FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 10 februari 2014

[upd] Els Borst overleden

Els Borst zou zijn overleden. Dit is op te maken uit diverse tweets.

Er is veel politie op de been rond haar woning. De recherche is bezig met een onderzoek.

Er zouden veel mannen in witte pakken op de been zijn. Er is in ieder geval een lijk aangetroffen.

Update 22.18 uur:
De Volkskrant weet inmiddels te melden dat in het huis van Els Borst het lichaam van een vrouw is aangetroffen. Volgens de politie gaat het inderdaad om oud-minister Els Borst. Zij is 81 jaar geworden.

Update 22.25:
Haar dood is inmiddels door de politie bevestigd. Waarom er zo'n politiemacht op de been is, is helaas nog niet bekend.

Update 23.45 uur, van Novum:
Oud-minister Els Borst is maandagavond op 81-jarige leeftijd overleden. Ze werd dood aangetroffen bij haar woning in Bilthoven. Wat er is gebeurd is niet bekend. De politie is bezig met onderzoek. De D66-politica was minister van Volksgezondheid in de kabinetten Kok 1 en 2. Ze werd in 2012 benoemd tot minister van Staat. De eretitel wordt alleen in uitzonderlijke gevallen toegekend, aan politici die geen publieke functie meer vervullen.

Het lichaam van Borst werd even voor 18.45 uur gevonden bij de garage van haar woning aan de Ruysdaellaan, laat een politiewoordvoerder weten. Over de doodsoorzaak kon ze nog niets zeggen. Ook een misdrijf wordt niet uitgesloten. De politie is waarschijnlijk nog uren bezig met onderzoek.

Volgens D66-leider Alexander Pechtold kwam het overlijden van de oud-minister 'totaal onverwacht'. Hij laat via Twitter weten 'intens verdrietig' te zijn.

Verder heeft ook de zoon van de vindster van het lijk zich gemeld via Twitter:

Op reis naar het einde van het universum

Altijd al willen weten hoe groot het universum nou eigenlijk is en wat de kleinst meetbare dingen zijn? Grijp nu je kans en maak kans op een spectaculaire tijdreis helemaal van de rand van het heelal tot aan een kwantumschuimpje. Voor meer informatie kun je klikken op de objecten. Deze bijzondere website is gemaakt door de 14-jarige tweeling Michael and Cary Huang. Klik op het plaatje en zet je speakers aan!

[Foto] Sochi in beeld deel 1

Tijdens deze Olympische Winterspelen zullen we hier op FOK!sport regelmatig de mooiste foto's op een rij zetten. Vandaag beginnen we met de foto's van de eerste dagen in Sochi.

De openingsceremonie werd afgesloten met een spectaculair vuurwerk (PRO SHOTS/GEPA)
De openingsceremonie werd afgesloten met spectaculair vuurwerk (PRO SHOTS/GEPA)

Ireen Wüst na haar overwinning op de 3000 meter (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
Ireen Wüst na haar overwinning op de 3000 meter (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Bode Miller vliegt door de lucht tijdens de afdaling (PRO SHOTS/GEPA)
Bode Miller vliegt door de lucht tijdens de afdaling (PRO SHOTS/GEPA)

Het Franse paar Vanessa James en Morgan Cipres tijdens de landenwedstrijd bij het kunstrijden (PRO SHOTS/Witters)
Het Franse paar Vanessa James en Morgan Cipres tijdens de landenwedstrijd bij het kunstrijden (PRO SHOTS/Witters)

Clemens Schattschneider onderweg op het slopestyleparcours (PRO SHOTS/GEPA)
Clemens Schattschneider onderweg op het slopestyleparcours (PRO SHOTS/GEPA)

Sven Kramer op weg naar de gouden medaille op de 5000 meter (PRO SHOTS/Bildbyran)
Sven Kramer op weg naar de gouden medaille op de 5000 meter (PRO SHOTS/Bildbyran)

Margaretha Sigfridsson tijdens de curlingwedstrijd Zweden - Groot Brittannië (PRO SHOTS/Bildbyran)
Margaretha Sigfridsson tijdens de curlingwedstrijd Zweden - Groot-Brittannië (PRO SHOTS/Bildbyran)

Het is dringen in de bocht bij het shorttrack (PRO SHOTS/ANP)
Het is dringen in de bocht bij het shorttrack (PRO SHOTS/ANP)

Onder het kunstlicht vliegt Kamil Stoch naar de olympische titel (PRO SHOTS/GEPA)
Onder het kunstlicht vliegt Kamil Stoch naar de olympische titel (PRO SHOTS/GEPA)

De kopgroep passeert de olympische ringen tijdens de skiathlon voor dames (PRO SHOTS/Witters)
De kopgroep passeert de olympische ringen tijdens de skiatlon voor dames (PRO SHOTS/Witters)

Jan Smeekens beseft dat hij geen goud maar zilver heeft behaald op de 500 meter (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
Jan Smeekens beseft dat hij geen goud maar zilver heeft behaald op de 500 meter (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Het gaat er stevig aan toe bij het damesijshockey tijdens de wedstrijd Japan - Zweden (PRO SHOTS/Bildbyran)
Het gaat er stevig aan toe bij het damesijshockey tijdens de wedstrijd Japan - Zweden (PRO SHOTS/Bildbyran)

Samuel L. Jackson: "Ik ben Laurence Fishburne niet"

Acteur Samuel L. Jackson was bepaald niet blij toen een presentator van tv-station KTLA hem verwarde met Laurence Fishburne. Anchor Sam Rubin had Jackson moeten vragen naar zijn rol in de film Robocop, maar begon in plaats daarvan over een Super Bowl-commercial waarin niet Jackson, maar Fisburne te zien was.

"Welke Super Bowl commercial? Ik ben Laurence Fishburne niet!", reageerde Jackson, zo is te zien in een filmpje op de website van TMZ. "We zien er niet allemaal hetzelfde uit hoor. Ben jij echt de entertainmentverslaggever van dit tv-station? En jij kent het verschil niet tussen mij en Laurence Fisburne? Er zullen maar weinig mensen in de rij staan voor jouw baan."

Rubin bood zijn excuses aan en wilde snel van onderwerp veranderen en het over Robocop hebben, maar daar wilde de 65-jarige Jackson niks van weten. "Hell no", reageerde de acteur, waarna hij nog even fijntjes uitlegde in welke reclames hij, Fisburne en Morgan Freeman speelden. "Er zijn meerdere zwarte acteurs die in commercials te zien zijn."

[JL] Wijnaldum luistert rentree op met goal bij Jong PSV

Georginio Wijnaldum heeft na bijna vijf maanden afwezigheid zijn rentree gemaakt op de voetbalvelden. De 23-jarige middenvelder deed een helft mee in de 3-0 zege van Jong PSV op Helmond Sport. De van een rugblessure herstelde Wijnaldum opende na elf minuten de score. Alex Schalk maakte de andere twee treffers.

Jong Ajax maakte een einde aan een zegereeks van VVV-Venlo. Na vijf opeenvolgende overwinningen gingen de Limburgers in Amsterdam met 4-1 kopje onder. Leon de Kogel zette VVV nog wel op het goede spoor. Ajax kwam via Lucas Andersen vlak voor rust langszij en liep door goals van Ricardo Kishna en Lesley de Sa (2) in de tweede helft uit naar 4-1.

VVV raakte door het verlies zijn leidende positie in de derde periode aan Willem II kwijt. De Limburgers verzuimden bovendien koploper Dordrecht tot op vijf punten te naderen. Jong FC Twente verloor thuis met 2-4 van FC Volendam.

Chemiebedrijf schuldig bevonden aan dood werknemer

Het chemiebedrijf CP Kelco uit Nijmegen is schuldig aan de dood van een werknemer in juli 2009. Dat heeft de rechtbank in Arnhem maandag bepaald. Het bedrijf heeft ook de Arbeidsomstandighedenwet overtreden en is voor beide feiten veroordeeld tot een boete van 110.000 euro. De voormalige directeur werd vrijgesproken.

De werknemer kwam om het leven toen een ontploffing plaatsvond in een machine. Daarna ontstond een grote brand. Volgens de rechtbank heeft Kelco onvoldoende maatregelen genomen om de explosie te voorkomen.

Het bedrijf had in 2002 een procedure ontwikkeld die explosiegevaar moest uitsluiten. De procedure was schriftelijk vastgelegd, maar niet omgezet in de officiële veiligheidsdocumentatie van het bedrijf. Daardoor werd de procedure nauwelijks in de praktijk gebracht en was hierop ook nauwelijks toezicht.

De verdediging voerde aan dat Kelco niet had kunnen voorzien dat het niet uitvoeren van de procedure tot ernstig gevaar of levensgevaar voor de werknemers kon leiden. De rechter ging daar echter niet in mee. Wel stelde de rechtbank ervan overtuigd te zijn dat het bedrijf 'het overlijden van haar werknemer nooit heeft gewild' en dat 'de nodige veiligheidsmaatregelen zouden zijn genomen, indien de wetenschap van het potentiële gevaar helderder voor de geest had gestaan'.

Desondanks vond de rechter de door justitie geëiste boete op zijn plaats. "Niet in de laatste plaats als signaal naar de buitenwereld en om herhaling te voorkomen. Veiligheidsbeleid en naleving van de arbeidsomstandighedenregelgeving verdienen permanente, proactieve aandacht van bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen", zo luidt de argumentatie in het vonnis.

De voormalige directeur van het bedrijf is vrijgesproken. De rechtbank oordeelt dat hij tekort is geschoten in de handhaving en controle op het veiligheidsbeleid, maar dit is onvoldoende om hem strafrechtelijk te vervolgen. Het Openbaar Ministerie had een werkstraf van tachtig uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden tegen de man geëist.

Advocaat: Plasterk had niet hoeven bekennen

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) had niet hoeven opbiechten dat het de Nederlandse inlichtingendiensten waren die gegevens vastlegden over 1,8 miljoen telefoontjes. Dat zegt de advocaat die een groep burgers bijstaat die de staat daagt vanwege het afluisterschandaal.

Volgens raadsman Christiaan Alberdingk Thijm had Plasterk de brief niet openbaar hoeven maken, maar had hij ook alleen de rechter kunnen verwittigen. Dat zei de advocaat maandagavond in het radioprogramma WNL De Haagse Lobby.

Plasterk en minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) weten sinds eind november dat niet de NSA, maar de Nederlandse diensten verantwoordelijk waren voor het registreren van de telefoontjes. Pas vorige week informeerden zij daarover de Tweede Kamer.

Dat de waarheid in de tussentijd geheim werd gehouden, was ingegeven door 'het belang van de staat om in het openbaar niet in te gaan op de mogelijke modus operandi van onze diensten'. Vorige week biechtten zij de waarheid alsnog op vanwege de rechtszaak van de groep Burgers tegen Plasterk, onder wie de privacyactivisten Rop Gonggrijp en Brenno de Winter.

Plasterk schreef de Kamerbrief omdat de informatie ook in een processtuk van de rechtszaak stond en de waarheid dus toch wel aan het licht was gekomen. Hij had echter ook andere mogelijkheden, zegt Alberdingk Thijm. "Hij had het als vertrouwelijk stuk aan de rechtbank mee kunnen geven. Dan was het niet als processtuk in de openbaarheid gekomen en was het gewoon een staatsgeheim gebleven."

De bewindslieden moeten zich dinsdag verantwoorden in een debat.

Nederland daagt garantiefonds IJsland om Icesave

Nederland en Groot-Brittannië doen een nieuwe poging de bij het Icesave-bankroet verloren miljoenen op IJsland te verhalen. De Nederlandsche Bank en het Britse Financial Services Compensation Scheme (FSCS) slepen het IJslandse garantiefonds TIF voor de rechter.

DNB en FSCS hebben de IJslanders voor de rechtbank van Reykjavik gedaagd, maakte TIF maandag bekend. Ze eisen minimaal een bedrag van ruim twintigduizend euro per gedupeerde spaarder. De claim van DNB beloopt omgerekend 660 miljoen euro, die van de Britten bijna drie keer zoveel.

Bij een eerdere poging de schade van het faillissement van Icesave-moeder Landsbanki te verhalen vingen Den Haag en Londen bot. De Europese rechter oordeelde dat de IJslandse regering niet aansprakelijk was.

Feestje voor sprinters in Holland House

De sprinters Michel Mulder, Jan Smeekens en Ronald Mulder zijn maandagavond gehuldigd in het Holland Heineken House. De winnaars van het goud, zilver en brons op de 500 meter werden één voor één naar voren geroepen en in de volgepakte zaal toegesproken door oud-schaatser Hein Vergeer. Gerard van Velde, de coach van olympisch kampioen Michel Mulder, kwam ook even in de schijnwerpers staan.

"Onbeschrijflijk gaaf", zei de winnaar van het goud, die op de schaatsbaan in eerste instantie dacht dat hij genoegen moest nemen met zilver. "Ik heb op een bankje naar de race van Jan gekeken. Toen hij over de streep kwam, zag ik een 1 voor zijn naam staan. Toen ging die 1 toch ineens naar mij, ik kon het eerst niet geloven."

Smeekens erkende dat hij op dat moment wel door de grond kon zakken. "Het moment dat Jac Orie het mij vertelde, is niet te beschrijven. Het was een heel grote anticlimax op het ijs." Toch kon de zilveren schaatser in het Holland Heineken House al weer een beetje lachen.

Beschermde vogels in beslag genomen in Brabant

De dierenpolitie heeft maandag in Noord-Brabant tientallen beschermde vogels in beslag genomen. De dieren, onder meer goudvinken, putters en sijzen, werden gevonden bij controles op tien adressen in Helmond en Aarle-Rixtel.

Agenten gingen bij woningen langs na een tip over niet of verkeerd geringde vogelsoorten. De meeste dieren bleken inderdaad niet geringd. Ook troffen de agenten verboden vangmiddelen aan. In een woning stuitten ze bovendien op een hennepkwekerij met 250 planten.

De 34-jarige bewoner van het huis met de wietkwekerij werd aangehouden voor het bedreigen van een agent. Tegen andere bewoners wordt proces-verbaal opgemaakt voor het houden van beschermde vogels.

[Overzicht] Uitslagen Sochi dag 3

Vandaag was de derde dag van Olympische Winterspelen in Sochi. FOK!sport geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Het was de dag waarop Nederland historie schreef op 500 meter schaatsen. Nog nooit won ons land goud op deze afstand, maar Michel Mulder had de primeur. Om het feest compleet te maken werd het een compleet oranje podium. Jan Smeekens won het zilver, het brons ging naar Michels tweelingbroer Ronald. 

Ook bij het shorttrack was er vandaag Nederlandse inbreng, maar daar was er helaas geen succes te noteren. Niels Kerstholt en Sjinkie Knegt werden op de 1.500 meter in de halve finales uitgeschakeld. Het goud ging daar naar naar de Canadees Charles Hamelin. Hij bleef de Tianyu Han uit China en de tot Rus genaturaliseerde Viktor An voor. Ook bij de aflossing voor dames was er geen succes. Nederland lag in tweede positie toen een valpartij een einde maakte aan de hoop op een finale. Wel bereikten Jorien te Mors en Yara van Kerkhof de volgende ronde op de 500 meter.

Door het Nederlandse podium op de 500 meter voerde Nederland zelfs een paar uur de medaillespiegel aan, maar hier kwam een eind aan toen  Canada succes had op het onderdeel moguls van het freestyle skiën. De Canadees Alex Bilodeau won het goud, zijn landgenoot Mikaël Kingsbury won het zilver. Het brons was voor de Rus Alexandr Smyshlyaev.

Uitslagen Finales:

Sport Onderdeel man/vrouw Goud Zilver Brons
Alpineskiën Super Combinatie vrouwen Maria Höfl-Riesch (Dui) Nicole Hosp (Oos) Julia Mancuso (VS)
Biatlon 12,5 km achtervolging mannen Martin Fourcade (Fra) Ondrej Moravec (Tsj) Jean-Guillaume Beatrix (Fra)
Freestyleskiën Moguls mannen Alex Bilodeau (Can) Mikaël Kingsbury (Can) Alexandr Smyshlyaev (Rus)
Schaatsen 500m mannen Michel Mulder (Ned) Jan Smeekens (Ned) Ronald Mulder (Ned)
Shorttrack 1500m mannen Charles Hamelin (Can) Han Tianyu (Chi) Viktor An (Rus)

Medaillespiegel:

# Land
1 Canada 3 3 1 7
2 Nederland 3 2 2 7
3 Noorwegen 2 1 4 7
4 Verenigde Staten 2 0 3 5
5 Duitsland 2 0 0 2
6 Rusland 1 2 3 6
7 Oostenrijk 1 2 0 3
8 Frankrijk 1 0 1 2
9 Polen 1 0 0 1
- Slowakije 1 0 0 1
- Zwitserland 1 0 0 1


Titanfall krijgt SmartGlass-ondersteuning

Steeds meer games hebben extra functies op een apart scherm. Microsoft heeft om dat tegenmoet te komen SmartGlass in het leven geroepen voor Xbox 360 en Xbox One. Ook Titanfall gaat gebruik maken van een tweede scherm. Dat is te lezen op de Twitter-pagina van de game.

''Titanfall will support Smart Glass. We will have more details on this in the future.'' Wat Titanfall precies met SmartGlass gaat doen zal binnenkort bekend worden gemaakt.

Titanfall komt uit op 13 maart 2014 op  Xbox One en pc, de Xbox 360 versie zal twee weken later verschijnen.

Deense Oscarwinnaar Gabriel Axel overleden

Regisseur Gabriel Axel, die in 1988 als eerste Deense regisseur de Oscar voor beste niet-Engelstalige film won, is zondag op 95-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie maandag aan het Deense persbureau Ritzau meegedeeld. Axel kreeg de onderscheiding voor zijn film Babettes gaestebud (Babettes Feest), een bewerking van een verhaal van de Deense schrijfster Karen Blixen.

Axel werd geboren in Aarhus en groeide op in Parijs. Hij keerde op zijn 18e naar zijn geboorteland terug. In 1955 kwam zijn eerste film uit: Altid ballade. Axel heeft meer dan 20 films op zijn naam staan. Andere films van hem zijn Prince of Jutland (1994) en Lumière et compagnie (1995). Hij woonde afwisselend in Denemarken en Frankrijk.

Deense Oscarwinnaar Gabriel Axel overleden
Deense Oscarwinnaar Gabriel Axel overleden (Foto: ANP)

Mierenlokdoosjes en vliegenstrips blijven te koop

Mierenlokdoosjes, vliegenstrips en andere bestrijdingsmiddelen waarin zogeheten nicotinoïden zitten blijven gewoon verkrijgbaar. Staatssecretaris van Milieu Wilma Mansveld (PvdA) schrijft maandag aan de Tweede Kamer dat er geen grondslag is voor een verbod op deze middelen.

De Kamer steunde in juni een motie van de Partij voor de Dieren voor een verbod op verschillende bestrijdingsmiddelen omdat ze schadelijk zouden zijn voor bijen en mensen. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden stelt echter dat de risico's verwaarloosbaar zijn, aldus Mansveld.

De bewindsvrouw vindt net als de Kamer wel dat het gebruik van biociden door particulieren moet worden teruggedrongen. Daarom komt er een voorlichtingscampagne om mensen op alternatieven te wijzen.

De staatssecretaris gaat ook kijken of het mogelijk is om een kassacheck in te voeren, zoals bij medicijnen. De koper wordt dan gevraagd of hij meer informatie over het product wil. Er moet dan wel altijd iemand in de winkel zijn die 'deskundige voorlichting' kan geven.

Verder vindt Mansveld dat er alleen gebruiksklare bestrijdingsmiddelen te koop zouden moeten zijn, om de kans op verkeerd gebruik te verminderen. Ze gaat daarover met het bedrijfsleven in gesprek.

Sochi dag 4, de leukste tweets

Elke dag verzamelen we hier op FOK!sport de leukste tweets over de Olympische Spelen in Sochi. Een overzicht van de leukste, grappigste en opmerkelijkste berichten op Twitter zie je hieronder.

Gisteren won Ireen Wüst goud op de 3000 meter schaatsen. Vandaag mocht ze de medaille op komen halen.

Even daarvoor hadden de gebroeders Michel en Ronald Mulder en Jan Smeekens toegeslagen op de 500 meter, met Michel die historie schreef door als eerste Nederlander ooit op deze afstand olympisch goud te pakken.

Jan Blokhuijsen zag na de clean sweep op de 5000 meter een goed resultaat op de kortste afstand al aankomen.

Met Michel en Ronald Mulder stond er een tweeling op het podium. Toch is het niet uniek.

Johnny Quinn kwam eerder in deze rubriek nadat hij opgesloten was geraakt in een badkamer en zijn bobsleetechniek gebruikte om zich te bevrijden. De Amerikaan blijft het ongeluk aantrekken, want ditmaal zat hij opgesloten in een lift.

Smokey Jones ging vandaag los op de skipiste nadat Julie Mancuso brons had gewonnen bij de supercombinatie.

Zdeno Chara blijft populair in het olympisch dorp. Ook journalisten willen met de boomlange Slowaak op de foto.

De voormalige Nederlandse biatleet Herbert Cool ergert zich aan sommige berichtgeving in de media.

Anderen maken zich druk over welk curlingteam de beste broeken heeft.

NOS-schaatscommentator Martin Hersman ging eerder vandaag helemaal op in de details over de ski's die bij de afdalingen gebruikt worden.

Langlaufster Holly Brooks kwam in Sochi weer eens iets tegen dat niet helemaal goed is gegaan.

Haar collega Ida Sargent laat zien welke vorm van doping ze gebruikt.

Sven Kramer had vandaag wel andere zaken aan zijn hoofd dan de geheimen van Sargent of de dode bomen van Brooks.

Ook Cheryl Maas is meer in andere dingen geïnteresseerd dan in sport.

Tot slot laten we zie hoe mooi het skigebied in Rusland kan zijn.

Van Aartsen: Den Haag niet op slot tijdens NSS

Den Haag gaat tijdens de nucleaire top niet op slot. "Dat is nou werkelijk waar onzin", zei burgemeester Jozias van Aartsen maandagavond op een bewonersbijeenkomst in het Kurhaus in Scheveningen. Van Aartsen is niet blij met de berichtgeving in de media de afgelopen weken waarin de suggestie werd gewekt dat Den Haag 'een fort is en op slot gaat' tijdens de nucleaire top.

Twee weken geleden was er een persbriefing bij het ministerie van Buitenlandse Zaken over veiligheid en mobiliteit tijdens de nucleaire top op 24 en 25 maart in Den Haag. Namens de gemeente nam wethouder van verkeer Peter Smit deel aan de briefing. "Hij heeft het voortreffelijk gedaan, maar het beeld dat vervolgens over Den Haag ontstond, vind ik erg verdrietig", zei Van Aartsen.

"De enige locatie waar echt problemen ontstaan omtrent de bereikbaarheid is rond het World Forum. Dat hebben we ook aan de bewoners daar uitgelegd. Verder hebben we ons tot het uiterste ingespannen om de overlast tot een minimum te beperken." Het idee dat Den Haag 'op slot zou gaan' berust volgens de burgemeester op een 'totaal verkeerde interpretatie' van de feiten.

Volgens Van Aartsen is maandenlang gewerkt om te voorkomen dat een verkeerd verhaal over de bereikbaarheid van de stad de wereld in zou gaan. "En toch is het gebeurd. Dat vind ik vervelend. Een gemeente als Wassenaar die aan de A44 ligt, heeft eigenlijk meer problemen dan heel de gemeente Den Haag", stelde de burgemeester.

Hij adviseerde bewoners wel om gebruik te maken van het openbaar vervoer in plaats van de auto. "HTM zet extra trams in, maar mocht het toch noodzakelijk zijn om met de auto op pad te gaan: de wegen naar Utrecht en Amsterdam zijn ook gewoon te bereiken."

De informatieavond in het Kurhaus was bedoeld voor omwonenden van het hotel. Zij krijgen net als de omwonenden van het World Forum te maken met veiligheidsmaatregelen. Zo moeten ze zich legitimeren als ze hun huis in willen, moeten auto's op andere plekken worden geparkeerd en moet bezoek dat over de vloer komt worden aangemeld.

Mud

De tijd dat Matthew McConaughey vooral bekend was vanwege zijn looks lijkt in het verleden te liggen. Hoewel hij eerder al liet zien best een beetje te kunnen acteren, liet hij in 2013 zien dat hij dat ook best een beetje goed kan. Hoewel zijn films Dallas Buyers Club (grote kans op een Oscar) en The Wolf of Wall Street (klein, maar tekenend bijrolletje) meer aandacht kregen, liet hij zich afgelopen jaar ook van zijn beste kant zien in Mud.

Roemeense president beboet om Roma-uitspraken

De Roemeense president Traian Basescu heeft een boete van zeshonderd lei (134 euro) gekregen voor het beledigen van Roma. Hij zei eerder dat 'heel weinig Roma willen werken' en dat 'de meesten van oudsher leven van diefstal'.

In eerste instantie wilde de Nationale Raad voor de Strijd tegen Discriminatie de zaak niet in behandeling nemen, omdat Basescu zijn uitspraken had gedaan op een persconferentie in Slovenië in 2010. Het hooggerechtshof gaf de raad, een onafhankelijk orgaan dat onder het parlement valt, echter opdracht de zaak alsnog in behandeling te nemen. Maandag bepaalde de raad dat Basescu een boete moet krijgen. De president heeft vooralsnog niet gereageerd op de veroordeling.

Roemenië telt officieel zo'n 620 duizend Roma, maar aangenomen wordt dat het daadwerkelijke aantal veel hoger ligt. Veel mensen geven hun etniciteit niet op, om te voorkomen dat ze gediscrimineerd worden.

Morsi: protesten hebben geen zin

De Egyptische oud-president Mohammed Morsi heeft de demonstraties van zijn aanhangers en het neerslaan hiervan zinloos genoemd. Dat blijkt uit opnames die maandag werden gepubliceerd in de Qatarese krant Al-Watan.

Morsi zei dit in een privégesprek met zijn advocaat. Dit gesprek werd opgenomen door Egyptische veiligheidsdiensten en gelekt naar Al-Watan. "Het is van beide kanten gezien nutteloos", zei Morsi, waarmee hij bedoelde dat zowel de protesten van zijn aanhangers als het politiegeweld tegen hen nergens toe leidt.

Morsi riep de strijdende partijen op om aan tafel te gaan zitten om vreedzaam overleg te voeren. De Moslimbroeder Morsi werd in juli, een jaar nadat hij als eerste democratisch gekozen president aan de macht was gekomen, door het Egyptische leger afgezet.

Topfavoriete Geisenberger pakt leiding bij rodelen

Op de rodelbaan van Sochi heeft Natalie Geisenberger na twee van vier runs de leiding gepakt. De Duitse wereld- en World Cup-kampioene, vooraf al absoluut topfavoriete voor het goud, was in beide runs ongenaakbaar. 

In de eerste run wist Geisenberger een voorsprong van maar liefst 0,465 seconden bij elkaar te sleeën ten opzichte van de verrassende Amerikaanse Erin Hamlin, een gigantisch verschil in het rodelen. Titelverdedigster Tatjana Hüfner kon wel bij Hamlin in de buurt blijven, maar moest toch 0,502 seconden toegeven op haar landgenote. Op de vierde plek stond de thuisfavoriete Tatyana Ivanova op 0,566 seconden.

Ook in de tweede run was Geisenberger ruim de snelste, maar het verschil was wat kleiner. De top-5 wist binnen een halve seconde te blijven. Hüfner slaagde er met een goede run in Hamlin van de tweede plek te stoten en sloot de eerste dag af met 0,766 seconden achterstand op Geisenberger. Hamlin staat derde op 0,818 seconden. Ivanova viel dankzij een matige run terug naar de zevende plaats, maar haar vierde positie werd ingenomen door landgenote Natalja Khoreva. Zij moet wel al meer dan een seconde toegeven op Geisenberger. Dinsdag wordt de wedstrijd beslist met de derde en vierde runs.

Elf Brabantse hennepkwekerijen geruimd

De politie heeft maandag in Brabant elf hennepkwekerijen geruimd. In totaal werden 2734 planten in beslag genomen. Zes mensen zijn aangehouden, laat de politie weten.

De politie viel panden binnen in Etten-Leur, Breda, Bergen op Zoom, Nieuw-Vossemeer, Kaatsheuvel en Tilburg. Bij een van de ruimingen werd ook een Daimler in beslag genomen.

De aanpak van hennepkwekerijen heeft voor de politie en gemeenten prioriteit omdat ze stankoverlast veroorzaken, brandgevaar opleveren en er vaak een relatie is met georganiseerde misdaad.

Bilodeau prolongeert titel op moguls

Net als vier jaar geleden heeft Alex Bilodeau de olympische titel op de moguls bij het freestyle skiën gepakt. De Canadees deed dit met een score van 26,31. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat iemand op de moguls met succes zijn olympische titel verdedigt.

Het zilver ging naar wereldkampioen Mikaël Kingsbury met een score van 24,71. Het brons was voor de Rus Alexandr Smyshlyaev die tot een score kwam van 24,34.

Wiebes oriŽnteert zich op accijnseffect grensstreek

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) heeft nog geen antwoord op de Kamervragen over berichten dat de hogere accijnzen de nekslag voor pomphouders in de grensregio's betekenen. De dinsdag aangetreden bewindsman schrijft maandag aan de Tweede Kamer dat hij zich eerst 'zorgvuldig wil kunnen oriënteren'.

De PVV en het CDA hadden vragen gesteld over de nijpende situatie van pomphouders langs de grens. Door de accijnsverhoging werden diesel en lpg in Nederland duurder dan in Duitsland, met als gevolg dat buitenlanders in eigen land blijven en Nederlanders over de grens tanken. De roep om compensatie of terugdraaien van de accijnsverhoging wordt sindsdien luider.

De vragen waren overigens gesteld aan de ministers van Economische Zaken en Sociale Zaken en Werkgelegenheid, maar gezien de aard van de vragen is de beantwoording overgedragen aan Wiebes. "Vanzelfsprekend probeer ik de vragen op zo kort mogelijke termijn te beantwoorden", schrijft Wiebes.

Vorige week bleek uit cijfers van de brancheorganisaties Bovag en NOVE dat tankstations in grensgebieden vorige maand inderdaad veel minder hebben omgezet als gevolg van de accijnsverhoging. De verkoop van diesel daalde gemiddeld met 24 procent ten opzichte van een jaar geleden, terwijl de afzet van lpg met 27 procent daalde. Ook de verkoop van benzine daalde, met dertien procent op jaarbasis.

De belangenclubs baseerden zich op cijfers van 575 tankstations door het hele land, waarvan 130 in de buurt van de Belgische of Duitse grens liggen. Bij benzinepompen die iets verder van de grens liggen, daalde de omzet ook, zij het minder dan bij grenspompen.

Als gevolg loopt de Nederlandse schatkist een slordige 45 miljoen euro aan accijnsinkomsten mis, zo stellen de brancheverenigingen. Ook de btw-inkomsten van de overheid zouden dalen, met ongeveer twintig miljoen euro. Daarnaast heeft de maatregel ook effect op de verkoop van tabaksproducten en alcohol.

Bovag wees erop dat niemand voordeel heeft van de accijnsverhoging, behalve België en Duitsland. "Daar lacht men zich helemaal suf om wat er op het Binnenhof allemaal wordt bedacht."

Arbeidsmigranten worden genaaid met zorgpolis

Uitzendbureaus en zorgverzekeraars hebben de handen ineengeslagen om arbeidsmigranten maar eens lekker uit te persen.. Als we CNV Vakmensen mogen geloven, vullen de doorgaans zo betrouwbare instanties lekker hun zakken met de verzekeringen van seizoensarbeiders.

Veel buitenlandse arbeiders denken goed verzekerd te zijn, maar zodra ze geveld worden door een griepje, blijkt vaak dat de werkgever de verzekering heeft opgezegd. De polissen die de werknemers ondertekenen zijn welliswaar goedkoop, maar bieden vaak een schijnveiligheid. Dit is allemaal te lezen in een notitie die het CNV naar minister Asscher en kamerleden stuurde.

De uitzendbranche maakt vaak een deal met een zorgverzekeraar in de vorm van een collectiviteitskorting. Meerdere werknemers staan gezellig met z'n allen op een polis waardoor de premie omlaag kan. Maar volgens Maarten Post van CNV wordt deze korting lang niet altijd doorgegeven aan de verzekerden. Die betalen dus gewoon de hele premie, het verschil vloeit in de kas van het uitzendbureau.

Een tweede geintje dat de werkverstrekkers uithalen is het aansmeren van een hoog eigen risico aan de buitenlanders die hier onze groentes snijden. Ook deze korting verdwijnt in de eigen zakken.

Veel werkgevers verdienen met deze methode zo'n twintig euro per maand aan elke deelnemer. De arbeidsmigranten zelf komen hier uiteraard nooit achter, zij krijgen de polis bijna nooit zelf in handen. Post claimt dat er een uitzendbureau is die op deze manier een half miljoen euro per jaar binnenhaalt, zonder hiervoor ook maar iets te hoeven doen.

Wanneer een seizoenswerker zich ziek meldt, dan wordt het conctract onmiddellijk beëindigd. De zorgpolis is verbonden aan het contract en zonder contract… geen verzekering! Leuk en handig voor zowel het uitzendbureau als de verzekeraar.

Verzekeraars hebben zelf een heel andere verklaring bedacht voor de weinige claims die ze krijgen van buitenlandse seizoensarbeiders: de migranten zouden zich liever, vanwege eventuele taalproblemen, in eigen land laten behandelen.

TsjechiŽ via Spanje naar halve finale Fed Cup

Tsjechië heeft zich maandag geplaatst voor de halve finale van de Fed Cup. Spanje werd in Sevilla met 3-2 verslagen. Barbora Zahlavova en Andrea Hlavackova sloegen in het dubbelspel tegen Carla Suarez Navarro en Silvia Soler-Espinosa het beslissende punt binnen. De confrontatie had vertraging opgelopen vanwege hevige regenval.

De slotdag werd ingegaan met 1-1. Suarez Navarro zette Spanje op voorsprong door van Klara Zakopalova te winnen, maar Lucie Safarova bracht vervolgens Tsjechië op gelijke hoogte. Zij versloeg Soler-Espinosa. In het dubbelspel bleven de bezoekers het koelbloedigst.

Tsjechië treft bij de laatste vier Italië. De andere halve finale gaat tussen Duitsland en Australië. De duels staan voor 19 en 20 april op de rol.

Kingsbury als beste door naar finale moguls

Mikaël Kingsbury heeft zich als beste voor de laatste en beslissende finaleronde van de moguls bij het freestyle skiën geplaatst. De wereldkampioen kwam tot een score van 24,54.

Zijn landgenoten Marc-Antoine Gagnon en Alex Bilodeau gingen als de nummers twee en drie door. De resterende namen van degenen die gaan strijden om goud, zilver en brons zijn de Rus Alexandr Smyshlyaev, de Kazak Dmitriy Reiherd en de Amerikaan Patrick Deneen.

[WTT] Seppi geen partij voor Berdych in Ahoy

Tomas Berdych heeft probleemloos de eerste ronde van het ABN Amro World Tennis Tournament overleefd. De Tsjechische nummer drie van de plaatsingslijst ontdeed zich maandag met tweemaal 6-3 van Andreas Seppi. Het was de vijfde keer op rij dat Berdych van de Italiaan won.

De 28-jarige Berdych stond in Ahoy de gehele wedstrijd geen enkel breekpunt toe en was na iets meer dan een uur klaar. In de volgende ronde stuit hij op de winnaar van het Franse treffen tussen Gilles Simon en Nicolas Mahut.

Berdych was anderhalve week geleden met Tsjechie te sterk voor het Nederlands Davis Cup-team. Hij won toen alle drie zijn partijen.

Boer in voorlaatste rit eerste 500 meter

Margot Boer zal morgen bij de eerste 500 meter bij de Olympische Spelen in Sochi uitkomen in de zeventiende en voorlaatste rit. Boer, die de beste Nederlandse mogelijkheid is om de hegemonie bij het schaatsen voort te zetten, komt in actie tegen de Japanse Nao Kodaira.

De grootste kanshebster op goud start echter in de laatste rit. Sang Hwa Lee, die dit seizoen meermaals het wereldrecord verbeterde, start in de slotrit tegen de Amerikaanse Brittany Bowe. Buiten Boer doen er nog drie andere Nederlandsen mee aan de korte afstand. Laurine van Riessen rijdt in de veertiende rit, terwijl Marrit Leenstra (tweede) en Lotte van Beek (zesde rit) al vroeg aan de bak moeten. 

De eerste 500 meter start morgen om 13.45 uur.

Volledige loting

# Binnenbaan Nat. Buitenbaan Nat.
1 Denise Roth Dui    
2 Marrit Leenstra NED Seung Ju Park ZKo
3 Shuai Qi Chn Gabriele Hirschbichler Dui
4 Yvonne Daldossi Ita Sugar Todd VS
5 Anatasia Bucsis Can Angelina Golikova Rus
6 Lotte van Beek NED Shuang Zhang Chn
7 Marscha Hudey Can Hyun Yung Kim ZKo
8 Yekaterina Lobysheva Rus Hong Zhang Chn
9 Vanessa Bittner Oos Danielle Wotherspoon Can
10 Bo Ra Lee ZKo Christine Nesbitt Can
11 Yekaterina Malysheva Rus Karolina Erbanova Tsj
12 Lauren Cholewinski VS Yekaterina Aydova Kaz
13 Judith Hesse Dui Miyako Sumiyoshi Jap
14 Laurine van Riessen NED Maki Tsuji Jap
15 Jenny Wolf Dui Heather Richardson VS
16 Beixing Wang Chn Olga Fatkulina Rus
17 Nao Kodaira Jap Margot Boer NED
18 Brittany Bowe VS Sang Hwa Lee ZKo

Smyshlyaev als beste door op moguls

Alexandr Smyshlyaev heeft zich als beste geplaatst voor de tweede finaleronde van de moguls bij het freestyle skiën. De Rus deed dit met een score van 24,37.

Ook de twee favorieten voor de titel, de Canadesen Mikaël Kingsbury en Alexandre Bilodeau wisten zich voor de tweede finaleronde te plaatsen. Bilodeau is de regerend olympisch kampioen.

De beste twaalf plaatsten zich voor de tweede finaleronde.

Rutte gaat gamen bij NFI

Premier Mark Rutte maakt volgende week kennis met een game waarin spelers een kernincident kunnen onderzoeken. Als voorzitter van de nucleaire top van eind maart in Den Haag brengt hij maandag een bezoek aan het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Het spel dat aan de minister-president wordt gedemonstreerd wordt gebruikt om hulpdiensten te trainen die als eerste ter plaatse zijn bij een nucleair of radiologisch ongeluk. De game moet het 'forensisch bewustzijn' vergroten zodat hulpverleners geen sporen vernietigen.

Rutte wordt bij zijn bezoek ook bijgepraat over een internationaal programma dat het instituut ontwikkelde na de vorige Nuclear Security Summit in 2010 in Washington. Het programma moet nucleaire en forensische wetenschap dichter bij elkaar brengen en wordt tijdens de top gepresenteerd.

Nucleair forensisch onderzoek richt zich tot nu toe voornamelijk op het achterhalen van de herkomst van nucleair materiaal. Het verzamelen van informatie over wat er is gebeurd en wie erbij betrokken waren is volgens het NFI minstens zo belangrijk. Het Haagse instituut kan die informatie met sporenonderzoek achterhalen.

Watch_Dogs uitgesteld op Wii U

De Wii U-versie van Watch_Dogs komt later dan de tig andere versies. De Ubisoft-game komt uit voor de Xbox One, Xbox 360, PlayStation 4, PlayStation 3 en pc. Watch_Dogs komt ergens tussen april en juni 2014 uit. De Wii U-versie volgt dus later

"We made the difficult decision to further delay the release of Watch Dogs on Wii U to focus the team's resources where they could have the broadest possible benefit for both our customers and Ubisoft", aldues een woordvoerder van Ubisoft. Dit betekent gewoon dat de Wii U-versie de laagste prioriteit heeft, iets dat wellicht niet geheel onlogisch is.

Eerder deden al geruchten de ronde dat de Wii U-versie geschrapt was, dan valt dit nieuws nog mee.

Ronald Mulder ziet familiedroom uitkomen

Voor Ronald Mulder kwam maandag op de Winterspelen in Sochi een lang gekoesterde droom uit. De Zwollenaar pakte samen met zijn broer Michel eremetaal op de 500 meter. "Ik heb er altijd van gedroomd om met mijn tweelingbroer op het podium te staan", zegt hij tegen de NOS. "Al pakte ik in die dromen wel zelf het goud."

Ronald Mulder werd derde en zag Michel goud pakken. Jan Smeekens maakte met zilver het feestje compleet. "Echt onvoorstelbaar dat we hier met drie Nederlanders op het podium staan. Ik ben zelf heel blij met brons." Nederland veroverde in 1988 voor het laatst een medaille op de kortste schaatsafstand.

De 27-jarige Mulder stond na de eerste 500 meter zesde. Met een baanrecord van 34,49 baande hij zich in de tweede omloop een weg naar het podium. "Die tweede rit was perfect. Even dacht ik zelfs dat er nog meer in zat, maar die jongens bleven heel koel."

Ronald Mulder kondigde aan maandagavond een feestje te gaan vieren. Grote kans dat de fans in het Holland Heineken House de tweelingbroers niet uit elkaar kunnen houden. "Ik zal wel vaak gefeliciteerd worden. Maar ik kan gewoon dankjewel zeggen, omdat ik zelf ook wat heb gewonnen."

Zweedse curlingploeg boekt tweede zege

De mannen curlingploeg van Zweden heeft zijn tweede zege geboekt bij het olympisch toernooi. De mannen, vierde op de vorige Spelen, wist in negen ends Groot-Brittannië te verslaan met 8-4. Na twee rondes zijn ze de enige die twee duels wisten te winnen.

De spannendste partij van de dag was die tussen gastland Rusland en Denemarken. De Denen werkten in het negende end een achterstand van twee punten weg door drie stenen te scoren, maar zagen Rusland in het slotend weer langszij komen. In het daaropvolgende extra end hadden de Scandinaviërs vervolgens aan één punt voldoende.

Uitslagen

Land Land Uitslag
Verenigde Staten Noorwegen 4-7
Denemarken Rusland 11-10 (extra end)
Canada Zwitserland 4-5
Zweden Groot-Brittannië 8-4

Stand 

# Land Gespeeld Gewonnen Verloren
1 Zweden 2 2 0
2 China 1 1 0
2 Noorwegen 1 1 0
4 Canada 2 1 1
4 Denemarken 2 1 1
4 Groot-Brittanië 2 1 1
4 Zwitserland 2 1 1
8 Duitsland 1 0 1
8 Verenigde Staten 1 0 1
10 Rusland 2 0 2

Programma dinsdag 11:00 uur (Nederlandse tijd)

Land Land
Noorwegen Rusland
Canada Zweden
Verenigde Staten China
Groot-Brittannië Duitsland

Amsterdamse beurs begint handelsweek vlak

De Amsterdamse beurs is de eerste handelsdag van de nieuwe week vlak gesloten bij een gebrek aan richtinggevend nieuws. De AEX eindigde nipt hoger op 389,64 punten. Ook de omringende beurzen bleven dichtbij de slotkoers van vrijdag.

In de AEX hielden stijgers en dalers elkaar redelijk in evenwicht. Indexzwaargewicht ArcelorMittal leverde 3,2 procent in na uiteenlopende analistenrapporten. Ook Imtech kende een moeilijke dag met een koersverlies van 2,2 procent. Een directe aanleiding voor het verlies van de technische dienstverlener ontbrak.

SBM Offshore leverde eveneens 2,2 procent in nadat Société Générale het fonds van de kooplijst haalde vanwege de dreigende boete voor de smeergeldaffaire waarin de oliedienstverlener is betrokken. De grootste stijger was Air France-KLM met 2,3 procent, op de voet gevolgd door Fugro met 2,2 procent.

In de AMX (+0,1 procent) deed Nutreco goede zaken, ondanks dat Goldman Sachs de koopaanbeveling voor het fonds introk. De diervoederproducent won maar liefst 4,6 procent. De grootste stijger was evenwel pennystock Pharming. Het biotechbedrijf werd 11,5 procent meer waard.

Boskalis was met een verlies van 3,2 procent de grootste daler. KPMG zou volgens De Telegraaf, na smeergeldaffaires bij klanten Ballast Nedam en SBM Offshore, ook de boeken van onder meer Boskalis nog eens nalopen.

Bij de smallcaps kleurden Arseus en Ordina groen, met koerswinsten van respectievelijk 3,4 en 5,6 procent.

Het lokaal genoteerde Macintosh werd 8,2 procent minder waard nadat de retailer niet binnen de bankconvenanten wist te blijven. Dit heeft ook tot gevolg dat aandeelhouders niet op een dividenduitkering hoeven te rekenen.

WŁst gehuldigd door Eurlings in Sochi

Ireen Wüst heeft maandag haar gouden medaille op de 3.000 meter ontvangen. Het goud werd haar op Medal Plaza omgehangen door het Nederlandse IOC-lid Camiel Eurlings. Wüst werd op het podium geflankeerd door de Tsjechische Martina Sáblíková en de Russische Olga Graf, die zondag respectievelijk tweede en derde werden.

Bij de vijf kilometer nam zondag koning Willem-Alexander de huldiging voor zijn rekening. Hij overhandigde de medailles aan Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Jorrit Bergsma. Van wie Michel Mulder, Jan Smeekens en Ronald Mulder morgen hun op de 500 meter veroverde plakken ontvangen is nog niet bekend.

D66 noemt verklaring Plasterk ongeloofwaardig

D66 vindt de Kamerbrief van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) over het afluisterschandaal 'niet erg geloofwaardig'. Dat heeft Tweede Kamerlid Gerard Schouw maandag gezegd in een reactie.

"De antwoorden stemmen niet tot tevredenheid", reageert de D66'er. "Er is niet een logische verklaring gekomen voor het feit waarom hij de Nederlandse samenleving en de Tweede Kamer zo op het verkeerde been heeft gezet."

Dat Plasterk nu schrijft dat het een 'mogelijkheid' was dat de Amerikanen de metadata over 1,8 miljoen telefoontjes hadden verzameld, vindt Schouw 'een hele simpele uitvlucht'.

Schouw vindt het daarnaast 'zeer ernstig' dat Plasterk al op 22 november wist hoe de vork aan de steel zat maar dat tot vorige week onder de pet heeft gehouden. Schouw wil nog niet zeggen of hij de bewindsman nog geloofwaardig is. "Daar hebben we morgen een debat over en dat zullen we moeten afwachten."

De opstelling van D66 is van belang, omdat de partij van Alexander Pechtold het kabinet samen met ChristenUnie en SGP aan een meerderheid helpt in de Eerste Kamer. Ook de ChristenUnie reageert kritisch op de brief. Kamerlid Gert-Jan Segers noemt de brief 'nog niet bevredigend.'

Segers snapt onder meer niet waarom Plasterk de Kamer niet veel eerder heeft geïnformeerd dat hij het bij het verkeerde eind had. Segers voorspelt een 'zwaar debat' voor Plasterk. "Het kan alle kanten uitgaan."

SP en GroenLinks zijn ook niet tevreden over de antwoorden.

Wibra ondertekent Bangladesh-akkoord

Wibra heeft maandag een handtekening gezet onder het veiligheidsakkoord voor betere werkomstandigheden in Bangladesh. De textielsupermarkt vindt dat het akkoord nog altijd onduidelijkheden bevat, maar heeft voldoende vertrouwen dat dat goedkomt.

Wibra onderzocht al langer of het zich achter het akkoord kon scharen. De stuurgroep die het akkoord maakt, heeft volgens de kledingwinkel nu voldoende onduidelijkheden weten weg te nemen. "Hoewel de tekst van het akkoord op dit moment nog altijd niet volkomen helder is en zodoende op sommige punten voor discussie laat, is hierin een positieve ontwikkeling zichtbaar", schrijft het bedrijf. Omdat de ontwerpers van het akkoord volgens Wibra 'voldoende integer zijn', is nu toch alvast getekend.

Wereldwijd hebben meer dan 120 bedrijven zich aangesloten bij het akkoord over de werkomstandigheden in Bangladesh, zoals Benetton, H&M, Mango en Esprit. Zeventien Nederlandse bedrijven steunen het akkoord ook, waaronder C&A, V&D en WE.

In het akkoord is vorig voorjaar afgesproken dat er onafhankelijke controle komt op de veiligheid van de vele textielfabrieken in het land, en dat daar openbaar verslag van wordt gedaan. Deelnemende kledingbedrijven zeggen bovendien toe eventueel benodigde verbeteringen aan gebouwen te betalen.

'Nieuwe Jumbo's waren beter als C1000'

Een ruime meerderheid van de tot Jumbo omgebouwde C1000-supermarkten boekt minder omzet dan onder de oude naam. Dat stelt vakblad Distrifood maandag op basis van omzetcijfers. Volgens Jumbo zetten de supermarkten onder de nieuwe naam juist meer om.

Distrifood vergeleek de omzetgegevens in week vier van dit jaar met de gemiddelde omzet over de eerste helft van 2011. In vergelijking met drie jaar geleden zouden 47 van de 77 onderzochte vestigingen de oude omzetcijfers niet halen. Sommige supermarkten zouden wekelijks tot meer dan vijftigduizend euro moeten inleveren. Bij 25 onderzochte winkels zou de omzet wel zijn toegenomen.

Jumbo zegt in een schriftelijke reactie dat de cijfers niet kloppen. Volgens het bedrijf zetten de ongeveer honderd omgebouwde C1000's juist meer om dan voorheen.

Bovendien vergelijkt Distrifood volgens de supermarktketen appels met peren. "Het kan niet zo zijn dat de omzet van een specifieke week wordt vergeleken met de gemiddelde omzet van 26 weken van een andere formule, nota bene van drie jaar geleden."

Met een marktaandeel van ruim twintig procent is Jumbo na Albert Heijn het tweede supermarktconcern van Nederland. De Jumbo Groep had eind december 391 Jumbo's en 267 C1000's. De totale omzet bedroeg vorig jaar ruim zeven miljard euro.

Derde partij chemicaliŽn weg uit SyriŽ

Een derde lading chemicaliën die kunnen dienen om chemische wapens te vervaardigen is maandag uit Syrië weggehaald. Dat heeft de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens bekendgemaakt. De OPCW heeft de leiding over de missie die alle chemische wapens en grondstoffen daarvoor uit Syrië moet verwijderen.

De vracht werd in een Noors schip geladen en is met een geleide van Russische, Chinese, Noorse en Deense marineschepen uit Syrië vertrokken, meldt het OPCW. Op de Syrische wal is ook een voorraad chemicaliën vernietigd.

De eerste twee partijen gifstoffen zijn vorige maand in de Syrische havenstad Latakia ingescheept en weggevoerd. De operatie ligt achter op schema, en het is zeer de vraag of het tijdverlies kan worden goedgemaakt. De Syrische regering houdt vol dat al het chemische wapentuig eind juni is opgeruimd, zoals zij afgelopen najaar heeft beloofd.

[upd] 'Obama heeft relatie met Beyoncť'

Obama blijkt buiten de deur te neuken. En dat met niemand minder dan Beyoncé. Dit beweert de doorgaans zeer goed ingelichte krant Washington Times althans.

De beroemde Franse paparazzo Pascal Rostaing, in het verleden al verantwoordelijk voor het oprakelen van vele schandalen, zegt bewijzen in handen te hebben van de affaire. "Morgen pakt de Washington Post uit met deze scoop over Obama en Beyoncé", aldus de fotograaf. "Ook als president kun je vallen voor de charmes van een andere vrouw. De hele wereld zal erover spreken."

Het zou al langer niet lekker lopen tussen de president en First Lady Michelle Obama. Het stel zou zelfs al niet meer bij elkaar slapen. Beyoncé zelf is overigens getrouwd met rapper Jay-Z.

Update 18.30 uur:
Washington Post ontkent iets te weten over een affaire van Obama. Dit meldt de Vlaamse krant De Morgen. Rostaing zelf ontkent nu het woord 'morgen' te hebben gebruikt.

Smeekens: "Alles aan gedaan"

De olympische 500 meter voor mannen kende vanmiddag een bizarre ontknoping. Jan Smeekens moest Michel Mulder met een verschil van twaalf duizendsten voor laten gaan.

Smeekens keek dan ook met gemengde gevoelens terug. "Eerst pure euforie en dan hoor je dat Michels tijd met 0,04 is gecorrigeerd. Dat heb ik zelden meegemaakt, maar ze zullen er wel goed naar gekeken hebben. Maar het is wel een klap voor je bek", aldus Smeekens.

"Ik heb er alles aan gedaan, heb gevochten als een leeuw. Ik heb er alles voor gedaan en twee goede races gereden. Ik denk dat ik blij moet zijn met mijn tweede plek. Maar ik dacht dat ik gewonnen had, dus het is wel even klote," besloot de sprinter.

Canadese ijshockeyvrouwen winnen ook tweede wedstrijd

De Canadese ijshockeyvrouwen, faovriet voor het goud, hebben ook hun tweede poulewedstrijd gewonnen. Finland werd met 3-0 verslagen.

De eerste twee periodes kwam Canada niet aan scoren toe. Daardoor bleef er lange tijd een stunt mogelijk voor de Finnen. De Finse ploeg probeerde ook in de derde periode zoveel mogelijk de schade beperkt te houden. Toch kon de ploeg niet voorkomen dat Canada na tien minuten spelen in de derde periode toch de openingstreffer maakte. Het verzet was daarmee gebroken en Canada kon nog twee goals maken.

Door de relatief magere overwinning pakt Canada niet de koppositie terug van de Verenigde Staten. Daarvoor moesten ze met een verschil van zeven goals winnen. De volgende wedstrijd in deze poule gaat tussen de Verenigde Staten en Canada en zal bepalen wie er uiteindelijk als groepswinnaar doorgaat.

# Poule A Gespeeld Winst Verlies Goals Punten
1 Amerika 2 2 0 12:1 6
2 Canada 2 2 0 8:0 6
3 Finland 2 0 2 1:6 0
4 Zwitserland 2 0 2 0:14 0

[vid] Frozen Synapse op PlayStation

Frozen Synapse was bijna drie jaar geleden alweer een grote indie-hit. De tactische game op de pc met de minimalistische graphics scoorde goed bij recensenten. Van de game werden bijna een half miljoen exemplaren verkocht. Nu komt er ook een versie voor de PS3 en PS Vita.

Deze versie al een tijdje in de maak en moet de complexe pc-controls toegankelijk maken voor console en handheld. Een releasedatum is nog niet bekendgemaakt.

Kristallen Film voor documentaire Buitenkampers

De Nederlandse documentaire Buitenkampers van Hetty Naaijkens-Retel Helmrich heeft de status van Kristallen Film behaald. Zondag verwelkomde de film de tienduizendste bezoeker, liet het Nederlands Filmfestival maandagmiddag weten.

Buitenkampers is de tweede film van Naaijkens-Retel Helmrich. Het is tevens de tweede keer dat ze als regisseur de Kristallen Film in ontvangst mag nemen. In 2009 ontving ze deze prijs voor haar regiedebuut Contractpensions - Djangan Loepah!

De Kristallen Film wordt op 16 maart tijdens een feestelijke vertoning in Pathé Buitenhof in Den Haag overhandigd aan de makers door het Nederlands Filmfestival en het Nederlands Filmfonds. De eerste Kristallen Film werd in 2005 uitgedeeld. Buitenkampers is de dertiende titel dat de onderscheiding wordt uitgereikt.

Buitenkampers gaat over de ongeveer 350 duizend Indische Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog Nederlands-Indië bevolkten en buiten de Japanse kampen bleven. Deze zogenoemde buitenkampers werden na de Japanse capitulatie doelwit van plunderingen en moordpartijen door Indonesische nationalisten. Na meer dan zeventig jaar zwijgen vertellen de kinderen van weleer voor het eerst over deze relatief onbekende en lang verzwegen periode uit de Nederlandse geschiedenis.


Kristallen Film voor documentaire Buitenkampers (Foto: Novum)

M. Mulder: "Ik kan er niet bij"

Met een fractie verschil pakte Michel Mulder vandaag de olympische titel op de 500 meter. In eerste instantie had Mulder het zelf niet eens door.

"Ik zag Jan over de finish komen en wist niet precies wat hij moest rijden", aldus Mulder. Uiteindelijk was de wereldkampioen sprint na twee races twaalf duizendste van een seconde sneller dan Smeekens. "Dit is niet normaal, echt ongelooflijk. Ik heb nu alles gewonnen wat er te winnen valt. Ik kan er niet bij."

FOK!weblog zoekt webloggers (m/v)

Het is de vaste bezoekers van de FOK!weblog vast niet ontgaan, maar de weblog is aardig opgepimpt. Dit kan alleen nog veel en veel aardiger, maar daar hebben we JOU voor nodig.

We zijn op zoek naar nieuwe enthousiaste webloggers die ons mee willen helpen om de weblog dagelijks te vullen met hilarische, interessante en indrukwekkende stukjes. Denk bijvoorbeeld aan opiniestukken, columns, spelletjes, het slaapmutsje en de 1001 andere dingen die je ook zelf mag verzinnen.

FOK!weblog zoekt bloggers!

Heb je interesse en wil je solliciteren? 
Stuur je sollicitatiemail dan naar weblog@fok.nl en vertel ons wie je bent, hoe oud je bent (stuur bij voorkeur ook je tetten mee), je motivatie en hoeveel blogjes je denkt te kunnen plaatsen per week.

'Voynich-manuscript is oud-Mexicaans'

Sommige mysteries blijven de mensheid bezighouden. Is er een god? Wat is het doel van het leven? Is er intelligent leven op FOK!? Door de wetenschap worden het er echter steeds minder. Nu hebben ze wellicht weer een mysterie opgelost: het geheim achter het Voynich-manuscript.

Het Voynich-manuscript is een codex die in 1912 in een Italiaans klooster werd herontdekt door Wilfried Voynich. Afgaande op de afbeeldingen van onder meer planten, dieren en astrologische tekens is het waarschjnlijk een of andere encyclopedie. Niemand weet het zeker, want het is geschreven in een onbekend schrift.

Onderzoekers proberen al jaren het schrift te ontcijferen, maar zonder succes. Sommigen noemen het dan ook een vervalsing, wellicht gecreëerd door Voynich zelf. Koolstofdatering lijkt dat uit te sluiten, want de folio's stammen uit de 15e eeuw. Een bepaald soort mensen neemt zelfs een buitenaardse oorsprong aan.

De waarheid is volgens botanist Arthur Tucker van Dover University, in de Amerikaanse staat Delaware, een stuk eenvoudiger: het is een werk in een verloren gegane taal uit het huidige Mexico.

Hij kwam op dat idee toen hij oude Mexicaanse codices aan het bestuderen was: "Heel toevallig kwam ik het Voynich-manuscript tegen en het was een Homer Simpson-moment van D'oh!: Natuurlijk, dit komt overeen met andere codices en hun kunst in het 16e-eeuwse Mexico." 

Met name de tekening van een zeepplant in een 16e-eeuw Mexicaans manuscript komt sterk overeen met een tekening in het Voynich-manuscript. Daarnaast staat in het manuscript een afbeelding van wat volgens Tucker een tweekleurig viooltje is - een soort die alleen in Noord-Amerika voorkomt en tot in de 20e eeuw onbekend was.

Al met al wist Tucker 37 van de 303 planten, zes dieren en één mineraal te identificeren. Allemaal komen ze voor in een gebied dat tussen Texas en Nicaragua ligt. Volgens Tucker moet het manuscript dan ook geschreven zijn in een indianentaal en kon het daarom niet vertaald worden.

Andere wetenschappers blijven voorzichtig. Zo zegt Gordon Rugg, die in 2004 een belangrijke aanwijzing vond dat het manuscript nonsense is: "De kans is bijzonder groot dat je planten in de wereld vindt die puur door toeval op planten uit het Voynich-manuscript lijken."

Volgens Alain Touwaide, historisch botanicus van het Smitsonian Institute, sluit Tuckers ontdekking niets uit: "Als het een vervalsing is, zou men die vervalsing heel goed hebben kunnen baseren op flora uit de Nieuwe Wereld. Het suggereert hoogstens een mogelijke bron voor de vervalsing."

Vrouw zegt dochter van Mandela te zijn

Een vrouw wil erkend worden als dochter van de Zuid-Afrikaanse oud-president Nelson Mandela. Dat zei Michael Katz, de advocaat voor de executeur van Mandela's testament, maandag. Katz ontving een brief waarin Onica Mothoa aangeeft Mandela's dochter te zijn, maar geen geld van de erfenis eist.

Volgens de Zuid-Afrikaanse krant The Star wil de vrouw helemaal geen deel van Mandela's erfenis, maar wil ze slechts erkend worden als zijn dochter. Mpho Pule, een andere vrouw die zei Mandela's dochter te zijn, overleed jaren geleden. De Nelson Mandela Stichting geeft aan dat Mandela zes kinderen had, van wie er drie zijn overleden. Mothoa en Pule komen niet op de lijst voor. Nelson Mandela overleed op 5 december op 95-jarige leeftijd.

PvdA: brief biedt duidelijkheid

De brief van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) biedt op belangrijke punten duidelijkheid. Dat laat PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt weten in een schriftelijke reactie op de brief die Plasterk maandag aan het begin van de middag stuurde samen met zijn collega van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD).

"De antwoorden van de ministers Plasterk en Hennis bieden op belangrijke punten de duidelijkheid die de Kamer heeft gevraagd", stelt Recourt. "Op basis hiervan zien we het debat morgen met vertrouwen tegemoet." De PvdA laat het bij deze verklaring en verwijst verder naar het debat dinsdag.

Dat doet ook de andere regeringspartij VVD. Een woordvoerder laat weten dat de partij niet zal reageren op de brief en verwijst naar het debat.

Pussy Riots willen meedoen met verkiezingen

Twee leden van de Russische punkband Pussy Riot willen deelnemen aan de verkiezingen voor de gemeenteraad van Moskou later dit jaar. Dat zei bandlid Nadia Tolokonnikova maandag op het filmfestival van Berlijn. Tolokonnikova werd in december met haar medebandlid Maria Aljochina na bijna twee jaar gevangenschap vrijgelaten. Ze waren veroordeeld voor hooliganisme nadat ze hadden gedemonstreerd in een Russische kerk. Zij vinden een carrièreswitch naar de politiek 'het proberen waard'. De verkiezingen worden waarschijnlijk in september gehouden, maar er is nog geen officiële datum vastgesteld.

Veel vaker euthanasie bij psychiatrische aandoening

Het aantal mensen met een psychiatrische aandoening die zijn gestorven na euthanasie is vorig jaar fors toegenomen. Dat blijkt uit een brief die minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) aan de Tweede Kamer heeft geschreven.

Vorig jaar kozen 42 psychiatrische patiënten voor euthanasie. In 2012 waren dat nog veertien mensen en in 2011 dertien. Schippers spreekt van 'een duidelijke toename'. Van de 42 euthanasiegevallen in 2013 zijn inmiddels 31 beoordeeld door de toetsingscommissie en als 'zorgvuldig' beoordeeld.

De toename zou het gevolg zijn van de 'toegenomen bereidheid van artsen' om euthanasie te verlenen bij mensen met een psychiatrische aandoening. "De opvattingen van artsen over de wettelijke normen kunnen zich hebben ontwikkeld. Bijvoorbeeld doordat de toetsingscommissies in 2011 en 2012 alle gevallen van euthanasie als zorgvuldig hebben bestempeld", schrijft de minister.

Binnenkort verschijnt het jaarverslag van de Regionale toetsingscommissies euthanasie. Schippers verwacht dan nader in te kunnen gaan op de stijging van het aantal euthanasiegevallen bij psychiatrische patiënten.

Hagenaren vast voor regelen schijnhuwelijken

Twee mannen uit Den Haag zijn vorige maand aangehouden voor het regelen van schijnhuwelijken. Justitie verdenkt ze ervan Egyptenaren naar Nederland te hebben gehaald om te trouwen met Hongaarse vrouwen, laat het Openbaar Ministerie maandag weten.

De bedoeling was dat Egyptische mannen een verblijfsvergunning zouden krijgen. De Nederlanders van 30 en 33 maakten om de huwelijken te sluiten onder meer gebruik van vals opgemaakte werkgeversverklaringen. Ze lieten telkens Hongaarse vrouwen overkomen voor een kort verblijf. In die periode werden dan alle papieren geregeld.

Hoeveel schijnhuwelijken ze hebben geregeld en wat ze ervoor kregen is niet bekend. Het onderzoek loopt nog en justitie sluit meer aanhoudingen niet uit. De Hagenaren zitten voorlopig nog vast.

Michel Mulder kampioen op 500 meter

Michel Mulder heeft in Sochi de 500 meter op zijn naam geschreven. De Nederlander werd in beide races in de Adler Arena tweede op de kortste sprintafstand en bleef de winnaar van de eerste race Jan Smeekens met het kleinst mogelijke verschil voor. Ronald Mulder maakte het Nederlandse feest compleet door derde te worden.

Voor de tweede omloop werd gedacht dat het een strijd zou worden tussen Smeekens, Michel Mulder, Mo Tae-Bum en Keiichiro Nagashima. Het was echter Ronald Mulder die met 34,49 seconden het net neergezette baanrecord van Smeekens aanscherpte en de concurrentie het zweet uit deed doen breken.

Broer Michel beet zich met 34,67 seconden stuk op die tijd in de rit tegen Mo, maar nam wel de leiding over in het klassement. Smeekens had 0,04 seconden voorsprong op Michel Mulder, maar kwam met 34,72 seconden uiteindelijk een honderdste tekort om in het klassement te zegevieren.

Stefan Groothuis, de vierde Nederlander, speelde geen rol van betekenis. Na een redelijke eerste omloop ging hij in het tweede bedrijf al na een paar meter onderuit nadat hij de punt in het ijs zette.

Uitslag tweede 500 meter

# Naam Land Tijd
1 Ronald Mulder NED 34,49
2 Michel Mulder NED 34,67
3 Jan Smeekens NED 34,72
4 Joji Kato Jpn 34,77
5 Mo Tae-Bum ZKo 34,85
39 Stefan Groothuis NED 56,81


Klassement

# Naam Land Klassement Verschil
1 Michel Mulder NED 69,312 -
2 Jan Smeekens NED 69.324 +0,01
3 Ronald Mulder NED 69,46 +0,15
4 Mo Tae-Bum ZKo 69,69 +0,38
5 Joji Kato Jpn 69,74 +0,43
38 Stefan Groothuis NED 92,24 +22,93

FOK!toen: Het debuut van Van Halen

Vandaag richten we in FOK!toen ons vizier op één van de meest succesvolle Amerikaanse hardrockbands uit de 20e eeuw. Het was namelijk op 10 februari 1978 dat het debuutalbum van de groep Van Halen voor het eerst in de betere platenwinkels te vinden was. Een album dat zowel door fans als critici nog steeds als één van de meest originele en revolutionaire rock-albums uit de zeventiger jaren wordt gezien. In FOK!toen vandaag een terugblik op het ontstaan van de groep die het geluid van hardrockmuziek voor eens en altijd zou veranderen.

Van Halen

De vroege jaren
Voor het ontstaan van de groep Van Halen moeten we terug naar het begin van de vijftiger jaren. Op 8 mei 1953 wordt Alexander Arthur van Halen geboren in Amsterdam, als zoon van muzikant Jan van Halen. Jan van Halen speelde clarinet en saxofoon en tourde in de veertiger jaren met een groot circus door heel Europa. Aan het einde van de veertiger jaren was Jan van Halen in Indonesië terechtgekomen, waar hij zijn latere vrouw Eugenia van Beers zou ontmoeten. Halverwege de vijftiger jaren verhuist het gezin naar Nijmegen waar op 26 januari 1955 Edward Lodewijk van Halen wordt geboren.

Op 22 februari 1962 besluit het gezin om Nederland te verlaten en reist met een boot naar Amerika. Het enige wat ze meenemen is 75 gulden en een piano. Tijdens de negendaagse reis vermaken Jan, Alex en Eddie de overige reizigers met hun muziek. Nadat de familie in New York is afgemeerd moeten de Van Halens nog vier dagen met de trein reizen alvorens op hun eindbestemming in Californië aan te komen.

Van Halen back

De eerste muzikale uitspattingen
In 1965 richten Alex en Eddie hun eerste bandje op genaamd The Broken Combs. Eddie speelt piano, Alex en Don Ferris spelen saxofoon, Brian Hills was de drummer en Kevin Hill speelde op een plastic Emenee gitaar. Met het bandje worden tijdens lunchtijd optredens gedaan op de Hamilton Elementary School. Het daaropvolgende jaar krijgt Eddie een 4-delig St. George drumstel, terwijl Alex zijn eerste gitaarlessen gaat volgen. Het duurt niet lang voor de broers van instrument wisselen. Alex heeft namelijk gezien dat Beatles-drummer Ringo Starr de meeste mooie meiden om zich heen weet te verzamelen in de film A Hard Days Night en Eddie merkt dat het snarenplukken hem prima afgaat.

In 1971 richt Eddie de band The Trojan Rubber Company op. Om ook op scholen te kunnen optreden, speelt de groep ook onder de naam The Space Brothers. In die tijd doet ene David Lee Roth auditie bij de band, waarbij hij het nummer 'Crossroads' van de band Cream zingt. Hij wordt afgewezen.

Van Halen flyer uit 1976
Van Halen flyer uit 1976

Mammoth
Nadat bassist Dennis Travis de groep heeft verlaten besluiten Eddie en Alex om een nieuwe band te gaan vormen. Samen met bassist Mark Stone vormen ze in 1972 de groep Geneisys. Om verwarring te voorkomen met de Britse band Genesis veranderen ze de naam al snel in Mammoth. David Lee Roth, die op dat moment nog zingt in de band Red Ball Jets, doet begin 1973 opnieuw auditie bij de groep en krijgt ditmaal een 'thumbs up' van de gebroeders Van Halen. In het daaropvolgende jaar wordt Stone de band uitgetrapt. Zijn plaats wordt overgenomen door Michael Anthony, die op dat moment nog zanger en bassist is in de band Snake.

Eddie in Mammoth (Foto: halen.com)
Eddie in Mammoth (Foto: halen.com)

De band wil het vanaf dat moment serieus aan gaan pakken en moet zodoende eerst op zoek naar een nieuwe bandnaam aangezien er al een bekende band was die ook Mammoth heette. In eerste instantie denken ze nog aan de bandnaam Rat Salad maar Roth heeft een betere suggestie: Van Halen.

De Gene Simmons-demo
Vanaf april 1974 is Van Halen regelmatig te zien bij Gazzari's in West Hollywood. De band speelt covers van Deep Purple, Bad Company en Montrose (de band van de latere Van Halen-zanger Sammy Hagar). Het duurt ook niet lang voordat de groep een trouwe groep fans heeft opgebouwd. Ook doet de groep optredens vanaf de achterkant van een vrachtwagen in Hamilton Park. Rond diezelfde tijd neemt de groep in de Cherokee Studio in Chatworth een demo met vier eigen nummers op: 'Angel Eyes', 'Believe Me', 'Simple Rhyme' en 'Take Your Whiskey Home'.

Van Halen 1976
Van Halen in 1976

In de zomer van 1976 neemt radiopresentator Rodney Bingenheimer Kiss-bassist Gene Simmons mee naar een optreden van Van Halen. Simmons is behoorlijk onder de indruk en geeft aan dat hij een demo met de band op wil nemen. In de Village Recorder studios in Los Angeles neemt Van Halen een tiental nieuwe tracks op. Simmons probeert de band over te halen om de bandnaam te veranderen in Daddy Longlegs, maar daar wil Van Halen niks van weten. Nadat het management van Kiss heeft laat weten dat ze geen toekomst in Van Halen zien, besluit Gene Simmons om niet verder te gaan met de groep.

Van Halen flyer uit 1977
Van Halen flyer uit 1977

Ted Templeman
Het zou tot mei 1977 duren voordat Van Halen her-ontdekt werd door Mo Ostin en Ted Templeman van Warner Bros. De twee mannen zagen de groep optreden in de Starwood in Hollywood en waren zo onder de indruk dat ze binnen een week een contract regelden bij het label. De groep had een demo opgenomen met 25 tracks, waarvan een negental op de eerste plaat terecht zouden komen. Andere tracks van dezelfde sessie zouden voor latere albums worden gebruikt. Hieronder een totaaloverzicht van alle nummers die bij de sessie voor Warner Bros. werden opgenomen, met daarachter het album waarop de track later zou verschijnen. Deze demo's, inclusief de onuitgebrachte tracks, zijn op diverse bootlegs van Van Halen terug te vinden.

Van Halen tape

Let's Get Rockin' (vroege versie van 'Outta Space')(A Different Kind of Truth - 2012)
We Die Bold
Voodoo Queen (vroege versie van 'Mean Street')(Fair Warning - 1981)
Little Dreamer (Van Halen - 1978)
House Of Pain (1984 - 1984)
Runnin' With The Devil (Van Halen - 1978)
On Fire (Van Halen - 1978)
Babe Don't Leave Me Alone
Bring On The Girls (vroege versie van 'Beautiful Girls')(Van Halen II - 1979)
Young & Wild
Last Night (vroege versie van 'Hang 'Em High')(Diver Down - 1982)
Light Up The Sky (Van Halen II - 1979)
Get The Show On The Road (vroege versie van 'Romeo Delight')(Women and Children First - 1980)
D.O.A. (Van Halen II - 1979)
Somebody Get Me A Doctor (Van Halen II - 1979)
Show Your Love (vroege versie van 'I'm The One')(Van Halen - 1978)
She's The Woman (A Different Kind of Truth - 2012)
Put Out The Lights (vroege versie van 'Beats Workin')(A Different Kind of Truth - 2012)
Big Trouble (vroege versie van 'Big River')(A Different Kind of Truth - 2012)
I Wanna Be Your Lover
Feel Your Love Tonight (Van Halen - 1978)
In A Simple Rhyme (Women and Children First - 1980)
Piece Of Mind
You Really Got Me (Van Halen - 1978)
Happy Trails (Fair Warning - 1981)

Van Halen inside

Het album
Van september tot begin oktober 1977 werkt Van Halen in de Sunset Sound Recorders Studio in Hollywood aan de opnames voor hun debuutalbum. Nadat in de eerste week alle muziek op de gevoelige band is vastgelegd, gaat Van Halen aan de slag met de vocalen en een aantal overdubs van Eddie. Nadat de opnames zijn gemastered bij de Warner Bros. Recording Studios in Noord-Hollywood verschijnt op 10 februari 1978 het epische debuutalbum van Van Halen in de Amerikaanse platenwinkels.

Van Halen A

Kant A:
01 Runnin' With The Devil 3:32
De openingstrack van Van Halen's titelloze debuutalbum opent met het geluid van de autoclaxons uit onder meer Eddie zijn Opel, de Volvo van Alex, de Mercedes Benz van David en de Volkswagen van Michael. Deze claxons waren samen in een kist ingebouwd en werden aangedreven door twee accu's en een voetpedaal om het apparaat aan en uit te zetten. Het apparaat was al in gebruik bij de clubshows van Van Halen in 1977. Het idee om het apparaat te gebruiken was ontstaan tijdens de opname van de demo met Gene Simmons. Het ding is te horen in het nummer 'House of Pain', dat later op het album 1984 zou verschijnen. Omdat 'Running With the Devil' naadloos aansloot op 'House of Pain' is de claxondoos ook voor het intro van 'Running With the Devil' gebruikt. 'Runnin' With The Devil' zou in 1980 in Nederland op single worden uitgebracht en zou de 2e plaats in de top 40 halen. Daarmee was het de meest succesvolle single in ons land.

02 Eruption 1:42
'Eruption' was een gitaarsolo die oorspronkelijk niet op het album zou worden gezet. Als Ted Templeman bij een concert in de Whisky A Gogo is, hoort hij Eddie de solo spelen en vraagt hem om deze ook in de studio op te nemen. Het onnavolgbaar snelle 'Eruption' zou in slechts twee takes opgenomen worden en wordt tot de dag van vandaag als één van de allerbeste gitaarsolo's in de muziekgeschiedenis gerekend. In het spel Guitar Hero: Van Halen wordt 'Eruption' door velen als de moeilijkste track van het spel gezien. Klik hier voor een live-versie van de solo uit 1976.

03 You Really Got Me 2:37
Na 'Eruption' volgt naadloos de explosieve Kinks-cover 'You Really Got Me'. Ray Davies, de schrijver van het liedje, was niet te spreken over de versie die Van Halen had opgenomen en beweerde zelfs dat Van Halen nooit zo populair zou zijn geworden als ze dit nummer niet hadden opgenomen. Fans van Van Halen reageerden hierop door Ray Davies te feliciteren met zijn geweldige cover van de Van Halen-hit en ook kreeg de Britse muzikant regelmatig te horen dat hij meeprofiteerde van het succes van Van Halen. 'You Really Got Me' werd ook gebruikt voor commercials van Nissan.

04 Ain't Talkin' 'Bout Love 3:47
Eddie zag 'Ain't Talkin' 'Bout Love' als één van de slechtste nummers die hij ooit heeft geschreven. Het duurde meer dan een half jaar alvorens hij het aandurfde om de andere bandleden met de track kennis te laten maken. Het nummer was geschreven als een steek onder water in de richting van de Amerikaanse punkscene. 'Ain't Talkin' 'Bout Love' werd geschreven in de oefenruimte in de kelder van het woonhuis van de ouders van David. 'Ain't Talkin' 'Bout Love' zou ook worden gecoverd door Minutemen, The Mighty Mighty Bosstones en de band Skin. Ook werden gedeeltes uit het liedje gebruikt door artiesten zoals 2 Live Crew, Scatterbrain en Apollo 440.

05 I'm The One 3:44
'I'm The One' werd eerder opgenomen onder de titel 'Show Your Love'. Het nummer stond al vanaf eind 1976 op de setlist van de groep bij haar clubshows. In 1994 zou Four Non-Blondes een cover van de track opnemen voor de soundtrack van de film Airheads.

Van Halen B

Kant B:
01 Jamie's Cryin 3:30
'Jamie's Cryin' was het enige nummer van het eerste albums dat tijdens de opnames in de studio werd geschreven. In nog geen 20 minuten schreef Eddie van Halen een liedje rondom een gitaar-riff waarmee hij al een tijdje bezig was. Gedeelten van het nummer zouden door Tone-Loc worden gebruikt voor zijn grote hit 'Wild Thing'. De rapper verzuimde echter om toestemming hiervoor te vragen. Ook Weird Al Yankovic gebruikte samples van 'Jamie's Cryin' in zijn track 'Isle Thing', net als The Bingo Boys in hun 1991 hit 'No Woman, No Cry'.

02 Atomic Punk 3:00
'Atomic Punk' verscheen eerder als B-kant van de single 'You Really Got Me'. Zoals bij meer singles van Van Halen werd ook 'Atomic Punk' regelmatig op de Amerikaanse radiostations gedraaid. Bij het intro van het nummer wrijft Eddie met zijn hand over de snaren terwijl hij zijn MXR Phase 90-effectenbakje ingeschakeld heeft. Hetzelfde effect zou hij later ook gebruiken bij het nummer 'Everybody Wants Some' op Women and Children First.

03 Feel Your Love Tonight 3:40
Ook dit nummer was opgenomen voor de demo voor Warner Bros. Het enige verschil tussen de albumversie en de demo is tijdens de break in het midden van het nummer. Als we Dave accapella horen zingen, horen we bij de demo handgeklap op de achtergrond.

04 Little Dreamer 3:22
'Little Dreamer' was een nummer dat vanaf juni 1977 op de setlist van Van Halen te vinden was. Na 1978 zou het nummer niet meer live uitgevoerd worden door Van Halen.

05 Ice Cream Man 3:18
'Ice Cream Man' was een typisch Roth-nummer, dat voor het eerst tijdens een sessie in de Hound Dog Studio werd opgenomen. Voordat David Lee Roth zanger van Van halen werd, speelde hij 'Ice Cream Man' al, begeleidt door alleen een akoestische gitaar. 'Ice Cream Man' was een cover van een opname, die de Amerikaanse blues-muzikant John Brim in de vijftiger jaren maakte voor Chess Records. Met het geld dat Brim van Van Halen kreeg voor het gebruik van zijn compositie kon de oude blues-muzikant zijn eigen nachtclub kopen.

06 On Fire 3:01
Ook het afsluitende 'On Fire' stond al jarenlang op de setlist van Van Halen. Op de oorspronkelijke versie van het nummer zongen David en Michael. De solo in dit nummer was een poging van Eddie om te klinken als John McLaughlin.

De Japanse persing van Van Halen
De Japanse persing van Van Halen

De ontvangst
Nadat het album Van Halen op 10 februari was verschenen zou Van halen 169 weken lang in de Amerikaanse hitlijsten vertoeven. Op 11 maart 1978 zou de plaat op #19 pieken in de Amerikaanse hitlijsten terwijl in Groot-Brittannië de 34e plaats in de charts werd gehaald. Alleen in Amerika werden al 10,3 miljoen exemplaren van het debuutalbum verkocht.

Met hun titelloze debuutalbum maakte Van Halen een droomstart en begon aan een muzikaal avontuur waarin nog vele mooie albums zouden volgen, waarvan wereldwijd meer dan 75 miljoen exemplaren over de toonbank gingen.

McTiernan maakt comeback na gevangenisstraf

John McTiernan maakt binnenkort zijn comeback in Hollywood. De regisseur van films als Die Hard, Predator en The Thirteenth Warrior komt in april vrij na een gevangenisstraf van twaalf maanden. Zijn volgende film wordt de actiethriller Red Squad, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

Red Squad gaat over een losgeslagen agent van de Amerikaanse antidrugseenheid DEA die het met zijn team opneemt tegen een drugsbaron in een dorpje aan de Mexicaanse grens. Het project probeert nu een geldschieter te vinden op de European Film Market tijdens het filmfestival van Berlijn.

McTiernan werd vorig jaar april opgesloten voor twaalf maanden wegens betrokkenheid bij het schandaal rond Anthony Pellicano, een privédetective die werd veroordeeld wegens onwettige afluisterpraktijken. McTiernan was zijdelings bij Pellicano betrokken, die hij inhuurde om producent Charles Roven af te luisteren. De regisseur en de producent hadden ruzie over de productie van hun actiefilm Rollerball. McTiernan werd opgesloten omdat hij in eerste instantie loog tegen de FBI over het inhuren van Pellicano.

De gevangenisstraf van een jaar, die niet kan worden ingekort wegens goed gedrag, schoot bij veel filmmakers in Hollywood in het verkeerde keelgat. Daarom werd de Facebookcampagne Free John McTiernan opgericht, waar onder anderen Samuel L. Jackson en Alec Baldwin zich hard voor hebben gemaakt.

John McTiernan

NPO eert PSH met filmweekend

De NPO brengt een ode aan de overleden Philip Seymour Hoffman met een filmweekend. Op vrijdag 28 februari en zaterdag 1 maart worden drie films uitgezonden van de acteur, die vorige week dood werd gevonden in zijn woning.

Het Hoffman-weekend trapt vrijdagavond af op Nederland 2 met Doubt, waarin de acteur schoolpastoor Brendan vertolkt. De rol leverde hem een Oscarnominatie op. Zaterdag volgt op Nederland 3 The Ides of March. Later die avond is op Nederland 2 Synecdoche, New York te zien.

Hoffman werd vorig weekeinde gevonden met een spuit in zijn arm. Hij overleed naar verluidt aan een overdosis heroïne.


NPO eert Philip Seymour Hoffman met filmweekend (Foto: Novum)

Google nu tweede duurste bedrijf ter wereld

Google is sinds eind vorige week het op een na duurste beursgenoteerde bedrijf ter wereld. De zoekmachinegigant uit het Californische Mountain View was eind vrijdag ruim 395 miljard dollar (bijna 290 miljard euro) waard, zo berekende onderzoeksbureau Factset maandag. Het bedrijf neemt de tweede plaats over van het eveneens Amerikaanse oliebedrijf ExxonMobil.

Technologiebedrijf Apple is nog altijd het duurste bedrijf met een beursnotering. De Amerikaanse bouwer van computers, telefoons en tablets was vrijdag een kleine 464 miljard dollar waard. Google dankt de stijging aan de aandelenprijs, die sinds begin 2013 met twee derde steeg. Een aandeel ExxonMobil werd in die tijd juist tien procent goedkoper.

De marktwaarde van bedrijven als Google, Apple en ExxonMobil ligt daarmee nog altijd ruimschoots lager dan de waarde van enkele private reuzen. Het staatsoliebedrijf van Saoedi-Arabië, Saudi Aramco, is bijvoorbeeld enkele biljoenen dollars waard.

Blok opent informatiepunt restschulden

Consumenten kunnen op een speciale website terecht met hun vragen over restschulden. Minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD) heeft de website van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) maandag geopend.

Op de website hopen de banken consumenten inzicht te bieden in de mogelijkheden die er zijn om hun restschuld mee te financieren in een nieuwe hypotheek. Ook kunnen ze met een scan meer inzicht krijgen in hun situatie en extra vragen stellen aan banken. "Met het informatiepunt willen banken consumenten informatie bieden om een goede afweging te kunnen maken over de aankoop van een nieuw huis", schrijft de NVB in een toelichting.

Vorig jaar is ruim een op de vijf woningen met verlies verkocht, meldde de NOS vorige week op basis van gegevens van het Kadaster. Bij twintig procent leed de eigenaar een verlies van meer dan veertigduizend euro.

Het informatiepunt over restschulden was in november al aangekondigd. De banken willen met de site consumenten ervan overtuigen dat ze wel wat doen aan de restschulden van klanten. "De beleving bij veel mensen is dat banken niet thuis geven als het gaat om het afsluiten van een hypotheek als sprake is van restschuld", zei voorzitter van de NVB Chris Buijnk destijds. "Aan die beleving willen de banken wat doen."

Geweigerde moslima dient klacht in tegen politie

De moslima die aangifte deed van discriminatie door een Brabants uitzendbureau, heeft een klacht ingediend tegen de politie in Roosendaal. Ze vindt dat ze 'onheus is bejegend' door een medewerkster, laat een politiewoordvoerder maandag weten.

De 18-jarige Leila Kallal had voor een stage gesolliciteerd bij een Roosendaals uitzendbureau, maar kreeg te horen dat ze met hoofddoek niet welkom was. De Zeeuwse studente wilde vrijdag aangifte doen, maar voelde zich toen niet serieus genomen door de baliemedewerkster.

De vrouw zou haar persoonlijke mening hebben gegeven en hebben gezegd dat de studente beter later terug kon komen. "De meningen over wat er is gezegd verschillen maar als de medewerkster haar mening heeft gegeven, had ze dat beter niet kunnen doen", aldus de woordvoerder.

De moslima kwam een dag later terug om alsnog aangifte te doen. Daaraan vooraf ging een gesprek met de studente over wat een dag eerder was gebeurd. "Dat gesprek is goed verlopen. De medewerkster heeft excuses aangeboden en beide partijen zijn goed uit elkaar gegaan." De politie was daarom verbaasd toen later op de dag een schriftelijke klacht binnenkwam.

Eerste olympische titel biatleet Fourcade

Martin Fourcade heeft in Sochi zijn eerste olympische titel gewonnen. Op de achtervolging was de vijfvoudig wereldkampioen, gestart als zesde, ondanks één fout bij het schieten oppermachtig. De Fransman is sinds de Spelen van Vancouver de dominante macht in het biatlon, maar haalde nu dus zijn eerste olympische titel.

Na de eerste schietbeurt was er een duidelijke kopgroep, met Ole Einar Bjørndalen, winnaar van de sprint, uit Noorwegen, Fourcade, de Rus Anton Shipulin, Jean-Philippe Le Guellec uit Canada, Dominik Landertinger namens Oostenrijk en de Tsjechen Jaroslav Soukup en Ondrej Moravec. Allen zaten bij de eerste acht starters, alleen Simon Eder uit Oostenrijk maakte een fout en moest de groep laten gaan.

Na de tweede schietbeurt, eveneens in liggende positie, waren er nog vier man aanwezig in de kopgroep. Le Guellec had de leiding in handen, voor Landertinger, Soukup en Fourcade. Al snel ging het echter fout voor Le Guellec. Hij lag op kop, maar viel, brak zijn ski en was kansloos voor de medailles. 

Bij de derde schietbeurt kwamen Fourcade, Landertinger en Soukup samen aan, maar geen van hen bleef foutloos. Doordat ook naaste achtervolger Bjørndalen een fout maakte kon Fourcade toch de leiding pakken, voor Landertinger en Moravec, die geen fout maakte.

Fourcade kwam vervolgens als eerste aan bij de beslissende schietbeurt, kort daarop gevolgd door Landertinger. De Oostenrijker maakte twee fouten en viel ver terug, Fourcade bleef opnieuw foutloos en kon onbedreigd naar het goud langlaufen. Moravec raakte wederom alles en ging comfortabel op de tweede plek onderweg naar het zilver. Er ontstond nog enige strijd om het brons, maar Jean-Guillaume Beatrix wist Bjørndalen nog net voor zich te houden en pakte het brons.

[WTT] Huta Galung uitgeschakeld in Rotterdam

Jesse Huta Galung is maandag niet doorgedrongen tot de tweede ronde van het ABN AMRO World Tennis Tournament. Michael Berrer was met 6-4, 2-6 en 6-3 te sterk in Rotterdam. Huta Galung kreeg een wildcard van toernooidirecteur Richard Krajicek, maar bleek niet opgewassen tegen de Duitse qualifier.

Berrer brak Huta Galung al in zijn eerste servicebeurt en nam een 3-0 voorsprong in de eerste set. De Haarlemmer wist terug te breken tot 4-5, maar leverde daarna meteen zijn service en daarmee de eerste set in. In het tweede bedrijf was Huta Galung oppermachtig en brak hij de Duitser tot twee keer toe om de set met 6-2 binnen te halen.

In de derde set ging het spel tot 3-4 met de servicebeurten mee. Berrer kwam op 3-5 doordat Huta Galung bij een breakpunt voor de Duitser een dubbele fout sloeg. Berrer hield vervolgens het hoofd koel in zijn laatste opslagbeurt en beëindigde zo het toernooi voor Huta Galung.

Berrer speelt in de tweede ronde tegen de winnaar van de partij tussen Igor Sijsling en de als zevende geplaatste Rus Mikhail Youzhny. Thiemo de Bakker neemt het op tegen de Fransman Richard Gasquet (4). Beide partijen worden dinsdag of woensdag gespeeld.

Red Bull maakt zich geen zorgen

Red Bull Racing-teambaas Christian Horner maakt zich geen zorgen over het Formule 1-seizoen 2014. Bij de eerste wintertest in Jerez werd duidelijk dat de nieuwe RB10 met veel problemen kampt, maar deze zijn volgens de Brit oplosbaar.

In Jerez bleek dat motorenleverancier Renault achter lag ten opzichte van Ferrari en Mercedes. Ook bleek zowel de RB10 als de STR9 van zusterteam Toro Rosso te kampen met specifieke problemen, waardoor er vroegtijdig naar de tekentafel teruggekeerd moest worden. Red Bull-technisch directeur Adrian Newey leek met name te moeten kijken naar de elektrische systemen en de koeling daarvan.

Horner sprak met Sky Sports en wees er gelijk op dat er nog twee wintertests in Bahrein volgen. "Er is veel te doen, maar er is ook nog veel tijd voor de eerste race op het programma staat. Die tests in Bahrein worden belangrijk voor ons. Maar dat is ook waarom iedereen bij ons en bij onze motorleverancier Renault hard aan het werk is om de problemen op te lossen."

De teambaas ontkent dat er fundamenteel iets fout is met de RB10. "Er zijn wel wat kleine dingetjes, maar er is niets groots mis met zijn ontwerp. Het is duidelijk dat wij wat dingen moet veranderen, terwijl Renault ook een aantal issues moet oplossen, maar deze auto's zijn gewoon zo ingewikkeld dat kleine mankementen tot grote problemen kunnen leiden."

Miley is klaar met twerken

Naast nieuws over Justin Bieber, is er vandaag gelukkig ook Miley-nieuws. De zangeres heeft laten weten te stoppen met twerken.

Geen kontschuddende Cyrus meer dus. "Ze weet dat het voor veel opschudding heeft gezorgd en heeft er ook absoluut geen spijt van", weet een bron.

Miley Cyrus wil dolgraag weer eens serieus genomen worden. En dat lukt niet als je telkens je billen laat trillen. "De wereld ziet haar als iemand die is losgeslagen. Ze wil dat in de toekomst vooral haar zangtalent gezien wordt."

Lesbische Britse voetbalster boos op FIFA

Aanvoerster van het Engelse voetbalteam Casey Stoney gaat naar eigen zeggen niet kijken naar de wereldkampioenschappen voetbal in Rusland in 2018 en Qatar in 2022. De lesbische voetbalster hekelt de antihomowetgeving in beide landen. Stoney vindt dat de FIFA een slecht voorbeeld heeft gegeven door de mondiale eindstrijd bij de mannen aan die landen toe te kennen.

"Ik ga niet kijken, omdat ik daar niet geaccepteerd zal worden", zei Stoner tegen de BBC. "Ongelooflijk dat deze landen een WK of Spelen krijgen." Rusland, waar momenteel de Olympische Winterspelen worden gehouden, ligt onder vuur vanwege de antihomowet die het afgelopen jaar werd ingevoerd. In Qatar is homoseksueel gedrag strafbaar.

Blondie aangeklaagd door ex-manager

De bandleden van Blondie wordt voor de rechter gesleept door hun voormalige manager Peter Leeds. De man beweert dat Blondie bepaalde inkomsten achterhield en dat hij nog geld tegoed heeft, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite Radar Online.

De band van Debbie Harry zou onder meer een deal van 1,3 miljoen dollar verzwegen hebben voor Leeds. Volgens de ex-manager is er sprake van contractbreuk.

De 68-jarige Harry, die met Blondie over twee weken de Godlike Genius Award krijgt van muziekblad NME, ontkent alle beschuldigingen van Leeds.

Zorgvilla's Wassenaar onder verscherpt toezicht

Een organisatie die zorgvilla's aanbiedt in Wassenaar staat de komende zes maanden onder verscherpt toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De inspectie schrijft in een maandag gepubliceerd rapport dat de villa's, waar 24 ouderen wonen, niet veilig zijn. In 2012 oordeelde de inspectie ook dat veel mis was bij Kruseman Aretz Zorgvilla's.

De particuliere zorgorganisatie biedt geen veilige woonomgeving voor de ouderen met lichamelijke en psychische beperkingen. Balustrades zijn te laag, water is te heet en scherpe voorwerpen liggen voor het grijpen in de keuken. Verder is het personeel niet opgeleid om met de ouderen te werken en worden protocollen niet goed gevolgd.

De tekortkomingen waren geconstateerd tijdens eerdere bezoeken, maar de instelling is volgens de IGZ te traag geweest met het doorvoeren van verbeteringen. De directie van de villa's laat op zijn website weten hard te werken aan de verbeterpunten. De eisen van de inspectie worden 'uiterst serieus' genomen, aldus de directie.

Brief Plasterk boezemt CDA geen vertrouwen in

De brief over het afluisterschandaal heeft het vertrouwen van het CDA in minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) niet vergroot. Dat zegt Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg (CDA) maandagmiddag in een reactie. Zij gaat het debat dinsdag in 'met een heel somber gevoel'.

De politica neemt het Plasterk vooral kwalijk dat hij de Kamer en de samenleving verkeerd heeft geïnformeerd en daarover drie maanden zijn mond heeft gehouden. Dat hij vervolgens schrijft dat hij dit heeft gedaan 'in het belang van de staat' schiet bij Van Toorenburg in het verkeerde keelgat.

"Had dan niet lopen blazen op de televisie waardoor je zelf de situatie creëert waardoor je misschien wel staatsgeheimen moet prijsgeven", fulmineerde zij over Plasterks inmiddels beruchte tv-optreden op 30 oktober in Nieuwsuur. Dat Plasterk drie maanden heeft gezwegen noemt zij 'onbegrijpelijk'.

En dat vergroot het vertrouwen in Plasterk 'absoluut niet'. "Hij heeft blijkbaar geen controle over zijn diensten. Hij weet zelf blijkbaar niet wat er speelt en als hij per ongeluk iets verkeerd vertelt heeft hij niet eens de moed om de Kamer te vertellen dat het fout was. Dat boezemt geen vertrouwen in."

Leider Sharia4Belgium morsdood in SyriŽ

Feisal Yamoun, een van de leiders van Sharia4Belgium, heeft afgelopen weekend zijn laatste snackbar geroepen. Hij legde het loodje toen hij tijdens hevige gevechten een omgevallen elektriciteitspaal op zijn dak kreeg.

Yamoun werd door het openbaar ministerie in Vlaanderen gezien als de grote ronselaar van Syriëgangers in België. Naar verluid heeft hij tientallen Antwerpse jongeren overgehaald om te gaan vechten in Syrië.

De dood van Yamoun is niet officieel bevestigd, maar meerdere radicaal islamitische websites hebben zijn dood dit weekend gemeld. Ook schrijven tal van medestrijders dat Yamoun "als een martelaar naar het paradijs is vertrokken (gestorven red.)".

Volgens het Nieuwsblad is Yamoun de 26e Belg die is gestorven tijdens het vechten van de jihad in Syrië.

Moslimextremisten ontploffen per ongeluk

Zeker 21 Iraakse moslimextremisten zijn maandag om het leven gekomen toen per ongeluk een autobom ontplofte in een trainingskamp in de provincie Jilam. Zij kregen instructies in het maken van autobommen en bomgordels toen de autobom vroegtijdig explodeerde. De Iraakse politie haastte zich na de ontploffing naar het kamp, waar zij 22 mensen arresteerde.

In Jilam zijn veel moslimextremisten actief. Het afgelopen jaar is sektarisch geweld in Irak toegenomen. In januari kwamen meer dan duizend mensen in Irak om het leven.

Nieuwe Transporter-reeks zonder Statham

Regisseur Luc Besson wil een nieuwe Transporter-trilogie maken zonder Jason Statham. Daarmee mag de nieuwe reeks dus officieel een reboot worden genoemd. Transporter 4, 5 en 6 worden coproducties met Fundamental Films uit Shanghai, om de miljoenen Chinese actiefans te kunnen bereiken. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Momenteel wordt de trilogie aangeboden op de European Film Market op het filmfestival van Berlijn. Bessons productiemaatschappij EuropaCorp gaat vijftien films in China maken, waarvan Fundamental Films er minimaal drie coproduceert.

De drie Transporter-films met Statham verschenen in 2002, 2005 wen 2008 en leverden wereldwijd zo'n 250 miljoen dollar op. Daarnaast leidde de films tot een gelijknamige tv-serie. Het eerste seizoen verscheen in 2011, het tweede verschijnt dit jaar op de Amerikaanse tv.


Nieuwe Transporter-reeks zonder Statham (Foto: Novum)

Worthington & Elba in Alive Alone

Sam Worthington en Idris Elba hebben getekend voor twee hoofdrollen in het drama Alive Alone. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. De Vlaamse acteur Matthias Schoenaerts heeft zich om persoonlijke redenen uit de film teruggetrokken. Noomi Rapace tekende eerder al voor de vrouwelijke hoofdrol.

In Alive Alone speelt Elba een voormaligd gedetineerde van het Amerikaanse gevangenenkamp Guantanamo Bay die nu taxichauffeur is. Rapace speelt een prostituee die op de vlucht is voor haar pooier en bij hem in de taxi belandt. Hij besluit, tegen beter weten in, haar te helpen.

Rapace is ook uitvoerend producent van de film. Khurram Longi, die met deze film zijn regiedebuut maakt, schreef tevens het scenario. De opnames gaan in maart van start.


Worthington & Elba in Alive Alone (Foto: Novum)

PVV: Plasterk heeft megaprobleem

De politieke problemen van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) zijn door diens brief over het afluisterschandaal niet kleiner, maar groter geworden. Dat concludeert PVV'er Martin Bosma, zo laat hij maandagmiddag weten. "Hij had al een probleem, maar nu heeft hij een megaprobleem."

Bosma noemt de brief 'schokkend'. "Die heeft het probleem niet weggehaald maar heeft het probleem alleen maar vergroot", zei hij. "We vermoedden al dat hij dingen had verteld die niet klopten, maar nu blijkt dat hij er maandenlang over heeft gezwegen dus dat het eigenlijk veel erger is."

Bosma voorspelt niet veel goeds voor het Kamerdebat dinsdagavond over het afluisterschandaal. "Ik ben erg benieuwd hoe hij zich daar morgenavond uit gaat praten."

Smeekens en M. Mulder snel op eerste 500m

De eerste 500 meter voor mannen bij het olympisch schaatstoernooi is gewonnen door Jan Smeekens. Smeekens reed met 34,59 een nieuw baanrecord. Michel Mulder werd met 34,63 tweede. Diens tweelingbroer Ronald eindigde in 34,97 als zesde.

De Kazakh Roman Krech had met 35,04 lang de snelste tijd. Arthur Was was de eerste die er met 35,01 onder ging. In de eerste rit na de dweil dook de Duitser Nico Ihle met 34,99 als eerste onder de 35 seconden.

Stefan Groothuis, die de 500 meter als opwarmertje ziet voor de 1.000 meter, kwam mede door een misstap bij de start tot 35,42.

Later vandaag volgt de tweede 500 meter.

Uitslag eerste 500 meter

# Naam Land Tijd
1 Jan Smeekens NED 34,59
2 Michel Mulder NED 34,63
3 Keiichiro Nagashima Jpn 34,78
4 Mo Tae-Bum ZKO 34,84
5 Joji Kato Jpn 34,96
6 Ronald Mulder NED 34,97
25 Stefan Groothuis NED 35,42

Otigba en Kieftenbeld akkoord met schorsing

Sc Heerenveen-speler Kenneth Otigba en FC Groningen-speler Maikel Kieftenbeld zijn beiden voor een duel geschorst. De spelers, die in de noordelijke derby zondag allebei een doorgebroken tegenstander neerhaalden, accepteerden een schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal.

RKC-speler Sander Duits en ADO-spelers Tom Beugelsdijk en Roland Alberg staan allen ook een duel aan de kant. Duits en Alberg kregen afgelopen weekeinde hun vijfde gele kaart van het seizoen. Beugelsdijk kreeg al zijn zevende prent.

Boonen wint tweede etappe Qatar

Tom Boonen heeft maandag de tweede etappe in de Ronde van Qatar gewonnen. De Belg was met grote overmacht de snelste in de sprint in de 160 kilometer lange rit. De Deen Michael Mørkøv en en de Belg Jürgen Roelandts vergezelden Boonen op het podium. Terpstra, die zondag de eerste etappe won, blijft leider in het algemeen klassement.

Terpstra werd met een zevende plek ook maandag de beste Nederlander. Lars Boom plaatste op het eind van de rit nog een aanval, maar werd een kilometer voor de streep bijgehaald. Hij eindigde uiteindelijk, een plekje voor Karsten Kroon, als negende in de etappe.

Twee Nederlandse wandelaars vermist in Ierland

Twee Nederlandse mannen zijn sinds zaterdagochtend spoorloos nadat ze aan een wandeling waren begonnen langs de zuidkust van Ierland in het graafschap Cork. De kustwacht en een reddingshelikopter zijn met verschillende eenheden naar hen op zoek.

De mannen van 31 en 33 jaar komen volgens Ierse media vaker in het gebied en kennen de omgeving goed. Ze logeren in een vakantiehuisje van de moeder van een van de mannen.

De autoriteiten vrezen dat de mannen zich te dicht bij de kust hebben begeven. Door de harde wind en hoge golven was het er erg gevaarlijk.

Justin Bieber is niet meer

Justin Bieber is niet meer. Althans, zijn naam klinkt niet meer. Hij wil voortaan als 'Bizzle' door het leven gaan.

De negentienjarige wil het naar verluidt helemaal gaan maken in de rapscene. En daar hoort natuurlijk wel een stoere naam bij.

Biebertje dook dan ook in het rapwoordenboekje en besloot zichzelf de naam 'Bizzle' aan te meten. Een verstandige zet, want ook Snoop Lion is via Snoop Doggy Dogg naar Snoop Dogg en Snoop Lion gegaan. En eerder liet rapper G-Low zich al omdopen tot Angelyrical.

Op Instagram heet Justin dan ook niet langer Justin Bieber maar Bizzle. Aan verontruste fans heeft hij laten weten dat de naamsverandering slechts tijdelijk is.

Surinaamse 'daklozenmoorden' blijven onopgelost

Twee Surinamers werden doodgeschoten, terwijl een ander met een baksteen om het leven werd gebracht. Weer een ander werd met benzine overgoten en in brand gestoken en vier mensen werden onthoofd. De overeenkomst tussen al deze gruwelmoorden: alle slachtoffers waren daklozen uit de Surinaamse hoofdstad Paramaribo.

Sommigen konden niet worden geïdentificeerd. En in alle gevallen zijn de moordenaar of moordenaars niet opgepakt. De onopgeloste moordzaken van meer dan tien daklozen in acht jaar tijd jagen de Surinaamse burgers vrees aan en stellen de politie voor een raadsel. Niemand weet of de slachtpartijen willekeurig zijn of dat een seriemoordenaar het op de bange daklozen van Paramaribo heeft voorzien.

"Ik zou nooit ergens slapen waar ik alleen ben", zegt de 46-jarige dakloze Patrick Chin. "Ik ben als de dood voor wat me zou kunnen overkomen." Suriname is een relatief vreedzaam land. Er is misdaad, maar het land heeft een van de laagste moordcijfers van Zuid-Amerika. Bijna de helft van de bevolking woont in Paramaribo en ongeveer tweehonderd daklozen slapen iedere nacht op straat in de hoofdstad.

Toen de eerste twee daklozen in 2006 werden doodgeschoten, vermoedde de politie nog dat het ging om winkeleigenaren die zwervers wilden intimideren. Maar er kwamen meer aanvallen die steeds gruwelijker van aard werden. In twee gevallen werd er geen bloed bij de lijken gevonden, wat te denken gaf dat het bloed was gebruikt voor een bepaald ritueel. In 2006 leidde de moord op vijf daklozen in negen maanden tijd tot veel publieke ophef.

De zorgen namen af toen het tempo van de slachtpartijen minder werd. De moorden hielden echter niet op; in september werd het onthoofde lichaam van een zwerver onder een brug gevonden. Onderzoekers willen geen vermoede motieven voor de moorden bespreken en de vraag is of ze die hebben. Hoofd van de onderzoekseenheid van de Surinaamse politie John Steinberg zegt dat er geen sluitend bewijs is dat de moordzaken met elkaar verband houden. "Er zijn nog te veel zaken die we moeten uitzoeken voordat we zo'n aanname kunnen maken", zei Steinberg.

Sommige mensen denken dat er een seriemoordenaar achter de moorden zit. Anderen speculeren dat er satanisten of beoefenaars van zwarte magie in het spel zijn. Het heidense Obeah-geloof kent volgelingen in Suriname die duistere rituelen uitvoeren. In 2006 stelde de politie een speciale eenheid in om de misdaden te onderzoeken. Dit leverde, mede door een gebrek aan deskundige forensische onderzoekers, niets op. Ook zijn er nauwelijks getuigen, hoewel veel van de moorden vlakbij drukbezochte gebouwen plaatsvonden. Drie rijke tieners die daklozen hadden mishandeld werden dat jaar enkele weken vastgehouden in verband met de moordzaken. Zij werden later weer vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs.

Vrouw stort afval in hal zorgcomplex

Een 51-jarige vrouw heeft in de zondagnacht vuilniszakken leeggegooid in de centrale hal van een woonzorgcentrum in Waalwijk. Ook stopte de vrouw troep in de brievenbussen van bewoners. Ze heeft de nacht in de cel doorgebracht, meldt de politie maandag.

De uit Oss afkomstige vrouw maakte volgens de politie een verwarde indruk. Later maandag wordt bekeken of ze medische hulp nodig heeft.

De politie kreeg rond 02.30 uur een melding binnen over de vrouw. Agenten troffen haar even later rokend aan in de hal van het gebouw aan het Vredesplein.

Ze vroegen haar te vertrekken, maar dat weigerde de vrouw, die begon te schreeuwen. Ze werd vervolgens aangehouden voor het verstoren van de openbare orde.

Een nacht eerder bleek de vrouw ook al in aanraking te zijn geweest met de politie. Ze wilde toen een taxi nemen, maar had geen geld bij zich. De taxichauffeur schakelde de politie in, omdat de vrouw weigerde de taxi te verlaten. Agenten hebben de vrouw ook toen meegenomen naar het bureau. De volgende ochtend is ze naar huis gebracht.

'Moederbedrijf Zara staakt verkoop bont'

Modeconcern Inditex stopt wereldwijd met de verkoop van bont. Het Spaanse moederbedrijf van de ketens Zara, Bershka en Massimo Dutti heeft dat beloofd door een verklaring van de actiegroep Fur Free Alliance (FFA) te ondertekenen. Dat meldt dierenrechtenorganisatie Bont voor Dieren maandag.

Eerder tekenden al ruim driehonderd bedrijven de zogenoemde bontvrijverklaring van FFA, een internationale coalitie van ruim veertig dierenrechtenorganisaties die campagne voeren tegen de bontindustrie.

Bont voor Dieren laat weten blij te zijn met de handtekening van de Spaanse modegigant. "De beslissing van Inditex, een van de grootste textielbedrijven ter wereld, is een krachtig signaal tegen bont", zegt directeur Nicole van Gemert in een verklaring. "Hopelijk volgen vele bedrijven dit goede voorbeeld."

In december kwam het concern nog in het nieuws toen het ondanks druk van dierenrechtenorganisaties weigerde kleding van angorawol uit de handel te nemen. Andere modewinkels staakten de verkoop van artikelen met de wol nadat een video was opgedoken waarin te zien is hoe de wol in China van gillende angorakonijnen wordt afgescheurd.

De textielgigant boekte in de eerste helft van 2013 een omzet van 7,7 miljard euro. De nettowinst van het bedrijf steeg in die periode van 944 naar 951 miljoen euro. Het bedrijf heeft wereldwijd ruim honderdduizend werknemers in dienst.

Inditex was maandag niet direct bereikbaar voor commentaar.

Eerste ID@Xbox-games komen eerder dan gedacht

Onafhankelijke ontwikkelaars zijn hot en dus heeft Microsoft een intiatief in het leven geroepen, genaamd ID@Xbox. Het platform moet voor indies aantrekkelijker worden dan Sony's tegenhanger. Microsoft heeft vandaag twee nieuwe games onthuld vanuit de ID@Xbox hoek. Program director Chris Charla laat aan Edge weten dat de eerste indie games rond het einde van het eerste kwartaal van 2014 het levenslicht zullen zien.

Het Developers Publishing Program van Microsoft voor Xbox One zorgt er voor dat ontwikkelaars twee development kits kunnen krijgen, ook heeft men de mogelijkheid een hoop tools van Microsoft gratis te gebruiken. Ontwikkelaars van ID@Xbox-games mogen naar eigen inzicht gebruik maken van functies als achievements, Xbox SmartGlass en Kinect.

Eén van de eerste games die uit zullen komen uit de ID@Xbox-stal zal een nieuwe Worms zijn, dat ontwikkeld wordt door het Britse Team 17. Naast Worms komt er ook een game aan genaamd Ninjutsu. Deze game is al even uit op de Windows Phone, dus helemaal nieuw is het niet. Microsoft zelf omschrijft de game als volgt: “Eis dierbare eikels terug in unieke levels, terwijl je een toenemend aantal vijandelijke vossen ontwijkt”. Ninjabee is de ontwikkelaar voor deze game, die al een paar Xbox Live Arcade-titels op hun naam hebben staan.

Het intiatief ID@Xbox van Microsoft zal rond maart haar eerste games afleveren. De vraag is of Microsoft met dit platform Sony een tik uit kan delen op het gebied van indie games.


South Park: The Stick of Truth-achievements bekend

De achievements voor Obsidian Entertainment's South Park: The Stick of Truth zijn bekendgemaakt en ze hebben allemaal dezelfde humor die we van Matt Stone en Trey Parker kunnen verwachten. Het is mogelijk dat ze spoilers bevatten, dus klik op de bron op eigen risico. 

Genoeg controversiële achievements als 'New Kid On The Block: Join the KKK' en ook poepgrappen zijn aanwezig, met name 'Canadian Handshake: fart on people 100 times.' Er zijn ook een aantal verborgen achievements die hoogstwaarschijnlijk met het verhaal te maken hebben.

South Park: The Stick of Truth komt 7 maart uit op pc, PlayStation 3 en Xbox 360.

 

RKC strikt Franse jeugdinternational

RKC Waalwijk heeft zich per direct verzekerd van de diensten van Christ Ntangu. De 21-jarige Fransman zat de laatste maanden zonder club en sluit op amateurbasis aan bij de selectie, maakte de Brabantse club maandag bekend. Linksback Ntangu kwam tussen 2007 en 2013 uit voor Le Havre en diverse Franse jeugdelftallen.

Manager technische zaken Janus van Gelder werd door verdediger Prince Gouano geattendeerd op Ntangu. "Jongens die uitkomen in vertegenwoordigende teams van Frankrijk, bezitten meestal flink wat voetbalbagage", laat Van Gelder weten op de site van RKC. "Tijdens de proeftrainingen bevestigde hij ons vermoeden en toonde hij aan een groot talent te zijn."?

SP hekelt 'flutantwoorden' Plasterk

De SP is niet tevreden met de brief over het afluisterschandaal die minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) en minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) maandag hebben gestuurd. "Flutantwoorden", oordeelt SP-Kamerlid Ronald van Raak. "Dit zijn kluitjes in het riet."

"Het enige wat beide ministers toegeven is dat ze op 22 november zijn geïnformeerd. Sindsdien hebben ze het stilgehouden. Dat is een kleinering van het parlement en van de bevolking van Nederland", zegt Van Raak.

Volgens de SP'er verschuilen de bewindslieden zich achter de term 'staatsgeheim'. "Plasterk mag kennelijk wel op tv allerlei kletspraat verkopen, maar als de Kamer opheldering wil is het ineens staatsgeheim. Dat is misbruik van die term."

Van Raak zegt te hopen dat Hennis en Plasterk dinsdag tijdens het Kamerdebat over de kwestie met betere antwoorden komen. "Anders hebben we niks meer aan deze ministers."

GroenLinks-leider Bram van Ojik vindt de antwoorden van Hennis en Plasterk 'onvoldoende'. "Plasterk heeft op televisie gezegd: wij hebben de data niet verzameld, het moeten de Amerikanen zijn geweest. Als je dan drie weken later hoort dat het anders zit, kun je niet zeggen: ik ga de Kamer niets vertellen, want dat is tegen het belang van de staat."

Van Ojik vindt het te vroeg om te praten over het aftreden van Plasterk. Wel moet Plasterk dinsdag tijdens het debat met betere antwoorden komen.

Nottingham krijgt grastoernooi terug in 2015

Nottingham krijgt in 2015 een mannentennistoernooi. Het nieuwe evenement wordt op gras gespeeld en vindt in de week voor Wimbledon plaats, maakte de ATP maandag bekend. De mannen verlaten daarom Eastbourne. In 2015 wordt het grasseizoen verlengd. Tussen de grandslamtoernooien Roland Garros en Wimbledon zitten dan drie weken in plaats van twee.

Nottingham had van 1995 tot en met 2008 ook een grastoernooi. Dat toernooi werd echter vanaf 2009 gecombineerd met het WTA-toernooi van Eastbourne. Sinds 2009 heeft Nottingham wel een challengertoernooi, een niveau onder de ATP-tour.

Het toernooi van Rosmalen verhuist naar de week na Roland Garros. Tegelijkertijd tennissen de mannen dan bij een nieuw grastoernooi in Stuttgart, dat al eerder was aangekondigd. De week erna staan de toernooien van Halle en de Londense Queen's Club op het programma, die zwaarder worden ingeschaald. Beide worden een zogeheten 500-toernooi.

Na Nottingham volgt Wimbledon. In de week na het Engelse grandslamtoernooi wordt in het Amerikaanse Newport ook zoals gebruikelijk nog op gras gespeeld.

Curlingdames Zweden en Canada beginnen met zege

De curlingdames van Zweden en Canada zijn het toernooi begonnen met een zege. Titelverdediger Zweden won met 6-4 van Groot-Brittannië. Canada, zilver in Vancouver, had geen moeite om China te verslaan. Het werd 9-2.  

Zweden onder leiding van skip Margaretha Sigfridsson kwam 3-0 voor, maar na zes ends stond het weer gelijk. De Zweedse dames trokken in het slot de wedstrijd naar zich toe. Ook waren er zeges voor Rusland en Zwitserland. Rusland won van Denemarken en Zwitserland was te sterk voor de Verenigde Staten. Dinsdagmorgen staat de tweede sessie voor de vrouwen gepland. De dames van Japan en Zuid-Korea zullen dan voor het eerst in actie komen. 

Uitslagen 

Land Land Uitslag
Zwitserland Verenigde Staten 7-4
Rusland Denemarken 7-4
Zweden Groot-Brittannië 6-4
China Canada 2-9

Stand 

Land Land Uitslag Gewonnen Verloren
1 Canada 1 1 0
1 Rusland 1 1 0
1 Zweden 1 1 0
1 Zwitserland 1 1 0
5 Japan 0 0 0
5 Zuid-Korea 0 0 0
7 China 1 0 1
7 Denemarken 1 0 1
7 Groot-Brittannië 1 0 1
7 Verenigde Staten 1 0 1

Programma - Sessie II - dinsdag 11 februari 09:00 uur (Nederlandse tijd)

Land Land
Zuid-Korea Japan
Rusland Verenigde Staten
Zwitserland Denemarken
Zweden Canada

$90K voor iPhone met Flappy Bird

Zoals wij zaterdagavond al berichtten, is Flappy Bird sinds gisteren niet meer te downloaden. Maar niet getreurd: via eBay kun je nu een gebruikte iPhone kopen waarop de populaire game al is geïnstalleerd. Het kost dan wel een hele hoop centen, maar dan heb je ook wat.

Zaterdagavond kondigde Dong Nguyen aan de stekker uit zijn geesteskindje te halen. De Vietnamees was alle aandacht beu. Ondanks dat hij met het kutspel dagelijks een halve ton binnenharkte, gaat hij toch liever weer loempiavouwen.

Nieuwe gamers kunnen het spel dus niet meer downloaden. Liefhebbers die de app al eerder hebben geïnstalleerd, kunnen echter nog altijd gewoon gebruikmaken van de game. Een handige gast uit Florida heeft besloten munt te slaan uit dit feit en heeft zijn iPhone 5 op eBay gezet. Compleet met Flappy Bird.

Het loopt dan ook storm qua bieders. De minimale prijs van 750 dollar was weldra overboden. Een uur later was de smartphone al 7.000 dollar waard. En nu, met iets minder dan dertien uur te gaan, staat de stand al op 90.000 Amerikaanse dollar.

Als je deze iPhone wil hebben, moet je een flinke zak geld meebrengen. Ook zul je een vliegreisje naar Lake Worth moeten maken. De beste man verstuurt hem namelijk niet naar Nederland.

iPhone 5 met Flappy BirdDe bewuste advertentie (klikken voor een grotere versie)

L. De Jong wil graag bij Newcastle blijven

Luuk de Jong wil graag bij Newcastle United blijven als zijn huurperiode komende zomer afloopt. "Ik ben gehuurd met een optie om langer te blijven. Ik hoop dat ze van die optie gebruikmaken", zei de spits maandag tegen Sky Sports. Newcastle huurt De Jong tot komende zomer van Borussia Mönchengladbach.

"Ik wil graag belangrijk zijn voor dit team met goals, assists en hard werken", vervolgde het jongere broertje van Ajacied Siem de Jong. "Ik ben blij dat ik hiernaartoe ben gekomen, ondanks de moeilijke start." Newcastle verloor de eerste twee wedstrijden waarin De Jong meedeed. Chelsea en Sunderland waren beide met 3-0 te sterk.

Vooral het verlies thuis tegen Sunderland in de Tyne-Wear-derby kwam hard aan in Newcastle. "Na die nederlaag was de teleurstelling groot", liet de zevenvoudig international weten. "Dat was een wedstrijd die we niet mochten verliezen, maar dat gebeurde toch. Desondanks heb ik een heel goed gevoel over de club. Ik denk dat we moeten doorgaan en dat we beter kunnen."?

Opnieuw groot risico op overstromingen langs Theems

De bewoners van duizenden huizen langs de oevers van de Theems moeten rekening houden met zware overstromingen. Daarvoor heeft de Britse Environment Agency maandag opnieuw gewaarschuwd. Vooral in de graafschappen Berkshire en Surrey wordt veel wateroverlast verwacht. Ook in Somerset, dat al weken te kampen heeft met watersnood, worden nieuwe overstromingen verwacht.

In totaal zijn voor zestien plaatsen waarschuwingen voor ernstige overstromingen afgegeven. Een dergelijke waarschuwing houdt in dat de overstromingen mensenlevens in gevaar kunnen brengen. Volgens meteorologen wordt maandag de droogste dag van de week. Het waterpeil in de rivieren stijgt echter nog altijd, omdat ze regenwater van de afgelopen dagen te verwerken krijgen.

Op een aantal plekken langs de Theems is het hoogste waterpeil gemeten sinds het installeren van meetapparatuur in de jaren tachtig en negentig. Dave McKnight van de Environment Agency waarschuwt dat er levensgevaarlijke situaties kunnen ontstaan. "In de gebieden langs de Theems waar waarschuwingen voor ernstige overstromingen van kracht zijn is het echt levensgevaarlijk. We zien de Theems langzaam stijgen", zei hij tegen de BBC.

Het treinverkeer heeft veel last van het hoge waterpeil. Volgens Robin Gisby van Network Rail wordt op 'honderden plekken' de situatie nauwlettend in de gaten gehouden. "Het zijn nu niet alleen maar overstromingen, het is grondwater. De grond is zo verzadigd dat het water omhoog komt. Tegelijkertijd stroomt het opnieuw over. Het is dus moeilijk."

De Britse meteorologische dienst heeft voor maandag geen waarschuwingen voor regenval uitgegeven. De verwachting is echter dat een lagedrukgebied maandagavond het Verenigd Koninkrijk bereikt. Dit lagedrukgebied brengt vermoedelijk weer regen met zich mee. De weerdienst van de BBC waarschuwt dat donderdag op veel plaatsen zo'n twintig tot veertig millimeter regen kan vallen.

De overstromingen in Groot-Brittannië zijn de ergste in twintig jaar. De schade komt vermoedelijk uit op zo'n vijfhonderd miljoen pond (ruim zeshonderd miljoen euro).

Een delegatie van Rijkswaterstaat, de Unie van Waterschappen (UVW) en technologisch instituut Deltares gaf zondag advies aan de Britse overheid over het aanpakken van de aanhoudende wateroverlast. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat sprak maandag van 'een goed onderhoud'. De Nederlanders droegen onder meer oplossingen aan voor de korte en de lange termijn. Of het gesprek nog een vervolg krijgt, is aan de Britten.

Gladys Knight redt voormalige school van ondergang

Gladys Knight heeft haar portemonnee getrokken om een vervallen historisch gebouw in North Carolina weer glans te geven. De 69-jarige soulzangeres heeft 85 duizend dollar neergeteld voor een voormalige school in de stad Canton, die ze gaat omtoveren tot recreatiecentrum, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

De moeder van Knights man Billy McDowell werkte als conciërge op de school voor Afro-Amerikanen toen in de Verenigde Staten nog sprake was van rassensegregatie. De school staat leeg sinds begin jaren vijftig, toen werd bepaald dat segregatie op scholen afgeschaft moest worden, maar het echtpaar wil het gebouw van waarde laten zijn voor de buurt.

Knight en McDowell gaan fondsen werven om het benodigde geld voor de metamorfose tot recreatiecentrum bij elkaar te krijgen. Ze hebben naar verwachting twee miljoen dollar nodig om hun missie te volbrengen.

Tijs van den Brink weg bij Oog op Morgen

Tijs van den Brink stopt als presentator van het radioprogramma Met het Oog op Morgen. Hij kan de presentatie van het late actualiteitenprogramma niet meer combineren met zijn werk voor de EO, laat de NOS maandag weten.

De 43-jarige Van den Brink stopt per 1 maart na tien jaar een van de vaste presentatoren te zijn geweest. Hij nam op vrijdagavonden de presentatie van het programma met de beroemde tune Gute Nacht, Freunde van Reinhard Mey. Hij laat in een verklaring weten de beslissing te hebben genomen door de veranderingen in de programmering van Radio 1.

"Veel mensen verklaren me voor gek, want wie stopt er nou vrijwillig bij het Oog", vraagt Van den Brink zich af. "Ik snap die verbazing goed, maar ik denk toch dat dit een verstandig besluit is." Van den Brink presenteert bij de EO onder het radioprogramma Dit is de Dag en hij werkt regelmatig samen met Andries Knevel.

De NOS zoekt nog naar een opvolger.

Deense Oscarwinnaar Gabriel Axel (95) overleden

De Deense regisseur Gabriel Axel is overleden. Hij was vooral bekend van zijn drama Babettes Gæstebud, internationaal uitgebracht als Babette's Feast, waarmee hij de eerste Deense regisseur was die een Oscar won voor beste niet-Engelstalige film. Hij werd 95 jaar, liet zijn dochter, de Deense tv-presentatrice Karin Mørch, zondag weten.

Axel bracht zijn tijd door in Denemarken en Frankrijk, waar hij films en tv-series maakte. ook was hij in enkele films zelf te zien. Zijn absolute doorbraak was Babettes Gæstebud uit 1987. De film leverde hem naast een Oscar ook een Golden Globe op, evenals een Britse Bafta en een juryprijs op het filmfestival van Cannes. In 2003 ontving Axel een oeuvreprijs op het filmfestival van Kopenhagen.

Axel verloor zijn vrouw, Lucie Axel Mørch, in 1996. Het stel was vijftig jaar getrouwd. Hij laat vier kinderen en acht kleinkinderen na. Wanneer hij precies is overleden, is onduidelijk.

HTC verwacht verdere omzetdaling

Telefoonbouwer HTC verwacht een zwaar eerste kwartaal van dit jaar, waarin het bedrijf de omzet verder ziet teruglopen. Het bedrijf uit Taiwan rekent op een omzet tussen de 34 en 36 miljard Taiwanese dollar (823 en 874 miljoen euro), zo maakte het maandag bekend. Dat zou de laagste omzet sinds 2009 zijn, zo meldt Bloomberg.

HTC denkt bovendien uit te komen op een verlies dat ergens tussen 860 miljoen en 3,1 miljard dollar uitvalt. De smartphonebouwer zou eind maart daarmee voor het derde kwartaal op rij op een operationeel verlies uitkomen. In het vierde kwartaal kwam HTC al op een min van 1,6 miljard dollar uit.

Het Taiwanese bedrijf heeft het de laatste jaren steeds moeilijker om te concurreren met de telefoons van Samsung en Apple, twee grootmachten op de smartphonemarkt. Ook in het vierde kwartaal liep de omzet weer terug. Einde vorig kwartaal stopte de teller op bijna 43 miljard dollar, een daling van 28 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Amerikaanse ijshockeysters aan kop na forse overwinning

De Amerikaanse ploeg bij het vrouwenijshockey heeft de koppositie in poule A overgenomen van Canada. Een 9-0 zege tegen de Zwitserse ploeg lag ten grondslag aan deze overname. Canada komt later op de dag nog in actie.

De Amerikanen gingen furieus van start maar wisten pas na negen minuten speeltijd de Zwisterse defensie te doorbreken. Na de eerste goal ging het echter hard en stond er binnen een tijdsbestek van vijf minuten een 5-0 voorsprong op het socrebord.

Ook in de tweede periode hadden de Amerikanen een groot overwicht. De goalie van de Zwitsers was echter belangrijk voor haar team en wist de vele schoten op goal te verwerken. Ze moest er één laten gaan waardoor de derde periode met een 6-0 stand voor de Amerikanen begon.

De derde periode was opnieuw eenzijdig. De Amerikanen waren constant in de aanval en waren op elk vlak scherper en beter dan hun tegenstanders. Dit resulteerde in drie nieuwe goals. De dubbele cijfers werden hierdoor net niet gehaald, maar een overtuigend doelsaldo was wel aan de orde.

De Amerikanen hebben in twee wedstrijden twaalf goals gemaakt en slechts één geïncasseerd. De Canadese ploeg won haar eerste wedstrijd met 5-0. Zij spelen om 16.00 Nederlandse tijd tegen Finland. 

# Poule A Gespeeld Winst Verlies Goals Punten
1 Amerika 2 2 0 12:1 6
2 Canada 1 1 0 5:0 3
3 Finland 1 0 1 1:3 0
4 Zwitserland 2 0 2 0:14 0

Plasterk zweeg maanden over verkeerde informatie

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) wist al in november dat hij verkeerde informatie had gegeven over het afluisterschandaal. Dat schrijft Plasterk maandag in antwoord op een serie Kamervragen.

Op 22 november bleek uit onderzoek dat niet de Amerikaanse NSA, maar de Nederlandse inlichtingendiensten verantwoordelijk waren voor het registreren van 1,8 miljoen telefoontjes. Zo'n drie weken eerder had Plasterk in het tv-programma Nieuwsuur echter verklaard dat de Nederlandse diensten er niets mee te maken hadden. "Terugkijkend hierop vindt de minister van BZK dat hij deze mogelijke verklaring achterwege had moeten laten", staat in de Kamerbrief van maandag.

Volgens Plasterk was destijds het beeld ontstaan dat de Nederlandse inlichtingendiensten verantwoordelijk waren voor het afluisteren van 1,8 miljoen telefoongesprekken in Nederland. Dat beeld heeft hij willen weerleggen.

Plasterk en minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) kregen op 22 november gelijktijdig de uitkomsten van het onderzoek waaruit bleek dat niet de NSA, maar de Nederlandse diensten verantwoordelijk waren. Pas vorige week informeerden zij daarover de Tweede Kamer.

Dat de waarheid in de tussentijd geheim werd gehouden, was ingegeven door 'het belang van de staat om in het openbaar niet in te gaan op de mogelijke modus operandi van onze diensten', schrijven Plasterk en Hennis. Vorige week biechtten zij de waarheid alsnog op in verband met de rechtszaak rond de afluisterpraktijken die een groep burgers heeft aangespannen. Dat leidde tot 'een nieuw toetsmoment'.

Flappy Bird voor een kleine 100.000 dollar

Veel mensen waren teleurgesteld dat Flappy Bird door maker Dong Nguyen offline werd gehaald. Andere mensen zien echter een heuze goudmijn. Zo besloot iemand een Iphone 5S aan te bieden waar Flappy Bird op is geïnstalleerd voor een kleine 650 dollar. De teller staat ondertussen echter op 99.900 dollar.

In slechts 74 biedingen is de teller flink opgelopen. De veiling loopt nog ruim zes dagen op Ebay en is hier te vinden. Heb je dus nog een paar centen achter de hand en heb je de game onverhoopt niet kunnen spelen? Voor slechts een ton heb je dan toch nog de kans. 

Koning en Poetin: vriendschap lost alles op

Alles kan worden opgelost met vriendschap. Dat zei koning Willem-Alexander afgelopen weekeinde tijdens een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin bij de Olympische Winterspelen in Sotsji, meldt The Voice of Russia.

Poetin, die zich aansloot bij de woorden van Willem-Alexander, dankte de koning voor zijn komst 'ondanks de recente strubbelingen' tussen Nederland en Rusland. Volgens hem is het koninklijke bezoek goed voor de banden tussen beide landen.

Die stonden afgelopen jaar, nota bene het Nederlands-Russische vriendschapsjaar, onder druk door een reeks incidenten. Zo legde Rusland een Nederlands Greenpeace-schip aan de ketting en werden opvarenden achter tralies gezet, werd een Nederlandse diplomaat mishandeld in Moskou en moest Nederland door het stof nadat in Den Haag een Russische diplomaat was aangehouden.

Of de koning ook inhoudelijk over de mensenrechten heeft gesproken met Poetin vermeldt The Voice of Russia niet. Premier Mark Rutte heeft dat onderwerp in zijn gesprek met Poetin wel aangekaart na kritiek op de zwaarte van de Nederlandse delegatie naar de Spelen.

Zondag spraken Poetin en Willem-Alexander elkaar opnieuw, in het Holland Heineken House in aanwezigheid van de pers en Nederlandse supporters. De president sprak onder meer over de organisatie van de Spelen. Het koninklijk paar zei dat de sportfaciliteiten zijn gebouwd volgens 'de hoogste standaarden', zo staat op de officiële site van Poetin.

Poetin nam zondag op eigen initiatief een kijkje in het Holland Heineken House. Willem-Alexander en Máxima dronken vervolgens een biertje met de president.

Nederlander heeft gemiddeld 45 euro op zak

Nederlanders hebben gemiddeld een bedrag van 45 euro en veertien cent aan contant geld bij zich. Dat heeft de online bank Knab maandag gemeld op basis van een enquête onder ruim duizend Nederlanders. Volgens het onderzoek hebben mannen gemiddeld twintig euro meer op zak dan vrouwen.

Ondanks de groei aan betalingsmethoden blijft contant afrekenen volgens de bank populair. Slechts een op de vijf ondervraagden vindt cash afrekenen achterhaald en 95 procent draagt contanten bij zich.

Knab, dat zelf geen geldautomaten heeft, meldt dat ondervraagden verwachten in de toekomst minder cash af te rekenen. Zeven van de tien Nederlanders vinden dat ze over tien jaar per mobiele telefoon moeten kunnen betalen. Verder noemen ondervraagden de chipkaart en de vingerafdruk als manieren om in de toekomst te betalen.

Doordat Nederlanders minder contant afrekenen liep het aantal geldautomaten tussen 2008 en 2013 met bijna duizend terug tot 7600 automaten. In dezelfde periode groeide het aantal winkels waar klanten kunnen pinnen met ruim twaalf procent.

Internetbank Knab zet in op de opkomst van online bankieren. Zo was de bank in juli 2013 de eerste in Nederland waar klanten met mobiele applicaties Ideal-betalingen konden uitvoeren. De bank is in september 2012 opgericht met geld van financieel concern Aegon en valt volledig onder Aegon Bank.

Ecclestone wil klokkenluiders budgetlimiet belonen

Formule 1-baas Bernie Ecclestone steunt de invoering van de budgetlimiet die vanaf volgend jaar ingevoerd zal gaan worden. Sterker nog de 83-jarige Brit wil de klokkenluiders belonen die teams aangeven die onder de regels uit proberen te komen.

Ecclestone legde aan de Daily Express zijn plannen uit: "Het idee dat nu op tafel ligt is om een miljoen euro uit te keren aan klokkenluiders die accurate informatie leveren. Dan schrappen we bij het betreffende team de drie beste resultaten in het volgende seizoen. Eens kijken of ze dan nog vals willen spelen."

De plannen rond de budgetlimiet zijn overigens nog niet helemaal rond. "We zijn het eens, het gaat gebeuren. Het plafond zal 200 miljoen dollar bedragen. Alleen wat onder het limiet gaat vallen is nog niet zeker. Tenzij we alles opnemen in het plafond zullen mensen manieren vinden om te sjoemelen. Het is moeilijk."

HŲfl-Riesch prolongeert titel supercombinatie

Maria Höfl-Riesch heeft haar olympische titel op de super-combinatie met succes verdedigd. De Duitse werd op de afsluitende slalom derde, nadat ze eerder op de dag vijfde was geworden op de afdaling. Dit was genoeg voor olympisch goud.

Nicole Hosp uit Oostenrijk veroverde het zilver. Het brons was voor Julia Manusco die na de afdaling nog aan de leiding ging.

Lara Gut, die na de afdaling tweede stond, miste en poortje en was daarmee kansloos voor een medaille.

Op een ander spoor

Ik kijk tussen de bankjes door en luister naar het gesprek voor mij. "Dat was de laatste keer dat ik hem in leven heb gezien", zegt een oudere dame met een trilling in haar stem tegen het meisje tegenover haar. "Toen ik aankwam in het ziekenhuis, was hij al overleden." Ze doet haar bril omhoog. Aan de bovenkant van haar neus zijn de donkere plekken, waar net nog haar bril op rustte, nat van de tranen.

Aflossingsploeg mist finale na val

De Nederlandse shorttrackvrouwen zijn er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de finale van de aflossing. Nederland  kwam in de halve finale ten val.

Het Nederlandse kwartet, bestaande uit Jorien ter Mors, Lara van Ruijven en Yara en Sanne van Kerkhof, gaf bij een aflossing ruimte aan de binnenkant van de bocht weg. De Italiaanse vrouwen doken in het gat waardoor Sanne van Kerkhof vervolgens ten val kwam. Uiteindelijk werden de dames ook nog gediskwalificeerd wegens hinderen.

Moslimextremisten slachten Syrisch dorp af

Extremistische moslimrebellen hebben in een Syrisch dorp meer dan 40 mensen van de alawitische minderheid gedood. Dat heeft het Syrische Observatorium voor Mensenrechten maandag gemeld op basis van lokale activisten in de provincie Hama.

Onder de slachtoffers in het dorp Maan zouden 21 burgers zijn onder wie enkele kinderen en 20 leden van een regeringsgezinde militie. De Syrische president Bashar al-Assad is ook een alawiet. De meerderheid van de Syrische bevolking is soennitisch, de grootste stroming binnen de islam.

Radicalen richten slachting aan in dorp Syrië
Radicalen richten slachting aan in dorp Syrië (Foto: ANP)

Sochi vandaag - maandag 10 februari

Vandaag is de vijfde dag van de Winterspelen in Sochi. Na de twee succesvolle dagen voor Nederland zijn er vandaag weer kansen voor de Nederlanders. Jan Smeekens, Michel en Ronald Mulder zullen vandaag in actie komen op de 500 meter bij het schaatsen. 

Overzicht evenementen

Tijd (NL) Sport Onderdeel Medaille
06.00 uur Curling Mannen voorronde: Rusland - Groot-Brittannië Nee
06.00 uur Curling Mannen voorronde: Zwitserland - Zweden Nee
06.00 uur Curling Mannen voorronde: Denemarken - China Nee
06.00 uur Curling Mannen voorronde: Duitsland - Canada Nee
08.00 uur Alpineskiën Vrouwen supercombinatie afdaling Nee
10.45 uur Shorttrack 1500m voorrondes mannen Nee
11.00 uur Curling Vrouwen voorronde: China - Canada Nee
11.00 uur Curling Vrouwen voorronde: Zwitserland - Verenigde Staten Nee
11.00 uur Curling Vrouwen voorronde: Zweden - Groot-Brittannië Nee
11.00 uur Curling Vrouwen voorronde: Rusland - Denemarken Nee
11.00 uur IJshockey Groep A vrouwen: Verenigde Staten - Zwitserland Nee
11.27 uur Shorttrack 500m voorrondes vrouwen Nee
12.00 uur Alpineskiën Vrouwen supercombinatie slalom Ja
12.04 uur Shorttrack 1500m halve finales mannen Nee
12.35 uur Shorttrack 3000m aflossing halve finales vrouwen Nee
13.05 uur Shorttrack 1500m finale B mannen Nee
13.11 uur Shorttrack 1500m finale A mannen Ja
14.00 uur Schaatsen 500m race 1 mannen Nee
15.00 uur Freestyle skiën Moguls kwalificatie run 1 mannen Nee
15.45 uur Rodelen Individueel run 1 vrouwen Nee
15.50 uur Freestyle skiën Moguls kwalificatie run 2 mannen Nee
15.55 uur Schaatsen 500m race 2 mannen Ja
16.00 uur Curling Mannen voorronde: Verenigde Staten - Noorwegen Nee
16.00 uur Curling Mannen voorronde: Denemarken - Rusland Nee
16.00 uur Curling Mannen voorronde: Canada - Zwitserland Nee
16.00 uur Curling Mannen voorronde: Zweden - Groot-Brittannië Nee
16.00 uur Biatlon 12,5 km achtervolging mannen Ja
16.00 uur IJshockey Groep A vrouwen: Finland - Canada Nee
17.35 uur Rodelen Individueel run 2 vrouwen Nee
19.00 uur Freestyle skiën Moguls finale 1 mannen Nee
19.35 uur Freestyle skiën Moguls finale 2 mannen Nee
20.10 uur Freestyle skiën Moguls finale 3-4 mannen Ja

Nederlanders in actie

De eerste Nederlanders van vandaag die in actie komen zijn Niels Kerstholt en Sjinkie Knegt op de 1500 meter bij het shorttrack. Bij de dames zal de aflossingsploeg op de 3000 meter in actie komen met Rianne de Vries, Jorien ter Mors, Yara van Kerkhof, Sanne van Kerkhof en Lara van Ruijven. Om 14.00 uur zullen Stefan Groothuis, Michel en Ronald Mulder en Jan Smeekens aan de start gaan komen van de 500 meter bij het schaatsen. 

Prominenten in actie

Biatleet Ole Einar Bjørndalen zal met een voorsprong aan de start komen bij de 12,5 kilometer achtervolging. De 40-jarige Noor won eergisteren de tien kilometer en haalde daarmee zijn zevende gouden medaille op de Winterspelen in totaal. 

Afsluitende training halfpipe afgelast

De afsluitende training voor de olympische wedstrijd op de halfpipe voor de mannen is maandag wegens de slechte conditie van het parcours afgelast. De organisatoren willen dat de deelnemers dinsdag op een zo'n goed mogelijke terrein in actie komen.

De halfpipe is een soort halve kom met wanden van ijs waarin de sporters via die wanden hoge sprongen maken. Er was de afgelopen week veel te doen over de conditie van het parcours in Krasnaja Poljana. Namens Nederland komen Dolf van der Wal en Dimi de Jong dinsdag in actie op de halfpipe

Afsluitende training halfpipe afgelast
Afsluitende training halfpipe afgelast (Foto: ANP)

Knegt, Kerstholt klaar op 1.500m

Bij het olympisch shorttracktoernooi zijn Sjinkie Knegt en Niels Kerstholt er niet in geslaagd om de finale te bereiken op de 1.500 meter.

Knegt reed in zijn halve finale een stuk beter dan in de heats, maar werd een paar ronden voor het einde voorbijgereden. Meer dan een derde plek zat er niet in waarmee hij zich wel voor de B-finale plaatste. Alleen de eerste twee man van elke halve finale plaatste zich voor de A-finale.

Kerstholt eindigde in de eerste heat als zesde en dat was ook niet genoeg voor een plek in de eindstrijd.

Koning Pils pilst met Poetin

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben zondagavond een biertje gedronken met de Russische president Poetin. Dat gebeurde in het Holland Heineken House in Sochi, blijkt uit beelden van RTL Boulevard.

Poetin nam zondag op eigen initiatief een kijkje in het Holland Heineken House. De Russische president bezocht de Olympic Club, het afgesloten gedeelte van het feesthuis waar alleen bestuurders, sporters en familieleden van sporters komen. Willem-Alexander en Máxima zouden Poetin hebben verwelkomd met een biertje.

De president sprak onder meer over de organisatie van de Spelen en de training van vrijwilligers, die uit heel Rusland komen. Het koninklijk paar zei dat de sportfaciliteiten zijn gebouwd volgens 'de hoogste standaarden' en dankten de vrijwilligers voor hun inzet, zo staat op de officiële site van Poetin.

Schaatsster Ireen Wüst werd zondag gehuldigd in het Holland Heineken House nadat ze een gouden medaille haalde op de drie kilometer. Poetin feliciteerde Wüst met haar plak.

Talpa verkoopt muziekafdeling

Talpa verkoopt zijn muziekuitgeverij Talpa Music aan het Duitse Bertelsmann Music Group. Dat maakten BMG en Talpa maandag bekend in een gezamenlijk persbericht. Hoe hoog het overnamebedrag is, wordt niet vermeld.

Eind februari moet de overname zijn afgerond. De Nederlandse activiteiten van BMG zijn dan samengevoegd met Talpa Music onder de BMG Talpa Music. Bij Talpa Music werken twaalf mensen. Zij verhuizen mee, meldt een woordvoerder van Talpa maandag.

BMG wil met de overname zijn marktpositie in de Benelux verstevigen. Uitgever Talpa Music beheert ruim 37 duizend nummers, vooral op het gebied van dancemuziek. Daarnaast houdt de uitgever zich onder meer bezig met exploitatie van copyrights en merchandise van artiesten.

Talpa gaf nummers uit van artiesten als Afrojack en dj Tiësto. Ook werkte de uitgever met onder meer Jan Smit, Nick & Simon en Racoon.

Platenlabel 8ball Music, dat bij Talpa Music hoorde, is niet bij de verkoop betrokken en gaat zelfstandig verder binnen de Talpa Groep.

Weer drugsafval gedumpt in natuur

Na Tegelen, Venlo en Loon op Zand is ook in een sloot in het Brabantse Sprang-Capelle drugsafval aangetroffen. Een voorbijganger vond de ongeveer vijftig vaten maandagochtend en waarschuwde de politie. De vaten waren nagenoeg leeg en dreven op het water.

De gemeente Waalwijk heeft een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld om de vaten op te halen en naar een afvaldepot te brengen. De politie vermoedt dat de vaten zijn gebruikt voor de opslag van chemicaliën voor de productie van synthetische drugs.

Er is vrijwel geen schade voor het milieu, laat een woordvoerder van de politie weten. "We waren er op tijd bij. De vaten waren ook zo goed als leeg, er zaten alleen nog wat restjes in waarvan wij vermoeden dat het drugsafval is."

Rechercheurs van de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen gaan herkomst van de vaten onderzoeken.

Franse mogulkampioen haakt geblesseerd af

Oud-wereldkampioen mogulskiën Guilbaut Colas moet de Spelen met een knieblessure verlaten. De 30-jarige Fransman scheurde zondag tijdens een training de voorste kruisband in zijn linkerknie toen hij na zijn laatste sprong verkeerd terechtkwam.

Colas, die in 2011 wereldkampioen werd, kampt al enkele jaren met blessures. Hij miste het seizoen 2012-2013 vanwege een rugkwetsuur. In de aanloop naar Sochi finishte hij maar een keer in de top tien. Tijdens de Spelen van Vancouver eindigde Colas als zesde, vier jaar eerder in Turijn werd hij tiende.

Fernandes: "Kovalainen raakte plaats door Lotus kwijt"

Heikki Kovalainen werd deze winter lang gelinkt aan een terugkeer als racecoureur bij het Formule 1-team Caterham. Uiteindelijk werd er gekozen voor Kamui Kobayashi en Marcus Ericsson als coureurs en was er voor Kovalainen zelfs geen reserveplaats weggelegd.

Kovalainen reed eind vorig seizoen enkele races voor Lotus als vervanger voor zijn landgenoot Kimi Räikkönen. De matige prestaties van de Fin hebben hem uiteindelijk voor dit seizoen de dag omgedaan, zo heeft Caterham-teameigenaar Tony Fernandes laten weten.

"Ik zou liegen als het geen rol gespeeld zou hebben. Het is een mix van allerlei zaken die een rol spelen bij het afwegen van alle voors en tegens. Ik heb het aan verschillende teamleden voorgelegd, er waren er die voor Heikki waren en er die voor Kamui waren en ik moest de knoop doorhakken. Maar ja, we moeten door en soms ook een beetje hard zijn als we succesvol willen worden."

Wilders steunt lekkere Marokkaanse

Pasen en Pinksteren vallen dit jaar dus toch op een dag! Niemand minder dan Geert Wilders heeft zijn steun betuigd aan een Marokkaanse vrouw. De vrouw in kwestie blijkt dan ook geen onknap exemplaar.

De Marokkaanse Elou Akhiat kwam vrijdag in het nieuws omdat zij een wijnbar heeft geopend in Rotterdam. De 40-jarige vrouw heeft hierop een stroom aan doodsbedreigingen ontvangen. Want als moslima alcohol verkopen, is natuurlijk haram.

"Ik wil zijn wie ik ben: een wereldburger", vertelt de openhartige Akhiat aan Metro. "Zo leer ik mijn kinderen ook dat ze iemand moeten zijn in plaats van niemand. Het openen van een wijnbar druist misschien in tegen de islamitische cultuur waarmee ik ben opgegroeid, maar het voelt goed. Ik wil doen wat ik zelf wil, ben zelfstandig en onafhankelijk."

Geert Wilders himself heeft vandaag via Twitter steun aan de Marokkaanse betuigd. Hij vindt het belachelijk dat ondernemersgeest wordt bestraft met doodsbedreigingen.

Steun van onze eigen Geert!

Ter Mors, Van Kerkhof door op 500m

Op de eerste dag van het olympisch shorttrack-toernooi hebben Jorien Ter Mors en Yara van Kerkhof de kwartfinales bereikt van de 500 meter.

Ter Mors won haar heat vrij eenvoudig, terwijl Van Kerkhof in haar heat als tweede over de meet kwam. Lara van Ruijven eindigde in haar heat als laatste en werd daarmee uitgeschakeld. Alleen de snelste twee van elke heat gingen door.

De kwartfinales van de 500 meter worden donderdag verreden.

'Fuck!' al vijf eeuwen oud

Een Amerikaanse schrijfster leek het wel een leuk idee om de historie van het woord 'fuck' te achterhalen. Het woord blijkt ouder te zijn dan gedacht. Melissa Mohr heeft namelijk ontdekt dat het Engelse woord voor neuken in 1528 voor het eerst als scheldwoord werd gebruikt.

De eerste schrijver van het scheldwoord blijkt een anonieme monnik te zijn. Hij spuwde destijds zijn gal over zijn abdij. In 1528 schreef hij de legendarische woorden: "O D fuckin abbot." Oftewel : "O D, neukende abdij"

Volgens Mohr kan het scheldwoord op twee manieren worden uitgelegd. Of hij was de eerste die het seksleven van een monnik beschreef, of hij was de eerste die zijn frustraties uitte middels krachttermen.

We zullen het helaas wel nooit weten. De schrijver ligt namelijk al een paar eeuwen onder de groene zoden.

Tientallen doden bij bootongeluk India

Bij een bootongeluk op een stuwmeer in de oostelijke Indiase deelstaat Orissa zijn zondag zeker 22 mensen verdronken. Tien mensen worden vermist, maar er is volgens de hulpdiensten weinig hoop meer dat zij nog levend worden gevonden.

De boot vervoerde ongeveer 150 mensen die terugkeerden van een picknick. De oorzaak van het ongeluk wordt onderzocht, maar de autoriteiten vermoeden dat de boot door overbelading is omgeslagen.

Gevangenisbewaarders staken voor sociaal plan

Private gevangenisbewaarders van G4S Care & Justice Services staken maandag en dinsdag voor een beter sociaal plan. Maandag om 06.00 uur legden tachtig werknemers van G4S Care & Justice Service het werk neer in het detentiecentrum van Rotterdam, dinsdag volgen beveiligers in Alphen aan den Rijn hun voorbeeld. Dat meldt vakbond FNV Beveiliging maandag.

Hoeveel stakers er dinsdag zijn, weet FNV nog niet. "De stakers in Rotterdam gaan dan naar Alphen om de collega's daar over te halen mee te staken", zegt een woordvoerder. "We hopen op honderdvijftig man".

FNV Beveiliging en CNV Beveiliging hadden eind januari een ultimatum gesteld aan het bedrijf. Voor maandag moest het met een verbeterd sociaal plan komen voor de vierhonderd werknemers die komende zomer op straat komen te staan. Volgens G4S is er geen geld voor een betere regeling. In eerdere gesprekken kwamen de bonden en G4S niet tot overeenstemming. Wel sloot het bedrijf een akkoord met de ondernemingsraad van het bedrijf.

G4S ontslaat de werknemers per juli omdat door overheidsbezuinigingen in het gevangeniswezen geen gebruik meer wordt gemaakt van particuliere beveiligers. Medewerkers van Justitie hebben maandag al de taken van de beveiligers overgenomen om de stakingen op te vangen. "Maar ze zijn onderbezet, dus mogelijk krijgen ze te maken met capaciteitsproblemen", aldus de woordvoerder van FNV.

Knegt, Kerstholt naar halve finales 1.500m

Op de eerste dag van het olympisch shorttrack-toernooi hebben Niels Kerstholt en Sjinkie Knegt de halve finales bereikt van de 1.500 meter bij de mannen.

Kerstholt was de snelste in zijn heat. Knegt eindigde aanvankelijk als vierde in zijn heat waarmee hij zou zijn uitgeschakeld. De Japanner Yuzo Takamido, die voor de Nederlander de finish over kwam, duwde echter iemand in de bocht en werd gediskwalificeerd. Knegt schoof door naar de derde plek en dat was genoeg voor een plek in de halve eindstrijd.

De halve finales zijn later vandaag.

Illegale sigarettenfabriek opgerold in Aalsmeer

De FIOD heeft vorige week een illegale sigarettenfabriek in een loods in Aalsmeer opgerold. Negen verdachten zijn aangehouden, meldt de fiscale opsporingsdienst maandag. Ruim 3600 kilo tabak, verpakkingsmateriaal en 2,3 miljoen sigaretten zijn in beslag genomen.

In de loods waren alle instrumenten aanwezig om op grote schaal sigaretten te maken en te verpakken. De verdachten woonden volgens de FIOD in de loods. Zo werden ook slaapvertrekken aangetroffen.

Het was de vierde keer dat in Nederland een illegale sigarettenfabriek is aangetroffen. Wanneer nagemaakte sigaretten op de markt komen, verstoort dat volgens de FIOD de reguliere markt. Bovendien is het concurrentievervalsend. Wanneer de in beslag genomen sigaretten op de Nederlandse markt terecht waren gekomen zou er voor ongeveer 4,8 miljoen euro aan accijns zijn ontdoken.

Nederlandse jeugdfilms winnen op festival Seattle

De Nederlandse jeugdfilm Nono, het Zigzag Kind van Vincent Bal is zondag op het Children's Film Festival van Seattle uitgeroepen tot beste film. Daarnaast werd Pedram Parastar verkozen tot beste kindacteur voor zijn rol in De Maan van Anouar van Michiel van Jaarsveld. Dat maakte de organisatie bekend.

Eerder won Nono, het Zigzag Kind al de prijs voor beste film op het kinderfilmfestival van Montréal en de jeugdfilmprijs bij de European Film Awards. Ook werd de film vorig jaar aangekocht door een Amerikaanse distributeur. Wanneer de film in de Amerikaanse bioscoop te zien zal zijn, is echter nog onbekend. Eerder werd Bals film Minoes al vertoond in de Amerikaanse bioscopen.

Nono het Zigzag Kind, met Fedja van Huêt en Isabella Rossellini in de hoofdrollen, gaat over de 13-jarige Nono die enorm opkijkt tegen zijn vader, de rol van Huêt, die politie-inspecteur is. hij wordt naar zijn oom gestuurd om een echte man te worden, maar ontmoet in de trein een meestercrimineel. Samen gaan ze op zoek naar de waarheid achter Nonos overleden moeder.

De Maan van Anouar vertelt over de 10-jarige Iraanse Anouar, wiens gezin wordt ondergedompeld in het verdriet om zijn zieke moeder. Om een beetje licht in huis te brengen besluit hij de maan te vangen.


Nederlandse jeugdfilms winnen op festival Seattle (Foto: Novum)

'Drones doden op basis van locatie telefoons'

Het Amerikaanse leger liquideert vijanden in Afghanistan, Somalië en andere landen vaak alleen op basis van de plaats waar hun mobiele telefoon zich bevindt. Vaak kan daarom niet met zekerheid worden gezegd of de telefoon wel in handen is van het doelwit. Dat stelt een voormalig dronebestuurder tegenover de nieuwe onthullingswebsite The Intercept.

Zogeheten geolokalisering zou een gebruikelijke werkwijze zijn. Daarbij stelt de geheime dienst NSA op afstand vast waar de SIM-kaart van het doelwit zich bevindt. Als dat eenmaal duidelijk is, voert een onbemand vliegtuig de raketaanval uit.

"We zitten niet achter mensen aan, maar achter hun telefoons, in de hoop dat de persoon aan de andere kant van de raket de slechterik is", zegt de anonieme vroegere drone-operator. Informatie van klokkenluider Edward Snowden waar The Intercept over beschikt zou zijn verhaal ondersteunen.

Skiester Tina Weirather kampt met blessure

De Liechtensteinse skiester Tina Weirather kampt met een beenblessure. Die hield haar maandag tijdens de supercombinatie aan de kant. Haar deelname aan de afdaling van woensdag is ook onzeker. Op de afdaling geldt de 24-jarige als een van de favorieten. In de wereldbekerstand staat ze tweede achter de Duitse Maria Höfl-Riesch.

Weirather viel zondag tijdens een afdalingstraining en kneusde haar scheenbeen. Ze traint met de Zwitserse ploeg en wordt dus ook door de Zwitserse ploegarts begeleid. Volgens een woordvoerder van de Zwitsers valt de blessure mee. "Ze kan erop lopen." Weirathers blessure wordt dagelijks in de gaten gehouden.

Waxmachine verdeelt skiŽnde buurlanden

Een waxmachine is een gevoelige zaak geworden tussen Duitsland en Oostenrijk. De Oostenrijkers zouden volgens media hun buurland het gebruik van een waxmachine hebben geweigerd nadat de waxmachine van de Duitse skibond op transport naar Sochi beschadigd was geraakt. Oostenrijk ontkende zondag in een verklaring echter dat de Duitse skibond een verzoek had ingediend.

Niet alleen Oostenrijk, maar ook enkele andere landen zouden Duitsland in de kou hebben laten staan. Na bemiddeling van Sergej Koesjtsjenko, de vice-voorzitter van de Internationale Biatlonunie, schoot Rusland de Duitsers uiteindelijk te hulp. Eén nacht mochten ze de Russische waxmachine gebruiken. Dat was voldoende om veertig paar nieuwe ski's voor de langlaufers en biatleten te prepareren.

Reprimande voor rouwende Noorse langlaufsters

Het Internationaal Olympisch Comité heeft de Noorse langlaufsters een reprimande gegeven voor het dragen van rouwbanden tijdens de skiatlon van zaterdag. Winnares Marit Bjørgen en haar landgenoten bewezen zo hun respect voor de een dag eerder plotseling overleden broer van Astrid Jacobsen, lid van het Noorse team. 

Het Noors Olympisch Comité ontving een brief van het IOC waarin stond dat de Spelen niet de juiste plaats zijn om te rouwen. "We hebben het diepste respect voor de familie, vrienden en ploeggenoten die een geliefde verloren hebben, en we begrijpen dat zij hem willen eren. Wij vinden echter niet dat de wedstrijdlocaties, waar vooral een feestelijke sfeer hangt, niet de juiste plek is voor een rouwproces", aldus Emmanuelle Moreau van het IOC. 

De Noorse bond is uiteraard niet te spreken over de reactie van het IOC. "Het is ongelooflijk dat het IOC op deze manier gereageerd heeft. Marit Bjørgen, Therese Johaug, Heidi Weng en Kristin Størmer Steira waren er bijzonder sterk van overtuigd dat ze de broer van Astrid op deze manier wilden eren, en dus hebben we besloten om dat te doen", aldus de Noorse chef de mission Vidar Løfshus.

Eerder maakte het IOC ook al bekend dat de Canadese freestyleskiester Sarah Burke niet met stickers op de helm herdacht zou mogen worden tijdens de wedstrijden. Burke speelde een doorslaggevende rol in het toevoegen van de halfpipe aan het olympisch programma, maar kwam in januari 2012 tijdens een training op 29-jarige leeftijd om het leven.

[pic] Vrouw met hand in slipje in kinderprogramma

Nieuw-Zeelandse kindertjes zijn vandaag opgeschrikt door vieze plaatjes. Tijdens het kindertekenfilmpje Peppa Big was ineens een aantal foto's te zien van een mooie vrouw die beide handen in haar slipje stak.

Het gebeuren vond vanmiddag rond drie uur plaatselijk tijd plaats op de zender Channel Four. Margaret Lewis vertelt geschokt dat zij met haar dochter en kleinkind op Skype was toen ze het zag gebeuren. Deze had op de achtergrond het kinderprogramma op de tv.

"Het volgende dat er te zien was, was een foto van een vrouw", vertelt oma Lewis uit Paraparaumu. "Zij had beide handen in haar slipje. Op de foto die daarop volgde, likte ze haar vingers af."

De lekkere blondine was zeker een minuut te zien. Even later verscheen zij weer voor tien seconden. "Wij zijn enorm geschokt. Was de zender gehackt?"

Op de Facebook-pagina van de omroep wordt woedend gereageerd door verontruste ouders. De zender laat weten te zijn getroffen door een menselijke fout. Channel Four heeft zijn verontschuldigingen aangeboden.

Lekker wijf met hand in de broekEen screendump van de foto's

'Langeler moet Van Basten opvolgen bij Heerenveen'

In de zoektocht naar een nieuwe trainer voor volgend seizoen is SC Heerenveen uitgekomen bij Art Langeler. De 43-jarige Langeler is op dit moment hoofd jeugdopleidingen bij PSV.

Marco van Basten, de huidige trainer van de Friese ploeg, liet onlangs weten dat hij aan het eind van dit seizoen zal vertrekken. In Heerenveen zijn ze daarom op zoek naar een nieuwe oefenmeester. De Friezen zouden vooral gecharmeerd zijn van de wijze waarop Langeler eerder PEC Zwolle liet voetballen. Met deze ploeg promoveerde hij in 2012 naar de Eredivisie.

Vorig seizoen eindigde Langeler met PEC Zwolle op een verdienstelijke elfde plaats. Twee jaar terug was hij ook al in beeld om trainer te worden bij SC Heerenveen, maar destijds viel de keuze uiteindelijk op Van Basten.

Ouder wil vinger in de pap in schoolkantine

Veel ouders van leerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo willen dat schoolkantines gezonder eten gaan verkopen. Ruim twee derde vindt dat scholen en ouders daarin samen moeten werken. Dat meldt het Voedingscentrum maandag op basis van onderzoek door Motivaction.

Volgens het Voedingscentrum ziet het er naar uit dat scholen veel meer hulp van ouders kunnen krijgen dan ze tot nu toe vragen. Een derde van de ouders zou graag in gesprek willen met de school of overleggen met de ouderraad. Zeventien procent wil met andere ouders invloed uitoefenen en zeven procent zegt mee te willen draaien in het schoolkantineteam.

De ouders vinden overigens dat zij voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor wat hun kind op school eet. Ruim 27 procent vindt dat de school verantwoordelijk is en 21 procent laat het volledig aan het kind zelf.

ECB-toezichthouder: laat zwakke banken omvallen

Sommige banken in de eurozone hebben geen toekomst. Het is daarom misschien maar beter dat zij omvallen, ook voor de geloofwaardigheid van de naderende balansentoets. Dat zegt Danièle Nouy, het onlangs benoemde hoofd toezicht op de grootste banken in de muntunie, in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times.

"We moeten sommige banken op een ordentelijke manier laten verdwijnen", zegt Nouy, die eind dit jaar in opdracht van de ECB de balansen van alle grote banken gaat doorlichten. Een sterke bank die een zwakke broeder koopt, om hem te behoeden voor financiële problemen, ziet zij niet als een oplossing.

De toets van de ECB moet er onder meer toe leiden dat burgers weer vertrouwen krijgen in de banken die hem doorstaan. Wanneer er enkele banken omvallen, zou dat de geloofwaardigheid van de toets alleen maar vergroten, zo stelde ECB-president Mario Draghi onlangs. Nouy deelt die mening, zegt ze, zonder namen van banken te noemen.

Daarnaast wil Nouy dat staatsobligaties niet langer als risicoloos worden gezien. "Een van de belangrijkste lessen uit de huidige crisis is dat er niet zoiets bestaat als een risicoloze bezitting", aldus de Française. "Dat geldt dus ook niet voor obligaties. Dat is aangetoond, dus moeten we er iets aan doen."

Momenteel moeten banken voor veel van hun bezittingen eigen kapitaal in kas houden. Voor staatspapier geldt die eis echter niet, omdat obligaties nagenoeg risicoloos zouden zijn. Door staatsobligaties in de toekomst mee te wegen op de balans, wil Nouy de sterke band tussen banken en overheden - volgens haar een van de oorzaken van de crisis - verzwakken.

Met haar balansentoets richt Nouy zich eind dit jaar op de 130 grootste banken van Europa. In Nederland gaat het daarbij onder meer om Rabobank, ING, ABN AMRO en SNS Bank. Daarnaast worden ook de balansen van de Nederlandse Waterschapsbank, de Bank Nederlandse Gemeenten en de Nederlandse tak van Royal Bank of Scotland doorgelicht.

Within Temptation binnen op zes in Britse hitlijst

Het nieuwe album van Within Temptation heeft een toptiennotering te pakken in de Britse albumlijst. Hydra komt deze week binnen op plaats zes in de Official Albums Chart UK Top 100 en is daarmee de op een na hoogste nieuwkomer.

Alleen het nieuwe album van de Bombay Bicycle Club debuteert hoger in de lijst dan die van de Nederlandse metalrockband. So Long, See You Tomorrow van de Britse indierockband voert de Official Albums Chart UK Top 100 aan.

Van der Vaart gooit deur naar Ajax dicht

Rafael van der Vaart zal niet meer in het shirt van Ajax te bewonderen zijn. De middenvelder, die op dit moment bij het Duitse Hamburger SV onder contract staat, wil graag bij zijn huidige ploeg zijn loopbaan beëindigen.

"Ajax of HSV? Ik wil mijn carrière graag bij HSV beëindigen", aldus de Oranje-international tegenover Transfermarkt.de. "Het is alleen de vraag of de club mij dan nog wil hebben en of ik nog goed genoeg ben."

Mocht hij bij HSV moeten vertrekken, dan ziet hij een overstap naar de Verenigde Staten wel zitten. "In voetbal kun je niets met zekerheid zeggen. Mijn huidige contract is in ieder geval niet belangrijk. We moet eerst zo snel mogelijk degradatie zien af te wenden."

Van der Vaart liet de deur naar Ajax altijd op een kiertje, maar heeft besloten om de deur nu volledig dicht te gooien. Hij speelde in het verleden 117 competitieduels voor de Amsterdammers, waarin hij 52 doelpunten maakte. Daarna speelde hij ook in het shirt van Real Madrid en Tottenham Hotspur.

Engelse topclubs volgen Veltman

Joël Veltman kan rekenen op veel belangstelling. De verdediger van Ajax, die dit seizoen zijn definitieve doorbraak beleeft, wordt gevolgd door Manchester United, Manchester City, Chelsea en Arsenal.

De 21-jarige mandekker kreeg van trainer Frank de Boer de taak om Toby Alderweireld, die naar Atlético Madrid vertrok, snel te doen vergeten. Veltman slaagde hier tot dusver goed in en maakte inmiddels zelfs zijn eerste minuten voor het Nederlands elftal van bondscoach Louis van Gaal.

Deze ontwikkelingen zijn ook in het buitenland niet onopgemerkt gebleven. De complete Engelse top zou de verrichtingen van de verdediger nauwlettend in de gaten houden. Ajax probeert intussen het contract van Veltman open te breken en met een paar jaar te verlengen.

Kramer twijfelt over deelname 1.500m

Sven Kramer twijfelt of hij komende zaterdag meedoet aan de olympische 1.500 meter. De Olympisch kampioen op de 5.000 meter zei dit vanmorgen.

"Ik rijd de 1.500 meter alleeen als ik het idee heb dat ik hem kan winnen', zei Kramer. Als ik zilver of brons haal moet ik vervolgens twee dagen allerlei huldigingen in, die mijn voorbereiding op de tien kilometer verstoren. Dat risico wil ik niet lopen. Ik wil de focus op de tien kilometer niet verstoren. Bovendien moet ik me twee dagen voor de 1.500 toch ook op die afstand richten. Nee, ik heb de knoop nog niet doorgehakt, en nee, ik weet ook niet wanneer ik dat ga doen," zo zei de Fries vanmorgen.

Mocht Kramer inderdaad afzien van deelname aan de schaatsmijl, dan neemt Jan Blokhuijsen zijn plek in. De winnaar van olympisch zilver op de 5.000 meter maakte vanmorgen bekend dat hij toch in Sochi blijft en niet tussentijds naar Nederland vertrekt voor een korte trainingskamp.

Snowden-journalisten lanceren website

De journalisten achter de geruchtmakende onthullingen over spionagepraktijken van de afgelopen maanden hebben maandag een nieuwe website gelanceerd. Het internetmagazine heet The Intercept en is een initiatief van de miljardair Pierre Omidyar.

Twee van de journalisten van het magazine zijn voormalig The Guardian-journalist Glenn Greenwald en documentairemaakster Laura Poitras. Zij waren de mensen die aanvankelijk de informatie van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden over Amerikaanse spionagepraktijken naar buiten brachten. Een andere schrijver is de Amerikaan Jeremy Scahill.

De komende tijd richt The Intercept (theintercept.org) zich vooral op het naar buiten brengen van verhalen op basis van de 'Snowden-files'.

Snowden-journalisten lanceren website
Snowden-journalisten lanceren website (Foto: ANP)

American footballer blijkt homo

De Amerikaanse American footballer Michael Sam heeft zondag bekendgemaakt homoseksueel te zijn. Dat deed de speler van de University of Missouri in interviews met de sportzender ESPN, de krant New York Times en homosportwebsite Outsports. "Ik ben een openlijke, trotse homoman." Sam doet in mei mee aan de draft en kan de eerste openlijke homoseksuele sporter in de NFL worden.

In de vier grote sportcompetities in de Verenigde Staten, de NBA, de NFL, de Major League en de NHL, zijn geen openlijk homoseksuele sporters actief. Basketballer Jason Gay maakte vorig seizoen wel bekend homoseksueel te zijn, maar de routinier zat toen al zonder club. In de Major League Soccer is Robbie Rogers de enige homovoetballer.

Sam werd afgelopen seizoen verkozen tot beste verdediger van de South Eastern Conference, een van de sterkste universiteitscompetities. Ook maakte de defensive end deel uit van het All-American team van beste universiteitsspelers in het land. In augustus kwam hij uit de kast tegenover zijn ploeggenoten en coaches in Missouri.

"Ik snap hoe belangrijk dit is", verklaarde Sam tegenover ESPN. "Niemand heeft dit ooit gedaan en het is een behoorlijk nerveus proces, maar ik weet wat ik wil zijn. Ik wil football spelen in de NFL."

Sam, die wordt gezien als een speler die in de derde tot vijfde ronde van de draft wordt gekozen door een NFL-team, besloot uit de kast te komen omdat hij merkte dat veel spelers het al wisten. "Ik wist niet hoeveel mensen het wisten en was bang dat iemand het zou lekken. Ik wil mijn eigen waarheid in handen nemen. Niemand anders zou mijn verhaal moeten vertellen."

De NFL gaf zondagavond een verklaring uit waarin Sam wordt gesteund. "We bewonderen Michael Sams eerlijkheid en moed", liet NFL-bobo Greg Aiello weten. "Michael is een American footballspeler. Iedereen met talent en doorzettingsvermogen kan slagen in de NFL. We kijken er naar uit om Michael Sam in 2014 te verwelkomen en steunen."

Pechstein even bewusteloos in ziekenhuis

Claudia Pechstein is vorige week in Sochi even bewusteloos geweest in een ziekenhuis in Sochi. De Duitse schaatsster wilde haar bloedwaarden laten controleren, maar dat lukte niet omdat ze zich plotseling niet goed en duizelig voelde. Vervolgens viel ze flauw.

"Ik weet niet of ik daarom geen medaille heb gewonnen”, zo zei Pechstein die gisteren vierde werd op de 3.000 meter. "Ik wil het in ieder geval niet als excuus gebruiken.”

'KPMG-dossiers Boskalis, Strukton en AM onderzocht'

KPMG onderzoekt de dossiers van Boskalis, Strukton en AM om na te gaan of er geen onrechtmatigheden hebben plaatsgevonden bij betalingen. De drie bedrijven werden door de verdachte accountant Renze H. gecontroleerd. Dat meldt De Telegraaf maandag op basis van anonieme bronnen.

KPMG schikte vorige maand voor zeven miljoen euro met het OM vanwege het wegkijken bij fraude door bouwer Ballast Nedam. KPMG werd daarin gesommeerd een aantal dossiers van verdachte accountants nader te onderzoeken.

Bij zowel maritiem dienstverlener Boskalis als bij bouwbedrijven Strukton en AM was Renze H. de accountant, aldus de Telegraaf. H. zou het betalen van smeergeld door Ballast Nedam aan functionarissen in Saudi-Arabië hebben verhuld.

Vorige week werd al bekend dat KPMG de eigen controle bij SBM Offshore onderzoekt. Die maritiem dienstverlener is betrokken bij een omkoopschandaal in meerdere landen.

'Rijke' Fransman crasht na wilde achtervolging

Een 37-jarige Fransman heeft maandagochtend tevergeefs geprobeerd om aan de politie te ontkomen. Hij crashte na een wilde achtervolging rond Rotterdam op de oprit van de A20. Volgens de politie sloeg hij niet voor niets op de vlucht. In zijn auto werd ruim negentigduizend euro aan contant geld gevonden.

Agenten wilden de man controleren toen ze hem zagen rijden op de Van Brienenoordbrug. De Fransman negeerde de stoptekens en ging er vervolgens vandoor. Door zijn wilde rijstijl verloor hij echter al snel de macht over het stuur en reed zijn auto in de kreukels tegen een verkeersbord.

Na de crash vond de politie een zak vol bankbiljetten. Waar het geld vandaan komt, is niet duidelijk. De man, die na zijn crash nog te voet verder probeerde te vluchten, is aangehouden. Hij bleef ongedeerd. De man wordt verdacht van autodiefstal, het stelen van kentekenplaten en witwassen.

'Huisarts kan veel werk specialist overnemen'

Zo'n dertig procent van de patiënten die een specialist bezoeken kan ook terecht bij een huisarts. Daardoor wordt de zorg goedkoper en kunnen patiënten dichterbij huis blijven. Daarom moeten ziekenhuizen en huisartsen vaker hun patiëntendossiers naast elkaar leggen, zegt cardioloog Ad Bakx maandag in Trouw. Zijn aanpak wordt nu ingevoerd in Amsterdam.

Bakx, werkzaam in het BovenIJ ziekenhuis, onderzocht oude dossiers van hartpatiënten. Daaruit blijkt dat dertig procent net zo goed naar de huisarts had kunnen gaan. Bijvoorbeeld mensen die gedotterd zijn en na een jaar geen klachten hebben. Een bezoek aan de huisarts is goedkoper en zorgt voor minder reistijd voor de patiënt. Daarnaast kennen huisartsen kunnen patiënten vaak beter.

Om samenwerking makkelijker te maken, moeten de ziekenhuiswereld en de huisartsen minder gescheiden worden. Nu wordt collaboratie nog te veel belemmerd door gescheiden geldstromen. Een ziekenhuis dat patiënten afstoot, krijgt minder geld. Dat zou moeten veranderen, betoogt Bakx in de krant.

Patiënten vinden een bezoek aan de specialist vaak onterecht prettiger. 'Schijnveiligheid', noemt Bakx dat. Ook dat zou anders moeten. Patiënten die extra onderzoeken eisen tegen advies van artsen in, zouden daar zelf aan moeten bijdragen, aldus de cardioloog.

Bouwbedrijven willen meer inspecties

Inspectie SZW moet vaker en strenger controleren in de bouw om misstanden met malafide onderaannemers aan te pakken. Bouwondernemingen zelf moeten niet verantwoordelijk zijn voor het controleren van alle loonstroken van werknemers. Dat zegt werkgeversorganisatie Bouwend Nederland maandag in De Telegraaf.

De werkgevers zijn het oneens met de plannen van het kabinet om ketenaansprakelijkheid voor lonen in te voeren. Met die aansprakelijkheid wordt een aannemer verantwoordelijk voor loonheffingen die een onderaannemer moet afdragen. De maatregel is bedoeld om gesjoemel met loonheffingen door aannemers en onderaannemers tegen te gaan.

Vakbonden CNV Bouw en FNV Bouw vinden dat de werkgevers weglopen voor hun plichten. "Dit is een goedkope manier om als werkgeversorganisatie onder je verantwoordelijkheid uit te komen. We weten allemaal dat het hier niet om een paar rotte appels gaat. De hele onderkant van de bouwsector is een puinzooi", zegt FNV in de krant.

Mancuso snel op afdaling

Het eerste deel bij de supercombinatie voor vrouwen, de afdaling, is gewonnen door Julia Mancuso. De Amerikaanse kwam tot een tijd van 1.42,68. Lara Gut, die lange tijd de snelste was, eindigde als tweede in 1.43,15.

De Sloveense Tina Maze, één van de favorieten, was in haar afdaling lange tijd de snelste, maar moest in het laatste gedeelte toch tijd inleveren: 1.43,54.

Maria Hoefl-Riesch, een andere favoriet en de regerend olympisch kampioen, verloor met 1.43,72 ook tijd op Mancuso.

Later vandaag volgt de afsluitende slalom.

Russen in beroep tegen uitslag skiatlon

Rusland heeft beroep aangetekend tegen een jurybeslissing om een Noorse langlaufer het olympisch brons bij de 30 kilometer skiatlon te laten houden. De internationale skibond FIS maakte dat maandag bekend en moet nu binnen 72 uur uitspraak doen. Een woordvoerder van de FIS liet weten de uitspraak eerder te verwachten 'omdat iedereen hier op zit te wachten'.

Martin Johnsrud Sundby had volgens de Russen Maksim Vylegzjanin gehinderd in de eindsprint van de skiatlon op zondag. De Noor eindigde 0,1 seconde voor zijn Russische rivaal. De jury oordeelde wel dat Sundby tegen de regels enkele meters voor de meet naar Vylegzjanins baan wisselde, maar vond dat de Noor toen al voor lag en dat de zet van de Noor geen invloed had op de einduitslag. Wel kreeg Sundby een schriftelijke waarschuwing.

Curlingers Canada winnen openingswedstrijd

Team Canada heeft de openingswedstrijd bij de mannen gewonnen. De titelverdedigers onder leiding van skip Brad Jacobs versloegen Duitsland met 11-8. Zweden versloeg Zwitserland met 7-5. Ook waren er zeges voor Groot-Brittannië en China. 

De Britten waren te sterk voor Rusland en China kon Denemarken van zich afschudden. Vanmiddag om 16:00 uur komen de heren voor de tweede maal in actie. Noorwegen en de Verenigde Staten zullen vanmiddag voor het eerst in actie komen. De tien landen spelen een competitie tegen elkaar. De beste vier landen na negen wedstrijden zullen strijden om de medailles.  

Uitslagen

Land Land Uitslag
Denemarken China 4-7
Duitsland Canada 8-11
Zwitserland Zweden 5-7
Rusland Groot-Brittannië 4-7

Stand 

# Land Gespeeld Gewonnen Verloren
1 Canada 1 1 0
1 China 1 1 0
1 Groot-Brittannië 1 1 0
1 Zweden 1 1 0
5 Noorwegen 0 0 0
5 Verenigde Staten 0 0 0
7 Denemarken 1 0 1
7 Duitsland 1 0 1
7 Zwitserland 1 0 1
7 Rusland 1 0 1

Programma maandag 16:00 uur (Nederlandse tijd)

Land Land
Zweden Groot-Brittannië
Canda Zwitserland
Verenigde Staten Noorwegen
Denemarken Rusland

Nederlandse vrouwen licht omhoog op ranglijst

De Nederlandse tennissters zijn de afgelopen week licht gestegen op de wereldranglijst. Kiki Bertens, die van 124 naar 123 klom, blijft de beste Nederlandse. Ook Arantxa Rus (van 156 naar 155), Richel Hogenkamp (van 205 naar 204) en Indy de Vroome (van 239 naar 238) boekten een positie winst.

Omdat er afgelopen week Fed Cup werd gespeeld veranderde er verder weinig op de ranglijst. De eerst 55 namen zijn precies hetzelfde als vorige week. Serena Williams staat nog altijd ruimschoots bovenaan. Zij heeft bijna twee keer zo veel punten verzameld als nummer twee Victoria Azarenka. Na Li is de nummer drie.

[NBA] Indiana Pacers verliezen uit bij Orlando Magic

Indiana Pacers heeft zondag een zeldzame nederlaag geleden in de NBA. De leiders in de Eastern Conference verloren met 93-92 van Orlando Magic na een voorsprong van zeventien punten uit handen te hebben gegeven. Voor de Pacers is het pas de elfde verliespartij van het seizoen, het laagste aantal in de hele NBA. Daar staan 39 zeges tegenover.

Oklahoma City Thunder, de leider in de Western Conference, won wel. Aan de hand van Kevin Durant, die 41 punten scoorde, tien rebounds pakte en negen assists gaf, werd New York Knicks met 112-100 geklopt. Oklahoma City won 41 wedstrijden en verloor twaalf keer.

Los Angeles Clippers vernederde Philadelphia 76ers: 123-76. Na het eerste kwart stonden de Clippers al met 46-15 voor en zo'n groot verschil had geen enkele NBA-ploeg sinds 2001 bereikt in de eerste periode. Blake Griffin was met 26 punten topscorer bij de Clippers en voegde daar elf rebounds aan toe. DeAndre Jordan was goed voor twintig rebounds bij de club uit Californië. Hij scoorde ook tien punten.

Overige resultaten NBA zondag
Los Angeles Lakers - Chicago Bulls 86-92
Boston Celtics - Dallas Mavericks 91-102
Brooklyn Nets - New Orleans Pelicans 93-81
Cleveland Cavaliers - Memphis Grizzlies 91-83
Washington Wizards - Sacramento Kings 93-84

Fognini wint derde ATP-titel op gravel ViŮa del Mar

Fabio Fognini heeft zondag het toernooi van Viña del Mar op zijn naam geschreven. Op het Chileense gravel was de Italiaanse nummer vijftien van de wereld met 6-2 en 6-4 Leonardo Mayer uit Argentinië de baas. De 26-jarige Fognini was als eerste geplaatst en dus de favoriet voor de finale.

Voor Fognini is de titel in Viña del Mar de derde in zijn loopbaan. Vorig jaar won hij de titels in Hamburg en Stuttgart. Ook die twee toernooien worden op gravel gespeeld. Drie keer was hij verliezend finalist. In 2012 gebeurde dat op het gravel in Boekarest en op hardcourt in Sint-Petersburg, vorig jaar op het gravel in het Kroatische Umag.

3,7 miljoen tv-kijkers zien gouden race Ireen WŁst

De gouden 3.000 meter van Ireen Wüst is zondag door ruim 3,7 miljoen kijkers gezien. Dat meldt de Stichting Kijkcijferonderzoek (SKO) maandag. Daarmee was de uitzending van het schaatsen het best bekeken programma van zondag. De door Sven Kramer gewonnen 5.000 meter trok zaterdag nog ruim 4,5 miljoen kijkers.

Na de 3.000 meter is de Studio Sport-uitzending van de Eredivisie met ruim 3,5 miljoen kijkers nummer twee op de lijst. Derde is de huldiging van de 5.000 meter met ruim 3,4 miljoen kijkers en op vier staat kunstrijden. Bijna 2,9 miljoen mensen zagen de vrije kür van de vrouwen in de teamwedstrijd. Sochi Vandaag, het samenvattingenprogramma van de NOS, werd door een kleine 2,8 miljoen mensen bekeken.

In de hele top 25 staan slechts zeven niet-sportprogramma's. Postcode Loterij Miljoenenjacht is op de zevende plaats het best bekeken programma dat niets met sport te maken heeft. Daar keken 2,2 miljoen mensen naar.

Meisjes in nood krijgen hulp van Sophie en Birgit

Sophie Hilbrand, Birgit Schuurman en Anna-Alicia Sklias roepen vrouwen op een vuist te maken tegen de onrechtvaardige behandeling van meisjes in ontwikkelingslanden. Het drietal heeft zich aangesloten bij Kenau's Vrouwenleger, een multimediaal project bij de bioscoopfilm Kenau om geld in te zamelen voor projecten van Plan Nederland.

De presentatrice, de actrice en de danseres volgen het voorbeeld van Monic Hendrickx, Kenau-hoofdrolspeelster en ambassadeur van het project. Ze reisde af naar Zambia om de projecten te bezoeken. "In Zambia sprak ik met meisjes en vrouwen die dagelijks strijden voor hun rechten en vrijheden. En ik wil, als aanvoerder van Kenau's Vrouwenleger, die belangrijke strijd van hen steunen."

In een filmtrailer wordt vrouwen opgeroepen een online game te spelen voor het goede doel. Het spel vormt de training voor een sportief evenement op 6 april. Dan worden de trappen van de 28 verdiepingen in de Hoftoren in Den Haag bestormd.

Meer artsen en instellingen berispt

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft vorig jaar twee keer zo veel moeten ingrijpen als een jaar eerder. In totaal werden 33 activiteiten van artsen en andere zorgaanbieders deels of helemaal stilgelegd. Dat schrijft het AD maandag op basis van cijfers van de zorgwaakhond.

De inspectie plaatste verder 29 instellingen onder verscherpt toezicht omdat de zorg er niet op orde was. Een jaar eerder ging het nog om negentien gevallen.

"We kijken nu naar de zorgaanbieders waar de risico's hoog zijn, en daar grijpen we sneller in", zegt inspecteur-generaal Ronnie van Diemen in de krant over het strengere beleid. "Dan kunnen we een maatregel opleggen. Daar worden we steeds sterker in, scherp toezien."

Gemeenten 'creatief met boekhouding'

Tientallen gemeenten gaan creatief om met hun boekhouding om te verdoezelen dat ze miljoenen verliezen op grondposities. Dat doen ze bijvoorbeeld door rentekosten voor schulden van bouwprojecten te verlagen. Dat schrijft het Financieele Dagblad maandag na bestudering van jaarverslagen.

De gronden zijn de laatste jaren veel minder waard geworden doordat er minder kantoren en huizen worden gebouwd. De investeringen in gronden worden echter niet direct als verlies in de jaarverslagen opgenomen, maar doorgeschoven naar de toekomst. Dat komt volgens de krant omdat bezuinigingen anders onafwendbaar zijn. Met de gemeenteraadsverkiezingen in het verschiet willen gemeenten dat nu liever niet.

Venlo, Nijmegen en Heerenveen zijn volgens de krant enkele gemeenten die hun verliezen maskeerden. De gemeenten ontkennen dat er regels zijn overtreden. Volgens de jaarverslagen investeerden gemeenten vorig jaar gezamenlijk elf miljard euro in gronden. Volgens het FD is dat mogelijk veel meer.

Hogere straffen voor cybercriminelen

Computergegevens vernielen, computersystemen ontoegankelijk maken door gesleutel aan wachtwoorden, computers vast laten lopen met spam, daar komen allemaal hogere straffen op te staan. Het gaat maximaal 2 jaar worden, terwijl het nu nog 1 jaar is.

Maar de straf voor cybercrime kan zelfs oplopen tot 5 jaar voor wie ernstige schade toebrengt aan vitale infrastructuur, bijvoorbeeld een overheidsnetwerk of energiecentrale.

Dit staat in een wetvoorstel van minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie, waarmee hij een Europese richtlijn omzet in Nederlands recht.

Als in alle Europese lidstaten dezelfde regels gelden voor strafbaarstelling van computercriminaliteit, verdwijnen de landen waar criminelen gemakkelijker hun gang kunnen gaan.

Schoorel terug bij beste tweehonderd van de wereld

Tennisser Thomas Schoorel keert deze week terug in de top tweehonderd van de wereldranglijst. De Amsterdammer, die door blessureleed ver weg was gezakt, klimt vijftien plaatsen en staat nu op de 198e positie. Dat heeft hij te danken aan zijn zege bij het futuretoernooi in het Duitse Nussloch twee weken geleden. Die punten tellen deze week pas mee.

Robin Haase zakt vijf plaatsen van 41 naar 46, maar blijft daarmee de beste Nederlander. Igor Sijsling gaat een plaatsje omlaag en is nu de nummer 64 van de wereld. Jesse Huta Galung, die afgelopen week in Zagreb in de eerste ronde zeven matchpunten onbenut liet, stijgt een positie. Hij staat nu 91e, zijn hoogste positie ooit. Thiemo de Bakker staat 140e na een daling van vier plaatsen.

In de top van de ranglijst veranderde niets. Rafael Nadal voert de lijst aan voor Novak Djokovic, Stanislas Wawrinka en Juan Martin del Potro. De hoogste stijger is de Italiaan Fabio Fognini. Dankzij zijn eindzege in Viña del Mar klimt hij van de vijftiende naar de veertiende stek.

Beslissende dagen voor Plasterk

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) gaat spannende dagen tegemoet. Het kan het einde van zijn politieke carrière zijn als hij er maandag en dinsdag niet in slaagt de Tweede Kamer uit te leggen waarom hij verkeerde informatie heeft gegeven over de afluisterpraktijken van de geheime diensten.

Plasterk verkeert in grote politieke problemen sinds hij vorige week een korte brief naar de Tweede Kamer stuurde, samen met minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD). Daarin meldden zij dat niet de Amerikaanse NSA, maar de Nederlandse inlichtingendiensten verantwoordelijk zijn voor het onderscheppen van gegevens over 1,8 miljoen telefoongesprekken.

Dat was het tegenovergestelde van wat Plasterk altijd had beweerd. Hij verklaarde vorig najaar bij herhaling dat de Nederlandse diensten niet verantwoordelijk waren voor het aftappen van de 1,8 miljoen telefoontjes, en ook niet voor het overdragen van de gegevens aan de Verenigde Staten.

Plasterk moet nu met een plausibele verklaring zien te komen voor het feit dat hij de bevolking en de Tweede Kamer zo stellig precies de verkeerde informatie heeft gegeven, naar verluidt tegen waarschuwingen van de inlichtingendienst AIVD en zijn collega Hennis in.

Maandag uiterlijk om 13.00 uur moet Plasterk samen met Hennis de tientallen schriftelijke vragen beantwoorden die de Kamer heeft gesteld. Dinsdag volgt een Kamerdebat met zowel Plasterk als Hennis. Vooralsnog ziet het er niet naar uit dat de coalitiepartijen VVD en PvdA hun handen van Plasterk aftrekken, maar dat kan veranderen als zijn verhaal niet overtuigend genoeg is.

Inwoners Herpen getest op Q-koorts

Alle bewoners van 18 jaar en ouder van het Brabantse dorp Herpen kunnen deze week worden getest op Q-koorts. Met het onderzoek wil de GGD in kaart brengen welke bewoners ooit werden besmet met de Q-koortsbacterie en welke gevolgen dat heeft gehad. Bewoners kunnen zich vanaf maandag tot en met vrijdag laten onderzoeken.

Het onderzoek van de GGD bestaat uit het invullen van een vragenlijst en een bloedtest. De uitslag wordt na vijftien weken verwacht. De definitieve resultaten van het hele onderzoek worden eind van het jaar of begin 2015 gepubliceerd. Het onderzoek wordt gedaan in de sportzaal van basisschool het Schrijvertje.

De Q-koortsepidemie ontstond in 2007 in Herpen. De epidemie kostte toen aan 25 mensen het leven en vierduizend mensen werden ziek. Duizenden dieren werden geruimd. Q-koorts treft vooral geiten en schapen en de ziekte kan van dier op mens worden overgedragen.

FOK! wat een weer... Zo zo..een rustig dagje

Bonjour! Vandaag krijgen we even een adempauze. Na een onrustige zondag met veel wind en zeker in het noorden af en toe regen, doen we het vandaag een stuk kalmer aan. Niet voor lang, want in de loop van de week neemt de wind opnieuw flink toe. Ook ik sta eigenlijk wel verbaasd over het feit dat er tot op heden (bijna) geen sprake is geweest van serieus winterweer. We laten het noordoosten dan maar even buiten beschouwing.

Ook dit weekend was het weer uiterst wisselvallig met regen en wind. Gisteren viel er dus vooral in het noorden nog enige regen, elders spetterde het hooguit even. Veel zon kregen we echter niet te zien en de wind zwakte pas aan het einde van de dag wat af.

Op deze maandag passeert er een hogedrukwigje en dat zorgt voor een aanmerkelijk rustiger weerbeeld dan dat we gewend waren. De wind is hooguit zwak tot matig en komt uit diverse richtingen. Ook schijnt geregeld de zon en op veel plaatsen blijft het vandaag ook wel droog. Niet dat ik het 100% droog kan garanderen, maar de meesten van ons hebben vanmiddag geen paraplu nodig. Bij dit alles loopt het kwik op naar een graad of 8 en inmiddels is dat een vaste waarde aan het worden.

Morgen nadert er weer een nieuwe storing en zo huppelen we deze winter gewoon verder.

Op deze manier ga ik nog de winterwedstrijd van Weerplaza winnen. Ik had namelijk ingezet op 0 Hellmann punten deze winter en de huidige stand van 0 punten blijft voorlopig ook op 0 staan. Ik had het niet verwacht, maar ik krijg toch een piepklein beetje medelijden met de winterliefhebbers.

 Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 PAnoDJ
DJMO maakte deze fraaie panoramafoto van de zonsopkomst. (klik voor de grotere versie)

WaQl1
Hier het vervolg van de wandeling van qltel in de bossen.

WanQlew
Wat mij betreft mag er nu wel weer wat meer groen komen.

 

 

 

 

 

Diplomaat VS niet welkom in Noord-Korea

De Amerikaanse diplomaat Robert King is niet welkom in Pyongyang om te praten over vrijlating van de in Noord-Korea veroordeelde Amerikaan Kenneth Bae. Voor de tweede keer heeft het stalinistische land een uitnodiging voor King om langs te komen, ingetrokken. Dat liet een Amerikaanse functionaris zondag laten weten.

De 45-jarige Bae zit al meer dan een jaar gevangen in het Aziatische land. Zaterdag werd bekend dat hij in januari naar een werkkamp is gebracht om een straf van 15 jaar uit te zitten. De Amerikaan, van Koreaanse afkomst, is tot die straf veroordeeld omdat hij zou hebben geprobeerd "de staat omver te werpen".

Eind augustus had Noord-Korea King ook al uitgenodigd voor een gesprek, maar op het laatste moment de uitnodiging ingetrokken. De Amerikaanse predikant Jesse Jackson wil op verzoek van de familie van Bae naar Pyongyang reizen om zijn landgenoot vrij te krijgen.

Bonden en Flora Holland om de tafel

Flora Holland en de vakbonden CNV Dienstenbond en FNV Bondgenoten gaan maandagochtend om 10.00 uur om de tafel zitten om te praten over een sociaal plan voor de 200 werknemers die moeten vertrekken.

Zondag werd opnieuw gestaakt bij de vestigingen in Aalsmeer en Naaldwijk en vanaf maandagochtend 03.30 uur zal het werk worden neergelegd bij de bloemenveiling in Rijnsburg. Flora Holland stuurde vrijdagavond een uitnodiging naar de bonden voor overleg. De bonden zijn echter sceptisch en noemen het "een loos gebaar", omdat door Flora Holland niet of nauwelijks zou worden ingegaan op de eisen van de bonden.

Bonden en Flora Holland om de tafel
Bonden en Flora Holland om de tafel (Foto: ANP)

Papieren alstublieft

Mijn broertje wijst me zo af en toe op het bestaan van zogeheten 'indie-games'. Dat houdt in dat de ontwikkelaar(s) onafhankelijk een spelletje hebben gemaakt, dus zonder beïnvloeding door grotere computerspelletjesproducenten. De kleine, onafhankelijke spelletjes hebben vaak heel originele invalshoeken. Zo'n invalshoek is douanebeambte: dat beroep is eindelijk uit te oefenen in de indie-game Papers, Please.

Doden door aardverschuiving in Bolivia

Zware regenval heeft in Bolivia een aardverschuiving veroorzaakt. Een dorpje raakte onder de modderstroom bedolven en vier mensen kwamen om. Negen mensen worden vermist. Reddingswerkers waren zondag nog op zoek naar overlevenden.

Het incident voltrok zich zaterdagavond in Morochata, een plaatsje zo'n 450 kilometer ten oosten van de hoofdstad La Paz. Volgens de lokale autoriteiten zijn de huizen van vijftien gezinnen onder de aarde bedolven.

Bolivia heeft al sinds november te kampen met zware regenval. Naar schatting zijn bijna 47.000 huishoudens door het noodweer getroffen.

Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #153 - Subtropisch wonen in Gaanderen
review
Rise of Industry
preview
Bee Simulator
preview
WRC 8
review
Blu-ray: Unfriended: Dark Web
review
Blu-ray: Mortal Engines
©FOK.nl e.a.