Kasparov verliest strijd om voorzitterschap

Garry Kasparov wordt niet de nieuwe voorzitter van de internationale schaakbond FIDE. De Russische oud-wereldkampioen verloor de strijd van zijn landgenoot Kirsan Ilyumzhinov, die al sinds 1995 aan de macht is. De huidige voorzitter kreeg bij het congres in het Noorse Tromsø 110 stemmen, Kasparov ontving de steun van 61 bonden.

Ilyumzhinov, die mag rekenen op de steun van de Russische president Vladimir Putin, wees de beschuldigingen dat hij stemgerechtigden onder druk had gezet direct na zijn uitverkiezing van de hand. "Ik heb me nooit ingelaten met corruptie en ben erg trots op mijn werk", zei de 52-jarige oud-president van de Russische autonome republiek Kalmukkië via een livestream van de Noorse tv.

Het is al de tweede keer op rij dat Ilyumzhinov een oud-wereldkampioen bij de presidentsverkiezingen verslaat. In 2010 won de multimiljonair, die in 1997 wereldwijd de aandacht trok na een verhaal dat hij persoonlijk contact onderhield met buitenaardse wezens, de strijd van Anatoli Karpov.