Gevangenisbewaarders staken voor sociaal plan

Private gevangenisbewaarders van G4S Care & Justice Services staken maandag en dinsdag voor een beter sociaal plan. Maandag om 06.00 uur legden tachtig werknemers van G4S Care & Justice Service het werk neer in het detentiecentrum van Rotterdam, dinsdag volgen beveiligers in Alphen aan den Rijn hun voorbeeld. Dat meldt vakbond FNV Beveiliging maandag.

Hoeveel stakers er dinsdag zijn, weet FNV nog niet. "De stakers in Rotterdam gaan dan naar Alphen om de collega's daar over te halen mee te staken", zegt een woordvoerder. "We hopen op honderdvijftig man".

FNV Beveiliging en CNV Beveiliging hadden eind januari een ultimatum gesteld aan het bedrijf. Voor maandag moest het met een verbeterd sociaal plan komen voor de vierhonderd werknemers die komende zomer op straat komen te staan. Volgens G4S is er geen geld voor een betere regeling. In eerdere gesprekken kwamen de bonden en G4S niet tot overeenstemming. Wel sloot het bedrijf een akkoord met de ondernemingsraad van het bedrijf.

G4S ontslaat de werknemers per juli omdat door overheidsbezuinigingen in het gevangeniswezen geen gebruik meer wordt gemaakt van particuliere beveiligers. Medewerkers van Justitie hebben maandag al de taken van de beveiligers overgenomen om de stakingen op te vangen. "Maar ze zijn onderbezet, dus mogelijk krijgen ze te maken met capaciteitsproblemen", aldus de woordvoerder van FNV.