Veel vaker euthanasie bij psychiatrische aandoening

Het aantal mensen met een psychiatrische aandoening die zijn gestorven na euthanasie is vorig jaar fors toegenomen. Dat blijkt uit een brief die minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) aan de Tweede Kamer heeft geschreven.

Vorig jaar kozen 42 psychiatrische patiënten voor euthanasie. In 2012 waren dat nog veertien mensen en in 2011 dertien. Schippers spreekt van 'een duidelijke toename'. Van de 42 euthanasiegevallen in 2013 zijn inmiddels 31 beoordeeld door de toetsingscommissie en als 'zorgvuldig' beoordeeld.

De toename zou het gevolg zijn van de 'toegenomen bereidheid van artsen' om euthanasie te verlenen bij mensen met een psychiatrische aandoening. "De opvattingen van artsen over de wettelijke normen kunnen zich hebben ontwikkeld. Bijvoorbeeld doordat de toetsingscommissies in 2011 en 2012 alle gevallen van euthanasie als zorgvuldig hebben bestempeld", schrijft de minister.

Binnenkort verschijnt het jaarverslag van de Regionale toetsingscommissies euthanasie. Schippers verwacht dan nader in te kunnen gaan op de stijging van het aantal euthanasiegevallen bij psychiatrische patiënten.