Kamer kritisch over rol Oekraïne in MH17

De Tweede Kamer is kritisch over de rol die de Oekraïense regering heeft gespeeld in het veiligstellen van het gebied waar vlucht MH17 vorige maand neerstortte. Dat bleek maandag tijdens de briefing in de Tweede Kamer over het afbreken van de repatriëringsmissie. Een groot deel van de Kamer wil opheldering over de vraag of Oekraïne het staakt-het-vuren heeft geschonden.

Het kabinet besloot vorige week om de missie te beëindigen omdat het te gevaarlijk was in het gebied. Tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten woedt momenteel een hevige strijd, ondanks afspraken dat er in het rampgebied niet gevochten zou worden.

"Oekraïne hield zich niet aan het staakt-het-vuren", zei PvdA-Kamerlid Michiel Servaes. "Kunnen we concluderen dat de afspraken zijn geschonden?" Ook D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma vroeg zich af of het staakt-het-vuren is geschonden.

SP-Kamerlid Harry van Bommel wil van de ambtelijke en militaire top weten of Kiev misbruik gemaakt heeft van de situatie om gebieden op separatisten te heroveren. "Daardoor kunnen de afspraken nu niet waargemaakt worden." VVD-Kamerlid Mark Verheijen noemt de garantie van Oekraïne niet heel veel waard. Om die reden wil hij weten welke diplomatieke kanalen richting Rusland en de separatisten worden ingezet.

Duidelijkheid wil de Kamer ook over de gevolgen van het beëindigen van de zoekmissie voor het strafrechtelijk onderzoek. Zo stelde CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt vast dat het slecht is dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid niet bij de crashsite is geweest. Brokstukken zijn niet geborgen, waardoor ze niet gebruikt kunnen worden voor het onderzoek.

Vol lof is de Tweede Kamer wel over de manier waarop de internationale onderzoekers de afgelopen twee weken hun werk hebben uitgevoerd op de rampplek in Oekraïne.