Nederlander heeft gemiddeld 45 euro op zak

Nederlanders hebben gemiddeld een bedrag van 45 euro en veertien cent aan contant geld bij zich. Dat heeft de online bank Knab maandag gemeld op basis van een enquête onder ruim duizend Nederlanders. Volgens het onderzoek hebben mannen gemiddeld twintig euro meer op zak dan vrouwen.

Ondanks de groei aan betalingsmethoden blijft contant afrekenen volgens de bank populair. Slechts een op de vijf ondervraagden vindt cash afrekenen achterhaald en 95 procent draagt contanten bij zich.

Knab, dat zelf geen geldautomaten heeft, meldt dat ondervraagden verwachten in de toekomst minder cash af te rekenen. Zeven van de tien Nederlanders vinden dat ze over tien jaar per mobiele telefoon moeten kunnen betalen. Verder noemen ondervraagden de chipkaart en de vingerafdruk als manieren om in de toekomst te betalen.

Doordat Nederlanders minder contant afrekenen liep het aantal geldautomaten tussen 2008 en 2013 met bijna duizend terug tot 7600 automaten. In dezelfde periode groeide het aantal winkels waar klanten kunnen pinnen met ruim twaalf procent.

Internetbank Knab zet in op de opkomst van online bankieren. Zo was de bank in juli 2013 de eerste in Nederland waar klanten met mobiele applicaties Ideal-betalingen konden uitvoeren. De bank is in september 2012 opgericht met geld van financieel concern Aegon en valt volledig onder Aegon Bank.