Koning en Poetin: vriendschap lost alles op

Alles kan worden opgelost met vriendschap. Dat zei koning Willem-Alexander afgelopen weekeinde tijdens een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin bij de Olympische Winterspelen in Sotsji, meldt The Voice of Russia.

Poetin, die zich aansloot bij de woorden van Willem-Alexander, dankte de koning voor zijn komst 'ondanks de recente strubbelingen' tussen Nederland en Rusland. Volgens hem is het koninklijke bezoek goed voor de banden tussen beide landen.

Die stonden afgelopen jaar, nota bene het Nederlands-Russische vriendschapsjaar, onder druk door een reeks incidenten. Zo legde Rusland een Nederlands Greenpeace-schip aan de ketting en werden opvarenden achter tralies gezet, werd een Nederlandse diplomaat mishandeld in Moskou en moest Nederland door het stof nadat in Den Haag een Russische diplomaat was aangehouden.

Of de koning ook inhoudelijk over de mensenrechten heeft gesproken met Poetin vermeldt The Voice of Russia niet. Premier Mark Rutte heeft dat onderwerp in zijn gesprek met Poetin wel aangekaart na kritiek op de zwaarte van de Nederlandse delegatie naar de Spelen.

Zondag spraken Poetin en Willem-Alexander elkaar opnieuw, in het Holland Heineken House in aanwezigheid van de pers en Nederlandse supporters. De president sprak onder meer over de organisatie van de Spelen. Het koninklijk paar zei dat de sportfaciliteiten zijn gebouwd volgens 'de hoogste standaarden', zo staat op de officiële site van Poetin.

Poetin nam zondag op eigen initiatief een kijkje in het Holland Heineken House. Willem-Alexander en Máxima dronken vervolgens een biertje met de president.