'Geen sprake van Marokkanenprobleem'

Het geweld op het voetbalveld is geen gevolg van een 'Marokkanenprobleem', zoals PVV-leider Geert Wilders beweert. Het is een probleem van de hele Nederlandse samenleving, zei premier Mark Rutte (VVD) vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

"Daar ben ik het niet mee eens", zei de premier over Wilders' stelling. De voetballers die de grensrechter uit Almere vermoedelijk doodtrapten zijn waarschijnlijk van Marokkaanse komaf, zei Rutte. Maar daarmee kun je dit volgens de premier niet 'vernauwen' tot een Marokkanenprobleem. Voetbalgeweld komt in alle lagen van de samenleving voor, ook door mensen wier families al honderden jaren in Nederland zijn, zei Rutte.

Wilders zei eerder deze week dat politiek en media 'in een totale staat van ontkenning' verkeren. "Het is geen exclusief voetbalprobleem, maar een Marokkanenprobleem dat zich uit op straat, op school, in het winkelcentrum, op het voetbalveld. Waarom durft niemand dit eerlijk te benoemen?". De PVV probeerde tevergeefs een debat hierover aan te vragen.

Rutte vindt dat de achtergrond van de daders moet worden benoemd. "Maar door het te benoemen kun je niet zeggen: dit is een Marokkanenprobleem. Het is een probleem van de Nederlandse gemeenschap." Hij verwees naar de rellen in Haren en bij Hoek van Holland, waar de daders van autochtone komaf waren.

De dood van de grensrechter is besproken tijdens de ministerraad, maar vormt geen reden voor 'nieuwe beleidsvoornemens'. Het voetbalprobleem kan namelijk niet door de overheid worden opgelost, zei Rutte. De overheid heeft een rol en kan stelling nemen, maar daarmee wordt het probleem niet opgelost. De oplossing van het probleem ligt in de eerste plaats 'achter de voordeur': bij gezinnen en bij sportclubs.