FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 2 februari 2014

Duitser ontvoerd in Jemen

In de Jemenitische hoofdstad Sanaa is een Duitser ontvoerd. Hij was daar om Arabisch te leren. Volgens medewerkers van het Jemenitische ministerie van buitenlandse zaken is de ontvoering het werk van stamleden uit de provincie Marib. Met de actie proberen zij de vrijlating af te dwingen van twee stamgenoten die vier maanden geleden in een legerhospitaal in Sanaa werden gearresteerd.

De ontvoering vond vrijdag plaats. In Marib zou inmiddels een actie gaande zijn om de Duitse gijzelaar te bevrijden. "Wij willen niet aan de eisen toegeven omdat dit de deur openzet naar eindeloze ontvoeringspogingen", zei een regeringswoordvoerder.

In Jemen komen ontvoeringen dikwijls voor. Gewapende stamleden, maar ook met Al-Qaida verbonden extremisten gijzelen vaak mensen om losgeld af te persen of gevangen kameraden vrij te krijgen.

Het land verkeert sinds het aftreden van de autocraat Ali Abdullah Saleh in 2012 in een politieke overgangsfase en heeft te maken met uiteenlopende gewapende groepen die zich verzetten tegen het staatsgezag.

'Districten zouden CDA helft zetels hebben gekost'

Als de Tweede Kamer in 2012 zou zijn gekozen met het districtenstelsel dat CDA-leider Sybrand Buma zaterdag voorstelde, zou zijn partij niet verder zijn gekomen dan zeven zetels. Dat blijkt uit een doorrekening van het systeem door Simon Otjes, onderzoeker van de Rijksuniversiteit Groningen, op het weblog Stuk Rood Vlees. De christendemocraten hebben nu dertien zetels.

Buma pleitte zaterdag in de Volkskrant - behalve voor een gekozen burgemeester - ook voor de invoering van een districtenstelsel. Van de 150 Kamerleden zouden er 75 landelijk moeten worden gekozen en 75 in kiesdistricten. Daarmee wil de CDA-leider de band met de kiezers versterken.

Otjes, verbonden aan het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen, heeft zo'n stelsel eens doorgerekend. Hij stelde de 75 districten op door de ruim vierhonderd Nederlandse gemeenten in ongeveer even grote gebieden te verdelen. Daarbij hield hij rekening met provincie- en gemeentegrenzen.

Alle 75 districten zouden naar de VVD en de PvdA zijn gegaan. De liberalen zouden daarbij in totaal zijn uitgekomen op 61 zetels, terwijl de sociaaldemocraten van de PvdA 55 zetels zouden krijgen. In de huidige Kamer hebben de partijen respectievelijk 41 en 39 zetels.

De VVD zou het goed doen in districten in landelijke gebieden en forenzensteden. De PvdA zou goed scoren in het noorden, de grote steden in de Randstad en Brabant, het Limburgse mijnengebied, langs de IJssel en in grote delen van Overijssel. In die gebieden houdt het CDA kiezers bij de VVD weg.

Bij de verkiezingen in 2002, na de moord op Pim Fortuyn, zou het CDA wel een klapper hebben gemaakt met het door Buma voorgestelde districtenstelsel. Omdat het CDA toen veel groter was dan zijn concurrenten zou het zestig van de 75 districtenzetels hebben gehaald. Gecombineerd met 22 landelijke zetels zou de partij 82 zetels hebben, een absolute meerderheid. In werkelijkheid werd het CDA toen de grootste partij met 43 zetels.

Otjes heranalyse van de veriezingsuitslag van 2012 gaat niet helemaal op, merkt de wetenschapper zelf op. "Het kiesgedrag van mensen is anders als het kiesstelsel anders is."

[DC] Murray brengt Groot-Brittannië zege

Andy Murray heeft vandaag de beslissende rubber in het Davis Cup-duel tussen Groot-Brittannië en de Verenigde Staten in het voordeel van de Britten beslecht. De Schot versloeg in vier rommelige sets de Amerikaan Sam Querrey met 7-6(5), (3)6-7, 6-1 en 6-3.

Querrey verloor vrijdag nog verrassend de tweede wedstrijd van de tie tegen James Ward, de nummer 175 van de wereld, na een ruime voorsprong. Murray had op zijn beurt zijn plicht gedaan en had in drie simpele sets afgerekend met Donald Young. De gebroeders Bryan wonnen gisteren echter de dubbel, waardoor de Amerikanen nog hoop mochten koesteren op handhaving in het landentoernooi.

Die hoop werd vanavond dus de kiem ingesmoord. De Britten mogen zich nu opmaken voor de kwartfinale tegen Italië, dat vandaag Argentinië versloeg.

[PD] Atlético koploper, Real speelt gelijk

Real Madrid heeft niet veel kunnen profiteren van de nederlaag die Barcelona gisteren in eigen huis leed tegen Valencia. De Koninklijke speelde uit in Baskenland met 1-1 gelijk bij Athletic Bilbao.

De club kwam in de tweede helft nog wel op voorsprong via Jese, maar moest tien minuten later alweer de gelijkmaker van Ibai toestaan. Vlak na het tegendoelpunt moest Cristiano Ronaldo vroegtijdig het veld verlaten na een rode kaart, en hoewel de thuisploeg daarna veel druk zette kwam het niet meer tot scoren.

Atlético Madrid profiteerde echter optimaal van de misstap van concurrent Barcelona, waarmee het tot gisteren nog de eerste plaats moest delen. De andere club uit de hoofdstad boekte een klinkende 4-0 thuiszege op Real Sociedad. Atlético gaat nu fier aan kop in de Primera División, met drie punten voorsprong op zowel Barcelona als Real Madrid, dat ondanks het gelijkspel nu toch zij aan zij met de Catalanen komt. Barcelona heeft echter een iets beter doelsaldo.

Gemeenten manen senaat tot spoed om jeugdzorg

De Eerste Kamer moet haast maken met de behandeling en goedkeuring van de wijzigingen in de jeugdzorg. Dat heeft voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Gemeenten (VNG) Annemarie Jorritsma zondag gezegd in Nieuwsuur. Als de senaat het nieuwe stelsel niet spoedig goedkeurt, laat dat de gemeenten te weinig tijd.

De behandeling van de wijzigingen in de jeugdzorg - waarbij de ruim vierhonderd gemeenten volledig verantwoordelijk worden voor het onderwerp - staat nu voor 11 februari op de agenda van de Eerste Kamer. Als de senaat de wijzigingen dan goedkeurt, dan is dat al 'krap', zegt Jorritsma.

Volgens Jorritsma, tevens burgemeester van Almere, komt het moment dat de gemeenten het niet meer kunnen klaarspelen om de invoering van het nieuwe stelsel in 2015 voor te bereiden in zicht. Uiterlijk voor het voorjaarsreces in politiek Den Haag, zouden de gemeenten duidelijkheid moeten hebben.

De VNG-voorzitter benadrukte dat de gemeenten het principieel heel goed vinden dat de verantwoordelijkheid niet langer verdeeld zal zijn over provincies en gemeenten. Ze benadrukte dat de gemeenten, gegroepeerd in 42 regio's, er niet alleen voor staan. Bij bovenregionale kwesties ziet ze ook een rol voor de VNG weggelegd.

Tegelijk met het verschuiven van de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg wordt er ook een fikse bezuiniging doorgevoerd. Die loopt op van tachtig miljoen euro in 2015 tot driehonderd miljoen vanaf 2017.

David Beckham komt tot rust met Lego

David Beckham wordt ontspannen van het spelen met Lego. "Het helpt me te kalmeren. Het werkt therapeutisch", zegt de oud-voetballer volgens verschillende media in de Britse krant The Sunday Times.

De 38-jarige Beckham bouwt het liefst modellen van bekende gebouwen. "Het laatste grote ding dat ik heb gemaakt was de Tower Bridge, dat was echt geweldig", zegt de sporter over de bekende brug in Londen. "Het had ongeveer duizend steentjes."

Beckham vertelde een paar jaar geleden al dat hij de Legoversie van de Taj Mahal had gekocht. "Ik heb maar een deel kunnen maken omdat ik halverwege geblesseerd raakte en dat kwam niet door de lego", zei hij destijds. "Ik weet dat het geen voltijdbaan is, maar ik vind heel leuk om te doen."

FOK!filmblik: Philip Seymour Hoffman (1967 - 2014)

Vandaag werd bekend dat acteur en regisseur Philip Seymour Hoffman is overleden. De Amerikaanse acteur werd dood aangetroffen in zijn appartement in Manhattan, New York. Het treurige nieuws werd bekendgemaakt via The Wall Street Journal. Philip Seymour Hoffman is 46 jaar geworden. In deze speciale FOK!filmblik kijken we terug op het leven van de populaire filmster.

Hoffman als Owen Davian in Mission: Impossible III
Hoffman als Owen Davian in Mission: Impossible III

De jonge jaren
Philip Seymour Hoffman wordt op 23 juli 1967 geboren in Fairport, New York. Nadat hij op de middelbare school in een aantal toneelstukken had meegedaan krijgt hij de smaak van het acteren te pakken en gaat een opleiding volgen aan de Tisch School of the Arts van de New York University, waar hij in 1989 de graad Bachelor of Fine Arts behaald. Het is in diezelfde tijd dat Hoffman ook voor het eerst te maken krijgt met drugs- en alcoholproblemen. Vlak nadat hij is afgestudeerd zoekt Hoffman een afkickkliniek op om van zijn verslavingen af te komen.

Philip Seymour Hoffman in Law and Order
Hoffman in Law and Order

De doorbraak
In 1991 maakt Philip Seymour Hoffman zijn debuut in de tv-serie Law & Order, waarin hij te zien is als aanklager Steven Hanauer in de episode The Violence of Summer. Datzelfde jaar is Hoffman ook voor het eerst op het witte doek te zien in de komische misdaadfilm Triple Bogey on a Par Five Hole. Zijn doorbraak in de filmindustrie maakt Hoffman in 1992 als hij een achterbakse klasgenoot van Chris O'Donnell speelt in Scent of a Woman. Bij het grote publiek zou Hoffman pas naam maken met zijn rol van Scotty J. in de film Boogie Nights.

Philip Seymour Hoffman was een acteur die vooral geliefd was in het indie-filmcircuit. Zo is hij te zien in rolprenten van regisseurs zoals Todd Solondz, Spike Lee, Cameron Crowe, David Mamet, Robert Benton, Anthony Minghella en Paul Thomas Anderson. Bij laatstgenoemde cineast was Hoffman in vijf van zijn zes grote speelfilms te zien (Hard Eight, Boogie Nights, Magnolia, Punch-Drunk Love en The Master). Daarnaast zien we Hoffman ook opduiken in prima (bij)rollen in grote titels als The Big Lebowski (1998), Red Dragon (2002), Cold Mountain (2003) en Mission: Impossible III (2006).

Philip Seymour Hoffman in Capote
Philip Seymour Hoffman in Capote

In 2006 ontvangt Hoffman een Oscar voor zijn rol van Truman Capote in de biografische film Capote. Ook voor zijn aandeel in de films Charlie Wilson's War (2008), Doubt (2009) en The Master (2011) zou de acteur een Oscarnominatie ontvangen. In 2010 staat Hoffman eenmalig ook achter de camera, als regisseur van het komische drama Jack Goes Boating, waarin hij eveneens de hoofdrol vertolkte.

In 2013 was Hoffman voor het laatst op het witte doek te zien als Plutarch Heavensbee in de film The Hunger Games: Catching Fire. Later dit jaar zal hij nog te zien zijn in onder meer de film A Most Wanted Man. In die door Anton Corbijn geregisseerde thriller, gebaseerd op een verhaal van John le Carré, speelt hij de rol van Günther Bachmann.

Hoffman in The Hunger Games: Catching Fire
Hoffman in The Hunger Games: Catching Fire

Toneel
Naast het maken van uitermate succesvolle films was Hoffman ook behoorlijk actief als toneelacteur op Broadway. Zo ontving hij een Tony-nominatie voor zowel Sam Shepard's True West in 2000 als Eugene O'Neill's Long Day's Journey into Night in 2003. Ook speelde hij in stukken als The Seagull, Defying Gravity, The Merchant of Venice, Shopping and F*@%ing en The Author's Voice. Daarnaast regisseerde Hoffman ook toneelstukken zoals Our Lady of 121st Street, In Arabia, We'd All Be Kings, Jesus Hopped the A Train en The Glory of Living.

Trivia
Philip Seymour Hoffman behoorde tot een selectief groepje van zeven acteurs die ooit zowel een Oscar, een B.A.F.T.A.-award, een Critic's Choice Award, een Golden Globe Award als een S.A.G.-award wonnen voor dezelfde rol. De andere acteurs die tot dit groepje behoren zijn chronologisch gezien: Geoffrey Rush voor Shine (1996), Jamie Foxx voor Ray (2004), Forest Whitaker voor The Last King of Scotland (2006), Javier Bardem voor No Country for Old Men (2007), Daniel Day-Lewis voor There Will Be Blood (2007), Heath Ledger voor The Dark Knight (2008), Christoph Waltz voor Inglourious Basterds (2009) en nogmaals Daniel Day-Lewis voor Lincoln (2012). Hoffman onving de filmprijzen voor zijn rol in Capote.

Hoffman behoorde eveneens tot een groep van acht acteurs die ooit een Oscar-nominatie ontvingen voor een film, waarin deze als priester te zien waren. De andere genomineerden waren in chronologische volgorde: Spencer Tracy in San Francisco (1936) en Boys Town (1938), Charles Bickford in The Song of Bernadette (1943), Bing Crosby in zowel Going My Way (1944) als The Bells of St. Mary's (1945), Barry Fitzgerald in Going My Way (1944), Gregory Peck in The Keys of the Kingdom (1944), Karl Malden in On the Waterfront (1954) en Jason Miller in The Exorcist (1973).

Hoffman was een fan van acteurs zoals Daniel Day-Lewis, Paul Newman, Meryl Streep en Christopher Walken.

In mei 2013 liet Hoffman zich behandelen in een afkickkliniek nadat hij weer was begonnen met het snuiven van heroïne. De acteur was 20 jaar clean maar had in 2012 een terugval.

Google Glass heeft nu games

Google Glass, het laatste stukje draadbaar tech/sci-fi eyewear van de toekomst waardoor mensen naar je kijken alsof je gek bent omdat je tegen jezelf praat, heeft nu mini-games. De huidige line-up bestaat uit: Tennis, Balance, Clay Shooter, Matcher en Shape Splitter.

Het is natuurlijk niet dé game-ervaring, maar dat hoeft ook niet. Deze games zijn de introductie voor developers en kopers om nieuwere ervaringen op te laten doen met Google Glass. Maar wie wil het nou niet, een futuristisch stukje technologie dat games heeft?

Bombardement op Aleppo eist 36 levens

Luchtaanvallen door Syrische gevechtsvliegtuigen en helikopters op door de oppositie beheerste delen van de noordelijke stad Aleppo hebben zondag aan zeker 36 mensen onder wie zeventien kinderen het leven gekost. Volgens activisten werden vijftien wijken bestookt met raketten en vaten gevuld met explosieven, olie en brokken metaal.

De wijk Tariq al-Bab aan de oostelijke rand van de stad werd volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten het zwaarst getroffen. Uit helikopters werden minstens acht 'vatbommen' gegooid, die onder meer terechtkwamen op een markt en bij een moskee.

De oostelijke en zuidelijke delen van Aleppo werden in 2012 door rebellen op regeringstroepen veroverd. Aan de fronten veranderde daarna weinig, omdat geen van beide partijen sterk genoeg was om de tegenstander te verdrijven. Maar sinds een maand of twee zet het regime van president Bashar Assad het luchtwapen in.

De ongerichte bommen maken veel slachtoffers onder de bevolking. In een periode van twee weken in december kwamen meer dan vijfhonderd mensen om het leven. In de afgelopen twee weken hebben de strijdkrachten van Assad op deze manier de greep van de rebellen op buurten in het zuidoosten van Aleppo langzaam weten te verzwakken.

'Asscher laat lijsttrekkerschap aan Samsom'

Lodewijk Asscher wil bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen geen lijsttrekker van de PvdA zijn. Dat heeft hij zondag gezegd op een bijeenkomst in Doetinchem, meldt de NOS. De minister van Sociale Zaken en vicepremier vindt dat de sociaaldemocraten onder leiding van fractieleider Diederik Samsom de verkiezingen in moeten gaan.

Uit een onderzoek van opiniepeiler Maurice de Hond bleek vorige maand dat Asscher goed ligt bij de kiezer. Bij de keuze uit twee kandidaten zou 41 procent voor Asscher kiezen, tegenover dertig procent voor premier Mark Rutte (VVD). De keuze tussen PvdA-leider Samsom en Rutte valt juist in het voordeel van Rutte uit: 38 procent kiest Rutte, 31 procent voor Samsom.

Asscher deed zijn uitspraken over het lijsttrekkerschap tijdens het politiek café Piment. Dat is een initiatief van oud-NOS-verslaggever Wouke van Scherrenburg.

[DC] Italië schakelt Argentinië uit

Italië heeft ten koste van Argentinië de kwartfinale van de Davis Cup bereikt. Fabio Fognini sleepte zondag in Mar del Plata het beslissende punt in de wacht. Hij versloeg Carlos Berlocq met 7-6 (5), 4-6, 6-1, 6-4, waardoor de Zuid-Europeanen een onoverbrugbare 3-1 voorsprong namen.

Fognini won vrijdag al van Juan Monaco, terwijl ook het dubbelspel een dag later een zege opleverde voor de Italianen. Berlocq had in de openingspartij nog wel afgerekend met Andreas Seppi. Italië neemt het in de kwartfinale in april op tegen de Verenigde Staten of Groot-Brittannië.

Ook de tennissers van Kazachstan voegden zich bij de laatste acht. België werd in Astana het kind van de rekening. De Belgen keken na de eerste dag tegen een 2-0 achterstand aan, maar wonnen zaterdag het dubbelspel.

David Goffin bracht de spanning zondag volledig terug met een zwaarbevochten zege op Michail Koekoesjkin: 4-6, 6-3, 3-6, 6-4, 6-0. Ruben Bemelmans kon het karwei echter niet klaren. Andrej Goloebev was hem de baas met 6-2, 6-3, 6-1.

De volgende tegenstander van Kazachstan is Zwitserland, dat afrekende met Servië. De Zwitsers konden beschikken over Roger Federer en Stanislas Wawrinka, terwijl Novak Djokovic ontbrak bij de verliezend finalist van vorig jaar. Na de tweede dag stond het al 3-0. Servië wist het leed enigszins te verzachten door de afsluitende enkelpartijen te winnen.

Duitsland schakelde overtuigend Spanje uit met 4-1. Philipp Kohlschreiber en Florian Mayer waren vrijdag al te sterk voor respectievelijk Roberto Bautista Agut en Feliciano Lopez. Na de zege in het dubbelspel konden de Duitsers zich opmaken voor een ontmoeting met Frankrijk. Bautista Agut zette Spanje op de slotdag nog wel op het scorebord.

De Fransen, met onder anderen Richard Gasquet, Jo-Wilfried Tsonga en Gaël Monfils, hadden nog minder moeite met Australië. De eindstand in La Roche-sur-Yon werd bepaald op 5-0.

Nederland strandde eerder zondag in de eerste ronde van de wereldgroep. De formatie van coach Jan Siemerink verloor van titelhouder Tsjechië, dat het nu opneemt tegen Japan. De Aziaten stuurden Canada met 4-1 naar huis.

Sneijder maakt hattrick voor Galatasaray

Wesley Sneijder heeft zondag een hattrick gemaakt voor Galatasaray. De middenvelder sloeg tegen Bursaspor al na dertien minuten toe en niet veel later verdubbelde hij de score. Na een treffer van Emmanuel Eboué maakte Sneijder er op slag van rust ook 4-0 van.

Vooral de tweede van de 29-jarige Sneijder, een uithaal, was fraai. De international werd opvallend genoeg al in de 56e minuut gewisseld. Hij kreeg een staande ovatie. Galatasaray won na goals van Didier Drogba en Selçuk Inan uiteindelijk met 6-0.

Galatasaray staat tweede in de Turkse competitie op zeven punten van Fenerbahçe, dat zaterdag ondanks een treffer van Dirk Kuijt met 2-1 verloor van Eskisehirspor.

[Upd] Dankbaar baasje op zoek naar hondenredder

Het baasje van Shih tzu Pinkie, Linda Stijsiger uit Leidschendam, is naarstig op zoek naar de redder van haar hondje. Ze wil de held zó graag bedanken dat ze een oproep heeft geplaatst op Facebook

Toen Pinkie in park Marlot (Den Haag Mariahoeve) uit wandelen was met een vriendin van Stijsiger, werd het dier plotseling aangevallen door een 'soort van jachthond', aldus het baasje. De jachthond beet Pinkie, trok het dier de lucht in en begon verwoed te schudden. Stijsiger vermoedt dat het grotere dier dacht dat Pinkie een konijn was. Gelukkig liet de vermeende jachthond Pinkie al snel weer los.

Pinkie was echter zo geschrokken dat hij pardoes het water in sprong. Een toevallige voorbijganger die met een klein bruin hondje ook in het park aan het wandelen was bedacht zich geen moment, sprong de kleine rakker achterna en redde het dier. Helaas is de vriendin van Linda vergeten te vragen naar de naam en het telefoonnummer van Pinkies redder, al had ze wel de tegenwoordigheid van geest die van de eigenaar van de jachthond te vragen en te noteren.

Pinkie maakt het naar omstandigheden goed: het hondje loopt alleen een beetje mank. Wat er was gebeurd als de man met het kleine bruine hondje niet zo kordaat had ingegrepen? 'Dan was hij waarschijnlijk doodgebeten. En als die man niet in het water was gesprongen, was Pinkie misschien wel verdronken', aldus Stijsiger.

Update 22.07 uur De redder van Pinkie is gevonden inmiddels  Lees hier meer

De Boer: "Geen man overboord"

Ajax speelde vanmiddag met 1-1 gelijk tegen FC Utrecht. Frank de Boer baalde want door het gelijkspel eerder dit weekend tussen Vitesse en Feyenoord had zijn ploeg volgens hem een slag kunnen slaan.

"Maar er is zeker geen man overboord. Iedereen denkt dat we zo even kampioen worden, maar we moeten er keihard voor blijven knokken," aldus De Boer die van mening was dat zijn ploeg twee punten had laten liggen. "Bij vlagen hebben we namelijk goed gespeeld en gedomineerd, we hebben alleen verzuimd er één meer te maken."

[Upd] Acteur Philip Seymour Hoffman (46) overleden

Volgens de Wall Street Journal is de 46-jarige acteur Philip Seymour Hoffman overleden. De acteur zou in zijn appartement door een screenwriter zijn aangetroffen, die de politie heeft gebeld.

Hoffman heeft in onder meer The Hunger Games gespeeld en kreeg in 2005 een Oscar voor zijn rol in Capote.

Update 20.46 uur

Onderzoekers hebben een injectiespuit in zijn arm aangetroffen en ze zouden ook een enveloppe hebben gevonden die naar verluidt heroïne zou bevatten. Hoffman vocht al langer tegen zijn drugsverslaving. Hij had in interviews vorig jaar nog aangegeven dat hij was teruggevallen na 23 jaar clean geweest te zijn.

Philip Seymour Hoffman in het geniep afgekickt (Foto: Novum)

[WK] Stybar: "Had wereldtitel totaal niet verwacht"

Zdenek Stybar maakte afgelopen donderdag pas bekend dat hij mee zou doen aan het WK veldrijden. Amper drie dagen later mocht hij voor de derde keer de regenboogtrui aantrekken. Een resultaat waarvan de Tsjech vooraf niet durfde te dromen.

"Dat ik wereldkampioen kon worden, had ik helemaal niet verwacht", zei Stybar achteraf tegen de NOS. Hij richtte zich de afgelopen twee jaar voornamelijk op het wegrennen. Hij reed deze winter al een aantal crossen en besloot na een parcoursverkenning dat hij in Hoogerheide zou starten. "Ik ben in goede conditie en het parcours is heel goed voor mij, dus waarom zou ik het niet proberen?"

Ondanks de titel gaat Stybar zich nu weer volledig op de weg storten, maar mogelijk verdedigt hij nog wel zijn titel in eigen land. "Ik ga volgend jaar een paar crossen doen, want met die trui aan is dat toch wel heel leuk. Ik ga over een mogelijk WK nog geen uitspraak doen, want het moet wel in mijn schema passen."

[Bundesliga] Robben draagt bij aan ruime zege Bayern

Arjen Robben heeft zondag met een doelpunt bijgedragen aan de ruime overwinning van Bayern München in de Bundesliga. De ploeg van coach Pep Guardiola was thuis met 5-0 te sterk voor Eintracht Frankfurt. Robben viel in de 65e minuut in en had slechts twee minuten nodig om het doel te vinden.

Mario Götze sloeg als eerste toe namens Bayern, waarna Franck Ribéry er kort voor rust 2-0 van maakte. In de tweede helft voerden Robben, Bonfim Dante en Mario Mandzukic de score op. De Kroaat rondde af op aangeven van de Nederlander, die terugkeerde van een lichte spierblessure.

Bayern lijkt hard op weg naar de tweede titel op rij. De ploeg heeft dertien punten voorsprong op Bayer Leverkusen. Borussia Dortmund volgt al op zeventien punten. Eintracht Frankfurt is de nummer veertien van Duitsland.

Wouters: "Dit geeft de burger moed"

FC Utrecht speelde vanmiddag met 1-1 gelijk tegen Ajax. De oefenmeester van Utrecht, Jan Wouters, was na afloop tevreden.

"Ik denk dat dit vandaag het maximaal haalbare was tegen Ajax. Dat was toch de beter voetballende ploeg vandaag," zo zei Wouters. Utrecht verloor de vorige vier wedstrijden allemaal en de directe concurrentie blijft de nodige punten bij elkaar "Maar als je tegen de landskampioen een punt pakt, dan geeft dat de burger absoluut moed."

FOK!sport foto-onderschrift week 5

Elke maandag beginnen we de week hier op FOK!sport met een nieuwe ronde van het FOK!sport foto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we opzoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de FOK!sport redactie) was EricOscuro met het volgende onderschrift: "Kurto actief op zoek naar nieuwe voetbalschoenen."

De opgave van deze week:

Na de finale van de Australian Open staan Stanislas Wawrinka en Rafael Nadal te wachten op de prijsuitreiking. Wat is hier gaande? (Foto: Pro Shots)
Na de finale van de Australian Open staan Stanislas Wawrinka en Rafael Nadal te wachten op de prijsuitreiking. Wat is hier gaande? (Foto: Pro Shots)

Titel voor Pavlyuchenkova in Parijs

Anastasia Pavlyuchenkova heeft het WTA-toernooi van Parijs gewonnen. De 26-jarige Russische versloeg zondag in de finale de als derde geplaatste Sara Errani uit Italië met 3-6, 6-2 en 6-3. Het is voor Pavlyuchenkova de vijfde titel in haar loopbaan en het eerste succes dit jaar.

De Russin bezet de 26e plaats op de wereldranglijst. Errani, de mondiale nummer zeven, was vorig jaar ook al verliezend finaliste in de Franse hoofdstad. Toen moest ze het afleggen tegen Mona Barthel uit Duitsland.

Opnieuw een wolf onder ons

Episode 2 van de point-and-click Telltale-reeks The Wolf Among Us komt op 4 februari uit voor pc en Mac. Een dag later zal de game ook beschikbaar zijn voor PlayStation en Xbox 360. Dat meldde de ontwikkelaar op Twitter.

In het bericht maakt Telltale ook melding van de iOS-versie van de avonturengame. Deze verschijnt een week later.

Recent maakte Telltale nog bekend dat het bezig is aan wel vier series: The Walking Dead, The Wolf Among Us, Tales of the Borderlands en Game of Thrones.

Fables wordt The Wolf Among Us (Foto: Novum)

Zoenen of niet zoenen, dat is de vraag

Ik ben single en dat ben ik nu al een tijdje. Soms happy, soms niet. En aangezien ‘soms niet’ begint te veranderen in ‘vaak niet’ heb ik besloten om het roer om te gooien. Ik ga daten. In het verleden heb ik wel eens gedatet, maar ik ben daar geen ster in. Eigenlijk ben ik een ontzettende kneus op dat gebied. Op de eerste date schijnt het heel normaal te zijn, kwam ik deze week achter, dat je niet zoent. De tweede date duik je niet met iemand de koffer in en de derde date, tja de derde date. De derde date haal ik vaak niet omdat ik het daarvoor al verneukt heb.

[Eredivisie] Uitslagen speelronde 21

Dit weekend stond alweer de eenentwintigste speelronde van de Eredivisie op het programma. Nummer één Ajax en nummer twee Vitesse verspeelden punten nadat ze beiden gelijkspeelden. Twente liep twee punten in op beide ploegen, én ze hebben een wedstrijd minder gespeeld.

Vitesse en Ajax verspelen punten, onderin Eredivisie blijft het spannend.

Op vrijdagavond werd de wedstrijd gespeeld tussen de nummer twee en vier van de ranglijst, Vitesse en Feyenoord. In de Kuip waren er in de eerste helft kansen voor Boëtius, Vilhena, Pröpper en Immers, maar deze gingen naast of over. Zes minuten voor rust was het Pellè die de bal er in kreeg: 1-0. Na de pauze ontsnapte Feyenoorder Martins Indi aan een rode kaart nadat hij op Ibarra ging staan. Even later was het Kashia die voor Vitesse de gelijkmaker maakte. In het resterende halfuur werden aan beide kanten kansen op een voorsprong gepareerd.

In het noorden des lands vond het duel tussen sc Heerenveen en ADO Den Haag plaats. In de eerste wedstrijd waar Lurling na twaalf jaar weer terugkeerde bij de thuisploeg werd er in de eerste helft amper grote kansen gecreeerd. Pas na de rust kwam Heerenveen los van ADO. Na een vrije trap liet doelman Coutinho de bal los, waarna Otigba kon profiteren. Tien minuten later kregen de Friezen een strafschop nadat er een overtreding werd gemaakt op Basacikoglu. Topscorer Finnbogason maakte zijn twintigste doelpunt van dit seizoen. In de slotfase was het invaller Van La Parra die de eindstand op 3-0 zette. Heerenveen loopt door de zege twee punten in op nummer vier Feyenoord, het gat is nu vier punten.

In Zwolle speelde PEC Zwolle tegen Roda JC. Na twintig minuten kwam de thuisploeg op voorsprong door een doelpunt van Thomas. Kansen van Karagounis en Fernandez werden respektievelijk gered en naast gekopt. Roda kreeg via Donald twee kansen, maar hij schoot twee keer naast. Na rust lukte het Donald wel om de bal in het doel te schieten. PEC kwam een kwartier later weer op voorsprong, nadat Thomas ten val werd gebracht. Fernandez benutte de door scheidsrechter Kuipers toegekende strafschop. In de slotfase zette Benson de eindstand op het bord: 3-1.

NAC Breda ging op bezoek bij Heracles Almelo, waar ze de afgelopen zes jaar niet wisten te winnen. Aan het eind van de eerste helft kwam NAC op voorsprong nadat doelman Pasveer in de fout ging en Buijs de bal binnen kon schieten. Na een uur spelen verdubbelde Poepon de voorsprong toen hij een voorzet van Seuntjens binnenkopte. Tien minuten later deed Heracles nog wel wat terug, maar het mocht niet baten. Kansen op een (verdiende) gelijkmaker werden niet benut, waardoor na 90 minuten 1-2 op het scorebord stond. 

AZ en FC Groningen namen het tegen elkaar op in het AFAS Stadion in Alkmaar. Al na drie minuten kwam de thuisploeg op voorsprong door een doelpunt van Gudelj. Amper een kwartier later was het opnieuw Gudelj die weer scoorde. Groningen kwam er in de eerste helft amper meer aan te pas. Na rust was AZ minder op stoom, en kreeg Groningen meer kansen, onder andere via Kieftenbeld. De beste kansen waren voor de thuisploeg, maar de bal ging niet in het net.

In Utrecht ging Ajax op bezoek bij de plaatselijke FC. Vanaf het begin vielen beide ploegen aan en na 25 minuten kwam Ajax op voorsprong door een doelpunt van Blind. Binnen tien minuten stonden beide ploegen weer op gelijke hoogte toen De Ridder gelijkmaakte. In het tweede gedeelte van de wedstrijd knalde De Ridder de bal op de lat en Schöne op de paal. In de slotfase drong Utrecht verder aan en ging op zoek naar een treffer, maar die bleef uit.

Dankzij het gelijkspel van Ajax en Vitesse kon naaste concurrent FC Twente inlopen als ze zouden winnen van SC Cambuur. De ploeg begon dan ook sterk, maar het spel zakte snel weg en Cambuur rook hun kans. Bengtsson trok aan de arm van Ogbeche, waarna Leeuwin de penalty benutte. De Tukkers schakelden een aantal tandjes bij en kregen daarna een aantal kansen. Pas na rust werden deze benut. Castaignos maakte de gelijkmaker, zes minuten later zette Eghan de ploeg op 2-1 en tien minuten voor tijd besliste Bengtsson de wedstrijd door de 3-1 binnen te koppen. Twente staat nu twee punten achter Vitesse, maar ze hebben een wedstrijd minder gespeeld.

Hekkensluiter N.E.C. Nijmegen nam thuis op tegen Go Ahead Eagles. Al na vijf minuten kwam de ploeg op voorsprong nadat Higdon de bal achter de derde keeper van Go Ahead kopte. In het vervolg van de eerste helft kregen de Deventenaren iets meer kansen, maar Kolder schoot naast en Falkenburgs kopbal werd getopt. Na rust kwamen de bezoekers op gelijke hoogte na een forse uithaal van Türüç. Het vervolg van de wedstrijd leverde geen nieuwe treffers op, waardoor N.E.C. de laatste plaats overlaat aan ADO Den Haag.

De laatste wedstrijd van het weekend was het treffen tussen PSV en RKC Waalwijk. In de eerste helft kreeg vooral PSV een aantal kansen, maar stuk voor stuk werden de kansen gemist. Ook RKC kreeg via Schet en Sno de mogelijkheid om op voorsprong te komen. Na rust was het RKC dat op voorsprong kwam. Sno schoot de bal binnen op door de bal tussen de benen van doelman Zoet te spelen. Het vervolg van het duel leverde aan beide kanten kansen op, maar de bal ging er nog niet in. In de slotseconden maakte Sno zijn tweede van de middag: eindstand 2-0.

Hemlein (l), Haitz (r) en doelpuntenmaker Higdon (m) juichen na de 1-0. (Foto: Pro Shots)

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Feyenoord Vitesse 1 - 1
sc Heerenveen ADO Den Haag 3 - 0
PEC Zwolle Roda JC Kerkrade 3 - 1
Heracles Almelo NAC Breda 1 - 2
AZ FC Groningen 2 - 0
FC Utrecht Ajax 1 - 1
N.E.C. Nijmegen Go Ahead Eagles 1 - 1
FC Twente SC Cambuur 3 - 1
RKC Waalwijk PSV 2 - 0


Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Ajax 21 13 5 3 44 44 - 18
2 Vitesse 21 12 6 3 42 46 - 27
3 FC Twente 20 11 7 2 40 47 - 20
4 Feyenoord 21 11 4 6 37 44 - 30
5 sc Heerenveen 21 9 6 6 33 48 - 37
6 AZ 21 9 3 9 30 34 - 34
7 PSV 21 8 5 8 29 36 - 28
8 FC Groningen 20 7 7 6 28 37 - 35
9 PEC Zwolle 21 7 7 7 28 31 - 28
10 NAC Breda 21 7 4 10 25 32 - 38
11 Heracles Almelo 21 7 4 10 25 29 - 37
12 FC Utrecht 21 7 4 10 25 29 - 41
13 Go Ahead Eagles 21 6 6 9 24 30 - 45
14 RKC Waalwijk 21 5 7 9 22 29 - 37
15 SC Cambuur 21 6 4 11 22 22 - 30
16 Roda JC Kerkrade 21 5 7 9 22 34 - 46
17 N.E.C. Nijmegen 21 4 8 9 20 34 - 52
18 ADO Den Haag 21 6 2 13 20 25 - 48


Topscorers

Speler Club Goals Wedstrijden
Alfred Finnbogason sc Heerenveen 20 18
Graziano Pellè Feyenoord 16 19
Luc Castaignos FC Twente 12 20
Aron Jóhannsson AZ 12 21
Lucas Piazón Vitesse 11 19
Quincy Promes FC Twente 9 17
Dusan Tadic FC Twente 8 19
Michael Higdon N.E.C. Nijmegen 8 19
Krisztián Németh Roda JC Kerkrade 8 19
Steve de Ridder FC Utrecht 8 20


Programma

Thuis Uit Datum Tijd
Roda JC Kerkrade Feyenoord 4 feb 2014 18.45
ADO Den Haag Heracles Almelo 4 feb 2014 19.45
Vitesse AZ 4 feb 2014 20.45
SC Cambuur PSV 5 feb 2014 18.45
Go Ahead Eagles RKC Waalwijk  5 feb 2014 19.45
N.E.C. Nijmegen  NAC Breda 5 feb 2014 19.45
sc Heerenveen FC Twente  5 feb 2014 20.45
FC Utrecht PEC Zwolle 6 feb 2014 18.45
Ajax FC Groningen 6 feb 2014 20.45
Vitesse  ADO Den Haag 7 feb 2014 20.00
PSV FC Twente 8 feb 2014 18.45
NAC Breda Roda JC Kerkrade 8 feb 2014 19.45
Go Ahead Eagles AZ  8 feb 2014 19.45
Feyenoord  N.E.C. Nijmegen 8 feb 2014 20.45
Heracles Almelo SC Cambuur 9 feb 2014 12.30
RKC Waalwijk FC Utrecht 9 feb 2014 14.30
PEC Zwolle Ajax 9 feb 2014 14.30
FC Groningen sc Heerenveen 9 feb 2014 16.30

Uitslag RKC Waalwijk - PSV

Om 16.30 uur begon de laatste wedstrijd van dit weekend. In Waalwijk won RKC Waalwijk van PSV door twee doelpunten van Evander Sno. Bekijk hieronder de karakteristieken van de wedstrijd.

RKC Waalwijk

2 - 0

PSV

 54' Sno
 90+3' Sno
   
 
 Gele kaart: Lamey (RKC Waalwijk)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: nnb
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Seda
Lamey
v. Hoevelen
Gouano
Amieux
Sno
Anderson (Jungschläger/77)
Duits
Castelen (De Ridder/71)
Joachim (Beaugeul/87)
Schet
  Zoet
Arias
Bruma
Rekik
Willems
Park
Maher (Bakkali/75)
Schaars
Narsingh (Jozefzoon/75)
Locadia
Depay

Lindsay Lohan herenigd met peperdure bontjas

Lindsay Lohan heeft het verloren deel van haar tweedelige extravagante bontjas weer in haar bezit. American football-speler Sidney Rice heeft het peperdure bontje van 75.000 dollar gevonden, meldt de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

De 27-jarige actrice zat woensdagavond met onder anderen de sporter aan tafel in een nachtclub in New York. Toen Lohan de club verliet, kwam ze erachter dat ze een deel van haar jas was verloren. De actrice belde vervolgens iedereen met wie ze aan tafel zat, maar niemand had het bontje.

Het is niet de eerste keer dat Lohan in diezelfde nachtclub te maken heeft met gedoe rond een bontjas. In 2008 trok de actrice 'per ongeluk' de jas van iemand anders aan. De eigenaresse van de mantel van nertsenbont, die 12.000 dollar kostte, sleepte Lohan destijds voor de rechter.

Vader en zoon opgepakt na voetbalgeweld Helmond

Een 47-jarige man uit Helmond en zijn 15-jarige zoon zijn zaterdagmiddag aangehouden op verdenking van mishandeling. Volgens de politie zou de vader een 39-jarige Helmondse hebben geslagen toen de zoon met een rode kaart op zak het veld moest verlaten. De zoon zou met een fietspomp hebben uitgehaald naar toeschouwers.

Het incident deed zich voor op sportpark De Braak in de Brabantse plaats. Toen de jongen het veld moest verlaten, zou een woordenwisseling zijn ontstaan met toeschouwers bij de wedstrijd.

De klappen vielen toen de vader zich in de discussie had gemengd. Omstanders wisten de partijen uiteindelijk uit elkaar te krijgen. De zwaai met de fietspomp zou daarna nog hebben plaatsgevonden.

De geslagen vrouw heeft aangifte gedaan. De zoon mocht zondag na verhoor naar huis. Zijn vader zit nog steeds vast voor verder onderzoek.

Sylvie Meis baalt van 'schandalige' paparazzi

Sylvie Meis vindt het vervelend dat ze samen met haar zoontje Damian vorig jaar tijdens een vakantie in Miami werd belaagd door de paparazzi. "Dat was echt schandalig gewoon; op een gegeven moment telde ik vijftien paparazzo die het allemaal gemunt hadden op Damian en mij", zegt Meis in Spits.

De 35-jarige presentatrice ging naar de Verenigde Staten om tot rust te komen na een roerige periode. Meis baalde van de op de loer liggende fotografen. "Dat is moeilijk. Ik voel me dan bekeken en dat is niet prettig."

Meis was veelvuldig in het nieuws door haar scheiding van voetballer Rafael van der Vaart, met wie ze Damian kreeg. Ook Van der Vaarts nieuwe relatie met Sabia Engizek, de voormalige beste vriendin van Meis, was voer voor de roddelbladen.

[DC] Sijsling verzacht leed

Nederland heeft de Davis Cup-ontmoeting met Tsjechië besloten met een zege van Igor Sijsling. De Amsterdammer was in een partij die er al niet meer toe deed met tweemaal 6-3 te sterk voor Lukas Rosol. Hij bracht de eindstand in de wedstrijd in de eerste ronde van de wereldgroep op 3-2.

Eerder op de dag sleepte Tomas Berdych het beslissende punt binnen voor de titelhouder. De mondiale nummer zeven versloeg Thiemo de Bakker. Nederland is daardoor veroordeeld tot een promotie- degradatieduel.

Schansspringer Stoch herovert leiding World Cup

De Poolse schansspringer Kamil Stoch heeft de World Cup in Willingen op zijn naam geschreven. Evenals een dag eerder versloeg Stoch de Duitser Severin Freund, zij het met een veel grotere marge dan zaterdag. 

Na de eerste ronde ging de Sloveen Peter Prevc, leider in de World Cup, aan de leiding. Hij had een kleine voorsprong op Stoch en Freund, terwijl het gat naar nummer vier Noriaki Kasai al aanzienlijk was. In de tweede ronde maakten vooral de Slovenen Jurij Tepes en Robert Kranjec een grote sprong voorwaarts. De landgenoten, beiden specialisten in het springen met wind van voren, gebruikten de omstandigheden perfect en vlogen van plek 23 naar de achtste plaats (Tepes) en van de zeventiende naar de vijfde plek (Kranjec).

Freund wist wederom goed te springen, en verzekerde zich zo van de tweede plek. Stoch was een stuk beter dan zijn concurrenten en won met een grote voorsprong op Freund. Prevc, de laatste springer van de wedstrijd, viel tegen en kon nog net voor Kasai op de derde plek eindigen. In de strijd om de World Cup pakt Stoch de leiding weer terug. Tijdens de door hem gemiste wedstrijden in Sapporo nam Prevc die plek over. Kasai schuift door zijn twee vierde plaatsen in Willingen op naar de derde plek in het klassement.

Atleet Kupers pakt WK-ticket op 800 meter

Als elfde atleet heeft Thijmen Kupers zich weten te plaatsen voor de WK indoor van volgende maand in het Poolse Sopot. Bij wedstrijden in Dublin won de nationaal kampioen de 800 meter in 1.46,82. Met die tijd bleef hij 0,18 onder de WK-limiet.

Gisteren hadden Gregory Sedoc (60 meter horden), Jamile Samuel (60 meter), Madiea Ghafoor (400 meter), Lisanne de Witte (400 meter) en Sifan Hassan (3.000 meter) zich ook al weten te plaatsen voor het wereldkampioenschap atletiek.

[Bundesliga] Tweede zege voor Verbeek met Nürnberg

Trainer Gertjan Verbeek heeft zijn tweede zege op rij geboekt met FC Nürnberg. In Berlijn werd zondag met 3-1 gewonnen van Hertha BSC, waar met Jos Luhukay ook een Nederlander aan het roer staat.

Nürnberg wist vorige week voor het eerst dit seizoen te winnen. De club klimt naar de vijftiende plaats in de Bundesliga met zeventien punten. Uit de zorgen is Verbeek nog niet. Nummer zestien Hamburger SV van coach Bert van Marwijk en aanvoerder Rafael van der Vaart heeft hetzelfde puntentotaal. Hertha bezet na negentien speelrondes de achtste plaats.

Adrian Ramos zette Hertha in eigen huis al snel op voorsprong, maar via Markus Feulner kwam Nürnberg langszij. Josip Drmic groeide uit tot de held bij de bezoekers. De Zwitser zorgde in de 68e minuut voor de 2-1 en benutte in blessuretijd een strafschop. Kort daarvoor kreeg Nürnberg-speler Ondrej Petrak nog een rode kaart.

[Serie A] Atalanta geeft Napoli pak op de broek

Napoli heeft zondag in de Serie A een forse uitnederlaag geleden. De ploeg van coach Rafa Benitez kreeg met 3-0 op de broek van Atalanta. Met oud-PSV'er Dries Mertens in de basis ging Napoli na rust op de pijnbank. Germán Denis scoorde tweemaal, waarna Maximiliano Moralez het slotakkoord verzorgde.

Napoli lijkt de titel nu definitief uit het hoofd te kunnen zetten. De achterstand op koploper Juventus is opgelopen tot vijftien verliespunten. Juve speelt later zondag de thuiswedstrijd tegen Internazionale.

Lazio won met 2-0 bij Chievo. Balde Diao Keita was de grote man. Hij leverde de assist bij de 0-1 van Antonio Candreva en maakte zelf de 0-2. Hellas Verona won met 2-1 bij Sassuolo, terwijl Catania en Livorno in een doelpuntrijk duel de punten deelden: 3-3.

Het duel tussen AS Roma en Parma werd gestaakt vanwege hevige regenval in de Italiaanse hoofdstad.

[PL] Liverpool laat punten liggen in West Bromwich

Liverpool heeft zondag averij opgelopen in de Premier League. De ploeg van coach Brendan Rodgers kwam niet verder dan een 1-1 gelijkspel bij West Bromwich Albion. Op aangeven van Luis Suarez opende Daniel Sturridge in de 24e minuut de score voor Liverpool. De gelijkmaker kwam in de tweede helft op naam van Victor Anichebe.

Liverpool staat nog wel vierde met 47 punten. Die plek geeft recht op deelname aan de voorronde van de Champions League. De achterstand op koploper Manchester City, dat maandag nummer drie Chelsea ontvangt, kan echter oplopen tot negen punten. West Bromwich Albion is nu een punt vrij van de degradatiezone.

Taliban willen cricketer als vertegenwoordiger

De Pakistaanse Taliban willen dat oppositieleider Imran Khan, drie andere bekende politici en een radicale geestelijke namens hen het woord voeren in het vredesoverleg met de regering. De Taliban reageerden zondag op de mededeling van de regering in Islamabad dat zij blijft streven naar een vredesovereenkomst met de radicaalislamitische rebellenbeweging.

De voormalige cricketer Khan is een groot voorstander van vredesonderhandelingen, maar bedankt er volgens zijn partij waarschijnlijk voor om de Taliban te vertegenwoordigen. Wel zou de oppositieleider de onderhandelaars terzijde willen staan.

Drie andere door de Taliban uitverkoren prominente politici, stuk voor stuk haviken, lieten doorschemeren er wel voor te voelen namens de rebellen het woord te doen. Datzelfde geldt voor de vijfde man van hun keuze, een extremistische geestelijke.

Avicii maakt muziek niet voor succes

De Zweedse dj Avicii is tijdens het produceren van muziek niet bezig met het succes van de nummers. "Het is nooit mijn doel geweest om meer geld te verdienen en beroemder te worden", zegt de dj, bekend van hits als Wake Me Up en Hey Brother, in het Amerikaanse muziekblad Rolling Stone.

"Het gaat voor mij nog steeds om het bouwen van een toekomst. Muziek maken om snel geld te verdienen is niet goed voor je merk", legt hij uit. "Als ik heel veel geld zou willen verdienen dan zou ik driehonderd shows per jaar doen en blijven teren op mijn hit Levels, uit 2011. Dat is misschien gemakkelijker, maar niet zo interessant."

De 24-jarige Avicii, die werd geboren als Tim Bergling, denkt dat zijn succes ook te maken heeft met het feit dat hij uit Zweden komt. "Het is een klein land, maar de muziekcultuur is heel belangrijk. Er zijn heel veel invloedrijke producenten en liedjesschrijvers en dj's. Dat geeft je de hoop dat je het kunt maken."

Ook het weer in Zweden speelt volgens de dj een rol. "Het is acht maanden van het jaar donker en koud en dan is er niet zo veel te doen", legt Avicii uit. "Het is dan heel gemakkelijk om je op te sluiten in de studio. Het duurt acht maanden voordat er wat gebeurt, dan kun je net zo goed aan het werk gaan."

Anti-Poetin-betogers op de been in Moskou

Duizenden Russen zijn zondag door het centrum van Moskou getrokken om de vrijlating te eisen van twintig betogers die in mei 2012 werden opgepakt na botsingen met de politie tijdens een demonstratie tegen president Vladimir Poetin. Sommige van die arrestanten kunnen tien jaar gevangenisstraf krijgen voor het protest, dat aan de vooravond van de inauguratie van Poetin voor een derde termijn plaatshad op het Bolotnaja-plein in de Russische hoofdstad.

De demonstranten trokken donderdag door de straten achter een spandoek waarop 'Vrijheid voor de helden van Bolotnaja, de gijzelaars van Poetin' werd geëist. Anderen droegen portretten van de opgepakte betogers mee.

Van de 28 mensen die in mei 2012 werden opgepakt hebben er acht onlangs amnestie gekregen. Enkelen zijn onder huisarrest geplaatst, maar de meeste anderen zitten al meer dan anderhalf jaar vast.

Twente-icoon Boschker (43) stopt met voetballen

Sander Boschker (43) stopt aan het eind van het seizoen met voetballen. De keeper van FC Twente maakte dat zondag bekend. Sinds 1989 stond de doelman bij de club uit Enschede onder contract, met een onderbreking in het seizoen 2003/04, toen hij voor Ajax uitkwam.

Boschker werd in zijn loopbaan twee keer landskampioen (bij zowel FC Twente als Ajax), won twee KNVB bekers en tweemaal de Johan Cruijff Schaal. Eenmaal kwam hij uit voor het Nederlands elftal. In 2010 stond hij, voorafgaande aan het WK voetbal in Zuid-Afrika, tijdens een vriendschappelijk duel tegen Ghana (4-1 winst) onder de lat.

Naast Boschker maakte ook Peter Wisgerhof (34) bekend aan het eind van het seizoen zijn voetbalschoenen aan de wilgen te hangen. De geboren Wageninger kwam sinds 2009 uit voor De Tukkers en stond in het verleden tevens bij Vitesse en N.E.C. Nijmegen onder contract. Wisgerhof werd met FC Twente eenmaal landskampioen, won twee keer de Johan Cruijff Schaal en eenmaal de KNVB beker. 

Barney, Van Gerwen en Klaasen naar kwartfinale

Raymond van Barneveld, Michael van Gerwen en Jelle Klaasen staan alle drie in de kwartfinale van de German Darts Championship, het eerste toernooi op de Euro Tour van de PDC. In het Duitse Hildesheim won Barney van Adrian Lewis, Van Gerwen schakelde Terry Jenkins uit en Klaasen versloeg Wes Newton. 

Van Gerwen opende de middag tegen Jenkins. Hij plaatste direct de break en kwam 2-0 voor. Jenkins brak echter terug en kwam zelfs 2-3 voor. Van Gerwen schakelde een tandje bij en kwam 5-3 voor te staan. Hij kreeg zelfs al vijf matchdarts. Het lukte hem alleen niet op de beslissende dubbel te vinden. Jenkins maakte er gebruik van en kwam weer op gelijke hoogte. In de beslissende kreeg Jenkins vanaf 110 één kans op dubbel vijftien. Maar ook raakte de dubbel niet. Mighty Mike gooide daarna dubbel vijf wel om de partij uit te maken. 

Klaasen kon tegen Newton op 4-2 de break plaatsen en gaf deze voorsprong niet meer uit handen. Hij won de wedstrijd met 6-4. Klaasen zal in de kwartfinale aantreden tegen Van Gerwen. Van Barneveld zag Lewis nog wel de eerste twee legs winnen, maar daarna pakte Barney zes legs op een rij. 

Van Barneveld zal vanavond in de kwartfinale uitkomen tegen Ronnie Baxter, die met 6-5 te sterk was voor Mervyn King. Later op de avond zijn ook de halve finales en finale. 

Uitslagen derde ronde 

Naam Naam Uitslag
Michael van Gerwen Terry Jenkins 6-5
Jelle Klaasen Wes Newton 6-4
Kim Huybrechts John Part 2-6
Justin Pipe Paul Nicholson 6-4
Raymond van Barneveld Adrian Lewis 6-2
Ronnie Baxter Mervyn King 6-5 
Robert Thornton Ian White 3-6 
Wayne Jones Gary Anderson 4-6 

Programma kwartfinale 

Naam Naam
Michael van Gerwen Jelle Klaasen
John Part Justin Pipe
Raymond van Barneveld Ronnie Baxter
Ian White Gary Anderson

Moskeebezoekers pesten kledingzaak

In de Haagse Schilderswijk heeft zich weer een fraai staaltje islamfascisme voorgedaan. Reclame-uitingen van een doodnormale kledingzaak werden –waarschijnlijk– door bezoekers van de tegenoverliggende moskee gezien als onzedelijk en dus moest de spuitbus er maar aan te pas komen om de eigenaar van de zaak enig fatsoen bij te brengen.

Het feit dat de kledingwinkel Manzaram tegenover het gebedshuis ligt, heeft de eigenaar er helaas niet toe gebracht om wat zedelijkere posters te tonen die wat beter bij de moslimenclave passen. De winkel staat in een buurt waar islam en intolerantie hoogtij vieren en afbeeldingen van vrouwen die niet geheeld gehuld zijn in een niqaab, dat kan natuurlijk niet. Vrouwelijk schoon en vroom islamisme gaan namelijk niet samen. Gelukkig heeft de buurt terecht ingegrepen bij deze vorm van verpaupering.

"Het volk heeft gesproken en de meerderheid wil dit niet zien in de Schilderswijk", aldus een buurtbewoner. "En al helemaal niet voor de deur van een moskee. Dit is gewoon beledigend voor de gelovigen en het gebedshuis."

John Cleese vindt humor moeilijk

John Cleese vindt het moeilijk om mensen aan het lachen te krijgen. "Het allermoeilijkst in een komedie is om de mensen te laten lachen", zegt de acteur, onder meer bekend van de komische groep Monty Python, in de Australische krant The Sydney Morning Herald.

"Het is heel moeilijk om het publiek te laten bulderen van het lachen en er zijn maar een paar mensen die dat kunnen. Iets wat ik ook altijd heb geprobeerd", vervolgt de 74-jarige Cleese. De acteur vormt samen met Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin Monty Python. Ook de in 1989 overleden Graham Chapman hoorde bij de groep. De mannen maakten onder meer een gelijknamige tv-serie, theaterprogramma's en films.

De grappen van Monty Python, dat vooral bekend was van de jaren zestig tot en met de jaren tachtig, zijn nog steeds succesvol. "Er is iets waardoor Monty Python leuk blijft en mensen voor zich blijft winnen", zegt de acteur. "Het heeft te maken met de manier waarop je in het leven staat en het allemaal niet zo serieus te nemen en dat werkt aanstekend."

De komieken staan in juli meerdere keren met een liveshow in de O2 Arena in Londen. "Het lijkt me grappig om te zien hoe zestienduizend mensen de teksten beter kennen dan wij", zegt Cleese. "Het is ook een leermoment, want ik heb geen idee hoe het klinkt als zo veel mensen moeten lachen. Ik weet niet hoe traag de show moet zijn voor al het gelach. Het is een nieuwe ervaring en dat is interessant op mijn leeftijd."

[JL] Volendam rekent thuis af met Almere City

FC Volendam blijft meestrijden in de subtop van de Jupiler League. De ploeg van trainer Hans de Koning won zondag voor eigen publiek met 3-1 van laagvlieger Almere City FC. Volendam staat nu zesde met 38 punten, net zo veel als nummer vijf Sparta. Almere bezet de achttiende plaats.

Robert Mühren opende in de twaalfde minuut de score namens de Noord-Hollanders en kort na rust maakte Tom Overtoom er 2-0 van. Charles Dissels bracht de spanning terug, maar invaller Damien Menzo zorgde negen minuten voor tijd voor het slotakkoord.

Willem II won de Brabantse derby bij FC Den Bosch met 1-0. Stijn Wuytens werd de matchwinner met een treffer in de 81e minuut. De Tilburgers klimmen daardoor naar de tweede plaats met 46 punten, vier punten minder dan koploper FC Dordrecht. De Bosschenaren staan tiende met 36 punten.

Uitslagen Eredivisie (02/02/2014)

Om 14.30 uur stonden er twee wedstrijden op het programma in de Eredivisie. FC Twente won na een 0-1 achterstand nog met 3-1 van SC Cambuur. N.E.C. Nijmegen en Go Ahead Eagles schoten onderin de Eredivisie weinig op met hun 1-1 gelijkspel.

FC Twente

3 - 1

sc Cambuur Leeuwarden

 54' Castaignos
 60' Eghan
 79' Bengtsson
   25' Leeuwin (pen) 
 
 Gele kaart: Tadic (FC Twente), Bijker, v.d. Laan, Lukoki (sc Cambuur Leeuwarden)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 29.650
Arbiter: V. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Marsman
Rosales
Bengtsson
Bjelland
Schilder (Koppers/56)
Ebecilio
Tadic
Gutiérrez
Promes
Castaignos (Borven/67)
Mokhtar (Eghan/59)
  Nienhuis
Droste
Leeuwin
v.d. Laan
Bijker
v. Moorsel (Mulders/61)
El Makrini (Bakker/76)
Ritzmaier
Lukoki
Ogbeche (Hemmen/61)
Manu

Castaignos (30) scoorde de 1-1. (Foto: Pro Shots)

N.E.C. Nijmegen

1 - 1

Go Ahead Eagles

 5' Higdon    58' Turuc 
 
 Gele kaart: Conboy (N.E.C. Nijmegen), Haps (Go Ahead Eagles)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 11.150
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Johnsson
Vermijl
v. Eijden
Haitz
Conboy
H. Mulder (Foor/61)
Rieks
Stefánik (Leiwakabessy/50)
Hemlein
Higdon
Jantscher (Jahanbakhsh/73)
  Ter Mate
Schmidt
Vriends
v.d. Linden
Schenk (Haps/78)
Falkenburg
Overgoor
Turuc
Antonia (Rijsdijk/89)
Kolder
Houtkoop (Godee/86)

[Serie A] AS Roma - Parma gestaakt na zware regenval

De thuiswedstrijd van AS Roma tegen Parma is zondag gestaakt vanwege zware regenval. Beide ploegen begonnen om 15.00 uur nog wel aan het duel, maar na acht minuten vond de scheidsrechter bij een 0-0 stand dat het veld toch onbespeelbaar was. De Italiaanse hoofdstad wordt al enkele dagen geteisterd door zware regenval.

Er is nog geen nieuwe datum voor de competitiewedstrijd gekozen. De ploeg van middenvelder Kevin Strootman staat tweede in de Serie A, zes punten achter Juventus. Parma is de nummer zeven. De koploper uit Turijn speelt zondagavond tegen Internazionale.

Man opnieuw opgepakt in Weertse moordzaak

De politie heeft zaterdagavond een 50-jarige man opgepakt die in januari vorig jaar betrokken zou zijn geweest bij een moord in Weert. De man werd vorig jaar ook al opgepakt, maar kwam na een paar maanden weer op vrije voeten. Volgens de politie werd de man voor de tweede keer aangehouden op basis van 'nieuwe informatie'.

De verdachte werd vorig jaar op 26 februari als verdachte aangehouden. Begin juni kwam hij weer op vrije voeten. Of hij na zijn vrijlating verdachte bleef, kon een woordvoerder van de politie zondagmiddag niet direct zeggen.

Het 43-jarige slachtoffer werd op 10 januari 2013 gevonden op een terrein aan de Ringbaan-Oost. Uit sectie bleek enkele dagen later dat hij was neergeschoten. De man kwam uit Venlo, maar woonde sinds kort in Weert.

In de zaak werd in april ook een 37-jarige man uit Waalwijk aangehouden. Die mocht na verhoor weer naar huis. Of ook hij nog in beeld is in verband met de moord is niet duidelijk.

De nu aangehouden 50-jarige verdachte wordt in de loop van de week voorgeleid aan de rechter-commissaris.

[WK] Stybar wereldkampioen na enerverend gevecht met Nys

Zdenek Stybar is in Hoogerheide voor de derde keer in zijn carrière wereldkampioen veldrijden geworden. De Tsjech versloeg de Belg Sven Nys na een enerverend gevecht en pakte na 2010 en 2011 dus zijn derde titel. Het brons was voor Nys' landgenoot Kevin Pauwels.

Al vroeg in de koers kwam er een viertal voorop. Stybar, de Fransman Francis Mourey, de Belgische titelverdediger Sven Nys en thuisrijder Lars van der Haar namen binnen twee ronden een voorsprong. Van de Haar moest al wel een aantal keer een gaatje laten, mede door een val bij een fietswissel.

Een groep met veel Belgen bleef op vijftien seconden van de koplopers, waar Mourey na bijna half koers we een gat moest laten. Ook Van der Haar moest de twee tweevoudige wereldkampioenen iets laten gaan en kreeg niet veel later Kevin Pauwels in zijn wiel. Vooraan bleven Stybar en Nys het tempo hoog houden, waardoor hun voorsprong steeg naar een halve minuut. Hierbij werden ze wel geholpen door een aanrijding tussen Pauwels en Van der Haar.

Nys probeerde Stybar meermaals te lossen, maar dit was hem na driekwart koers niet gelukt. Van de achtervolgers hoefden ze niks meer te verwachten. Pauwels had inmiddels afstand genomen van Van der Haar en ook Klaas Vantornhout was de Nederlander voorbij. Vooraan bleven ze niet gevrijwaard van pech. Zowel Stybar als Nys gingen in de een na laatste ronde, maar bij het ingaan van de slotronde zaten ze gewoon in elkaars wiel.

Het was de Tsjech die in de slotronde de eerste aanval plaatste en kreeg een klein gaatje op Nys. Een foutje van Belg gaf Stybar een grotere voorsprong en leek op weg te gaan naar zijn derde wereldtitel. Nys probeerde het gat nog te dichten, maar hij maakte teveel foutjes en werd op tien seconden tweede na de wereldkampioen Stybar. Kevin Pauwels werd op veertig seconden derde, terwijl Van der Haar als beste Nederlander op de zesde plaats eindigde.

Zeker 85 doden door vatbommen Aleppo

Bombardementen van de Syrische luchtmacht hebben zaterdag in de Noord-Syrische provincie Aleppo aan ten minste 85 mensen het leven gekost. Dat meldt persbureau AFP zondag.

Vanuit legerhelikopters zijn zogenaamde 'vatbommen' op woonwijken gegooid, ijzeren vaten gevuld met explosieven en spijkers. Onder de doden zouden 13 minderjarigen en zeker tien strijders van het Al-Nusrafront zijn, dat banden met de terreurbeweging al-Qaeda heeft.

Sinds halverwege 2012 strijden regering en oppositie om de economische hoofdstad van het land. De oorlog in Syrië heeft sinds maart 2011 ruim 130.000 levens geëist.

[UFC] Uitslagen UFC 169

Vannacht stond UFC 169 op het programma. Het main even en het co-main event waren beiden gevechten voor de titel. In de featherweight divisie verdedigde José Aldo zijn titel tegen Ricardo Lamas en in de bantamweight divisie verdedigde Renan Barão zijn titel tegen Urijah Faber.

José Aldo (c) - Ricardo Lamas

Het co-main event van de avond was het gevecht tussen de al lange tijd regerende kampioen José Aldo en Ricardo Lamas. Aldo, al jaren de kampioen, wordt beschouwd als de nummer twee pound-for-pound vechter van de wereld. Hij had vannacht dan ook weinig moeite met Lamas.

In de eerste ronde waren beide vechters nog een beetje aan het aftasten maar vanaf de tweede ronde kwam Aldo in zijn ritme. Met zijn bijzonder harde legkicks zorgde hij voor een flinke vertraging in het ritme van Lamas. Dit ging door in de derde en de vierde ronde totdat Aldo in de vierde ronde op de grond voor een rear-naked choke ging. Dit lukte echter niet dus moest de vijfde ronde er ook nog aan te pas komen. De vijfde ronde begon opnieuw met gronddominatie van Aldo maar eindigde met Lamas bovenop. Dit was echter niet genoeg voor een overwinning van Lamas waardoor Aldo zijn titel behield via een unanieme beslissing van de jury.


Renan Barão (c) - Urijah Faber


Het main event van de avond was het gevecht tussen de nieuwe kampioen Renan Barão en Urijah Faber. Renan Barão is kort geleden uitgeroepen tot actieve kampioen van de bantamweight divisie omdat de oorspronkelijke kampioen Dominic Cruz opnieuw last kreeg van een blessure en voor lange tijd uitgeschakeld was. Barão was al de interim-kampioen en die titel is nu omgezet naar de officiële titel. Het gevecht met Faber, die in zijn carrière ook al kampioen is geweest, was daarmee de eerste verdediging van de officiële titel van Barão.

De poging van Faber was van korte duur. De twee wisselden in het begin van de eerste ronde wat stoten, maar op twee minuten voor het einde van de ronde raakte Barão met een harde rechte stoot vol de kin van Faber. Faber viel hierbij om maar Barão wist het niet direct af te maken. Faber was wel duidelijk aangeslagen en niet veel later kon Barão het op de grond alsnog afmaken met stoten.

De Braziliaan verhoogde zijn record met deze overwinning naar 34 winstpartijen en slechts één verliespartij.

Overige uitslagen: 

Winnaar Verliezer Methode
Alistair Overeem Frank Mir Unanimous decision
Ali Bagautinov John Lineker Unanimous decision
Abel Trujilo Jamie Varner KO ronde 2
Alan Patrick John Makdessi Unanimous decision
Chris Cariaso Danny Martinez Unanimous decision
Nick Catone Tom Watson Split decision
Al Iaquinta Kevin Lee Unanimous decision
Clint Hester Andy Enz Unanimous decision
Rashid Magomedov Tony Martin Unanimous decision
Neil Magny Gasan Umalatov Unanimous decision

Bonussen:

Fight of the Night: Abel Trujilo - Jamie Varner

Knockout of the Night: Abel Trujilo

Submission of the Night: -

Amnesty bang voor Russische wraak

Amnesty International mijdt tijdens de Olympische Winterspelen in Sochi de schijnwerpers uit angst dat Russische mensenrechtenactivisten het anders moeten bekopen. Wel zal de zondag in Sochi gearriveerde Amnesty-delegatie met activisten en mensenrechtenadvocaten ter plaatse overleggen om van hen te horen hoe de situatie is in Rusland.

Een Amnesty-afvaardiging is naar de badplaats aan de Zwarte Zee afgereisd om aandacht vragen voor de mensenrechtensituatie in Rusland. De mensenrechtenorganisatie heeft volgens een van de delegatieleden, de Nederlander Emile Affolter, gespeeld met de gedachte om in Sochi een persconferentie te organiseren.

"Maar daar hebben we van afgezien", zei Affolter. "We waren bang dat als de camera's weg zouden zijn, onze Russische collega's de dupe worden. Dat is onze grootste zorg, ook voor na de Spelen."

Volgens Affolter heeft Amnesty geen officiële acties voorbereid. "We hebben de Nederlandse regering gevraagd iets te doen. Premier Rutte moet met mensenrechtenactivisten praten. Wij zeggen: Nederlandse regering, spreek je uit en laat de premier het niet alleen hebben over de medaillespiegel van de Nederlandse sporters."

De mensenrechtenorganisatie vermoedt dat de Nederlandse premier Mark Rutte (VVD) werkelijk de bedoeling heeft om met Russische mensenrechtenactivisten te gaan praten tijdens zijn verblijf op de Olympische Winterspelen. "De mooie schijn van de Olympische Spelen steekt schril af tegen wat er de laatste jaren is gebeurd op het gebied van de mensenrechten in Rusland. Het zou zeer teleurstellend zijn als Rutte die zaken niet aan de kaak stelt", aldus Affolter.

Hij doelt daarmee onder meer op de antihomowet die Rusland vorig jaar invoerde, de wet die demonstraties vrijwel onmogelijk maakt en de wet die non-gouvernementele organisaties verplicht zich als 'buitenlandse agent' te laten registreren. In feite betekent dat dat zij als spion worden aangemerkt.

De Olympische Winterspelen beginnen vrijdag.

[DC] Nederland uit Davis Cup na winst Berdych

Het Nederlands Davis Cup-team is zondag uitgeschakeld in de eerste ronde van de Wereldgroep. Tomáš Berdych won in Ostrava eenvoudig in straight sets van Thiemo de Bakker en tilde daarmee de stand in de ontmoeting naar een beslissende marge: 3-1. De Bakker werd door toptienspeler Berdych slechts acht games gegund: 6- 1, 6-4 en 6-3.

Door de winst van Berdych heeft de vijfde partij tussen Radek Štěpánek en Igor Sijsling geen waarde meer.

Huis uit Magnum P.I. te koop

De woning uit de jarentachtigserie Magnum P.I. staat te koop. De vraagprijs van de woning op Hawaï, waar het door Tom Selleck gespeelde hoofdpersonage alle acht seizoenen in woonde, is bijna 16 miljoen dollar, meldt de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Het stulpje staat op het eiland Oahu en heeft zicht op de oceaan. Het huis heeft een oppervlakte van meer dan achthonderd vierkante meter en heeft vijf slaapkamers en vijf badkamers. Ook zijn op het landgoed een boothuis, meerdere tennisbanen en een badhuis te vinden.

In Magnum P.I. heette de woning Robin's Nest. Sellecks personage, privédetective Thomas Magnum, woonde daar en gebruikte het huis ook als nachtclub. In de tv-serie werd het huis gebruikt in scènes die zich rond het landgoed afspeelden. In de woning zelf werd niet gefilmd, daarvoor werd een studio gebruikt. De tv-serie werd van 1980 tot en met 1988 uitgezonden.

Skiër Ligety verpulvert concurrentie

Skiër Ted Ligety heeft in St. Moritz met overmacht de reuzenslalom in de World Cup op zijn naam geschreven. In de door dichte mist geteisterde wedstrijd was er niemand die enigszins in de buurt van de Amerikaan kon blijven.

Ligety wist in de laatste drie reuzenslaloms niet te winnen, twee keer haalde hij zelfs de finish niet. In de laatste wedstrijd voor de Olympische Spelen maakte hij echter al in de eerste run duidelijk wie in Sochi de favoriet is. Met een achterstand van maar liefst 1,28 seconden kon de Fransman Alexis Pinturault slechts dromen van de overwinning. Oostenrijker Marcel Hirscher stond op 1,43 seconden derde, verder wisten slechts drie skiërs binnen twee seconden van Ligety te blijven.

In de tweede run ging Matts Olsson uit Zweden aan de leiding tegen de tijd dat Hirscher naar beneden mocht. De Oostenrijker ging zoals altijd zeer agressief van de piste en kwam met meer dan een seconde voorsprong op Olsson over de streep. Pinturault had vervolgens een goede run en was afwisselend langzamer en sneller dan Hirscher, maar moest uiteindelijk toch 0,18 seconden toegeven en werd derde. Op Ligety stond echter wederom geen maat. Bij de eerste poort maakte hij een grote fout, maar dat weerhield hem er niet van zijn voorsprong zelfs uit te breiden. Hij kwam uiteindelijk 1,51 seconden sneller dan Hirscher over de streep.

Hirscher behoudt wel de leiding in de strijd om de World Cup reuzenslalom, waar Ligety door zijn twee uitvalbeurten slechts derde staat. In de algemene World Cup neemt Hirscher de leiding over van Aksel Lund Svindal. De Noor stond in St. Moritz dertiende na de eerste run, maar ging in de tweede manche onderuit.

'Nog meer geld naar Griekenland'

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble werkt aan een derde steunpakket voor Griekenland. Dat meldde Der Spiegel zondag op basis van documenten die het weekblad heeft ingezien.

In de paperassen wordt een aantal manieren genoemd waarop de Grieken aan extra geld zouden kunnen komen. Zo behoort opnieuw het gedeeltelijk kwijtschelden van schulden aan onder meer obligatiehouders tot de mogelijkheden maar ook een "beperkte aanvulling" op de twee eerdere steunpakketten. Het totaalbedrag zou tussen 10 en 20 miljard euro liggen.

Een harde voorwaarde voor de verstrekking van het aanvullende kapitaal is dat Griekenland daadkrachtig optreedt met hervormingen. Vorige week maande Jeroen Dijsselbloem in zijn rol als voorzitter van de eurogroep de Grieken nog om door te pakken. Griekenland heeft in zijn ogen te weinig voortgang geboekt

'Schäuble tuigt extra steun voor Grieken op'
'Schäuble tuigt extra steun voor Grieken op' (Foto: ANP)

Bieber langzaam maar zeker naar de tyfus

Het gaat niet zo goed met kinderidool Justin Bieber. Bieber zat vrijdag urenlang vast op een vliegveld vlakbij New York omdat zijn privévliegtuig werd onderzocht op drugs. Uit het toestel kwam een wietlucht, maar er werden geen drugs gevonden. Bieber werd deze week voor de tweede keer in korte tijd gearresteerd. Woensdag meldde hij zich bij de politie in Toronto omdat hij klappen zou hebben uitgedeeld aan een limousinechauffeur. Vorige week werd Bieber in Miami Beach in de boeien geslagen. De zanger zat onder invloed achter het stuur, hij had geblowd en medicijnen geslikt.

Ook in Los Angeles wordt hij in de gaten gehouden. De zanger zou het huis van zijn buurman eerder deze maand hebben bekogeld met eieren en daarbij flinke schade hebben aangericht. De geruchten gaan dat Bieber worstelt met meerdere drugsverslavingen.

De zanger heeft zich zaterdagavond vermaakt met een onbekende blondine. De zanger had zijn ogen in een nachtclub laten vallen op een dansende blonde vrouw en liet zijn beveiliger haar uit het publiek halen, vertellen ingewijden aan de Amerikaanse krant New York Post. De zanger was op een feest dat het tijdschrift Maxim had georganiseerd naar aanleiding van de Super Bowl, de ontknoping van het American footballseizoen.

"Justin had dertig beveiligers om hen heen en niemand mocht hem benaderen behalve de blonde vrouw", vertelt een ingewijde. "Hij wees haar aan in het publiek en een beveiliger scheen zijn zaklamp op haar om haar te laten komen. Justin negeerde iedereen en had de hele avond alleen maar ogen voor haar."

Volgens een ingewijde werd er niet gerookt, maar stonken Bieber en zijn aanhang naar wiet. Het Canadese tieneridool verliet de club samen met zijn date. De 19-jarige Bieber probeerde naar verluidt ook op andere Super Bowl-feestjes binnen te komen, maar werd geweigerd.

Eindelijk WB-zege skiester Hansdotter

Bij wereldbekerwedstrijden in Kranjska Gora heeft Frida Hansdotter de slalom bij de vrouwen op haar naam geschreven. Daarmee boekte de 28-jarige Zweedse, die de afgelopen jaren maar liefst acht keer tweede werd, haar eerste WB-zege uit haar loopbaan.

In de eerste manche was de Zweedse skiester 0,31 langzamer dan wereldkampioene Mikaela Shiffrin. In de tweede run ging het steeds harder sneeuwen en Hansdotter maakte als enige geen grote fouten. Shiffrin, die dit seizoen tot nu toe drie slaloms winnend wist af te sluiten, eindigde uiteindelijk als zevende.

Bomroeper opgepakt in Zweden

De Zweedse luchthavenpolitie heeft zondag een man aangehouden die tijdens een lijnvlucht van Dubai naar Stockholm probeerde de cockpit binnen te dringen. De bemanning had de man weten te overmeesteren en leverde hem geboeid op het vliegveld van Stockholm af, meldt de politie.

De politie verdenkt de arrestant ervan de vlucht te hebben willen saboteren. Die verdenking rees uit het relaas van de bemanningsleden van het lijntoestel. Volgens de Zweedse krant Expressen begon de man ongeveer een uur na vertrek uit de Verenigde Arabische Emiraten door de cabine te hollen, al roepend dat hij een bom bij zich had.

BOB heeft geen rijbewijs

Hij vond dat hij een goede daad verrichtte door als BOB de auto te besturen die vol zat met dronken vrienden. Maar toen de politie hem aanhield vanwege zijn vreemde rijgedrag, bleek de 21-jarige man uit Dordrecht geen rijbewijs te hebben.

Agenten stopten de auto in de nacht van zaterdag op zondag in Breda omdat hij te snel reed en daardoor in een bocht een draai van 180 graden maakte. Achteroprijdend verkeer kwam daardoor in de problemen. De automobilist maakte bezwaar tegen de bekeuring. Hij vond dat hij het als BOB juist goed had aangepakt.

BOB zonder rijbewijs
BOB zonder rijbewijs (Foto: ANP)

Uitslag FC Utrecht - AFC Ajax

Om 12.30 uur begon de Eredivisiewedstrijd tussen FC Utrecht en Ajax. Beide ploegen wisten in de eerste helft één keer te scoren, waardoor het duel in 1-1 eindigde. Bekijk hieronder de karakteristieken.


FC Utrecht-speler De Ridder scoort de 1-1 en laat doelman Cillessen kansloos. (Foto: Pro Shots)

FC Utrecht

1 - 1

AFC Ajax

 33' De Ridder    25' Blind 
 
 Gele kaart: v. Rhijn (AFC Ajax)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: nnb
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
v.d. Maarel
Delpierre (Bjelica/58)
Markiet
v.d. Winden
Sarota
Ayoub
Toornstra
Oar
De Ridder (Quesada/75)
Agudelo
  Cillessen
v. Rhijn
Veltman
Moisander
Boilesen (Poulsen/49)
Klaassen
Blind
Serero
Schöne
Krkic (S. de Jong/64)
Fischer

Sjiieten verslaan soennieten in Jemen

Sjiitische opstandelingen in Noordwest-Jemen hebben na weken van strijd een beslissende overwinning behaald op hun soennitische tegenstanders. De Hawthi-rebellen hebben het betwiste gebied in de provincie Amran nu volledig in handen, liet een verslagen stamhoofd van de soennitische Hashid zondag weten.

De afgelopen dagen vochten Hawthi-strijders met de Hashid-stam en enkele van zijn ultraconservatieve bondgenoten een felle strijd uit om de dorpen Houth en Khamra. Zeker honderdvijftig strijders sneuvelden. De Hawthi trokken aan het langste eind en riepen zondagochtend de overwinning uit. Clanleider Gameel al-Hashidi van hun soennitische rivalen geeft de nederlaag toe.

De Hawthi-opstandelingen willen zich losmaken van Jemen. Ze hebben vanuit hun bolwerken in de noordwestelijke bergen de aanval ingezet en azen op gebiedsuitbreiding in de richting van de hoofdstad Sanaa. Een staakt-het-vuren, dat onlangs door bemiddeling van de regering tot stand was gekomen, bleek een doodgeboren kindje.

Deltavlieger neergestort in Zeeland

Een deltavlieger is zondagochtend neergestort in de duinen van het Zeeuwse Zoutelande. Een 53-jarige man uit het Belgische Halle raakte daarbij ernstig gewond. Dat meldt de politie zondag.

De vlieger stortte rond 10.45 uur ter aarde bij een duintop. De Belg is vermoedelijk door een windvlaag verrast. De hulpdiensten rukten massaal uit. Onder meer een traumahelikopter en een kusthulpverleningsvoertuig van de KNRM schoten de verwonde man te hulp.

Inbrekers mishandelen bewoner

Twee mannen hebben zaterdagavond bij een inbraak in Uitgeest een man zwaar mishandeld. Het slachtoffer kwam rond 20.50 uur thuis en hoorde de mannen praten. Ze kwamen op de bewoner af en vielen hem aan. Na de mishandeling namen ze de benen, meldt de politie zondag.

De twee mannen namen onder meer een smartphone mee uit het huis aan De Herderin. Het slachtoffer raakte gewond aan zijn gezicht. De inbrekers zijn getinte mannen die donkere kleren droegen tijdens de inbraak. De politie onderzoekt de zaak en roept getuigen op zich te melden.

VS handhaven sancties Iran en hameren op ernst

De Verenigde Staten houden de overgebleven sancties tegen Iran voorlopig in stand. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry zijn Iraanse evenknie Mohammad Javad Zarif zondag medegedeeld.

Kerry en Zarif spraken elkaar zondag in de wandelgangen van de internationale veiligheidsconferentie in München. Zarif sprak daar zaterdag al met EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton af op 18 februari bijeen te komen voor verdere onderhandelingen over het Iraanse atoomprogramma. Kerry drukte zijn Iraanse ambtgenoot zondag op het hart dat ook de komende overlegronde goed vertrouwen vergt. Het is van levensbelang dat Iran woord houdt en zijn verplichtingen nakomt, zei de Amerikaanse minister.

Eind november beloofde de regering in Teheran haar atoomprogramma aan banden te leggen. In ruil daarvoor versoepelt het Westen de strafmaatregelen die Iran waren opgelegd. De Islamitische Republiek hoopt daardoor de broekriem binnenkort weer wat losser te kunnen dragen.

Het nucleaire akkoord ging op 20 januari in en geldt voor een half jaar. Ondertussen werken Iran en de zes grote mogendheden die met het land onderhandelen aan een alomvattende en definitieve overeenkomst.

[DC] De Bakker vervangt Haase tegen Berdych

Thiemo de Bakker vervangt Robin Haase zondag in de vierde wedstrijd van het Davis Cuptreffen tussen Tsjechië en Nederland. Reden is dat de vermoeide Haase de afgelopen twee dagen al negen sets speelde.

De Bakker kwam nog niet in actie. Hij treft de Tsjechische kopman Tomáš Berdych. Het laatste onderlinge treffen werd afgelopen zomer in Båstad gewonnen door De Bakker.

Nederland kijkt tegen een 2-1 achterstand aan en moet de laatste twee enkelpartijen op de slotdag winnen. Mocht De Bakker voor een stunt zorgen tegen Berdych, dan kan Igor Sijsling het in de laatste wedstrijd tegen Radek Štěpánek afmaken.

Makarova verslaat Pliskova in finale Pattaya

Jekaterina Makarova heeft zondag het tennistoernooi van Pattaya op haar naam geschreven. De als vierde geplaatste Russin was op het Thaise hardcourt in de finale te sterk voor Karolina Pliskova uit Tsjechië. Het werd in iets meer dan anderhalf uur 6-3 en 7-6 (7). Voor Makarova was het de tweede toernooizege in haar carrière. In 2010 had ze al eens het grastoernooi van Eastbourne gewonnen.

De 21-jarige Pliskova, de nummer 66 van de wereld, en de vier jaar oudere Makarova speelden nooit eerder tegen elkaar. Winnares Makarova staat 28e op de wereldranglijst en maakte haar favorietenrol waar.

[WK] Brons Van der Poel bij beloften

Bij het WK veldrijden in Hoogerheide heeft Mathieu van der Poel brons bij de wedstrijd voor beloften gepakt. De Belg Wout van Aert kwam solo over de meet en pakte de wereldtitel. Diens landgenoot Michael Vanthourenhout veroverde het zilver.

In 2012 en 2013 werd de zoon van oud-wereldkampioen Adrie wereldkampioen bij de junioren. Dit seizoen rijdt Van der Poel voor het eerst bij de beloften.

Oscarwinnaar Maximilian Schell (83) overleden

Acteur Maximilian Schell is op 83-jarige leeftijd overleden. De Oostenrijker, die begin jaren zestig een Oscar won voor zijn rol in Judgment at Nuremberg, blies in de nacht van vrijdag op zaterdag zijn laatste adem uit.

Schells agent laat weten dat de acteur is overleden in een ziekenhuis in Innsbruck, na een 'plotselinge en zware ziekte'. Hij was de jongere broer van Maria Schell, een grootheid van de Duitstalige cinema. Zij overleed negen jaar geleden.

Na het winnen van een Oscar voor Judgment at Nuremberg sleepte Schell in de jaren zeventig meerdere Oscarnominaties in de wacht. Hij was ook te zien in Deep Impact en Jeroen Krabbé's Left Luggage.

Maximilian Schell

Man begraven op zijn Harley

Voor Billy Standley uit Ohio, Amerika, is na zijn overlijden een levenswens in vervulling gegaan. Hij is begraven, zittende in een stoere pose op zijn Harley.

Maar makkelijk was het zeker niet. Er waren drie begraafplaatsen voor nodig en een brute hijskraan om de grote doodskist in het graf te laten zakken. De kist zelf was ook een aardige klus voor de beide zoons: een houten bodem met daarop een stalen constructie, opgevuld met plexiglas. Dit zodat alle rouwende familie en vrienden konden zien hoe Billy niet alleen geestelijk naar de hemel rijdt, maar dit ook fysiek kon uitbeelden. Om het lijk, gekleed in zwart leer, handschoenen en een witte helm fatsoenlijk op zijn stalen ros te monteren waren vijf mensen nodig.

De motor, een Electra Glide Cruiser uit 1967 was vanzelfsprekend zeer belangrijk voor de eigenzinnige Standley. Naar eigen zeggen hielp het hem het gevoel voor avontuur te behouden nadat hij voor het huisje-boompje-beestje ging. Vanaf zijn dertiende werkte Billy als hulpje op een boerderij en later deed hij mee aan Rodeo-shows.

Hij heeft het project zelf opgestart. Hij kocht de drie begraafplaatsen naast de rustplaats van zijn vrouw Lorna en liet regelmatig in zijn garage bezoekers om te laten zien wat voor mooie constructie zijn zoons voor hem gebouwd hadden. Ook stond hij erop dat de hele dienst zich buiten zou afspelen, zodat al zijn motorvriendjes de uitvaart konden bijwonen.

Billy stierf op de leeftijd van 82 aan longkanker. Afgelopen vrijdag is hij ter aarde besteld. Veel familieleden zijn het erover eens dat het een ietwat bizarre of zelfs schokkende uitvaart was.

Hongaarse filmmaker Jancsó (92) overleden

De Hongaarse filmmaker Miklós Jancsó is na een lang ziekbed op 92-jarige leeftijd overleden. In 1972 won hij op het festival van Cannes de prijs voor de beste regie met zijn film Még kér a nép, over een boerenopstand in de negentiende eeuw.

Jancsó stond bekend om zijn lange scènes. In zijn historische films maakte hij het verstrijken van de tijd zichtbaar door de veranderende kostuums.

In de jaren zestig plaatsten critici Jancsó in dezelfde categorie als Michelangelo Antonioni en Ingmar Bergman. In het preutse communistische Hongarije trokken zijn films echter vooral volle zalen omdat hij vaak schaars geklede actrices liet optreden. Zij moesten weerloosheid verbeelden in zijn werken, waarin machtsmisbruik een weerkerend thema was.

 Miklos Jansco

Tomasson: "Ik ben hartstikke kwaad"

Roda JC-trainer Jon Dahl Tomasson was na de nederlaag tegen PEC Zwolle (3-1) niet te spreken over de rol van scheidsrechter Björn Kuipers.

Tomasson leed zaterdag zijn eerste nederlaag met Roda. Arbiter Kuipers was de gebeten hond bij de club uit Limburg. De scheidsrechter gaf een strafschop na een duw van Bart Biemans richting Ryan Thomas. Bij Roda vonden ze de straf overdreven.

"Ik heb de beelden een paar keer gezien, dit was geen strafschop. Ik ben hartstikke kwaad, want dit kost ons drie punten", zegt Tomasson tegen De Limburger. "De eerste helft was niet goed, de tweede helft van onze kant vond ik uitstekend."

"En dan krijg je zo'n ongelukkig moment. Iedereen maakt fouten. Maar ik hoop wel dat de scheidsrechter het durft toe te geven. Dan toont hij ballen", vertelt de Deen. Kuipers gaf na afloop toe dat een penalty te zwaar gestraft was voor de actie van Biemans.

PEC Zwolle-trainer Ron Jans vond de overwinning van zijn team niet geheel verdiend. "Op basis van de eerste helft vond ik de voorsprong wel terecht, hoewel Roda JC in de laatste tien minuten voor rust er erg gevaarlijk uitkwam. Na de rust wist ik echt niet wat ik zag."

"We willen altijd druk naar voren zetten, maar opeens liepen we alleen nog maar achteruit. Dat de gelijkmaker zo laat viel, dat viel me eigenlijk nog mee. In het laatste kwartier zag ik wel weer de absolute wil om ieder duel aan te gaan, maar we hebben eigenlijk onverdiend gewonnen", aldus Jans.

[NBA] Zegereeks Oklahoma beëindigd in Washington

Oklahoma City Thunder heeft na tien opeenvolgende overwinningen weer eens een nederlaag geslikt in de NBA. De koploper van de Western Conference ging bij Washington Wizards met 96-81 onderuit. De 26 punten van Kevin Durant mochten voor Oklahoma niet baten, waardoor de ploeg zijn elfde nederlaag in 49 wedstrijden leed. Washington had vijf spelers in de dubbele cijfers.

De koploper van het oosten, Indiana Pacers, won wel. De Pacers boekten een nipte 97-96 thuiszege op Brooklyn Nets. Mede door twintig punten van Paul George en Roy Hibbert poetste de thuisploeg een vroeg opgelopen achterstand weg. Met 36 overwinningen in 46 duels hebben de Pacers het beste gemiddelde in de NBA.

Alle uitslagen zaterdag

Thuis Uit Uitslag
Indiana Pacers Brooklyn Nets 97 - 96
Washington Wizards Oklahoma City Thunder 96 - 81
Atlanta Hawks Minnesota Timberwolves 120 - 113
Detroit Pistons Philadelphia 76ers 113 - 96
Houston Rockets Cleveland Cavaliers 106 - 92
Memphis Grizzlies Milwaukee Bucks 99 - 90
New Orleans Pelicans Chicago Bulls 88 - 79
New York Knicks Miami Heat 91 - 106
San Antonio Spurs Sacramento Kings 95 -93
Phoenix Suns Charlotte Bobcats 105 - 95
Portland Trail Blazers Toronto Raptors 106 - 103
Los Angeles Clippers Utah Jazz 102 - 87

Seedorf: "We hebben De Jong fit nodig"

Nigel de Jong begon zaterdag tegen Torino op de bank bij AC Milan. Trainer Clarence Seedorf gunde de middenvelder rust, maar liet De Jong nog wel invallen.

Seedorf posteerde Urby Emanuelson in de basis, als linksback, maar Nigel de Jong zat ruim een uur op de bank. "Maar het was niet per se vanwege Nigel, hij heeft het namelijk goed gedaan", aldus de coach van Milan na het gelijkspel tegen Torino (1-1). "Het was omdat ik verwachtte dat we veel van afstand zouden kunnen schieten."

"Dat ligt Muntari en Montolivo beter. Bovendien was het een mooie gelegenheid om De Jong wat rust te gunnen. Hij is een goede speler, maar we hebben hem wel volledig fit nodig", zei Seedorf. De oud-international was niet tevreden over de eerste helft, waarin Torino aan de leiding kwam in San Siro.

"Na rust hebben we geduld getoond. Om een goed georganiseerd team als Torino te bespelen heb je geduld nodig en moet je het zoeken op de flanken. Dat ging in de tweede helft beter", verklaart Seedorf. Adil Rami maakte de gelijkmaker voor Milan. Mario Balotelli ontbrak vanwege een schorsing.

Emanuelson was gematigd tevreden. "We hebben het redelijk gedaan vandaag, het enige wat we nalaten is het maken van de tweede goal. We zijn nu ruim twee weken bezig onder Seedorf en het gaat steeds beter. Die lijn moeten we doortrekken. Het gaat steeds beter."

"De trainer vroeg me in balbezit onze aanvallend ingestelde mensen te ondersteunen. Dat is redelijk gelukt", aldus Emanuelson op de clubsite van de Rossoneri. Milan gaat volgende week langs bij Napoli. "Dat wordt lastig. We gaan ons nu op die wedstrijd richten", besluit de voormalig Ajacied.

Luuk de Jong: "Verschrikkelijk debuut voor Newcastle"

Zijn debuut voor Newcastle United verliep niet bepaald zoals Luuk de Jong voor ogen had. De Magpies gingen zaterdag in eigen huis met 0-3 onderuit tegen rivaal Sunderland. "Het was een vreselijk debuut. Ik ben heel teleurgesteld", laat De Jong optekenen. De spits werd dinsdag op huurbasis overgenomen van Borussia Mönchengladbach.

"Ik ben blij om hier te zijn en te spelen, maar het is niet het begin waarop ik had gehoopt. Ik wilde deze wedstrijd winnen", vervolgt De Jong op de clubsite. De zevenvoudig international was onder de indruk van de Tyne en Wear derby. "Er was mij al verteld hoeveel het betekent voor de club en de fans en nu heb ik het met eigen ogen kunnen ervaren."

De Jong mocht na rust zijn opwachting maken. De stand was toen al 0-2. "Ik had een paar kansen en ik verwacht van mezelf dat ik daar beter mee omga. Over het afronden ben ik niet tevreden."

Bejaarde vrouw dood door inbreker

Een 73-jarige vrouw is zaterdagavond overleden nadat ze zwaargewond was geraakt na een inbraak in haar huis in Zwolle. Dat heeft de politie gemeld. De vrouw betrapte de inbreker vrijdagavond op heterdaad. Toen ze de deur van haar woning opende, kwam hij haar huis uit en duwde haar omver. De vrouw kwam ten val en werd opgenomen in het ziekenhuis met hersenletsel.

De man wist na de inbraak te vluchten. De vrouw kwam rond 18.45 uur aan bij haar huis aan de Mirteweg in Zwolle. De man rende ervandoor in de richting van de Malvaweg. Volgens de politie is de dader een man van naar schatting 20 jaar met kort, blond, stekelig haar. De politie heeft via Burgernet het signalement verspreid.

De politie heeft tientallen agenten ingezet die de zaak onderzoeken. De politie heeft een aantal meldingen gekregen die verder worden onderzocht.

Weer meer bezoekers IFFR

Het International Filmfestival Rotterdam (IFFR) is zaterdagavond afgesloten. De 43e editie telde 287.000 bezoeken aan films, tentoonstellingen, optredens en evenementen. Dat was weer meer dan vorig jaar, meldde de organisatie.

In 2013 waren het 280.000 bezoeken, het jaar daarvoor 274.000.

Dit keer waren er ruim 250 speelfilms te zien, waaronder 55 wereldpremières.

Weer meer bezoekers voor IFFR
Weer meer bezoekers IFFR (Foto: ANP)

Nederlands floorballteam niet naar WK

Tijdens het WK Kwalificatietoernooi in Nijmegen is het de Nederlandse floorballers niet gelukt zich te kwalificeren voor het WK 2014 in Göteborg, Zweden. In een poule van zes werd uiteindelijk de vijfde plaats behaald.

Op basis van de wereldranglijst was Nederland van tevoren al geen favoriet met haar 27e positie, maar dit was de eerste keer dat er voor eigen publiek gespeeld kon worden.

Nederland begon het vijfdaagse toernooi nog goed met een mooie 8-4 overwinning tegen Groot-Brittanië. Tegen Denemarken werd echter aangetoond dat Nederland wel degelijk beter aan het worden is, maar zich nog niet met de subtop van het internationale floorball kan meten. Na een 6-3 tussenstand na de tweede periode werd uiteindelijk met 12-3 verloren. Een zelfde lot viel de Nederlanders ten deel tegen Duitsland, dat na een 6-2 voorsprong na twee periodes er nog maar liefst tien keer scoorde in de derde periode.

Het duel tegen Oostenrijk, dat op de wereldranglijst net iets hoger aangemerkt is, begon het Nederlands team slecht, met een 4-1 achterstand na de eerste periode. Tegen de tijd dat het goed begon te lopen, kwam het team alsnog net te kort en verloor met 8-7. In het laatste duel tegen floorballgrootmacht Tsjechië werd duidelijk dat het gat met de wereldtop nog groot is. Nederland moest 34 doelpunten incasseren en wist daar jammer genoeg geen eretreffer tegenover te stellen.

Tsjechië en Denemarken hebben zich uiteindelijk wel gekwalificeerd voor het WK. Duitsland mag nog hopen om één van de twee beste nummers drie te worden. Ook Dan kunnen ook de Duitsers de koffers nog pakken.

Tsjechië ruim te sterk voor Nederland (foto: IFF)
Tsjechië ruim te sterk voor Nederland (Foto: IFF)

Twee Nederlandse veldritten in wereldbeker

Komend seizoen zullen er twee Nederlandse wedstrijden op de kalender van de wereldbeler veldrijden staan. Evenals vorig jaar zal Valkenburg op 19 oktober de cyclus openen. De laatste race wordt op 25 januari 2015 verreden in Hoogerheide.

Omdat de Brabantse plaats dit weekeinde het WK veldrijden organiseert, ontbrak Hoogerheide dit seizoen in de wereldbeker. Nieuw op de kalender is het Britse Milton-Keynes. Verder zijn er drie wedstrijden in Belgie: Koksijde, Namen en Heusden-Zolder en eentje in het Franse Roubaix.

Jihadisten achter bomaanslag Libanon

Een zelfmoordaanslag in het Noord-Libanese Hermel is het werk van de schimmige Libanese jihadistenclub Jabhat al-Nusra. Met de bomaanslag van zaterdagavond in het sjiitische stadje, die minstens drie mensen het leven kostte, wilde het zogeheten Nusra-front zich naar eigen zeggen wreken op Hezbollah.

De aanslag van zaterdagavond is de derde van de afgelopen maanden waarvoor Jabhat al-Nusra de verantwoordelijkheid opeist. De soennitische extremisten hebben het op Libanese sjiieten en met name Hezbollah gemunt omdat die beweging in de Syrische burgeroorlog zij aan zij vecht met de troepen van president Bashar Assad.

Het Nusra-front sloeg zaterdagavond toe met een bomauto, die tot ontploffing werd gebracht bij een benzinestation. Behalve drie doden vielen er volgens het Rode Kruis zeker achttien gewonden. Het was de tweede keer in korte tijd dat Hermel het doelwit was.

2014: het Jaar van de Hoeren

Kindertjes die dit jaar geboren kunnen, als het aan de BBC ligt, op latere leeftijd een beroepskeuzetest overslaan. Volgens de nieuwszender is 2014 namelijk het Chinese Jaar van de Hoeren.

Tijdens een reportage over de Chinese jaarwisseling, dat dit weekend plaatsvindt, werd the Year of the Horse in de ondertiteling weergegeven als the Year of the Whores. Fonetisch klinkt dit vrijwel hetzelfde in het mixtaaltje aan de overkant van de plas, maar de betekenis is ietwat anders.

Het Chinese Nieuwjaar is het belangrijkste evenement op de kalender van de volksrepubliek. Het Jaar van het Paard staat volgens de chinezen in het teken van actie en werk. Men is ervan overtuigd dat aankomende periode economische groei weer binnen het bereik ligt en ruimte biedt voor vernieuwing.

Zorgmedewerkers leggen werk neer

Medewerkers in 100 verpleeg- en verzorgingshuizen gaan dinsdag actie voeren. Ze leggen het werk tijdelijk stil, variërend van 1 minuut tot enkele uren. Dat heeft Abvakabo FNV, die de acties organiseert, zondag gemeld.

Abvakabo FNV is boos over een cao die zorgwerkgevers en werknemers in december sloten. De vakbond verliet vlak voor dat akkoord tot stand kwam, de onderhandelingstafel. Volgens de bond doet de cao die er nu ligt, bijvoorbeeld niets aan hoge werkdruk in de verpleeghuizen.

Bij acties dinsdag in Den Haag zijn ook FNV-voorzitter Ton Heerts en SP-leider Emile Roemer aanwezig, aldus Abvakabo FNV.

Zorgmedewerkers leggen werk neer
Zorgmedewerkers leggen werk neer (Foto: ANP)

Duiker bij Costa Concordia doodgebloed

De 40-jarige Spaanse duiker die zaterdagmiddag omkwam bij bergingswerkzaamheden bij de Costa Concordia, is waarschijnlijk met een been vast komen te zitten tussen het wrak van het Italiaanse cruiseschip. Hij bloedde zo hevig dat hij niet meer kon worden gered, nadat collega's hem naar boven gebracht. Dat heeft het Italiaanse persbureau Ansa zondag gemeld.

Israel Franco Moreno kwam uit de stad La Coruña in het noordwesten van Spanje. Hij is de eerste die bij de bergingswerkzaamheden om het leven is gekomen. De Costa liep op 13 januari 2012 op de rotsen bij het Italiaanse eilandje Isola del Giglio, omdat het vaartuig te dicht langs de kust voer. 32 mensen kwamen om het leven. De kapitein van het schip, Francesco Schettino, staat onder meer wegens doodslag terecht in de stad Grosseto.

Duiker bij Costa Concordia doodgebloed
Duiker bij Costa Concordia doodgebloed (Foto: ANP)

2,4 miljoen mensen zien afscheid Beatrix

Ruim 2,4 miljoen Nederlanders hebben zaterdagavond gekeken naar het dankfeest voor prinses Beatrix. Het tv-programma Beatrix met Hart en Ziel werd door 2.435.000 Nederlands live gevolgd op Nederland 1, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. De prinses werd in de Ahoy in Rotterdam bedankt voor haar inzet als koningin.

Prinses Beatrix werd zaterdagavond getrakteerd op dans en muziek. Het anderhalf uur durende programma werd gepresenteerd door Chantal Janzen. Bekende Nederlanders als Erica Terpstra, Anita Witzier en Humberto Tan spraken de voormalige koningin rechtstreeks toe in een dankwoord.

Naast prinses Beatrix was een groot deel van de koninklijke familie aanwezig op het feest. Onder anderen koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaven acte de présence net als prins Constantijn, prinses Laurentien, prinses Mabel en prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven. De rest van het publiek bestond uit ruim vierduizend genodigden uit heel Nederland.

Het feest zou eigenlijk op 14 september plaatsvinden, maar werd uitgesteld na de dood van prins Friso een maand eerder. Prinses Beatrix, die vrijdag haar 76e verjaardag vierde, maakte een jaar geleden haar abdicatie bekend. Ze vond het na 33 jaar koningschap tijd worden voor een nieuwe generatie. Op 30 april volgde de troonswisseling.

De tv-uitzending was zaterdag het best bekeken programma. Het achtuurjournaal wist als tweede de meeste mensen te boeien, ruim 1,9 miljoen mensen stemden daarop af. De top drie wordt gecompleteerd door de samenvattingen van de Eredivisie, waar ruim 1,7 miljoen mensen naar keken.

Prinses Carolina zwanger

Prinses Carolina, de jongste dochter van prinses Irene, is zwanger. Dat heeft een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst zondagochtend bevestigd. De prinses is half mei uitgerekend.

De 39-jarige Carolina trouwde in 2012 met Albert Brenninkmeijer. De aankomende baby wordt het eerste kind voor het paar en het zesde kleinkind van prinses Irene. De zus van prinses Beatrix heeft nu nog vier kleinkinderen maar krijgt daar naar verwachting deze maand een vijfde bij. Prinses Viktória, de vrouw van prins Jaime, is eind februari uitgerekend.

Ellende na Froger-optreden

Na een optreden van René Froger op een feestje in hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee is zaterdagavond een vechtpartij ontstaan. Twee betrokkenen bij de ruzie raakten gewond en werden vervoerd naar het ziekenhuis. Een aantal gasten liep kleinere verwondingen op, laat een woordvoerder van de politie zondag weten.

De twee mannen uit Hoorn van 38 en 42 jaar konden zaterdagavond geen verklaring afgeven over de reden van de ruzie. Toen de politie ter plaatsen kwam, waren de daders verdwenen.

Veertien politieauto's en vier ambulances werden volgens het Noordhollands Dagblad ingeschakeld om een einde te maken aan de ongeregeldheden. Een van de bezoeksters van het feest vertelt aan de krant dat het rumoer ontstond na de laatste toegift van de volkszanger. Achter in de zaal was plots veel geschreeuw te horen.

De politie onderzoekt de zaak.

Kabinet iets minder verafschuwd

De beide regeringspartijen VVD en de PvdA kunnen elk op een extra zetel rekenen in de peiling van Maurice de Hond ten opzichte van vorige week. De regeringspartijen snoepen de zetels af van zowel de populistenpartij PVV als de bejaardenlobby 50Plus. Verder zijn er geen verschuivingen.

De VVD staat in de peiling op een verlies van 22 zetels ten opzichte van de huidige 41 zetels in de Kamer. De PvdA verliest 24 zetels in de peiling. De partij heeft nu 38 zetels in de Kamer. De PVV staat op 29 zetels in de peiling en zou daarmee de grootste partij van Nederland zijn.

Van de ondervraagden denkt 36 procent dat het kabinet de eindstreep haalt. Zeven maanden geleden lag het vertrouwen negen procentpunten lager.

[Serie A] Seedorfs Milan verspeelt punten tegen Torino

Clarence Seedorf is er niet in geslaagd om ook zijn derde competitiewedstrijd als trainer van AC Milan te winnen. Torino sleepte zaterdagavond in San Siro een 1-1 gelijkspel uit het vuur. Ciro Immobile zette de bezoekers in de zeventiende minuut op voorsprong, vroeg in de tweede helft maakte Adil Rami gelijk.

Urby Emanuelson speelde bij Milan, dat negende staat in de Serie A, de hele wedstrijd mee. Nigel de Jong mocht na ruim een half uur invallen.

Fiorentina liet zaterdag de kans liggen om in punten gelijk te komen met nummer drie Napoli. Cagliari was door een benutte strafschop van Mauricio Pinilla met 1-0 te sterk. De wedstrijd tussen Bologna en Udinese eindigde in 0-2.

'Ernstige bedreiging' aan adres Wiljan Vloet

Sparta Rotterdam-directeur Wiljan Vloet is bedreigd via een video op internet. Het gaat om een ernstige persoonlijke bedreiging, laat de eerstedivisieclub zaterdag weten. Sparta heeft de politie en de KNVB ingeschakeld.

Het slot van de video, het gedeelte waarin Vloet werd bedreigd, is inmiddels van internet gehaald. De raad van commissarissen neemt de bedreiging echter nog steeds serieus. "Dit is naar onze mening buitengewoon ernstig en absoluut onacceptabel! Deze vorm van communicatie overstijgt alle normen van Spartaans fatsoen en raakt daarbij onze club in haar hart."

De raad laat weten het beleid van Vloet en de directie ten volle te ondersteunen. Sparta staat momenteel vijfde in de Eerste Divisie, op twaalf punten van koploper FC Dordrecht.

Van Gerwen heeft geen kind aan De Geus

Michael van Gerwen heeft zijn eerste officiële dartwedstrijd van 2014 gewonnen. De wereldkampioen had in de tweede ronde van de German Darts Championship geen moeite om zijn landgenoot Leon de Geus met 6-2 te verslaan. Dirk van Duijvenbode kon zijn voorsprong tegen Wes Newton niet vasthouden. Newton versloeg Van Duijvenbode met 6-5.

Van Duijvenbode kwam 2-0 voor en moest toen drie legs afstaan. De Nederlander kwam daarna wel weer 5-3 voor. In de laatste leg gooide Van Duijvenbode nog wel een 180, maar kon de partij niet winnen. Newton zal zondag aantreden tegen Jelle Klaasen. 

Van Gerwen liep snel uit naar 4-0. De Geus pakte daarna leg vijf en zes. Het was Van Gerwen die een tandje bijschakelde en de partij afmaakte. Hij zal in de derde ronde spelen tegen Terry Jenkins, die Kevin Painter met 6-3 uitschakelde. 

Zondagmiddag zal de derde ronde gespeeld worden. Zondagavond zijn dan de kwartfinales, halve finales en finale. 

Uitslagen tweede ronde avondsessie

Naam Naam Uitslag
Brendan Dolan Justin Pipe 2-6
Wes Newton Dirk van Duijvenbode 6-5
Kim Huybrechts Michael Smith 6-3
Adrian Lewis Joey Palfreyman 6-3
Peter Wright Wayne Jones 4-6
Michael van Gerwen Leon De Geus 6-2
Kevin Painter Terry Jenkins 3-6
Paul Nicholson Stuart Kellett 6-5

Programma derde ronde  

Naam Naam
Michael van Gerwen Terry Jenkins
Jelle Klaasen Wes Newton
Kim Huybrechts John Part
Justin Pipe Paul Nicholson
Raymond van Barneveld Adrian Lewis
Ronnie Baxter Mervyn King
Robert Thornton Ian White
Wayne Jones Gary Anderson

Philips bedreigd door oud-afnemer wietlampen

Philips wordt door een grote afnemer van lampen voor de wietteelt bedreigd. Het elektronicaconcern laat zaterdagavond weten dagelijks dreigementen te ontvangen. De afnemer eist dat Philips weer lampen levert. Het concern schrijft in een persverklaring de leveringen "nimmer te hervatten".

"In tegenstelling tot de gemaakte afspraken worden wij al maanden, vaak dagelijks, door de afnemer via mail, bij onze gebouwen en zelfs op het huisadres van Philips-mensen lastiggevallen, geïntimideerd en bedreigd met als doel het opnieuw leveren van lampen", staat te lezen in de persverklaring. Het bedrijf reageert met het bericht op de uitzending van het tv-programma Brandpunt dat zondagavond wordt uitgezonden. De redactie heeft aanwijzingen dat Philips jarenlang 'goed geld heeft verdiend aan de wietbranche'.

Het concern laat weten zich bewust te zijn dat Philips-lampen worden gebruikt voor wietteelt. "Philips heeft twee jaar geleden bewust besloten om niet meer te leveren aan bedrijven die onze lampen doorleveren aan de wietbranche", schrijft het bedrijf in de verklaring. De leveringen aan de drugsbranche is 'afgebouwd'.

Philips wil niet op televisie reageren op de dreigementen vanwege de veiligheid van de werknemers. Het bedrijf vindt het 'onverstandig dat een publiek podium wordt gegeven aan deze voormalige afnemer.'

Charlie Chaplins eersteling honderd jaar oud

De eerste film waarin Charles Spencer Chaplin speelde ging zondag precies honderd jaar geleden in première. Het gaat om de korte stomme film Making a Living van regisseur en scenarist Henry Lehrman. De Britse acteur speelde de hoofdrol van een oplichter die zich voordoet als journalist. Het was het begin van een glansrijke filmcarrière.

Hoewel in Making a Living nog uitgerust met een fikse hangsnor, werd de in Londen geboren Chaplin het bekendst met zijn korte snorretje en bolhoed, een personage dat bekend werd als The Tramp, de zwerver. Het is een van de toonaangevendste personages uit het tijdperk van de stomme film. En omdat stomme films per definitie niet onderhevig zijn aan taalbarrières, werd Chaplin letterlijk een wereldster.

Met de opkomst van de geluidsfilm, eind jaren twintig, begon Chaplins reputatie af te brokkelen. Hij wist nog wel te verrassen met The Great Dictator uit 1940. Hierin gebruikte Chaplin zijn gelijkenis met de dan al beruchte Adolf Hitler voor zijn personage Adenoid Hynkel.

In de jaren vijftig, toen de Verenigde Staten gebukt gingen onder het mccarthyisme, werd Chaplin beschuldigd van communistische sympathieën. Hij besloot de VS de rug toe te keren en vertrok naar Zwitserland. Hoewel de Amerikaanse pers zich in die tijd zeer negatief over Chaplin uitliet, werd hij in vooral Europa nog steeds op handen gedragen.

Toch draaien de critici ook in de VS bij. In 1972 kreeg Chaplin namens de Academy, de organisatie achter de Oscars, een prijs voor zijn gehele oeuvre en 'zijn onschatbare bijdrage aan film de kunstvorm van de eeuw te maken'. Het jaar erop ontving Chaplin, naast acteur ook componist, een Oscar voor de filmmuziek van Limelight uit 1952, die toen pas in de VS in première ging.

In 1975 werd Chaplin door de Britse koningin Elizabeth tot ridder geslagen, het jaar erop werd hij door de Britse filmacademie benoemd tot lid van de Bafta Fellowship. Hij was nog maar net sterk genoeg om de prijs in ontvangst te nemen. Een jaar later sterft Chaplin op eerste kerstdag in het Zwitserse Vevey aan de gevolgen van de zoveelste beroerte. Hij werd 88 jaar.

BMC biedt Samuel Sánchez toch nog onderdak

Samuel Sánchez heeft toch nog een nieuwe wielerploeg gevonden. De 35-jarige Spanjaard gaat per direct aan de slag bij BMC, zo maakte de wielerploeg zondag bekend. Sánchez was al maanden op zoek naar een nieuwe werkgever. Het Baskische Euskaltel, waar hij zijn gehele loopbaan voor reed, verdween door de mislukte zoektocht naar een nieuwe hoofdsponsor uit het wielerpeloton.

"Samuel kan enorm veel vaardigheden en ervaring toevoegen aan BMC", zegt algemeen manager Jim Ochowicz. "We kijken er naar uit dat hij zijn nieuwe teamgenoten in de Ardennenklassiekers en grote rondes gaat ondersteunen." Sanchez werd in 2008 in Beijing olympisch kampioen.

Ook als klassementsrenner heeft hij een indrukwekkende palmares. Sánchez werd in 2010 derde in de Tour de France en won een jaar later het bergklassement. Hij eindigde in de Vuelta ook tweemaal op het podium. Sánchez is zelf als een kind zo blij met BMC. "Ik voel me als een jonge renner die net zijn eerste contract verdiend heeft."

Wüst ontsnapt aan ernstig letsel

Ireen Wüst stapt zondag in het vliegtuig naar Sochi, maar het had niet veel gescheeld of de schaatsster had een streep moeten zetten door de Olympische Spelen. De Nederlandse medaillehoop kwam vorige tijdens de training in Inzell ten val en sneed daarbij bijna een achillespees af. "Ik heb heel veel geluk gehad en mag wat dat betreft wel een paar kaarsjes opsteken", zo onthulde Wüst zaterdag bij de NOS.

De tweevoudig olympisch kampioene sneed bij de val met haar ene schaats in haar andere voet. "Ik sneed nu in de plek waar mijn schoen zit, bij mijn enkel. Maar als het 3 centimeter hoger was geweest, dan waren de Spelen voor mij waarschijnlijk wel over geweest. Ik heb heel veel mazzel gehad. Met wat blauwe plekken, schaafwonden en een stijve nek ben ik heel goed weggekomen. Gelukkig heb ik nu geen last meer", zei de Brabantse schaatsster, die in Sochi meedoet aan de 1.000, 1.500, 3.000 en 5.000 meter en de ploegachtervolging.

Wüst ontsnapt aan ernstig letsel
Wüst ontsnapt aan ernstig letsel (Foto: ANP)

Dochter Woody Allen: hij misbruikte me

De adoptiedochter van Woody Allen zegt dat hij haar seksueel misbruikt heeft. Hoewel het vermeende misbruik ruim 20 jaar geleden al aan het licht kwam, spreekt Dylan Farrow - tevens adoptiedochter van actrice Mia Farrow - voor het eerst zelf over de zaak in een open brief aan The New York Times.

Filmmaker en acteur Woody Allen zou zijn dochter hebben misbruikt toen ze 7 jaar oud was. Allen heeft dit altijd stellig ontkend. In 1993 moest hij voor de rechter verschijnen, maar werd hij vrijgesproken omdat er te weinig bewijs was. Bovendien wilde de rechter Dylan 'beschermen en haar het trauma van een openbare getuigenis in een proces besparen'.

Dochter Woody Allen: hij misbruikte me
Dochter Woody Allen: hij misbruikte me (Foto: ANP)

Griekse neonazi's: 'Verbod? Dan andere naam'

Verbod of geen verbod, de Griekse extreem rechtse partij Gouden Dageraad blijft niet alleen bestaan maar zal ook gewoon meedoen aan de verkiezingen in mei. Dat heeft een woordvoerder van de partij zaterdag gezegd tegen een paar duizend aanhangers in Athene. Als de partij wordt verboden, gaat ze namelijk verder onder de naam Nationale Dageraad.

Hoewel de neonazistische Gouden Dageraad goed scoort in Griekenland, is de partij omstreden en in verband gebracht met geweld en criminaliteit. Partijleider Nikolaos Michaloliakos en vijf andere leden zitten daarom in de gevangenis.

De Gouden Dageraad heeft in het Griekse parlement 18 van de 300 volksvertegenwoordigers. Verwacht wordt dat de extreem rechtse partij tijdens de lokale en Europese verkiezingen in mei kan rekenen op 9 tot 10 procent van de stemmen.

'Griekse neonazi's verder onder nieuwe naam'
'Griekse neonazi's: 'Verbod? Dan andere naam'' (Foto: ANP)

'Karzai tekent geen deal met VS'

NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen verwacht niet dat de Afghaanse president Hamid Karzai nog een veiligheidspact met de Verenigde Staten zal tekenen."Vermoedelijk zal hij dat aan zijn opvolger overlaten", zei Rasmussen zaterdag op een internationale veiligheidstop in München.

Karzai en Washington steggelen al maanden over het sluiten van een veiligheidspact. Dat akkoord is nodig om de inzet van Amerikaanse troepen op Afghaanse bodem na 2014 mogelijk te maken. De Amerikanen en de andere partners in de NAVO willen snel uitsluitsel, omdat ze nieuwe missies in het Centraal-Aziatische land willen gaan voorbereiden. Die moeten na 2014 beginnen.

Karzai is aan de laatste maanden van zijn ambtstermijn bezig.

'Geen zicht op veiligheidspact VS en Karzai'
'Karzai tekent geen deal met VS' (Foto: ANP)

Kramer hekelt ijs in Thialf

Sven Kramer hekelt de kwaliteit van het ijs in Thialf dat hij vandaag aantrof. De Nederlandse schaatser legde een week voor de Olympische Spelen in Sochi in een trainingswedstrijd af over 3.000 meter en won in 3.44,02 minuten.

"Op zich is het wel een goede tijd, maar in de laatste trainingswedstrijd wilde ik liever rond de 3,41 of 3,42 rijden. Dan is dit wel wat anders." De oorzaak voor Kramer is duidelijk. "Het is schaamteloos dat het olympisch team een week voor de Spelen moet rijden onder zulke omstandigheden. Als de Bonkevaart vol met ijs ligt, ligt ie er beter bij dan dit ijs in Thialf." Seung-Hoon Lee werd in 3.45,02 tweede, voor Jorrit Bergsma die 3.46,03 noteerde.

Michel Mulder won de 500 meter in 34,93 seconden, voor Jan Smeekens die 35,00 nodig had en de Australiër Daniel Gregg die 35,07 klokte. Ronald Mulder en Stefan Groothuis eindigden kort hierachter in 35,17 seconden. Diezelfde Groothuis won de kilometer in 1.09,08 voor Mark Tuitert (1.09,73) en Kjeld Nuis (1.09,81).

Ook de vrouwen kwamen vandaag nog in actie. Ireen Wüst won in 1.15,42 de 1000 meter, voor Jorien Ter Mors die met 1.15,59 haar persoonlijk record aanscherpte. De derde plaats was voor Margot Boer in 1.16,19 minuten. Op de 500 meter was Sang-Hwa Lee met 37,75 seconden oppermachtig. Laurine van Riessen werd in 38,90 seconden tweede, voor Lotte van Beek (39,38). Tot slot was de drie kilometer een prooi voor Karien Kleibeuker (4.13,99), voor Yvonne Nauta (4.14,99).

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.