Nederlandse jeugdfilms winnen op festival Seattle

De Nederlandse jeugdfilm Nono, het Zigzag Kind van Vincent Bal is zondag op het Children's Film Festival van Seattle uitgeroepen tot beste film. Daarnaast werd Pedram Parastar verkozen tot beste kindacteur voor zijn rol in De Maan van Anouar van Michiel van Jaarsveld. Dat maakte de organisatie bekend.

Eerder won Nono, het Zigzag Kind al de prijs voor beste film op het kinderfilmfestival van Montréal en de jeugdfilmprijs bij de European Film Awards. Ook werd de film vorig jaar aangekocht door een Amerikaanse distributeur. Wanneer de film in de Amerikaanse bioscoop te zien zal zijn, is echter nog onbekend. Eerder werd Bals film Minoes al vertoond in de Amerikaanse bioscopen.

Nono het Zigzag Kind, met Fedja van Huêt en Isabella Rossellini in de hoofdrollen, gaat over de 13-jarige Nono die enorm opkijkt tegen zijn vader, de rol van Huêt, die politie-inspecteur is. hij wordt naar zijn oom gestuurd om een echte man te worden, maar ontmoet in de trein een meestercrimineel. Samen gaan ze op zoek naar de waarheid achter Nonos overleden moeder.

De Maan van Anouar vertelt over de 10-jarige Iraanse Anouar, wiens gezin wordt ondergedompeld in het verdriet om zijn zieke moeder. Om een beetje licht in huis te brengen besluit hij de maan te vangen.


Nederlandse jeugdfilms winnen op festival Seattle (Foto: Novum)