The Hobbit II in premiere in Los Angeles

De avonturenfilm The Hobbit: The Desolation of Smaug van Peter Jackson beleeft maandagavond in Los Angeles zijn galapremière. Naar het vervolg op de vorig jaar verschenen The Hobbit: An Unexpected Journey kijken miljoenen fans wereldwijd al maandenlang reikhalzend uit. Op 11 december gaat de film in Nederland in première, maar liefst twee dagen eerder dan in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

Nets als in de eerste Hobbit-film maakt ook The Desolation of Smaug weer gebruik van hypermoderne 3D-cameratechnieken in zeer hoge resolutie en met zestig in plaats van 24 frames per seconde, voor de 'ultieme' kijkervaring. Waar bij An Unexpected Journey echter nog werd geklaagd over de tegenvallende beeldkwaliteit was het testpubliek over de tweede film vrijwel unaniem enthousiast.

Het heeft ook wat gekost. In oktober werd bekend dat voor de drie films, die achter elkaar werden opgenomen, al ruim 561 miljoen dollar was uitgegeven. Jacksons vorige filmreeks in de fantasiewereld Midden Aarde, The Lord of the Rings, kostte ongeveer de helft. Overigens werd dat bedrag al met de eerste film ruim terugverdiend: An Unexpected Journey bracht wereldwijd ruim een miljard dollar op.

Toch was de productie niet alleen positief in het nieuws. Eind vorige maand publiceerde het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter nog een artikel over dierenleed in Hollywoodfilms. Daarin werd een opzichter geciteerd die op de set van An Unexpected Journey 27 schapen en geiten had zien sterven door uitdroging en uitputting.

The Desolation of Smaug gaat over de immense draak Smaug die een gigantische schat bewaakt in de Smokey Mountain. De Hobbit Bilbo Baggins, gespeeld door Martin Freeman, wordt door een groep dwergen onder leiding van Thorin Oakenshield, een rol van Richard Armitage, gevraagd de befaamde Arkenstone te bemachtigen. Alleen hiermee kan Thorin het koninkrijk van zijn voorvaderen terugeisen.

De Hobbit-trilogie, naar het boek The Hobbit van J.R.R. Tolkien, is een prequel op The Lord of the Rings. Veel van de bekende personages uit die filmtrilogie komen in deze films tevoorschijn, zoals de tovenaar Gandalf, wederom gespeeld door Ian McKellen, en het wezen Gollum, wederom gestalte gegeven door Andy Serkis.


The Hobbit II in premiere in Los Angeles (Foto: Novum)