Rapport: corruptie op de loer bij vertrek politici

Ministers en parlementariërs die na hun politieke loopbaan een hoge positie gaan bekleden in het bedrijfsleven, kunnen voor ongewenste situaties zorgen. Corruptie en belangenverstrengeling liggen op de loer. Dat stelt de Europese Commissie in haar eerste anticorruptierapport dat maandag wordt uitgebracht en waar de Volkskrant over schrijft.

Het rapport adviseert Nederland om ex-ministers beperkingen op te leggen om corruptie en belangenverstrengeling te voorkomen. Risico's kunnen met name ontstaan als een minister na zijn vertrek een hoge positie gaat bekleden in een sector waarvoor hij eerder verantwoordelijk was. De Commissie geeft als voorbeeld voormalig minister van Verkeer en Waterstaat Camiel Eurlings (CDA) die nu een topfunctie heeft bij KLM.

Verder moeten ministers, zowel zakelijk als privé, meer duidelijkheid geven over hun financiële belangen en vermogens. De huidige procedure is gebaseerd op vertrouwen en dat is niet voldoende, zo klinkt het in het rapport.

Ook voor Kamerleden zijn er geen beperkingen in de functies die ze na hun vertrek uit de politiek kunnen bekleden. De Commissie vindt dat opmerkelijk. Ook het feit dat Kamerleden niet verplicht zijn mogelijke belangenverstrengeling te melden, evenals het aannemen van uitnodigingen en overnachtingen die hen gratis worden aangeboden.

Vergeleken met andere landen in de Europese Unie is de corruptie in Nederland overigens gering. Uit het rapport blijkt dat slechts een procent van de Nederlanders te maken heeft gehad met corrupte ambtenaren, terwijl gemiddeld in Europa tien procent van de burgers hiervan melding maakt.

Het staat Nederland vrij om iets te doen met de conclusies en adviezen van het anticorruptierapport. Het zijn geen verplichtende, wettelijke voorschriften.