Brief Plasterk boezemt CDA geen vertrouwen in

De brief over het afluisterschandaal heeft het vertrouwen van het CDA in minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) niet vergroot. Dat zegt Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg (CDA) maandagmiddag in een reactie. Zij gaat het debat dinsdag in 'met een heel somber gevoel'.

De politica neemt het Plasterk vooral kwalijk dat hij de Kamer en de samenleving verkeerd heeft geïnformeerd en daarover drie maanden zijn mond heeft gehouden. Dat hij vervolgens schrijft dat hij dit heeft gedaan 'in het belang van de staat' schiet bij Van Toorenburg in het verkeerde keelgat.

"Had dan niet lopen blazen op de televisie waardoor je zelf de situatie creëert waardoor je misschien wel staatsgeheimen moet prijsgeven", fulmineerde zij over Plasterks inmiddels beruchte tv-optreden op 30 oktober in Nieuwsuur. Dat Plasterk drie maanden heeft gezwegen noemt zij 'onbegrijpelijk'.

En dat vergroot het vertrouwen in Plasterk 'absoluut niet'. "Hij heeft blijkbaar geen controle over zijn diensten. Hij weet zelf blijkbaar niet wat er speelt en als hij per ongeluk iets verkeerd vertelt heeft hij niet eens de moed om de Kamer te vertellen dat het fout was. Dat boezemt geen vertrouwen in."