Politie Bangladesh pakt verdachten fabrieksramp

MarcusViridis

De Bengaalse politie heeft vijf mensen aangehouden in het onderzoek naar het instorten van een bedrijfsgebouw in Savar, waarbij minstens 340 mensen het leven hebben gelaten. Het betreft de vrouw van de voortvluchtige eigenaar van het gammele pand, de directeur en de bestuursvoorzitter van kledingbedrijf New Wave Apparels en twee ingenieurs.

De politie speurt nog naar Mohammed Sohel Rana, de eigenaar van het Rana Plaza-gebouw en leider van de plaatselijke afdeling van de regeringspartij. Sinds het pand woensdagochtend bezweek is hij spoorloos. Voor de bouw van de bovenste drie verdiepingen van het Rana Plaza had hij geen vergunning.

De politie ondervraagt nu zijn echtgenote. Het is in Bangladesh niet ongebruikelijk verwanten van voortvluchtige verdachten op te sluiten om de verdachten te bewegen zich aan te geven.

De ramp van woensdag in de voorstad van de hoofdstad Dhaka is de ernstigste die de kledingindustrie in Bangladesh tot dusver heeft getroffen. Met de negentien mensen die zaterdag, na drie bange dagen, vantussen het puin zijn gered inbegrepen staat het aantal overlevenden op 2419. Omdat in het gebouw meer dan drieduizend mensen werkten vrezen de autoriteiten dat er de komende dagen nog meer doden dan de huidige 340 zullen worden geborgen.

Het fabrieksdrama heeft tot grote verontwaardiging geleid in binnen- en buitenland. Veel kledingbedrijven in Bangladesh nemen het niet erg nauw met de veiligheidsvoorschriften. Honderden demonstranten koelden hun woede over de in hun ogen mensonterende arbeidsomstandigheden op de politie, die een kordon optrok rond de rampplek.