Bekende games voor PlayStation 4

De PlayStation 4-console is in het land en naast enkele niet eerder geziene games zijn er ook games verschenen die pas geleden op current-gen zijn uitgekomen. Omdat er qua gameplay weinig veranderd is, gaan we geen copy-paste doen van de eerdere reviews, maar stippen we de nieuwigheden aan van Assassin’s Creed IV: Black Flag, Call of Duty: Ghosts en LEGO Marvel Super Heroes.

Header

Assassin’s Creed IV: Black Flag

Als je de PlayStation 4-versie van de game opstart valt eigenlijk direct op dat de makers vooral een bizar goede prestatie geleverd hebben op de PlayStation 3, Xbox 360 en Wii U. Grafisch is het spel PlayStation 4 net even mooier, maar dat komt vooral door de patch die Full HD op zestig frames per seconde toevoegt. Edward Kenway beweegt dus vooral soepeler, het spel heeft nergens een vertraging en het grootste verschil: de popups van bomen zijn verdwenen. Je kunt nu daadwerkelijk verder zien en je wordt niet gestoord door bomen of gebouwen die opeens in de verte verschijnen.

Een toevoeging die niet lekker werkt is het gebruik van de touchpad op de DualShock 4. Als je op een kaart kijkt, kun je navigeren met het touchpad. Het probleem is dat deze erg houterig werkt, met het vertrouwde pookje uit eerdere delen navigeer ik soepeler en sneller over de kaart. Dat komt vooral door het feit dat je met het touchpad enkele centimeters kunt verplaatsten voordat je bij de rand van het touchpad bent en dus weer je vinger moet verplaatsen. Gelukkig is het optioneel, zodat je alsnog snel met het pookje van de controller vlot aan het kaartlezen bent.

Assassin's Creed IV: Black Flag (Foto: Ubisoft)

Omdat de makers zo’n goede prestatie hebben neergezet voor de oude platformen is het een beetje lastig. Heb je Assassin’s Creed IV: Black Flag al gespeeld, dan is er weinig reden om te ‘upgraden’. Zeker omdat er geen upgradeplan met flinke korting is zoals sommige andere games die wel hebben. Heb je de game nog niet gespeeld, dan is dit een spel die je gerust kunt halen. Grafisch super, de goede gameplay is gebleven en gaat wat soepeler, maar navigeren doe je maar lekker met het pookje. Of je wil heel graag die touchpad gebruiken.

Call of Duty: Ghosts

De James Bond-serie van de gameswereld moet natuurlijk verschijnen op next-gen, zeker als de release van de game zo dicht bij de consolelaunch is. Gameplaywise is er niets veranderd, maar grafisch zijn de mannen van Infinity Ward aan de nieuwe mogelijkheden gaan ruiken. Er is een patch uitgebracht die de game op full HD op zestig frames per seconde laat draaien en dat ziet er toch wel beter uit. Je merkt dat andere games meer aandacht hebben geschonken aan de flora, want dat is als je eenmaal dichtbij op zit nog steeds alsof je door afgesneden bladeren loopt. De textures zijn mooier geworden, maar vooral de belichting is schitterend. De missie onder water en in de jungle zien er daardoor veel mooier uit dan in de PlayStation 3-versie.

Call of Duty: Ghosts-multiplayer preview (Foto: Activision)

Het is alleen jammer dat je in multiplayer in chaotischere multiplayersessies framerate issues krijgt en Call of Duty: Ghosts de beloofde constante zestig frames per seconde dus niet haalt. Je hebt dus soms last van hick-ups, erg jammer. Of het nu ligt aan de netwerkcode of een grafisch probleem is onbekend, hopelijk kunnen ze dit vlot oplossen, want het is natuurlijk erg irritant. Overigens zijn die problemen er ook op PlayStation 3. De ontwikkelaar is bezig met een patch, maar die is nog niet verschenen

Activision heeft voor de fans een flinke korting geregeld. Heb je de PlayStation 3-versie al, dan kun je naar de PlayStation 4-versie upgraden voor een tientje. Een goede service, zeker omdat er naast het grafische helemaal niets nieuws is. Daar kan Ubisoft met Assassin’s Creed IV: Black Flag nog wat van leren. Of je wil upgraden hangt van jezelf af, als je een tientje kan missen is er geen reden om het niet te doen.

LEGO Marvel Super Heroes

Als je kinderen hebt en sinds kort een PlayStation 4, dan is LEGO natuurlijk ideaal. Het probleem gaat vast en zeker zijn dat jij meer gamet dan de kinderen, want LEGO Super Marvel Heroes is en blijft vooral erg tof. Er is alleen weinig veranderd aan de oorspronkelijke game op PlayStation 3. Natuurlijk is een soepele Full HD-ervaring mooi meegenomen, en zie je veel verder dan in de PlayStation 3-versie, maar een goedkoop upgradeplan was mooi geweest.

LEGO Marvel Super Heroes-preview (Foto: Warner Bros. Interactive)

Mocht je de game al hebben gekocht voor de current-gen, dan zijn er weinig redenen om het nog eens aan te schaffen. Moet ik een reden noemen dan is het de Remote Play-functie van PlayStation 4, maar die functie voor PlayStation Vita werkt voor bijna alle games. Heb je de game nog niet, en vind je de voorgaande LEGO-games leuk, dan is dit de versie die je moet kopen, simpelweg omdat het de mooiste versie is van de game. Marvel-fans zullen de Marvel-cameo’s, de honderdnogwat speelbare Marvel-personages en de vele grappige verwijzingen naar de Marvel-comics waarderen. Kleine kinderen zien vooral schattige LEGO-poppetjes en willen allemaal met de Hulk spelen.