Eerste olympische titel biatleet Fourcade

Martin Fourcade heeft in Sochi zijn eerste olympische titel gewonnen. Op de achtervolging was de vijfvoudig wereldkampioen, gestart als zesde, ondanks één fout bij het schieten oppermachtig. De Fransman is sinds de Spelen van Vancouver de dominante macht in het biatlon, maar haalde nu dus zijn eerste olympische titel.

Na de eerste schietbeurt was er een duidelijke kopgroep, met Ole Einar Bjørndalen, winnaar van de sprint, uit Noorwegen, Fourcade, de Rus Anton Shipulin, Jean-Philippe Le Guellec uit Canada, Dominik Landertinger namens Oostenrijk en de Tsjechen Jaroslav Soukup en Ondrej Moravec. Allen zaten bij de eerste acht starters, alleen Simon Eder uit Oostenrijk maakte een fout en moest de groep laten gaan.

Na de tweede schietbeurt, eveneens in liggende positie, waren er nog vier man aanwezig in de kopgroep. Le Guellec had de leiding in handen, voor Landertinger, Soukup en Fourcade. Al snel ging het echter fout voor Le Guellec. Hij lag op kop, maar viel, brak zijn ski en was kansloos voor de medailles. 

Bij de derde schietbeurt kwamen Fourcade, Landertinger en Soukup samen aan, maar geen van hen bleef foutloos. Doordat ook naaste achtervolger Bjørndalen een fout maakte kon Fourcade toch de leiding pakken, voor Landertinger en Moravec, die geen fout maakte.

Fourcade kwam vervolgens als eerste aan bij de beslissende schietbeurt, kort daarop gevolgd door Landertinger. De Oostenrijker maakte twee fouten en viel ver terug, Fourcade bleef opnieuw foutloos en kon onbedreigd naar het goud langlaufen. Moravec raakte wederom alles en ging comfortabel op de tweede plek onderweg naar het zilver. Er ontstond nog enige strijd om het brons, maar Jean-Guillaume Beatrix wist Bjørndalen nog net voor zich te houden en pakte het brons.