Agent niet vervolgd voor schot in hand inbreker

Een agent die in augustus vorig jaar in Culemborg een inbreker in zijn hand schoot, wordt hiervoor niet vervolgd. Hij heeft volgens de regels gehandeld, meldt het Openbaar Ministerie maandag na onderzoek.

De agent was destijds als eerste ter plaatse na een melding van een inbraak aan de Stationssingel. Aan de achterzijde van een woning stonden vier mannen van wie hij vermoedde dat ze aan het inbreken waren. Hij riep de vier toe dat ze waren aangehouden, zag dat ze gingen rennen en pakte zijn vuurwapen.

De agent loste daarop eerst een waarschuwingsschot richting de grond. Daarna loste hij nog twee schoten, gericht op de benen van de mannen. Het viertal ontsnapte toch en de agent dacht dat er geen gewonden waren gevallen.

De volgende dag meldde de moeder van een man zich op een politiebureau, die vertelde dat haar zoon in zijn hand was geschoten. De man had zich onder een valse naam laten behandelen in een ziekenhuis. Hij verklaarde op de stoep in de buurt van de woning te hebben gestaan toen ineens drie mannen aan kwamen rennen en door de politie werd geschoten. De man zou zijn getroffen door het eerste, vermoedelijk afgeketste, waarschuwingsschot.

De man is inmiddels onherroepelijk veroordeeld voor de inbraak aan de inbraakpoging. Wie de andere drie inbrekers zijn, heeft de man niet gezegd. Hun identiteit is nog altijd niet achterhaald.

Het OM stelt dat het waarschuwingsschot onder meer gerechtvaardigd was omdat sprake was van een potentieel dreigende situatie waarin vier mensen met glimmende voorwerpen in de handen in de richting van de politieman renden. Over de andere schoten heeft alleen de agent verklaard. Het OM heeft mede daarom niet genoeg bewijs om er iets over te zeggen.