'Komende jaren één op vijf olifanten gestroopt'

Als de illegale stroperij geen halt toe wordt geroepen legt de komende tien jaar tot wel twintig procent van de Afrikaanse olifanten het loodje. Dat blijkt uit nieuwe gegevens die maandag zijn gepresenteerd op de Afrikaanse Olifantentop in Botswana.

Vorig jaar zijn naar schatting 22 duizend olifanten het slachtoffer geworden van stropers. Dat zijn er ietsje minder dan de 25 duizend van 2011, maar volgens de staf van de Conventie voor Wereldhandel in Bedreigde Soorten (CITES) loopt de olifant nog steeds ernstig gevaar. Er vallen zoveel dieren aan stropers ten prooi dat de olifant op verscheidene plaatsen dreigt te verdwijnen, zegt secretaris-generaal John Scanlon van CITES.

Vooral Midden-Afrika is voor olifanten een sterfhuis. Stropers maken daar tweemaal zoveel slachtoffers als gemiddeld in Afrika. 'Het grootste bloedbad van de afgelopen kwarteeuw' werd volgens de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN) aangericht in Zimbabwe. Daar vergiftigden stropers in september meer dan driehonderd olifanten met cyanide.

Er leven nog ongeveer vijfhonderdduizend olifanten in Afrika, zegt de IUCN. De armoede en het wanbestuur in olifantenrijke landen speelt de populatie parten. Bovendien is ivoor op de zwarte markt steeds meer waard.