OM wil vaker hoge boetes voor beroepscriminelen

Het Openbaar Ministerie gaat vaker hoge boetes eisen tegen beroepscriminelen en corrupte bedrijven. Dat zegt procureur-generaal Marc van Nimwegen maandag in de Volkskrant. Alleen een gevangenisstraf is volgens hem niet genoeg.

Beroepscriminelen worden pas echt geraakt als hun geld wordt afgepakt, zegt Van Nimwegen in de krant. "De celstraf stamt uit de tijd dat het grootste goed in de maatschappij iemands individuele vrijheid was. Die pakte je af als straf. Inmiddels leven we in een ongelooflijk materiële, door geld gedreven wereld. Je doet ze pas echt pijn als je hun geld afpakt."

Veel beroepscriminelen zien een celstraf bovendien als een 'ingecalculeerd beroepsrisico'. "Ze vinden het natuurlijk niet fijn om met Kerstmis in de cel te zitten, maar met dat risico houden criminelen rekening", zegt de procureur-generaal. Volgens hem gebeurt het regelmatig dat gevangenen hun criminele zaken vanuit de cel voortzetten.

Van Nimwegen, een van de leidinggevenden van justitie en verantwoordelijk voor het 'plukken' van criminelen, vindt dat rechters die lijn zouden moeten volgen. "Misdaad mag niet lonen. Bovendien willen we slachtoffers zo veel mogelijk financieel compenseren."