Syrisch regime zet bombardementen op Aleppo voort

Het Syrische regime is maandag voortgegaan met het bombarderen van door rebellen beheerste delen van de noordelijke stad Aleppo. Activisten meldden dat zeker achttien mensen om het leven kwamen, onder wie vijf kinderen.

De luchtmacht van president Bashar Assad bestookt de door diens tegenstanders beheerste wijken van de verdeelde stad sinds half december. Vaten gevuld met explosieven, brandstof en schroot worden uit helikopters gegooid totdat hele wijken zijn weggevaagd. Zondag kwamen bij soortgelijke bombardementen in het oosten van Aleppo bijna veertig mensen om het leven.

Volgens de oppositie bewijzen de bombardementen dat Assad niet uit is op vrede, ook al stuurde hij vorige maand een delegatie naar Zwitserland voor onderhandelingen over een einde aan de burgeroorlog die aan meer dan 130.000 mensen het leven heeft gekost. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zegt dat januari de dodelijkste maand was in het bijna drie jaar oude conflict. De groep zegt bewijs te hebben van zeker 5794 sterfgevallen. Daarnaast heeft het Observatorium weet van nog eens ongeveer duizend doden, van wie echter namen, foto's of video's ontbreken.

Het hoge dodencijfer komt voor een deel ook door felle gevechten tussen groepen rebellen onderling. Bij de strijd tussen de extremistische Islamitistaat Staat van Irak en de Levant tegen ultraconservatieve islamitische brigades en gematigder opstandelingen kwamen meer dan 1400 mensen om.

De door het Westen gesteunde Syrische Nationale Coalitie meldde maandag de dood van een zoon van Faiz Sara, een belangrijk lid van de coalitie. De 28-jarige Wissam Sara stierf onlangs in een 'gevangenis van de inlichtingendienst van het regime', nadat hij ruim twee maanden geleden was opgepakt. Zijn zus kreeg te horen dat zij het stoffelijk overschot kon ophalen als ze een verklaring ondertekende waarin stond dat haar broer door 'terroristen' was gedood.