Van Aartsen: Den Haag niet op slot tijdens NSS

Den Haag gaat tijdens de nucleaire top niet op slot. "Dat is nou werkelijk waar onzin", zei burgemeester Jozias van Aartsen maandagavond op een bewonersbijeenkomst in het Kurhaus in Scheveningen. Van Aartsen is niet blij met de berichtgeving in de media de afgelopen weken waarin de suggestie werd gewekt dat Den Haag 'een fort is en op slot gaat' tijdens de nucleaire top.

Twee weken geleden was er een persbriefing bij het ministerie van Buitenlandse Zaken over veiligheid en mobiliteit tijdens de nucleaire top op 24 en 25 maart in Den Haag. Namens de gemeente nam wethouder van verkeer Peter Smit deel aan de briefing. "Hij heeft het voortreffelijk gedaan, maar het beeld dat vervolgens over Den Haag ontstond, vind ik erg verdrietig", zei Van Aartsen.

"De enige locatie waar echt problemen ontstaan omtrent de bereikbaarheid is rond het World Forum. Dat hebben we ook aan de bewoners daar uitgelegd. Verder hebben we ons tot het uiterste ingespannen om de overlast tot een minimum te beperken." Het idee dat Den Haag 'op slot zou gaan' berust volgens de burgemeester op een 'totaal verkeerde interpretatie' van de feiten.

Volgens Van Aartsen is maandenlang gewerkt om te voorkomen dat een verkeerd verhaal over de bereikbaarheid van de stad de wereld in zou gaan. "En toch is het gebeurd. Dat vind ik vervelend. Een gemeente als Wassenaar die aan de A44 ligt, heeft eigenlijk meer problemen dan heel de gemeente Den Haag", stelde de burgemeester.

Hij adviseerde bewoners wel om gebruik te maken van het openbaar vervoer in plaats van de auto. "HTM zet extra trams in, maar mocht het toch noodzakelijk zijn om met de auto op pad te gaan: de wegen naar Utrecht en Amsterdam zijn ook gewoon te bereiken."

De informatieavond in het Kurhaus was bedoeld voor omwonenden van het hotel. Zij krijgen net als de omwonenden van het World Forum te maken met veiligheidsmaatregelen. Zo moeten ze zich legitimeren als ze hun huis in willen, moeten auto's op andere plekken worden geparkeerd en moet bezoek dat over de vloer komt worden aangemeld.