Sterrenregen soms zichtbaar tussen wolkenvelden

Wie in de nacht van dinsdag op woensdag naar de zogenoemde perseïdenzwerm wil kijken, moet waarschijnlijk veel geduld hebben. Over het hele land hangen wolkenvelden en daardoor is de sterrenregen niet altijd even goed te zien. Dat meldt een meteoroloog van Weerplaza maandag desgevraagd.

Tijdens het hoogtepunt kunnen wel honderd vallende sterren per uur worden gezien. De condities zijn echter niet al te gunstig. "Er is veel bewolking, maar er zijn ook genoeg opklaringen. Mensen moeten iets meer geduld hebben, maar dan moeten ze wel iets kunnen zien", zegt de meteoroloog.

De komende nacht ziet het weer er beter uit. De sterrenregen is dan nog niet op zijn piek, maar is in grote delen van het land wel goed zichtbaar. "In de kustprovincies hangt wat bewolking en zijn er enkele buien, maar in het oosten en zuiden is de lucht helder. Ik zou mensen dan ook adviseren om de komende nacht naar de vallende sterren te kijken in plaats van morgen."

De meeste sterren vallen waarschijnlijk dinsdagnacht tussen 23.00 uur en 05.00 uur, meldt de stichting van amateursterrenkundigen De Koepel. De temperatuur is de komende nachten aan de frisse kant. Rond middernacht is het zo'n 16 graden en tegen de ochtend slechts 12.

In zijn baan om de zon vliegt de aarde een aantal keer per jaar door een wolk stofdeeltjes, achtergelaten door een komeet. In augustus gaat het om deeltjes van de komeet Swift-Tuttle. De Perseïden zijn vernoemd naar Perseus, het sterrenbeeld waar de vallende sterren vandaan lijken te komen.