Sergey Bubka is Afrika klaar voor het organiseren van het WK atletiek. Dat heeft de Oekraïner, vicepresident van de wereldatletiekbond IAAF, gezegd naar aanleiding van zijn bezoek aan Marrakesh. Bubka was in de Marokkaanse stad voor het congres van de Afrikaanse atletiekbond, voorafgaand aan de zondag begonnen Afrikaanse kampioenschappen.

"Het is overduidelijk dat Afrika geweldig potentieel heeft als het om atletiek gaat. IAAF wil er alles aan doen om het continet te helpen bij het vinden van een balans tussen de vooruitgang van topsport en het ontwikkelen van breedtesport in Afrika", aldus de oud-wereldrecordhouder polsstokhoogspringen. "Ik denk dat Afrika snel het WK kan gaan organiseren. Voor de Afrikaanse bond en de hele Afrikaanse atletiekfamilie geldt dat de ervaring er is, dat ze het aankunnen en dat ze weten hoe ze de dromen van een WK waar moeten maken."

UKIP-lid: Hitler is een voorbeeld voor de jeugd'

Een vertegenwoordiger van de Britse politieke partij UK Independence Party (UKIP) heeft zich de woede van velen op de hals gehaald. Bill Etheridge, die voor UKIP in het Europese Parlement zit, noemde Hitler namelijk een goed voorbeeld voor de jeugd.

Tijdens een voordracht aan jeugdleden van de partij noemde een van de vrienden van Wilders Hitler een 'aantrekkelijke en krachtige spreker uit de geschiedenis', die bovendien 'erg veel bereikt heeft'. Volgens Bill zouden jeugdleden een voorbeeld kunnen nemen aan de retoriek die Hitler hanteerde tijdens zijn wereldberoemde speeches in Neurenberg.

De laatste tijd komt de omstreden partij veel in het nieuws door gedrag van aanhangers. Het betreft dan vaak racistische en seksistische misdragingen.

Fregat Van Speijk jaagt op piraten

Het marinefregat Zr.Ms. Van Speijk doet de komende drie maanden voor de kust van Somalië mee aan de strijd tegen piraten. Het schip, met 178 militairen aan boord, vertrekt zondagmiddag vanuit thuishaven Den Helder naar Somalië.

Onder de opvarenden zijn ook mariniers die zijn getraind om verdachte schepen te enteren. Ook gaat er een NH90-helikopter mee. De Van Speijk zal deelnemen aan de door de Europese Unie geleide missie Atalanta. Die is erop gericht om piraten in de Golf van Aden en de Indische Oceaan te verstoren, maar ook op de bescherming van kwetsbare vaartuigen en schepen die voor het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties varen.

De Van Speijk lost de Zr.Ms. De Zeven Provinciën af. Dat luchtverdedigings- en commandofregat vertrok begin mei naar de wateren rond Somalië om deel te nemen aan de antipiraterijmissie. Het schip keert naar verwachting op 5 september terug in Rotterdam. De opvarenden krijgen daar tijdens de Wereldhavendagen een herinneringsmedaille voor deelname aan een vredesoperatie.

Fregat Van Speijk jaagt op piraten
Fregat Van Speijk jaagt op piraten (Foto: ANP)

'Christina Ricci moeder van zoon'

Christina Ricci en haar man James Heerdegen zijn ouders geworden van een zoontje. Dat zeggen bronnen tegen het Amerikaanse tijdschrift US Weekly. De naam is nog niet bekend, evenmin als de precieze geboortedatum.

De 34-jarige actrice bracht de geruchtenstroom op gang toen ze in mei op het vliegveld in Los Angeles verscheen met een buikje. Kort daarna bevestigde ze haar zwangerschap. Zij en Heerdegen ontmoetten elkaar in 2011 op de set van de serie Pan Am, waar hij crewlid was. De twee zijn sinds oktober getrouwd.

Noord-Ier McIlroy behoudt leiding in Louisville

Golfer Rory McIlroy heeft in de derde ronde van het US PGA Championship in Louisville zijn leidende positie behouden. De Noord-Ier kwam zaterdag, net als een dag eerder, rond in 67 slagen, vier onder par. McIlroy heeft een totaalscore van tweehonderd slagen.

De Oostenrijker Bernd Wiesberger tekende voor een rondje van 65 en was daarmee de beste speler van de dag. Hij naderde McIlroy tot op één slag. Nummer drie Rickie Fowler moet twee slagen zien goed te maken.

Ondanks de kleine verschillen is McIlroy vol vertrouwen. "Het is niet de grootste voorsprong die ik ooit heb gehad. Maar ik heb nog steeds controle over dit golftoernooi."

De Nederlander Joost Luiten staat met 206 slagen gedeeld dertiende en ligt op koers om zijn beste resultaat op een major (21e) te verbeteren.

Radwanska via Makarova naar finale Montreal

Agnieszka Radwanska is doorgedrongen tot de finale van het tennistoernooi in Montreal. De als derde geplaatste Poolse was in de halve eindstrijd te sterk voor de Russin Ekaterina Makarova. Radwanska stapte na twee gewonnen tiebreaks na iets meer dan twee uur tennis als winnares van de baan: 7-6 (1) en 7-6 (3). In de finale stuit ze op Venus Williams, die zus Serena versloeg.

Radwanska hoopt haar droogstand te beëindigen. Ze is dit seizoen nog zonder titel. In de voorgaande jaren won ze dertien toernooien.

Ondanks dat ze de voorgaande twee ontmoetingen met Venus Williams won, is Radwanska op haar hoede. "Ze heeft geweldig tennis laten zien deze week en veel goede spelers verslagen, vooral Serena. Het gaat zeker geen gemakkelijke wedstrijd worden."

Federer tegenstander Tsonga in finale Toronto

Roger Federer wordt de tegenstander van Jo-Wilfried Tsonga in de finale van het masterstoernooi van Toronto. De als tweede geplaatste Zwitser klopte zaterdag plaatselijke tijd in de halve eindstrijd eenvoudig Feliciano Lopez uit Spanje in twee sets: 6-3 en 6-4. Eerder op de dag stond Tsonga ook maar zeven games af tegen Grigor Dimitrov uit Bulgarije.

"Ik ben blij", reageerde Federer. "Ik serveerde goed, was agressief en in staat te spelen zoals ik voor ogen heb." De mondiale nummer drie kan op het Canadese hardcourt de tachtigste toernooizege uit zijn loopbaan halen en de derde van dit seizoen.

Federer heeft een positieve balans tegen Tsonga. Van de vijftien eerdere ontmoetingen met de Fransman won hij er elf.

Bakkali wil bij PSV blijven, Wijnaldum verlengt

Zakaria Bakkali heeft aangegeven graag bij PSV te willen blijven. Dit liet technisch directeur Marcel Brands vanochtend in De Tafel Van Kees op FOX Sports weten. Daarnaast maakte hij ook bekend dat Georginio Wijnaldum zijn contract met PSV zal verlengen.

Bakkali is al maanden onderwerp van gesprek. De jonge voetballer had geruime tijd een nieuwe aanbieding van PSV op zak, maar weigerde deze te tekenen. Enkele weken geleden kozen de Eindhovenaren ervoor om het aanbod in te trekken.

Toch lijkt er inmiddels een doorbraak te zijn. Bakkali wordt inmiddels bijgestaan door een nieuwe zaakwaarnemer, Kees Ploegsma junior. Daarnaast gaf Brands te kennen dat beide partijen aanstaande dinsdag met elkaar om de tafel gaan zitten om te kijken wat mogelijk is. Er is in de tussentijd wel erg veel gebeurd.

Ook Wijnaldum lijkt in het nieuwe seizoen nog bij PSV te blijven. Sinds zijn optreden op het WK voetbal in Brazilië wordt de aanvoerder van de Eindhovense club regelmatig in verband gebracht met andere partijen.

Een contractverlenging zal er waarschijnlijk niet voor zorgen dat dit stopt, maar Wijnaldum geeft hiermee wel aan graag in Eindhoven te willen blijven. De nieuwe overeenkomst tussen de voetballer en PSV zal tot medio 2018 gaan lopen.

'Buien kunnen voor schade zorgen'

Nederland krijgt zondagmiddag en -avond te maken met zware onweersbuien en stevige windstoten. Die "kunnen her en der voor overlast en schade gaan zorgen", waarschuwt Weerplaza. Vooral kitesurfers en mensen op campings moeten oppassen. Aan de westkust en in het Waddengebied wordt stormachtige wind verwacht, met windkracht 7 of 8.

Het KNMI heeft voor het hele land code geel afgekondigd. Dat betekent een waarschuwing voor gevaarlijk weer. Het slechte weer trekt in de loop van de avond weg.

Het weer wordt veroorzaakt door de orkaan Bertha in het Caribisch gebied. Die trok een paar dagen geleden naar de koudere wateren van de Atlantische Oceaan en veroorzaakte daar een depressie. Die is de oceaan overgestoken naar West-Europa. Ook in Groot-Brittannië geldt zondag code geel.

'Buien kunnen voor schade zorgen'
'Buien kunnen voor schade zorgen' (Foto: ANP)

Doden bij zelfmoordaanslag Afghanistan

Bij een zelfmoordaanslag in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn zondag vier burgers om het leven gekomen. Dat heeft de politie gezegd. De aanval was gericht tegen een konvooi van de NAVO.

De Taliban hebben de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Naast de doden vielen ook twintig gewonden. de NAVO heeft nog niet op het incident gereageerd.

Vorige week schoot een Afghaanse terrorist op NAVO-troepen in een legerbasis ten westen van Kabul. Hierbij kwam een Amerikaanse generaal-majoor om het leven en raakten meer dan tien mensen gewond. De schutter werd gedood.

Klein passagiersvliegtuig crasht in Teheran

Een klein passagiersvliegtuig met aan boord 48 passagiers is zondagochtend gecrasht bij de Iraanse hoofdstad Teheran. Geen van de inzittenden heeft het ongeluk overleefd. Dat melden staatsmedia. Onder de doden zouden volgens persbureau IRNA zeven kinderen zijn.

Het vliegtuig is neergestort in een woonwijk vlak nadat het was opgestegen van de luchthaven Mehrabad, ten westen van Teheran. Het gaat om een vliegtuig van de maatschappij Taban Air. De motor zou zijn uitgevallen, meldt IRNA.

Iran wordt vaker getroffen door vliegtuigcrashes. De meeste ongelukken worden toegeschreven aan de verouderde staat van de vliegtuigen en het slechte onderhoud. Het grootste gedeelte van de vliegtuigen waar de nationale maatschappij IranAir gebruik van maakt, zijn Boeings die zijn gekocht voor de revolutie in 1979.

Ernstige brandwonden bij woningbrand in Amsterdam

Twee mensen zijn zondagochtend gewond geraakt bij een woningbrand in Amsterdam. Dat meldt de brandweer. Een van hen, de bewoner van het appartement, liep ernstige brandwonden op. Een van de bovenburen ademde een 'aanzienlijke' hoeveelheid rook in. Beide slachtoffers zijn naar een ziekenhuis gebracht.

Rond 07.30 uur kreeg de brandweer een melding binnen van de brand aan de Bernard Loderstraat. Er zou zwarte rook uit een woning komen. Toen brandweerlieden arriveerden, bleek er een forse brand te woeden in de keuken en in de slaapkamer van een van de portiekwoningen.

De bewoner wist zichzelf in veiligheid te brengen door uit het raam te klimmen, maar liep wel ernstige brandwonden op. Vijf bovenburen zijn door de brandweer van een balkon gehaald. Een van hen had te veel rook ingeademd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Luiten houdt zicht op goede klassering

Joost Luiten heeft op de derde dag van het US PGA Championship opnieuw een prima vorm geëtaleerd. De Bleiswijker sloeg vier birdies en twee bogeys en dat leverde hem net als vrijdag een ronde op van 69 slagen, twee minder dan het baangemiddelde. Desondanks lijkt hij wel uit de top tien te zakken in Louisville.

De 28-jarige Luiten staat na drie rondes op een score van -7. Op het moment dat hij zijn ronde afsloot was dat goed voor de gedeeld dertiende plaats. De verschillen bovenin zijn echter klein.

Evans wint zesde etappe in Utah, Kelderman vierde

Cadel Evans heeft de zesde etappe in de Ronde van Utah gewonnen. De Australiër van BMC was zaterdag de sterkste in een 172 kilometer lange bergrit. Op de slotklim rekende hij af met medevluchters Joey Rosskopf uit de Verenigde Staten en de Oostenrijker Riccardo Zoidl. Wilco Kelderman werd vierde.

De 23-jarige Kelderman toonde zich strijdlustig. Hij ging met een kleine tien kilometer te gaan in de aanval, maar klassementsleider Tom Danielson, Chris Horner en Winner Anacona sloten aan. In de slotfase sprong de Belkin-renner opnieuw weg en pakte hij alsnog wat tijdwinst op zijn concurrenten.

In het klassement blijft Kelderman vijfde. Zijn achterstand op leider Tom Danielson bedraagt nu 1.59 minuut. Horner staat op 57 tellen tweede en Ben Hermans, op 1.26, is de nummer drie. Zondag staat de lastige slotrit op het programma.

Koeman haalt doelman Forster naar Southampton

Trainer Ronald Koeman heeft bij Southampton de beschikking gekregen over een nieuwe doelman. Fraser Forster komt over van Celtic, dat naar verluidt 12,5 miljoen euro ontvangt. Hij tekent een contract voor vier seizoenen, meldt Southampton.

Forster werd met Celtic de afgelopen drie jaar kampioen van Schotland. De 26-jarige Engelsman speelde tot dusver twee interlands. Op het WK in Brazilië moest hij Joe Hart voor zich dulden in de hiërarchie, waardoor hij niet in actie kwam.

Bij Southampton gaat Forster de concurrentie aan met de Pool Artur Boruc. The Saints beleven een roerige transferperiode. De club zag vele sterkhouders vertrekken, maar legde zelf onder anderen Graziano Pellè en Dusan Tadic vast.

Topresultaat Nederlandse roeiers op WK junioren

De Nederlandse roeiploeg heeft op het WK junioren in Hamburg uitstekend gepresteerd, met de finaledag nog te gaan. Liefst vier Nederlandse boten hebben zich geplaatst voor de finales van zondag. Sinds 1984 heeft Nederland niet meer zoveel boten in de finale gehad op een WK junioren.

De mannen dubbelvier plaatste zich door in de halve finales de derde plek te pakken, precies genoeg voor kwalificatie. De mannen acht won overtuigend hun halve finale, waardoor de herkansingen niet nodig waren.

Ook bij de vrouwen konden twee boten zich plaatsen voor de strijd om de medailles. De dubbelvier werd derde in de halve finale, maar deed dat wel op vrij grote afstand van de winnende Duitse boot. Skiffeuse Marieke Keijser werd tweede en krijgt zo een kans op revanche voor het WK van vorig jaar: Daar werd ze in de dubbelvier nipt vierde. Dat deed ze onder meer samen met Bente Paulis, die nog altijd in de dubbelvier zit en zondag dus ook wraak kan nemen.

De A-finales worden zondag vanaf 11.30 uur gevaren, de Nederlandse boten komen vanaf 13.45 uur in actie.

Rebellen Oekraïne willen staakt-het-vuren

De Oekraïense rebellen zijn bereid om tot een wapenstilstand te komen met het regeringsleger. Dat heeft hun leider Aleksandr Zakharchenko laten weten. Het staakt-het-vuren moet volgens hem een 'humanitaire catastrofe' voorkomen. De rebellen worden momenteel omsingeld in de stad Donetsk.

"Wij zijn bereid om te stoppen met schieten om zo de verspreiding en omvang van een humanitaire ramp in het oosten van Oekraïne te voorkomen", aldus de premier van de zelfverklaarde Volksrepubliek van Donetsk.

De Oekraïense regering heeft nog niet gereageerd op het statement van Zakharchenko. Het leger nam zaterdag in het oosten van het land de strategisch gelegen plaats Krasnji Loetsj in. Daardoor kon Donetsk, bolwerk van de pro-Russische separatisten, worden ingesloten.

Het exacte motief voor een staakt-het-vuren is onduidelijk, maar heeft wellicht te maken met een humanitaire missie. Rusland, dat volgens de Oekraïense regering en westerse landen de rebellen ondersteunt, heeft al meerdere malen gepleit voor zo'n missie.

Kiev en het westen zijn echter bang dat het Rusland de mogelijkheid geeft om troepen te sturen naar de regio. Zo'n twintigduizend militairen zouden klaarstaan langs de grens.

Palestijnen dreigen uit onderhandelingen te stappen

De Palestijnen breken de onderhandelingen over de oorlog met Israël af als de Israëlische vertegenwoordigers niet terugkeren naar Caïro. Dat heeft de Palestijnse onderhandelaar Bassam Salhi zondag gezegd.

De Israëliërs verlieten de Egyptische hoofdstad vrijdag. Ze keren niet terug zolang Gaza raketten op hen blijft afvuren. Volgens het Israëlische leger is het land dit weekend met tientallen raketten en mortiergranaten bestookt. Twee van die aanvallen zouden zondagochtend hebben plaatsgevonden.

Bassam Salhi had zaterdagavond een ontmoeting met de Egyptische bemiddelaars. "We hebben hen gezegd dat als de Israëliërs niet terugkeren en er geen belangrijke ontwikkelingen zijn, we vandaag nog vertrekken", aldus de onderhandelaar zondag.

De indirecte besprekingen tussen Israël en de Palestijnse delegatie begonnen vorige week. In Egypte wordt gepoogd de twee partijen tot een staakt-het-vuren te brengen.

Dode bij steekincident in centrum Dronten

Bij een steekincident in het centrum van Dronten is zaterdagavond iemand om het leven gekomen. Dat meldt de politie. Over de identiteit van het slachtoffer is nog niets bekend.

Een getuige meldt aan Omroep Flevoland dat het slachtoffer tegen de muur van een supermarkt aan De Binnenloop in elkaar zakte. Dat was even voor 22.00 uur. Omstanders zouden daarop zijn overgegaan tot reanimatie.

De hulpdiensten namen dat over toen zij arriveerden. Ze kregen hulp van het personeel van een traumahelikopter. Dat mocht echter niet meer baten. Het slachtoffer kwam te overlijden.

Over de oorzaak van het incident is nog niets bekend. De politie heeft de zaak in onderzoek. Volgens Omroep Flevoland is nog niemand aangehouden.

In Dronten worden dit weekend de Meerpaaldagen gehouden, een gratis festival waarbij activiteiten en optredens door de hele stad plaatsvinden. Ook ten tijde van de steekpartij was het feest in het centrum.

Grote hoeveelheid drugsafval gedumpt in Haelen

De brandweer heeft zaterdagavond in Haelen een grote hoeveelheid gedumpt drugsafval aangetroffen. Het gaat om een vat van duizend liter en zestig jerrycans met een inhoud van 25 liter. Het xtc-afval werd gevonden in een bosgebied in de Limburgse plaats.

Een van de vaten moest door de brandweer worden gedicht, omdat er gas vrijkwam. Er is geen gevaar geweest voor de omgeving. De gemeente Leudal, waar Haelen onder valt, heeft een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld om de vaten op te ruimen en te onderzoeken.

Het gebied rond de vindplek is afgezet. De politie is bezig met een onderzoek en roept getuigen op zich te melden.

Erdogan favoriet in Turkse presidentverkiezingen

De Turkse bevolking kiest zondag een nieuwe president. Hoewel er drie kandidaten meedoen, lijkt de winst premier Recep Tayyip Erdogan nauwelijks te kunnen ontgaan. Het presidentschap is een grotendeels ceremoniële functie in Turkije, maar daar wil Erdogan zo snel mogelijk verandering in brengen.

Het is voor het eerst dat de Turkse president rechtstreeks door het volk wordt gekozen. Voorheen deed het parlement dat. De campagnes van Erdogan en zijn rivalen Ekmeleddin Ihsanoglu en Selahattin Demirtas spitsten zich vooral toe op het Israëlische offensief in Gaza, vredesbesprekingen met de Koerdische PKK en de antiregeringsprotesten van vorig jaar.

Erdogan, premier sinds 2003, heeft het afgelopen decennium duidelijk zijn stempel op de Turkse politiek gedrukt. De economie groeide aanzienlijk, maar de afgelopen jaren werd het beleid van de premier steeds repressiever. Protesten werden hard neergeslagen, massa-arrestaties vonden plaats en een afluisterschandaal leidde zelfs tot een kortstondig verbod op sociale media.

Toch is de regeringsleider onder veel Turken mateloos populair. Hij wordt gezien als een sterke leider die Turkije weer internationaal op de kaart heeft gezet en die in het binnenland orde op zaken stelt. Erdogan speelde hier de afgelopen weken handig op in en herinnerde de Turken er tijdens zijn campagne aan wat hij als premier allemaal bereikt heeft.

Erdogan haalde de afgelopen weken behoorlijk fel uit naar Israël. Hij veroordeelde het offensief in Gaza, betichtte Israël van oorlogsmisdaden en vergeleek het land zelfs met nazi-Duitsland. Dit heeft zijn populariteit onder de veelal pro-Palestijnse Turken vergroot. Hij ging zover dat een Amerikaanse joodse organisatie Erdogan vroeg een onderscheiding terug te geven.

Ook Ihnsanoglu, voormalig hoofd van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC), hamerde er in zijn campagne op hoe hartstochtelijk hij de Palestijnen steunt. Hij zegt de afgelopen jaren een belangrijke rol te hebben gespeeld als bemiddelaar tussen rivaliserende Palestijnse groepen en zet zich in voor de internationale erkenning van een Palestijnse staat. De verklaringen zijn waarschijnlijk een reactie op eerdere aantijgingen van Erdogan, die Ihnsanoglu ervan beschuldigde 'neutraliteit' te propageren en niet op te komen voor de Palestijnen.

Academicus en diplomaat Ihnsanoglu werd door de twee grootste oppositiepartijen naar voren geschoven als presidentskandidaat. Hij wordt ook door meerdere kleinere partijen gesteund. In de peilingen kan hij op zo'n 38 procent van de stemmen rekenen, terwijl Erdogan met gemak de vijftig procent passeert. Als de premier inderdaad meer dan de helft van de stemmen krijgt, is een tweede verkiezingsronde op 24 augustus niet nodig.

De relatief onbekende Demirtas wordt door enkele kleine partijen gesteund. De Koerdische politicus pleit vooral voor nieuw vredesoverleg met de PKK. In de peilingen eindigt hij steevast onder de tien procent, verre van genoeg om zijn twee rivalen naar de kroon te steken.

De campagnes werden in 'Amerikaanse stijl' gevoerd. Dat betekent dat kandidaten donaties van burgers en ondernemers mochten accepteren. Dit werkte vooral in het voordeel van Erdogan. De premier ontving ruim 24 miljoen Turkse lira (omgerekend 8,5 miljoen euro). Dat is meer dan tien keer zoveel als de 2,1 miljoen lira waar Ihnsanoglu het mee moest doen.

Erdogan heeft aangegeven dat hij, als hij gekozen wordt, een actief presidentschap na zal streven. Wat dit precies inhoudt, is nog niet bekend, maar waarschijnlijk wil Erdogan ook na zijn premierschap de touwtjes stevig in handen houden. Ihnsanoglu en Demirtas willen het huidige presidentiële model behouden.

In de verkiezingen zondag staat veel op het spel. Als Erdogan wint, wat voor de hand ligt, gaat Turkije mogelijk van een parlementair systeem over naar een semipresidentieel systeem. De toekomst zal uitwijzen wat de impact van deze stembusgang zal zijn op de Turkse democratie.

De voorlopige uitslagen worden maandag verwacht. De definitieve uitslag moet vrijdag volgen.

Vliegtuig maakt noodlanding om 'explosieven'

Een vliegtuig van Turkish Airlines, dat onderweg was van Brussel naar Istanbul, heeft zaterdagavond een noodlanding gemaakt op de luchthaven van de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Er werd gevreesd dat er explosieven aan boord waren.

"Een draagbare computer die door geen enkele passagier aan boord geclaimd werd, heeft vermoedens doen ontstaan van explosieven", meldt de Bulgaarse luchthaven in een persverklaring. Na de noodlanding werden de reizigers geëvacueerd en werden er controles uitgevoerd.

Volgens de Bulgaarse publieke omroep werd de laptop buiten het vliegtuig door experts tot ontploffing gebracht. Na een oponthoud van zo'n twee uur konden de passagiers opnieuw aan boord gaan en hun reis naar Turkije vervolgen.

Schreuder: "Dan kost het even tijd"

Hij had het liever anders gezien, maar Alfred Schreuder kan leven met het 1-1 gelijkspel bij SC Cambuur. FC Twente kende een moeilijke avond op bezoek in Leeuwarden, en dankte Mokhtar voor een zwaarbevochten punt. De technisch begaafde flankspeler sleepte in de slotfase een remise uit het vuur.

De bezoekers lieten bovendien een onzekere indruk achter. Volgens Schreuder is de oorzaak daarvan duidelijk. "Als je je twee beste spelers verkoopt, kost het even tijd", doelt hij in gesprek met FOX Sports op de transfers van Quincy Promes en Dusan Tadic.

"Wij zijn nog niet het Twente van vorig seizoen, we missen bepaalde vastigheden, maar daar gaan we mee aan de slag", aldus Schreuder, die ook goede dingen zag. "De tweede helft zag er goed uit."

Afgaande op de wedstrijd tegen Cambuur zou Twente een creativiteitsinjectie goed kunnen gebruiken. Volgens Schreuder herbergt de huidige selectie al voldoende creatief vermogen, en zijn nieuwe aanwinsten op dat gebied niet noodzakelijk. "We hebben voldoende creativiteit in huis. De spelers zijn alleen nog heel jong. De gemiddelde leeftijd van onze basisploeg was vandaag 21,5 jaar en in de tweede helft kwamen er nog jongens van 19 en 17 in."

Assassin's Creed Monopoly sluipt je huiskamer binnen

Assassin's Creed is al een tijdje een jaarlijkse franchise. Dit jaar lijkt Ubisoft echter alles op alles te zetten. Er komen maar liefst vier Assassin's Creed-games uit in 2014 (Assassin's Creed Liberation HD, Assassin's Creed: Rogue, Assassin's Creed: Unity en Watch_Dogs). Daar blijft het alleen niet bij, Monopoly moet er ook aan geloven.

Assassin's Creed Monopoly is vanaf november voor €52 te bestellen bij ToyArt. Zodoende kun je niet alleen fictieve vijanden in digitale spelwerelden vermoorden, maar ook alle lol van familiebijeenkomsten. 

Matchwinner Dordt: "Gaan nog veel winnen"

Joris van Overeem zorgde zaterdagavond voor de eerste verrassing van het nieuwe seizoen. De talentvolle middenvelder bezorgde FC Dordrecht een zege op sc Heerenveen. Geen slechte start voor de 20-jarige Amsterdammer, die door AZ op huurbasis in Dordrecht wordt gestald en tegen Heerenveen zijn eerste wedstrijd voor De Schapenkoppen speelde. In de slotfase schoot hij de winnende 2-1 binnen.

"Lekker om meteen beslissend te zijn", straalde hij na afloop tegenover de camera's van FOX Sports. Volgens Van Overeem steunt het resultaat in Friesland Dordrecht in de gedachte dat aanvallend voetbal ook punten kan opleveren. "We hebben laten zien dat we ook resultaat kunnen boeken als we ons eigen spel spelen. Dordrecht gaat dit seizoen nog veel wedstrijden winnen, daarvan ben ik overtuigd", aldus de matchwinner.

Halverwege de wedstrijd zag het er nog niet naar uit dat Dordrecht de terugkeer in de Eredivisie zou vieren met punten. Heerenveen was beduidend sterker, liet de ene na de andere mogelijkheid onbenut.

"We begonnen veel te slap, durfden niet te voetballen", vond ook Van Overeem. "We hadden afgesproken druk te zetten en achterin één op één te spelen, maar alleen voorin werd druk gezet. In de rust hebben we de puntjes op de i gezet en in de tweede helft kwam het er wel uit."

Tales of Zestiria toont 'real map system'

De Tales-studio beloofde met Zestiria de overgang naar gevechten een stuk soepeler te maken. In plaats van dat je naar een aparte 'vecht-scherm' gaat zoals in de oude games worden gevechten op de plaats waar je de vijand tegenkomt uitgevochten.

Het filmpje hieronder toont helaas dat dit alles behalve dynamisch is. Het spel moet alsnog overduidelijk het gevecht inladen. Bij Final Fantasy XII, een PS2-game, zag ditzelfde concept er beter uit. Er moet wel gezegd worden dat Zestiria nog volop in ontwikkeling is.

Ledecky (17) pakt ook wereldrecord 400 meter vrij

Zwemster Katie Ledecky heeft tijdens de Amerikaanse kampioenschappen in Irvine het wereldrecord op de 400 meter vrije slag verbroken. De oude toptijd, 3:59,15, was in handen van Federica Pellegrini. De Italiaanse zwom die tijd in een 'superpak' tijdens het WK van 2009. De zeventienjarige Ledecky kwam in Irvine tot 3:58,86 minuten.

Het is al het derde wereldrecord dat de tiener aan gort zwom in een periode van krap twee maanden. In juli zwom ze zowel op de 1500 meter als de 800 meter vrije slag haar eigen, tijdens het WK in Barcelona van vorig jaar neergezette, records uit de boeken. Ze is daardoor de eerste vrouw sinds Janet Evans - van 1998 tot en met 2006 - die op de drie langste afstanden gelijktijdig het record in handen heeft.

"Ik heb er eerlijk gezegd niet te veel over nagedacht. Ik wilde gewoon goed zwemmen en voor een goede tijd gaan. Dat is wel gelukt, dus ik ben tevreden", aldus Ledecky, olympisch kampioene op de 800 meter. "Misschien heeft het feit dat ik niet veel over records na heb gedacht er wel voor gezorgd dat ik zo snel heb gezwommen." De regerend wereldkampioene op de 400, 800 en 1500 meter vrij liet 's ochtends in de series al een tijd van 3:59,89 noteren, slechts een fractie boven de tijd waarmee ze vorig jaar de wereldtitel pakte.

Ledecky op weg naar haar wereldrecord tijdens de nationale kampioenschappen in Irvine 

Jezusbeeld heeft mensentanden

De restauratie van een 300 jaar oud Jezusbeeld in Mexico heeft een eigenaardig detail aan het licht gebracht: in de mond van het beeld zijn acht echte mensentanden verwerkt, met wortel en al. Dat hebben onderzoekers van het Mexicaanse Nationaal Antropologisch en Historisch Instituut (INAH) gemeld.

De tanden kwamen aan het licht toen er röntgenfoto's van het beeld werden gemaakt. Ze blijken in opmerkelijk goede staat te zijn. Mogelijk zijn de tanden gedoneerd door een dankbare gelovige, meent een van de restauratoren.

Het Jezusbeeld, dat bekendstaat als El Señor de la Paciencia (Heer van het geduld), staat normaal gesproken in een kerk in het dorp San Bartolo Cuautlalpan, zo'n 60 kilometer ten noorden van Mexico-Stad.

'Kiev schoot MH17 uit de lucht'

Niet alle Amerikaanse analisten zijn het erover eens dat de separatisten en Rusland schuldig zijn aan het incident met de MH17 in de Oekraïne. Een aantal niet met name genoemde specialisten binnen de regering van Obama vindt het aannemelijker dat de Oekraïense regering in Kiev de aanslag op haar geweten heeft. Dit meldt Robert Parry op Consortiumnews.

Parry schrijft dat hoewel de VS en Europa vrijwel direct de separatisten en Poetin aanwezen als verantwoordelijken, dit niet in overeenstemming is met het bewijsmateriaal dat tot nu toe is onderzocht. Zo zou uit gaten in fragmenten van het vliegtuig blijken dat het geen SA-11 BUK-raket kan zijn geweest omdat er zowel inkomende als uitgaande perforatie te zien is, wat bij een explosie van het gebruikte type raket niet mogelijk is. Die vernietigt zijn doel wel met een schervenhagel, maar die scherven komen dan niet aan dezelfde kant weer naar buiten.

Verder noemt hij de getuigenissen van de omwonenden, die rond de crashsite een gevechtsvliegtuig hebben gezien dat de MH17 volgde tijdens het neerstorten. Parry zegt dat de MH17 eerst met een lucht-luchtraket zou zijn beschoten en vervolgens, tijdens het neerstorten, met 30mm geschut. Dat zou de in- en uitgaande perforaties wel verklaren.

Ook noemt hij de afwezigheid van ondersteunende foto's die de Amerikanen zeker moeten hebben, omdat er sinds de burgeroorlog een satelliet boven het gebied hangt en AWACS het gebied observeren. Een raketinstallatie was dan zeker opgevallen en daar zouden dan ook foto's van moeten zijn.

Hij wordt gesteund in zijn verhaal door Pepe Escobar, die zegt drie documenten te hebben ontdekt die de theorie van het gevechtsvliegtuig ondersteunen. Rusland heeft al radarbeeldmateriaal vrijgegeven waarop een gevechtsvliegtuig de MH17 vlak op de hielen zat.

Een ander verhaal komt van de BBC die een reportage had verwijderd. Deze reportage was echter opgenomen en op YouTube gezet. Hierin gaat de verslaggeefster op zoek naar de locatie waarvandaan de SA-11 zou zijn afgevuurd. Dit blijkt vervolgens ook zo goed als onmogelijk en de vermeende rook van de raket kan door aanwezige industrie aldaar ook nog een andere bron hebben.

Tot slot wordt het verhaal genoemd van het zagen in de cockpit van de MH17. Deze was in eerste instantie redelijk in één geheel neergekomen. En binnen korte tijd waren er mensen bezig in de cockpit te zagen. OVSE-waarnemer Michael Bociurkiw, die als een van de eersten ter plaatse was, vertelt in een interview dat naarmate de dagen verstreken, delen van de cockpit steeds verder uit elkaar kwamen te liggen.

Het was in ieder geval niet gebruikelijk dat de MH17 over dat gebied zou vliegen. De lijnvlucht was echter door de Oekraïense vluchtleiding die kant opgestuurd wegens 'slecht weer'. Een andere nogal apart te noemen onregelmatigheid rond de verkeerstoren in Kiev is de onmiddellijke inbeslagname van de geluidsbanden van de verkeerstoren door de Oekraïense veiligheidsdienst SBU.

Wanneer houdt dit op?

Een vreemd gezin, qua samenstelling dan. Als eerste werd er een meisje geboren, nu 58 jaar geleden. Daarna zeven jongens die nu tussen de 43 en 56 jaar oud zijn. Ze woonden in hetzelfde dorp als wij, behoorden tot dezelfde kerkelijke club en mijn jongste broer trouwde met het meisje. We kennen de hele bende dan ook van haver tot gort. De kerels zijn nogal buitenmaats: heel groot, enorm sterk, geweldige kolenschoppen van handen.

De Vliegende Fin: Grootste olympiër ooit?

Het EK atletiek staat voor de deur, een goed moment om eens te kijken naar een van de grootste atleten aller tijden. De Fin Paavo Nurmi staat derde op de olympische ranglijst aller tijden en is achter een zwemmer en een turnster de meest succesvolle atleet ooit. Naast het aankomende EK is het ook bijna 20 augustus, de dag waarop Nurmi zijn eerste olympische titel pakte.

Nurmi was actief in wat veruit de meest succesvolle periode was in de geschiedenis van de Finse sport. De vier meest succesvolle Finse olympiërs ooit haalden tussen 1912 en 1928 - dat waren zes Olympische Spelen - liefst 23 gouden medailles, aangevuld met acht zilveren en één bronzen exemplaar.

Lees het volledige verhaal over de legendarische loopbaan van Paavo Nurmi in onze nieuwste special.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.