Seksboten in Utrecht verdwijnen definitief

De gesloten seksboten langs het Utrechtse Zandpad moeten definitief weg. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht heeft de huurovereenkomsten voor de prostitutieboten opgezegd en wil ook geen tijdelijke bedrijvigheid. Utrecht heeft nu een nieuwe locatie voor raamprostitutie op het oog, zo laat de gemeente maandag weten.

Het gaat om een terrein in de buurt van het Zandpad tussen de Einsteindreef en de rioolwaterzuivering. Afhankelijk van de instemming van de gemeenteraad en eventuele bezwaren moet de nieuwe locatie binnen een jaar gerealiseerd zijn.

Utrecht trok afgelopen zomer alle vergunningen van prostitutieboten aan het Zandpad en de ramen in de Hardebollenstraat in vanwege een vermoeden van mensenhandel. De gemeente stelde eerder al zo snel mogelijk weer raamprostitutie in de stad te willen hebben, maar alleen op voorwaarde dat de exploitanten bonafide zijn.

De gemeente gaat nu strengere eisen stellen aan toekomstige exploitanten. Zo moet er een bedrijfsplan komen waarin staat dat de prostituees veilig, gezond en vrijwillig kunnen werken en de verhouding tussen exploitant en prostituee meer in evenwicht is. De leeftijdsgrens wordt op 21 jaar gesteld en een exploitant mag niet meer dan een vijfde van het aantal ramen beheren.

De beslissing is een tegenvaller voor de coöperatie van prostituees Macha's die eerder deze maand te horen kregen dat ze tijdelijk een eigen boot mochten neerleggen aan het Zandpad. De gemeente, die de coöperatie had geholpen, gaat zo snel mogelijk met hen in gesprek.