Levend geplukte konijnen schokken Dijksma

Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) is geschokt door de beelden over de behandeling van angorakonijnen in China. De bewindsvrouw wil in gesprek met de kledingbranche over het weren van kleren die van deze omstreden wol zijn gemaakt, zei ze maandag tijdens een debat in de Tweede Kamer over dierenwelzijn.

"Ik heb de uitzending gezien. Ik heb het uitgezet. Ik kon het niet zien. Het was heel erg schokkend om te zien", zei Dijksma over de video waarin te zien is hoe de wol in China van gillende angorakonijnen wordt afgescheurd. De bewindsvrouw vindt deze praktijken 'onacceptabel'.

Onder meer de SP en de Partij voor de Dieren drongen eerder in het debat aan op een gesprek met de kledingleveranciers over angoraproducten. Henk van Gerven (SP) eiste op korte termijn een oplossing zodat de consument gevrijwaard wordt van producten die worden gemaakt met wol die van levende dieren wordt geplukt. Marianne Thieme (PvdD) eiste een importverbod van angorawol.

Dijksma toonde zich bereid om het gesprek aan te gaan met de kledingbranche. Ook wil zij kijken wat er op Europees niveau kan worden geregeld. Tegelijkertijd ligt er ook een rol voor de textiel- en kledingsector: die kunnen zelf ook veel doen om te voorkomen dat de omstreden angorawol wordt verwerkt in hun producten. En ook consumenten kunnen door met hun voeten te stemmen een eind maken aan deze praktijken, aldus Dijksma.

Meerdere ketens hebben hun assortiment al aangepast. H&M en WE verkopen voorlopig geen kledingstukken van angorawol.

De beelden zijn hier te zien.