Ivoor van 500 olifanten in beslag genomen

Het Afrikaanse land Togo heeft bijna 4000 kilogram ivoor in beslag genomen. De slagtanden zijn afkomstig van meer dan 500 gedode olifanten. De lading heeft een totale waarde van ongeveer 8 miljoen dollar (bijna 6 miljoen euro).

Het ivoor was verstopt in containers met bestemming Vietnam. De slagtanden zouden worden verscheept als hout en cashewnoten vanuit de haven van Lomé, de hoofdstad van Togo. De autoriteiten troffen de zendingen aan op 22 en 28 januari.

Twee mensen uit Togo en een man uit Vietnam zijn gearresteerd. Het is niet bekend waar de slagtanden vandaan komen. "Togo heeft maar 115 olifanten, het is dus duidelijk dat het ivoor niet hiervandaan komt", aldus het ministerie van Milieu in Lomé maandag.

De internationale handel in ivoor is verboden. Maar volgens dierenbeschermers worden de olifanten in een alarmerend tempo gestroopt. Dat gebeurt vooral in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Volgens de VN is de ivoorhandel een manier van gewapende groepen om aan geld te komen. De vraag naar ivoor is vooral in Azië groot.

Ivoor van 500 olifanten in beslag genomen
Ivoor van 500 olifanten in beslag genomen (Foto: ANP)