Acht jaar cel voor Poolse pedopriester

Een Poolse priester is maandag tot ruim acht jaar cel veroordeeld voor het seksueel misbruiken van vijf jongens. Het is de hoogste straf ooit voor een pedofiele priester in Polen. Voorheen kregen priesters die kinderen seksueel misbruikten korte of zelfs voorwaardelijke celstraffen.

Behalve de celstraf mag de 49-jarige priester geen contact zoeken met zijn slachtoffers, die allen jonger dan 15 waren ten tijde van het misbruik. Ook mag hij in de toekomst niet meer met kinderen werken.

De zaak kwam dit jaar aan het rollen nadat een van de slachtoffers van de priester zijn verhaal had gedaan. De priester zou het vertrouwen van zijn slachtoffers hebben gewonnen door ze geld uit te lenen en hun beltegoed te betalen. Tegen de veroordeling kan nog beroep worden aangetekend.

Pedofiele priesters in het zeer katholieke Polen kwamen er tot voor kort vaak genadig van af bij rechtszaken. Dat veranderde echter nadat aartsbisschop Jozef Michalik zich de woede van velen op de hals had gehaald door te suggereren dat seksueel misbruik deels ook de schuld van de misbruikte kinderen is. Sinds de uitspraken van de aartsbisschop treden rechters een stuk harder op tegen katholieke geestelijken.