Opnieuw groot risico op overstromingen langs Theems

De bewoners van duizenden huizen langs de oevers van de Theems moeten rekening houden met zware overstromingen. Daarvoor heeft de Britse Environment Agency maandag opnieuw gewaarschuwd. Vooral in de graafschappen Berkshire en Surrey wordt veel wateroverlast verwacht. Ook in Somerset, dat al weken te kampen heeft met watersnood, worden nieuwe overstromingen verwacht.

In totaal zijn voor zestien plaatsen waarschuwingen voor ernstige overstromingen afgegeven. Een dergelijke waarschuwing houdt in dat de overstromingen mensenlevens in gevaar kunnen brengen. Volgens meteorologen wordt maandag de droogste dag van de week. Het waterpeil in de rivieren stijgt echter nog altijd, omdat ze regenwater van de afgelopen dagen te verwerken krijgen.

Op een aantal plekken langs de Theems is het hoogste waterpeil gemeten sinds het installeren van meetapparatuur in de jaren tachtig en negentig. Dave McKnight van de Environment Agency waarschuwt dat er levensgevaarlijke situaties kunnen ontstaan. "In de gebieden langs de Theems waar waarschuwingen voor ernstige overstromingen van kracht zijn is het echt levensgevaarlijk. We zien de Theems langzaam stijgen", zei hij tegen de BBC.

Het treinverkeer heeft veel last van het hoge waterpeil. Volgens Robin Gisby van Network Rail wordt op 'honderden plekken' de situatie nauwlettend in de gaten gehouden. "Het zijn nu niet alleen maar overstromingen, het is grondwater. De grond is zo verzadigd dat het water omhoog komt. Tegelijkertijd stroomt het opnieuw over. Het is dus moeilijk."

De Britse meteorologische dienst heeft voor maandag geen waarschuwingen voor regenval uitgegeven. De verwachting is echter dat een lagedrukgebied maandagavond het Verenigd Koninkrijk bereikt. Dit lagedrukgebied brengt vermoedelijk weer regen met zich mee. De weerdienst van de BBC waarschuwt dat donderdag op veel plaatsen zo'n twintig tot veertig millimeter regen kan vallen.

De overstromingen in Groot-Brittannië zijn de ergste in twintig jaar. De schade komt vermoedelijk uit op zo'n vijfhonderd miljoen pond (ruim zeshonderd miljoen euro).

Een delegatie van Rijkswaterstaat, de Unie van Waterschappen (UVW) en technologisch instituut Deltares gaf zondag advies aan de Britse overheid over het aanpakken van de aanhoudende wateroverlast. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat sprak maandag van 'een goed onderhoud'. De Nederlanders droegen onder meer oplossingen aan voor de korte en de lange termijn. Of het gesprek nog een vervolg krijgt, is aan de Britten.