Witwaspraktijken met cadeaukaarten onderzocht

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) gaat witwaspraktijken met prepaid kaarten laten onderzoeken. Het onderzoek wordt uitgevoerd door De Nederlandsche Bank. Dat heeft het ministerie van Financiën bekendgemaakt.

Het onderzoek volgt op vragen van PvdA-Kamerlid Henk Nijboer over de kwestie. Prepaidkaarten, zoals cadeaukaarten, zijn een relatief nieuw betaalmiddel, waarmee mogelijk geld wordt witgewassen en gesmokkeld. Het onderzoek moet een beeld geven van de praktijken en hoe deze het beste tegen kunnen worden gegaan.

Ook wordt bekeken of aangifteplicht van prepaid kaarten bij de douane kan worden uitgebreid. Personen die nu de EU binnenkomen of verlaten en meer dan tienduizend euro aan contanten bij zich hebben, zijn verplicht dit aan te geven. Bij prepaid kaarten hoeft dit nu nog niet. Dijsselbloem laat onderzoeken of de kaarten onder de 'liquide middelen' gebracht kunnen worden.

Dijsselbloem laat verder weten dat zijn grootste zorg uitgaat naar kaarten die in het buitenland worden uitgegeven. In Nederland worden volgens de minister in de praktijk alleen kaarten uitgegeven met een saldo van maximaal 250 euro.