Geboortebeperking Iran aan banden

Het Iraanse parlement heeft permanente vormen van geboortebeperking zoals sterilisaties verboden. Dat meldt persbureau Reuters maandag. De opperste Iraanse leider ayatollah Ali Khamenei riep eerder al tot maatregelen om de bevolkingsgroei in Iran te stimuleren. Khamenei kondigde in mei een decreet af om meer kinderen te krijgen. Dit was volgens ayatollah nodig om de 'nationale identiteit te versterken' en om de 'onwenselijke aspecten van de westerse levensstijl' tegen te gaan. De wet verbiedt niet alleen sterilisaties maar ook advertenties voor voorbehoedsmiddelen. Artsen die de nieuwe wet overtreden zijn strafbaar.

Mensen die meer kinderen willen krijgen kunnen hulp krijgen. Het ministerie van volksgezondheid zei in juni al dat stellen financiële bijstand kunnen krijgen voor vruchtbaarheidsbehandelingen. De kosten voor een dergelijke behandeling kunnen in Iran oplopen tot omgerekend twaalfduizend euro. Hervormingsgezinden in Iran zien de wet als een poging van de conservatieve geestelijken om hoogopgeleide Iraanse vrouwen terug te duwen in de traditionele rol van huisvrouw en moeder.

Daarnaast is er de vrees voor een toename van het aantal illegale abortussen. Abortus is legaal in Iran, maar alleen als het leven van de moeder in gevaar is of als de baby een bepaalde fysieke aandoening heeft. Tussen 2012 en 2013 werden er volgens Iraanse staatsmedia maar liefst twaalfduizend illegale abortussen uitgevoerd, meer dan de helft van het totaal dat jaar.