Bond krijgt veel klachten over bindend studieadvies

Over het bindend studieadvies zijn afgelopen week meer dan honderd klachten binnengekomen bij de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). Dat meldt voorzitter Tom Hoven maandag desgevraagd. De bond opende dinsdag een meldpunt.

Met de tientallen klachten die de LSVb voor de opening van het meldpunt al had ontvangen, komt het totaal nu rond de 150 uit, schat Hoven. "Dat vinden wij echt veel. Vooral omdat het in de meeste gevallen om studenten gaat die zelf al stappen hebben ondernomen, maar er echt niet uitkomen met hun studieadviseur of opleiding."

Veruit de meeste klachten gaan over persoonlijke problemen. "Het gaat dan om ziekte of familieomstandigheden. Daar moet rekening mee worden gehouden, maar dat gebeurt onvoldoende", stelt Hoven. Ook krijgt de vakbond veel klachten van studenten die op school geen gehoor krijgen vanwege de vakantieperiode.

"Studenten kunnen momenteel nergens terecht met hun bezwaren, terwijl het volgende studiejaar al bijna begint", zei Hoven vorige week al bij de opening van het meldpunt. Studenten hebben nog een aantal weken de tijd om klachten in te dienen. Zodra de colleges weer beginnen, sluit de LSVb het meldpunt en worden de klachten geïnventariseerd.

"We gaan studenten dan proberen te helpen en kijken waar de problemen zitten. Is er een specifiek probleem of speelt een bepaald onderwerp vooral bij een hogeschool of universiteit? We gaan daar dan over in gesprek", zegt Hoven.

Het bindend studieadvies stamt uit 1993 en biedt opleidingen de mogelijkheid studenten te verwijderen als ze in hun eerste jaar onvoldoende studiepunten hebben behaald. Veel studenten krijgen wegens herkansingen pas eind juli te horen of ze aan de norm voldoen. Bezwaar aantekenen kan bij een examencommissie, maar die zijn vaak onbereikbaar in de vakantie.