Betogingen in Caïro

Duizenden Egyptenaren zijn vrijdag na het gebed de straat opgegaan voor betogingen en protestmarsen. Voor- en tegenstanders van de Egyptische president Mohammed Morsi marcheerden door de hoofdstad Caïro. Tegenstanders van Morsi eisen dat hij de decreten intrekt waarmee hij de macht vrijwel volledig naar zich toe heeft getrokken.

De onrust die is ontstaan door Morsi's greep naar de macht houdt al twee weken aan en heeft geleid tot betogingen die in omvang vergelijkbaar zijn met de betogingen tegen oud-president Hosni Mubarak.

De betogers trokken vrijdag vanuit verschillende richtingen op naar het presidentieel paleis in Caïro. De 6 April-beweging, die een belangrijke rol speelde bij de opstand tegen Mubarak, had haar aanhang opgeroepen om zich bij moskeeën in Caïro en het nabijgelegen Gizeh te verzamelen om vandaar naar het paleis op te trekken. De demonstranten noemden de protestmars een 'rode kaart' voor Morsi.

Vrijdagochtend waren duizenden leden van de Moslimbroederschap, waartoe Morsi behoort, bijeen bij de Al-Azhar-moskee in Caïro voor de begrafenis van twee Moslimbroeders die bij onlusten afgelopen woensdag om het leven kwamen. "Met ons bloed en onze ziel verlossen wij de islam", scandeerden de betogers, een gebalde vuist in de lucht stekend. "Egypte is islamitisch, het wordt nooit seculier, het wordt nooit liberaal."