Beslissende dagen voor Plasterk

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) gaat spannende dagen tegemoet. Het kan het einde van zijn politieke carrière zijn als hij er maandag en dinsdag niet in slaagt de Tweede Kamer uit te leggen waarom hij verkeerde informatie heeft gegeven over de afluisterpraktijken van de geheime diensten.

Plasterk verkeert in grote politieke problemen sinds hij vorige week een korte brief naar de Tweede Kamer stuurde, samen met minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD). Daarin meldden zij dat niet de Amerikaanse NSA, maar de Nederlandse inlichtingendiensten verantwoordelijk zijn voor het onderscheppen van gegevens over 1,8 miljoen telefoongesprekken.

Dat was het tegenovergestelde van wat Plasterk altijd had beweerd. Hij verklaarde vorig najaar bij herhaling dat de Nederlandse diensten niet verantwoordelijk waren voor het aftappen van de 1,8 miljoen telefoontjes, en ook niet voor het overdragen van de gegevens aan de Verenigde Staten.

Plasterk moet nu met een plausibele verklaring zien te komen voor het feit dat hij de bevolking en de Tweede Kamer zo stellig precies de verkeerde informatie heeft gegeven, naar verluidt tegen waarschuwingen van de inlichtingendienst AIVD en zijn collega Hennis in.

Maandag uiterlijk om 13.00 uur moet Plasterk samen met Hennis de tientallen schriftelijke vragen beantwoorden die de Kamer heeft gesteld. Dinsdag volgt een Kamerdebat met zowel Plasterk als Hennis. Vooralsnog ziet het er niet naar uit dat de coalitiepartijen VVD en PvdA hun handen van Plasterk aftrekken, maar dat kan veranderen als zijn verhaal niet overtuigend genoeg is.