Bobsleester Kamphuis wil pieken op juiste moment

Met een derde plaats eind vorige maand op het EK bobsleeën lijken Esmé Kamphuis en Judith Vis precies op tijd klaar voor de Olympische Spelen. "We hebben een moeizame start gekend, maar de topvorm begint te komen", zegt pilote Kamphuis vol vertrouwen. "Nu is het tijd om te gaan knallen in Sochi."

Vier jaar geleden deed Kamphuis in Vancouver ook al mee, toen nog met Tine Veenstra als remster. Ze eindigden toen als achtste en dat moet nu beter. De top zes is een reële doelstelling, vindt Kamphuis. "Vorig jaar zaten we bij de wereldbekerwedstrijden altijd in de buurt van het podium. Dit jaar is dat nog niet echt gelukt. Daar baal ik van. Maar het gaat steeds beter, dus ons doel blijft hetzelfde. En alles meezit, hebben we uitzicht op een medaille."

Pas sinds kort weet Kamphuis dat ze in Sochi zal worden vergezeld door Vis. De remster won eind december in Duitsland een duwtest van haar concurrentes Melissa Boekelmans en Sanne Dekker. "Judith heeft het hele seizoen laten zien dat ze snel is", zegt Kamphuis. "Haar duwsnelheid is heel goed en op het moment dat zij zich moest bewijzen, heeft ze dat gedaan. Ik ben heel blij met deze combinatie."

Over de bobbaan in Sochi is Kamphuis niet zo te spreken. "De baan is raar. Hij is vrij simpel, en dat vind ik jammer. Het is makkelijk om beneden te komen, maar moeilijk om snelheid te maken. Er zitten drie stroken bergop bij, die bovendien flink steil zijn. De start zal bij de wedstrijd wel een grote rol spelen, in mijn geval is dat wel jammer."

Tijdens de Olympische Spelen in Rusland zal de discussie over homorechten aan bod komen. Kamphuis heeft in ieder geval een duidelijke mening. "Ik begrijp niet dat dit anno 2014 nog kan. Het zijn niet alleen de homorechten die in Rusland ter discussie staan; er zijn nog veel meer zaken die niet door de beugel kunnen. Ik hoop dat men tijdens de Spelen daar ook oog voor heeft."

Over een eventueel statement heeft Kamphuis nog niet nagedacht. "Als je een goede prestatie neerzet, kan je makkelijk een statement afgeven, dus laat ik mij maar eerst op het sportieve aspect richten."

Kamphuis en Vis beginnen in de tweemansbob op dinsdag 18 februari aan hun olympische missie. Dan staan de eerste twee runs op het programma. Een dag later worden na de derde en vierde run de prijzen verdeeld.