Regisseur Het Bombardement kende Jan Smit niet

Ate de Jong had voor de opnamen van zijn nieuwe film Het Bombardement geen flauw benul wie Jan Smit was. Dat bekent de regisseur, die een tijd in de Verenigde Staten woonde, voor de camera van Novum Nieuws. "Ik wist niet wie Jan Smit was."

"Mensen zeiden steeds: we moeten iemand hebben zoals Jan Smit. Dus ik zei: zoals? Waarom dan niet Jan Smit zelf?" De Jong vroeg de zanger uiteindelijk voor de hoofdrol. "Ik ben met hem gaan praten en heb een optreden van hem gezien. Toen dacht ik: hij is iemand die kan optreden en weet hoe hij met publiek moet omgaan. Volgens mij kan hij dit."

Ook voor Smits 'filmbroer' Mike Weerts kwam de hoofdrol van de zanger als een verrassing. "Ik had in het begin wel zoiets van: moet dat nou, Jan Smit in de hoofdrol?" Toen Weerts auditie kwam doen voor het personage Chris, de broer van Smits personage Vincent, bleek hij echter een klik te hebben met de zanger. "Toen heb ik besloten: als ik het ga doen, moet ik dat uit mijn hoofd zetten. Anders sta je met jaloezie naar iemand te kijken."

Het Bombardement is vanaf 20 december te zien in de Nederlandse bioscopen.