Korea's praten woensdag over hervatting reünies

Noord- en Zuid-Korea overleggen woensdag over het hervatten van de jaarlijkse reünies voor door de Koreaanse Oorlog gescheiden families. De Noord-Koreaanse regering toonde zich onlangs bereid de herenigingen weer toe te staan, maar liet vervolgens dagenlang niet van zich horen. Maandag stelde Pyongyang echter voor woensdag in een grensdorp een bespreking te beleggen.

De onderhandelaars zullen alles in het werk stellen om de reünies spoedig te organiseren, liet een medewerker van het Zuid-Koreaanse ministerie van hereniging maandag weten.

De hervatting van de ruim drie jaar lang verboden reünies lijkt de verzoenende koers die de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un onlangs is ingeslagen te onderstrepen. Zijn aartsvijanden in Seoul bezien het charmeoffensief vooralsnog echter met scepsis. Veel kenners van de Noord-Koreaanse politiek zien in de welwillendheid van Kim Jong Un een poging hulp los te peuteren voor de zieltogende economie van zijn land.

Pyongyang bedacht zich vorig jaar op het allerlaatste moment en zegde de herenigingsbijeenkomsten alsnog af. De betrekkingen tussen Noord- en Zuid-Korea waren indertijd in korte tijd ernstig verslechterd.