Minder scholen doen mee aan Koningsspelen

Aan de Koningsspelen van 2014 doen minder basisscholen en leerlingen mee dan aan de eerste editie vorig jaar. Dat heeft de organisatie maandag bekendgemaakt. Schreven vorig jaar nog ruim zesduizend scholen zich in met 1,3 miljoen kinderen, dit jaar zijn dat 5273 scholen met 1,1 miljoen kinderen.

Toch toont initiatiefnemer Richard Krajicek zich tevreden. "We zijn erg blij met deze aantallen en het enthousiasme". De voormalig-tennisser stelt dat de Koningsspelen met deze aantallen 'een breed gedragen, vaste traditie' aan het worden zijn. "We hadden onszelf het ambitieuze doel gesteld om een miljoen basisschoolleerlingen mee te laten doen. Daar zitten we ruimschoots overheen. Dat is fantastisch", zegt Krajicek.

De Koningsspelen werden vorig jaar voor het eerst gehouden ter ere van de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Deelnemende scholen organiseerden een dag vol sport en spel. De dag werd voorafgegaan door een gezamenlijk ontbijt.

De datum van de spelen is dit jaar vastgesteld op vrijdag 25 april. Begin januari ontstond daarover enige consternatie. Veel scholen zouden niet meedoen omdat leerlingen op die dag vrij zijn vanwege de meivakantie. Officieel start die pas op 26 april, maar sommige scholen blijven ook de week ervoor gesloten omdat daarin tweede paasdag valt.

Maar volgens de organisatie van de spelen was de datum een 'weloverwogen keuze'. Maar tien procent van de Nederlandse basisscholen heeft op 25 april volgens de organisatie een vakantiedag ingeroosterd.