Arbeidsmigranten worden genaaid met zorgpolis

Uitzendbureaus en zorgverzekeraars hebben de handen ineengeslagen om arbeidsmigranten maar eens lekker uit te persen.. Als we CNV Vakmensen mogen geloven, vullen de doorgaans zo betrouwbare instanties lekker hun zakken met de verzekeringen van seizoensarbeiders.

Veel buitenlandse arbeiders denken goed verzekerd te zijn, maar zodra ze geveld worden door een griepje, blijkt vaak dat de werkgever de verzekering heeft opgezegd. De polissen die de werknemers ondertekenen zijn welliswaar goedkoop, maar bieden vaak een schijnveiligheid. Dit is allemaal te lezen in een notitie die het CNV naar minister Asscher en kamerleden stuurde.

De uitzendbranche maakt vaak een deal met een zorgverzekeraar in de vorm van een collectiviteitskorting. Meerdere werknemers staan gezellig met z'n allen op een polis waardoor de premie omlaag kan. Maar volgens Maarten Post van CNV wordt deze korting lang niet altijd doorgegeven aan de verzekerden. Die betalen dus gewoon de hele premie, het verschil vloeit in de kas van het uitzendbureau.

Een tweede geintje dat de werkverstrekkers uithalen is het aansmeren van een hoog eigen risico aan de buitenlanders die hier onze groentes snijden. Ook deze korting verdwijnt in de eigen zakken.

Veel werkgevers verdienen met deze methode zo'n twintig euro per maand aan elke deelnemer. De arbeidsmigranten zelf komen hier uiteraard nooit achter, zij krijgen de polis bijna nooit zelf in handen. Post claimt dat er een uitzendbureau is die op deze manier een half miljoen euro per jaar binnenhaalt, zonder hiervoor ook maar iets te hoeven doen.

Wanneer een seizoenswerker zich ziek meldt, dan wordt het conctract onmiddellijk beëindigd. De zorgpolis is verbonden aan het contract en zonder contract… geen verzekering! Leuk en handig voor zowel het uitzendbureau als de verzekeraar.

Verzekeraars hebben zelf een heel andere verklaring bedacht voor de weinige claims die ze krijgen van buitenlandse seizoensarbeiders: de migranten zouden zich liever, vanwege eventuele taalproblemen, in eigen land laten behandelen.